ISEF2013 students at CERN

Europe/Zurich
513-R-070 (CERN)

513-R-070

CERN

15
Show room on map
Alberto Pace (CERN) , Jan Iven (CERN) , Kristina Gunne (CERN) , Markus Schulz (CERN) , Melissa Gaillard (CERN)
Description
Visit of CERN Special Award winners from ISEF2013. (http://www.societyforscience.org/intelisef2013) The attached document contains the abstracts and motivation letters of all ISEF CERN award winners.
Winner names
Winner profiles
    • 16:30 17:30
      Arrival of Ionut Budisteanu 1h Geneva Airport

      Geneva Airport

      Geneva Airport
      Pickup by Alberto Pace LH 2384 MUNICH GENEVA 15:20 16:30
    • 16:51 17:11
      Arrival of Fabian Tschopp from Zurich,Switzerland at 10:20 20m Geneva Airport

      Geneva Airport

      From: Zurich,Switzerland HB To: Geneva Airport, ICN526 leaving 14:04 and arriving 16:51 Pickup by Alberto Pace.
    • 17:30 20:30
      Transfer to hotel and dinner 3h CERN Foyer

      CERN Foyer

      TBD
      Alberto Pace
    • 07:40 08:40
      Arrival of the US delegation 1h Geneva Airport

      Geneva Airport

      Flight UNITED 974 WASH/DULLES -GENEVA dep 17:40, Arrival 7:40
    • 08:40 09:00
      Transfer to the CERN Hostel 20m 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Pickup by Alberto Pace
    • 09:55 10:00
      Transport to airport from CERN Hostel 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map

      Meeting point: Outside the Hostel, building 39. Bring good walking shoes and appropriate clothes, cameras etc.

    • 10:00 11:00
      Arrival of the Canadian delegation 1h Geneva Airport

      Geneva Airport

      Flight AIR CANADA 830, TORONTO - GENEVA Dep: 18:00, Arrival 10:00
    • 11:00 12:30
      Departure for Saint Gervais - Le Fayet 1h 30m CERN Hostel

      CERN Hostel

      Speakers: Alberto Pace (CERN) , Jan Iven (CERN) , Dr. Markus Schulz (CERN)
    • 12:30 13:40
      Picnic and walk around le Fayet 1h 10m Le Fayet

      Le Fayet

    • 13:40 14:50
      Tramway du Mont Blanc up to the Nid d'Aigle (if possible) 1h 10m 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Probably it won't be possible to go up to the Nid d'Aigle. In that case we will go only up to Bellevue.
      Hiking maps IGN
      Local Train Map
      Train Timetable
      Web Site
    • 14:50 15:30
      Walk around the Nid d'Aigle 40m The Nid d'Aigle

      The Nid d'Aigle

      Nid d'Aigle (2372m) sous l'Aiguille du Goûter, au pied du glacier de Bionnassay
    • 15:30 15:50
      Tramway du Mont Blanc back to Bellevue 20m Nid d'Aigle

      Nid d'Aigle

    • 15:50 16:50
      Walk to the Col de Voza 1h Bellevue

      Bellevue

      For those not willing to walk, they can wait 50 minutes for the next train that will leave Bellevue at 17:10
    • 16:50 17:30
      Tramway du Mont Blanc back to Le Fayet 40m Col de Voza

      Col de Voza

    • 17:30 19:00
      Bus back to CERN 1h 30m Le Fayet

      Le Fayet

    • 19:00 19:10
      Transfer to the dinner palce 10m

      (Private cars: Markus, Alberto, Jan)

    • 19:30 21:00
      Dinner in la Meyrinoise 1h 30m La Meyrinoise

      La Meyrinoise

      1 rue Antoine-Verchère 1217 Meyrin Tel: 022 782 19 30
    • 20:40 20:50
      Transfer back to CERN 10m From the restaurant

      From the restaurant

      private cars: Markus, Jan, Alberto.

