High School Teachers 2012

Europe/Zurich
CERN

CERN

Description
2012 CERN High School Teachers Programme
Support
  • Sunday, 1 July 2012
    • 16:30 17:30
      Welcome Reception 1h Square Van Hove

      Square Van Hove

      CERN

      Informal get together, with refreshments and light snacks

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 17:30 18:30
      Short site tour 1h

      Designed to help participants orient theselves on site and locate lecture rooms.

      Speakers: Mick Storr (CERN) , Dr. Sascha Marc Schmeling (CERN)
    • 18:30 19:30
      Practical Information 1h
      Speaker: Mick Storr (CERN)
  • Monday, 2 July 2012
    • 08:30 09:00
      Registration 30m Salle Andersson

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Maureen Prola-Tessaur (CERN)
    • 09:00 09:30
      Introduction to the Programme 30m Salle Andersson

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
    • 10:00 10:45
      Introduction to CERN 45m Salle Andersson

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Jonathan R. Ellis (CERN)
      Slides
    • 11:00 12:30
      Team Building 1h 30m Salle Andersson

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 14:00 15:00
      Introduction to CERN Public Exhibitions 1h Globe 1st Floor

      Globe 1st Floor

      CERN

    • 15:00 17:00
      Parallel Visits : Globe Universe of Particles Exhibition and Microcosm 2h
    • 18:00 18:45
      Visits evaluation 45m R1 Terrace

      R1 Terrace

      CERN

  • Tuesday, 3 July 2012
  • Wednesday, 4 July 2012
    • 09:00 10:30
      Update on Higgs search (ATLAS and CMS experiments) 1h 30m 500-1-001 - Main Auditorium

      500-1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Pess Conference
      Presentation slides and video
    • 14:00 15:00
      Q/A on Update on Higgs Search 1h 40-S2-C01 - Salle Curie

      40-S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      92
      Show room on map
      Speaker: Rolf Landua (CERN)
      Slides
    • 15:30 17:00
      Parallel Visits : Globe Universe of Particles Exhibition and Microcosm 1h 30m
  • Thursday, 5 July 2012
    • 09:00 12:00
      Parallel activity : Build a Cloud Chamber 3h 6-2-004

      6-2-004

      CERN

      40
      Show room on map
      Alternative apparatus
      How to build a cloud chamber
      Video of modified alternative apparatus
    • 09:00 12:00
      Tutorial : The Concept of Mass 3h 40-S2-C01 - Salle Curie

      40-S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      92
      Show room on map
      Speaker: Goronwy Jones (University of Birmingham, School of Physics and Astronomy)
      Slides
    • 14:30 15:30
      Introduction to Particle Physics (3/4) 1h 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Rolf Landua (CERN)
      Slides
    • 16:30 17:30
      TWO NOBEL STORIES : Marie Curie 2 - Ernest Rutherford 1 1h 503-1-001 - Council Chamber

      503-1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Speaker: Prof. cecilia jarlskog (lund university)
    • 18:00 19:00
      Lecture Review and Discussion 1h
  • Friday, 6 July 2012
    • 09:30 10:30
      Introduction to Particle Physics (4/4) 1h Salle Andersson

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Rolf Landua (CERN)
    • 11:00 12:00
      An Introduction to Quantum Fluctuations 1h Salle Andersson

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Goronwy Jones (School of Physics and Astronomy)
      Slides
  • Sunday, 8 July 2012
    • 13:00 23:00
      Discover Geneva Treasure Hunt 10h

      Have fun discovering Geneva and finish the day with a
      well deserved fondue at the Cave Valaisanne, Plain Palais.

      Speaker: Mick Storr (CERN)
  • Monday, 9 July 2012
    • 09:00 11:30
      Perimeter Institute workshop 2h 30m 500-1-001 - Main Auditorium

      500-1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
    • 13:00 15:30
      Perimeter Institute workshop 2h 30m 500-1-001 - Main Auditorium

      500-1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
  • Tuesday, 10 July 2012
    • 09:00 10:30
      Introduction to Accelerators 1h 30m 40-S2-A01 - Salle Anderson

      40-S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Dr. Simone Gilardoni (CERN)
      Slides
    • 11:00 12:00
      A Search for Dark Matter with a continuously sensitive Bubble Chamber 1h 503-1-001 - Council Chamber

      503-1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Speaker: Peter Cooper (Fermilab)
      Slides
    • 14:00 15:30
      Medical Applications of Particle Physics 1h 30m 500-1-001 - Main Auditorium

