EGEE/gLite training course for grid users and system administrators

Europe/Zurich
Kuala Lumpur, Malaysia

Kuala Lumpur, Malaysia

Description
The event consisted of a 3 days long grid user course and a 2 days long grid system administrator course. The training was organized for the grid research community in Malaysia and washosted by MIMOS Berhad institute in Kuala Lumpur.

Attendees learnt how to apply gLite and related software tools to create and operate grids, grid based Virtual Organizations and how to develop and execute grid applications on such architectures. Participants should be familiar with editing UNIX commands and text files.

Group photo taken at the event


Speakers

Speakers are members of the "User Training and Induction" activity of the EGEE project:

  • Gergely Sipos, Hungarian Academy of Sciences - MTA SZTAKI, Hungary
  • Min Tsai, Academia Sinica, Taiwan
  • HungChe Jen, Academia Sinica, Taiwan

Registration

Registration is done by the local organizers at MIMOS. Contact Ng Wai Keat (waikeat dot ng at mimos dot my) for further details.


Accessing the GILDA training infrastructure

ssh kualalumpurXX@glite-tutor.ct.infn.it
username: kualalumpurXX
password: GridKUAXX
Private key passphrase: KUALALUMPUR
All CASE SENSITIVE, replace XX with your number



Should you be interested in hosting or organizning similar grid training events please contact EGEE User Training and Induction:
training-support @ nesc . ac . uk


  • Monday, 10 December 2007
    • 09:00 09:10
      Welcome 10m
    • 09:10 09:35
      Grid computing at MIMOS 25m
    • 09:35 10:00
      Academic grids in Malaysia 25m
    • 10:00 10:30
      Introduction to grids and grid applications 30m
      Slides
    • 10:30 10:50
      break
    • 10:50 11:25
      Introduction to EGEE and gLite 35m
      Slides
    • 11:25 12:00
      Grid security 35m
      Slides
    • 12:00 12:30
      Training infrastructure and security practical 30m
      Practical 1
      Practical 2
      Practical 3
      Slides
    • 12:30 13:30
      break
    • 13:30 15:20
      Simple and advanced job management 1h 50m
      practical 1
      practical 2
      practical 3
      Slides
    • 15:20 15:40
      break
    • 15:40 16:25
      Information system 45m
      Practical
      Slides
    • 16:25 16:40
      Summary of the day 15m
    • 16:40 17:00
      Requesting certificates from ASGC CA (optional) 20m
      Slides
  • Tuesday, 11 December 2007
    • 08:55 09:00
      Agenda of the day 5m
      Slides
    • 09:00 10:30
      Data management 1h 30m
      practical 1
      practical 2
      Slides
    • 10:30 10:50
      break
    • 10:50 11:15
      Data management cont. 25m
    • 11:15 12:00
      Metadata management with AMGA 45m
      practical
      Slides
    • 12:00 12:30
      Parallel programming on EGEE - best practices 30m
      Slides
    • 12:30 13:30
      break
    • 13:30 14:30
      Application building blocks, reusable examples 1h
      Practical
    • 14:30 15:15
      Grid application management by GANGA 45m
      Practical
      Slides
    • 15:15 15:35
      break
    • 15:35 16:25
      Grid application management by GANGA cont. 50m
    • 16:25 16:40
      Summary of the day 15m
    • 16:40 17:00
      Joining APESCI VO (optional) 20m
      Slides
  • Wednesday, 12 December 2007
    • 09:00 10:30
      Grid workflow and parameter study applications by P-GRADE Portal 1h 30m
      Practical1_workflows
      Practical2_parameter-study
      Slides
    • 10:30 10:50
      break
    • 10:50 12:30
      Grid workflow and parameter study applications by P-GRADE Portal cont. 1h 40m
    • 12:30 13:30
      break
    • 13:30 14:40
      Relational Grid Monitoring Architecture (R-GMA) 1h 10m
      api practical
      practical
      Slides
    • 14:40 15:05
      Additional tools for EGEE application developers 25m
      Slides
    • 15:05 15:30
      Support services for EGEE users 25m
      Slides
    • 15:30 15:50
      break
    • 15:50 16:35
      Application development on the APESCI VO 45m
    • 16:35 16:50
      Summary of the user training 15m
      Slides
    • 16:50 17:20
      Discussion 30m
  • Thursday, 13 December 2007
    • 09:00 09:10
      Welcome to the system administrator training 10m
    • 09:10 09:50
      Grid site architecture overview 40m
      Slides
    • 09:50 10:30
      YAIM grid service installation and configuration tool 40m
      Slides
    • 10:30 10:50
      break
    • 10:50 11:50
      Instructions to the installation practical 1h
      install practical
      yaim configuration example
    • 11:50 12:30
      Installation and configuration session 40m
    • 12:30 13:30
      break
    • 13:30 15:00
      Installation and configuration session cont. 1h 30m
    • 15:00 15:20
      break
    • 15:20 16:30
      Installation and configuration session cont. 1h 10m
    • 16:30 17:10
      EGEE application case studies 40m

      Prsentation of two applications running on the EGEE infrastructure. The applications build onto the middleware services of gLite and extending them with higher level capabilities such as parameter study job scheduling, data management, advanced user interfaces. The case studies are contributions of the EGEE NA4 activity.

      Case_study_1_slides_-_Drug_discovery
      Case_study_2_slides_-_Medical_imaging
  • Friday, 14 December 2007
    • 09:00 10:30
      Site testing and troubleshooting 1h 30m
      certificate installation
      Site Testing Practical
      Slides
    • 10:30 10:50
      break
    • 10:50 12:30
      Site testing and troubleshooting cont. 1h 40m
    • 12:30 13:30
      break
    • 13:30 14:30
      Troubleshooting: where can you find more resources? 1h
    • 14:30 15:20
      Site administration: backup, update/patch, security 50m
    • 15:20 15:40
      break
    • 15:40 16:40
      Operations 1h
      Slides
    • 16:40 17:00
      Looking into the future: European Grid Initiative and EGEE-III 20m
    • 17:00 18:00
      User exercises you can work on 1h
      Slides