    • 08:30 09:15
      Breakfast 45m Restaurant 1 ()

      Restaurant 1

    • 09:40 10:00
      Meeting outside hostel and walk to bdg 513 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
    • 10:00 10:10
      Welcome 10m 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Alberto Pace (CERN)
    • 10:10 11:00
      Introduction to CERN 50m 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Markus Nordberg (CERN)
    • 11:00 12:00
      Introduction to Accelerators 1h 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Dr. Helmut Burkhardt (CERN)
      Slides
    • 12:15 13:45
      Lunch 1h 30m Restaurant 2

      Restaurant 2

      CERN

    • 14:00 15:00
      Particle Detectors 1h Building 572, room 25

      Building 572, room 25

      CERN

      Speaker: David Barney (CERN)
      Hands-on
      Slides
    • 15:00 16:00
      hands-on exercises 1h Building 572, room 25

      Building 572, room 25

      CERN

      Speaker: Marzena Lapka (CERN)
    • 16:30 17:20
      Introduction to Superconductivity 50m 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Philippe Lebrun (CERN)
      Slides
    • 17:30 18:30
      Visit to magnet assembly / B180 (closed+flat shoes!) 1h B180

      B180

      CERN

      Speaker: Vittorio Parma (CERN)
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

    • 08:00 08:45
      Breakfast 45m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 09:00 09:20
      Meeting outside of Hostel and walk to LEIR 20m
    • 09:50 10:45
      Visit of LEIR 55m LEIR

      LEIR

      CERN

      Speaker: Alberto Pace (CERN)
    • 10:45 11:00
      Walk to ATLAS 15m 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
    • 11:00 11:20
      The story of the Higgs discovery 20m
      Speaker: Dr. Fabiola Gianotti (CERN)
    • 11:30 12:30
      ATLAS visit - closed shoes! 1h ATLAS visitor center

      ATLAS visitor center

      CERN

      Speaker: Steven Goldfarb (University of Michigan (US))
    • 12:30 13:00
      Walk to main building 30m
    • 13:00 14:30
      Lunch 1h 30m Restaurant 1 ()

      Restaurant 1

    • 14:30 15:00
      Transport to CMS (from the stairs of the main building)
    • 15:00 16:00
      CMS visit (closed shoes!) 1h
      Speaker: Wolfram Zeuner (CERN)
    • 16:00 16:30
      Transport to CCC
    • 16:30 17:00
      Intro to CERN Control Centre 30m 874-R-018

      874-R-018

      CERN

      (CCC Glassbox)
      25
      Show room on map
      Speaker: Dr. Verena Kain (CERN)
    • 17:00 17:30
      Visit CERN Control Centre 30m
      Speaker: Guy Crockford (CERN)
    • 17:30 17:45
      Transport back to Hostel 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
    • 19:00 20:30
      Dinner 1h 30m Le Smash

      Le Smash

      Attending from CERN:
      Markus Schulz
      Ioannis Georgopoulos
      Michele Avossa
      Sebastian Medykowski

    • 07:20 08:00
      Breakfast 40m Restaurant 1 ()

      Restaurant 1

    • 08:00 09:00
      Bus to EPFL 1h 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
    • 09:00 13:00
      EPFL presentation+visit+lunch EPFL (Other Institutes)

      EPFL

      Other Institutes

      Attending from CERN:
      Markus Schultz
      Alberto Pace
      Jan Iven
      Sebastian Medykowski

      • 09:00
        Welcome + presentation of the institution 30m EPFL

        EPFL

      • 09:40
        Activity/visit organized by the Acoustic Group from the Laboratory of Electromagnetics and Acoustics (interactive) 45m EPFL

        EPFL

      • 10:30
        Visit of the Swiss Space Center 1h EPFL

        EPFL

        document
      • 11:45
        Lunch 1h 15m Rolex Learning Center (EPFL)

        Rolex Learning Center

        EPFL

    • 12:30 14:00
      Transfer to the Salt mine 1h 30m Rolex centre (EPFL)

      Rolex centre

      EPFL

    • 14:00 16:15
      Visit of the Salt mine 2h 15m BEX

      BEX

      Musée de la mine de sel de Bex Route des Mines de Sel 1880 Bex Switzerland Tel: +41 24 463 03 30
      Map
      Reservation confirmation
    • 17:00 18:45
      Return to CERN 1h 45m Bex