      500-1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Manjit Dosanjh (CERN)
      Slides
  • Wednesday, 11 July 2012
    • 09:00 11:00
      Introduction to Particle Detectors 2h 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Frank Hartmann (CERN and KIT - Karlsruhe Institute of Technology)
      Slides
      Video
  • Thursday, 12 July 2012
  • Friday, 13 July 2012
    • 09:00 16:30
      Working groups 7h 30m
    • 11:30 12:30
      Visit Super Conducting Magnet Test Facility 1h
      Speaker: m Koratzinos (National Technical Univ. of Athens (GR))
    • 13:30 14:30
      Visit Super Conducting Magnet Test Facility 1h
      Speaker: m Koratzinos (National Technical Univ. of Athens (GR))
    • 16:30 17:30
      Working group progress reports 1h 33-R-009

      33-R-009

      CERN

    • 19:45 20:45
      History of Scientific Ideas (1/3) 1h 4-3-006 - TH Conference Room

      4-3-006 - TH Conference Room

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Goronwy Jones (University of Birmingham, School of Physics and Astronomy)
  • Sunday, 15 July 2012
    • 19:45 20:45
      History of Scientific Ideas (2/3) 1h 4-3-006 - TH Conference Room

      4-3-006 - TH Conference Room

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Goronwy Jones (School of Physics and Astronomy)
  • Monday, 16 July 2012
    • 09:00 10:00
      Pathway Project Overview 1h 593 Room 11 ()

      593 Room 11

      Speaker: Dr. Sofoklis Sotiriou (Ellinogermaniki Agogi)
      Slides
    • 10:30 12:30
      Working Group Presentations 2h 593 Room 11

      593 Room 11

      CERN

    • 14:00 15:00
      Presentation of Pathway Tools 1h 593 Room 11

      593 Room 11

      CERN

      Speakers: Dr. Angelos Lazoudis (Ellinogermaniki Agogi) , Dr. Sofoklis Sotiriou (Ellinogermaniki Agogi)
    • 15:30 17:00
      Working group presentations 1h 30m 593 Room 11

      593 Room 11

      CERN

    • 17:00 17:30
      Organisation of CERN Days 30m 593 Room 11

      593 Room 11

      CERN

      Speaker: Dr. Sofoklis Sotiriou (Ellinogermaniki Agogi)
      Slides
    • 19:00 00:00
      International Evening 5h Restaurant 1 Terrace

      Restaurant 1 Terrace

      CERN

      Speaker: Everyone
  • Tuesday, 17 July 2012
    • 09:00 10:00
      Visit ATLAS Visitor Centre 1h 33 Reception

      33 Reception

      CERN

      Speaker: Muhammad Alhroob (Abdus Salam Int. Cent. Theor. Phys. (IT))
    • 10:30 11:30
      Introduction to Discover the COSMOS Portal 1h 40-S2-D01 - Salle Dirac

      40-S2-D01 - Salle Dirac

      CERN

      92
      Show room on map
      Speaker: Dr. Angelos Lazoudis (Ellinogermaniki Agogi)
      more information
    • 16:00 18:00
      Summer Student Welcome Drink 2h 61-1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      61-1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      CERN

      Show room on map
  • Wednesday, 18 July 2012
    • 09:00 10:00
      Introduction to Cosmology 1h 40-S2-A01 - Salle Anderson

      40-S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Geraldine Servant (CERN)
      Slides
    • 10:30 12:00
      Visit CCC and AMS 1h 30m 33 Reception

      33 Reception

      CERN

    • 12:00 16:00
      Working groups 4h
    • 16:00 17:00
      Introduction to CMS 1h 503-1-001 - Council Chamber

      503-1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Speaker: Dr. Piotr Traczyk (Univ. of California Los Angeles (US))
  • Thursday, 19 July 2012
    • 09:00 12:00
      Hands-on Hypatia 3h 593

      593

      CERN

      Speaker: Christine Kourkoumelis (University of Athens (GR))
      more information
    • 13:30 16:30
      Visit CMS 3h 33 Reception

      33 Reception

      CERN

    • 19:45 20:45
      History of Scientific Ideas (3/3)
      Convener: Goronwy Jones (School of Physics and Astronomy)
      paper
  • Friday, 20 July 2012
    • 09:00 12:00
      Reports from Working Groups 3h 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Video in CDS
    • 14:00 16:00
      Reports from Working Groups (cont) 2h 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Video in CDS
    • 16:00 16:30
      Closing Session 30m 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
    • 19:00 00:00
      Farewell BBQ 5h 6529-R-001 - ZONE BAR B Q

      6529-R-001 - ZONE BAR B Q

      CERN

      100
      Show room on map

      Meet outside the B33 Reception at 18.30