Summer School "Intelligent Front-End Signal Processing for Frontier Exploitation in Research and Industry"

Europe/London
University of Oxford, UK

University of Oxford, UK

St Anne's College, Woodstock Road, Oxford OX2 6HS, UK, and Department of Astrophysics, Keble Road, Oxford OX1 3RH, UK
Description
Interdisciplinary Summer School on Intelligent Front-End Signal Processing for Frontier Exploitation in Research and Industry.

The Outreach & public events are posted in:
Oxford Physics Official Website
http://www2.physics.ox.ac.uk/events
and:
University of Oxford Official Website
http://www.ox.ac.uk/applications/dynamic/index.rm?filter_type=Lectures+and+seminars&id=55
and:
Oxford Daily Information portal
http://www.dailyinfo.co.uk/whatson/index.html

For details about the school programme and registration, please visit: http://www.physics.ox.ac.uk/INFIERI2013/
Poster
Contact
    • 17:00 19:00
      Registration and reception Martin Wood Lecture Theatre Foyer

      Martin Wood Lecture Theatre Foyer

      University of Oxford, UK

      Clarendon Laboratory Parks Road, Oxford OX1 3PU

      Registration, drinks and canapes for all those arriving on 9 July

    • 08:00 08:50
      Breakfast, coffee 50m
    • 08:50 09:00
      WELCOME on behalf of the Astrophysics Department 10m
      Speaker: Prof. Patrick Roche
    • 09:00 11:00
      Introductory lecture to the school: Detectors and Electronics for 21st century Instrumentation: What have we learnt? Where should we focus? 2h
      Speaker: Prof. Philip Patrick Allport (University of Liverpool (GB))
      Slides
      Video
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 13:00
      Advanced CMOS Technologies: current trends and future prospects 1h 30m
      Speaker: Dr. Alessandro Marchioro (CERN)
      Slides
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 14:15
      SAFETY BRIEFING 15m
      All students will be invited, at 2pm, right after lunch to attend this safety briefing as introduction to the computational and Lab classes.
    • 16:15 16:30
      Coffee break 15m
    • 16:30 18:00
      The 3D technology or towards full integration 1h 30m
      Speaker: Dr. Robert Patti (Tezzaron, SA, USA)
      Slides
    • 20:00 21:30
      OUTREACH EVENT & PUBLIC LECTURE: "Future trends in Medical Imaging" 1h 30m
      Prof. D. Townsend, Director, A*STAR-NUS Clinical Imaging Research Centre, SG. The past few decades have witnessed tremendous progress in the development of instrumentation and techniques for medical imaging. From the radiographs and scintigraphy of the 1960s to the modern Computed Tomography (CT), Magnetic Resonance Imaging (MRI), Single Photon Emission Computed Tomography (SPECT) and Positron Emission Tomography (PET) devices of today, greater and greater detail of the human body has been revealed non-invasively. Imaging is now widely used as an essential adjunct to clinical assessment for diagnosis and staging of human disease, and increasingly in the design of appropriate therapies and then monitoring response to these treatments. However, despite this tremendous progress in the performance of imaging instrumentation, the challenge remains one of early detection and accurate disease staging when a cure is still possible. This presentation will review recent progress in instrumentation for medical imaging and, in particular, the development of new hybrid designs that acquire dual modalities within a single device. Some speculation as to future trends in high performance medical imaging instrumentation will be offered.
      Speaker: Prof. David Townsend (Clinical Imaging Research Center, Singapore)
      Slides
    • 08:30 09:00
      Breakfast, coffee 30m
    • 09:00 11:00
      Intelligent PMTs versus SiPMs 2h
      Speaker: Dr. Veronique Puill (Laboratoire de l'Accelerateur Lineaire, Orsay, France)
      Slides
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 13:00
      SiPM used as PMT devices for ionized particle detection and new trends on related pixel technology, signal processing issues and applications 1h 30m
      Speaker: Prof. Valeri Saveliev (Institute of Applied Mathematics, Russian Academy of Science)
      Slides
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 16:00
      Parallel Session
      • 14:30
        Technologies for the Cerenkov Array (CTA) experiment 1h
        Speaker: Prof. Jim Hinton (University of Leicester (UK))
        Slides
      • 15:30
        Applications of the SiPMs technology 30m
        Speaker: Prof. Massimo Caccia (University of Insubria (IT))
        Slides
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 18:00
      Philips Digital Photon Counter, Applications to High Energy, Astrophysics and Medical Physics 1h 30m
      Speaker: Dr. York Haemish (Philips Digital Photon Counting, Philips Group of Innovation)