      Bex

    • 19:30 21:00
      Dinner al Piatto d'oro 1h 30m 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Restaurant et Pizzeria Il Piatto D'Oro Address: Rue du Cardinal-Journet 43, 1217 Meyrin Phone:022 782 51 14
    • 07:45 08:30
      Breakfast 45m Restaurant 1 ()

      Restaurant 1

    • 08:45 09:00
      Walk to building 513 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
    • 09:00 10:00
      Physics at LHC 1h 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      P5
      15
      Show room on map
      Speaker: Jim Virdee (Imperial College Sci., Tech. & Med. (GB))
    • 10:00 11:00
      Data Management at CERN 1h 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Alberto Pace (CERN)
    • 11:00 11:30
      Introduction to the CERN data centre 30m 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Frederic Hemmer (CERN)
      Slides
    • 11:30 12:00
      Visit to the Computer Centre 30m 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Frederic Hemmer (CERN)
    • 12:00 12:45
      Lunch 45m Restaurant 2

      Restaurant 2

      CERN

    • 12:45 13:00
      Walk to main buidling 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      Fron restaurant 2 to main building
      15
      Show room on map
    • 13:00 13:30
      Meeting with CERN Director General + group picture 30m 60-5-012

      60-5-012

      CERN

      Show room on map
      Speaker: Rolf Heuer (CERN)
    • 13:30 13:45
      Walk to building 513 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
    • 13:45 15:15
      Lecture and Visit of the Antiproton Decelerator (AD) (TBC) 1h 30m 513-R-070

      513-R-070

      Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 15:15 15:30
      Walk to buidling 33 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
    • 15:30 16:30
      Angels, Demons and Black Holes - turning threat into opportunity in science communication 1h 33-R-009 ()

      33-R-009

      Speaker: james gillies
    • 16:30 17:10
      Tram to Geneva 40m CERN reception

      CERN reception

      Participating from CERN: Alberto Pace Michele Avossa Sebastian Medykowski
    • 17:10 19:15
      Visit of Geneva old town 2h 5m Geneva

      Geneva

    • 19:15 20:45
      Dinner at "La Trattoria" 1h 30m 0041 22 734 52 19 (1, rue de la Servette)

      0041 22 734 52 19

      1, rue de la Servette

      With Wolfgang von Rueden

    • 20:45 22:45
      Blues Concert + JAM session 2h Les Grottes

      Les Grottes

      Speaker: Dr. Wolfgang Von Rueden (CERN)
    • 22:45 23:15
      Tram to CERN 30m Rue de la Servette

      Rue de la Servette

    • 07:00 08:00
      Breakfast 1h Restaurant 1 ()

      Restaurant 1

    • 08:02 08:30
      Shuttle to airport Ionut Budistenau 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map

      The shuttle leaves from the parking outside the Hostel buidling 39.

    • 08:57 09:20
      Shuttle to Airport for Fabian, Canadian and USA delegations 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map

      The shuttle leaves from the parking outside the Hostel buidling 39.

    • 10:09 10:29
      Departure of train of Fabian Tchopp for Zurich 20m Geneva Airport

      Geneva Airport

      From: Geneva Airport, To: Zurich, Switzerland HB Time: 10:09AM (this is a departure time)
    • 10:10 10:30
      departure of Ionut Budisteanu for Vienna 20m Geneva Airport

      Geneva Airport

      Flight AUSTRIAN 572 GENEVA - VIENNA departure 10:10 arrival 11:45
    • 11:45 12:05
      Departure of the US delegation 20m Geneva Airport

      Geneva Airport

      Flight UNITED 975, GENEVA - WASH/DULLES departure : 11:45 Arrival 14:50
    • 12:10 12:30
      Departure of the Canadian delegation 20m Geneva Airport

      Geneva Airport

      AIR CANADA 831 GENEVA TORONTO departure : 12:10 arrival : 17:21