    • 20:00 21:30
      OUTREACH EVENT & PUBLIC LECTURE: The after-Higgs discovery: vision on the Particle Physics strategy 1h 30m
      Only a year has passed since the discovery of a new type of particle, the ‘Higgs Boson’, at the CERN Large Hadron Collider (LHC), the world’s highest-energy subatomic particle collider. The new boson weighs in with an impressive mass of about 125 GeV, and it is the last piece in the Standard Model jigsaw-puzzle of the elementary building blocks of matter and their interactions via forces of nature. However, the Higgs Boson discovery is a gateway to possibly even more exciting new physics processes that have been the subject of intense theoretical speculation. Is the new particle exactly the Higgs Boson of the Standard Model, or could it be the herald of radical theories such as Supersymmetry, which predict a shadow-world of new particles that mirrors our everyday atomic world. Only super-precise measurements of the couplings of the Higgs Boson to fermions and vector bosons will allow us to discriminate between the Standard Model and theories such as Supersymmetry. We will describe the intense particle physics programme that is taking shape to address these questions in the ‘Higgs era’. From 2015 LHC will run again at twice its starting energy and may we hope it will yield further spectacular discoveries. Meanwhile designs are converging for a high-energy electron-positron collider to serve as a ‘Higgs Factory’. And a new generation of experiments to study the ghostly neutrino is being planned.
      Speakers: Prof. Gigi Rolandi (CERN & Scuola Normale Superiore Pisa) , Prof. Philip Burrows (Oxford University)
      Slides
    • 08:00 09:00
      Breakfast, coffee 1h
    • 09:00 11:00
      Introduction to the use of microstrip and pixel based devices & corresponding main challenges to be confronted by their associated Front-End Electronics 2h
      Speaker: Dr. Cinzia Da Via' (Manchester University, UK)
      Slides
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 13:00
      Micro-strip based detection systems: advances and new technological developments 1h 30m
      Speaker: Prof. Yoshinobu Unno (High Energy Accelerator Research Organization (JP))
      Slides
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 16:00
      Parallel Session
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 18:00
      Intelligent Signal Front-End Processing for micro-strip based instruments including triggering capability 1h 30m
      Speaker: Prof. Anders Ryd (Cornell University (US))
      Slides
    • 18:30 19:30
      RACE: Mens sana in corpore sano 1h
      Speaker: ALL runners in the INFIERI 2013 School did it, see the details in the attached "lecture"
      Slides
    • 08:00 09:00
      Breakfast, coffee 1h
    • 09:00 11:00
      Intelligent Front-End for pixel-based instruments: Front-End and novel ideas 2h
      Speaker: Dr. Lodovico Ratti (University of Pavia)
      Slides
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 13:00
      Intelligent Front-End for pixel-based instruments: digital processing of the pixel matrix part 1h 30m
      Speaker: Dr. Alessandro Gabrielli (Universita di Bologna e INFN (IT))
      Slides
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 16:00
      Parallel Session: Parallel session
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 18:00
      Semiconductor detector technology for medical and scientific imaging: quantum processing and Medipix developments in particular 1h 30m
      Speaker: Dr. Erik Heijne (CERN and NIKHEF)
      Slides
    • 19:30 21:00
      School Banquet at Exeter College 1h 30m
    • 08:00 09:00
      Breakfast, coffee 1h
    • 09:45 10:30
      Challenges and opportunities of massive parallelism 45m
      Speaker: Dr. Stef Salvini (University of Oxford)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:00
      The challenges of real-time processing on detector in Astro & HEP worlds in the 21st century 1h
      Speakers: Prof. Dave Newbold (Bristol University & RAL) , Dr. Kris Zarb-Adami (Oxford)
      Slides
    • 12:00 13:00
      Molecular Imaging Modalities & Technologies: Lecture 1 1h
      Speaker: Prof. Craig Levin (Stanford University School of Medicine (USA))
      Slides
    • 13:00 18:00
      FREE AFTERNOON 5h
    • 08:00 09:00
      Breakfast, coffee 1h
    • 09:00 10:30
      Optical wireless for data transmission 1h 30m
      Speaker: Prof. Ernesto Ciaramella (Scuola Superiore Sant'Anna, IT)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 11:30
      The interconnected world: needs in Astrophysics 30m
      Speaker: Prof. Michael Jones (Oxford)
    • 11:30 12:00
      Real-time data signal detection for pulsars and radio transients using GPUs 30m
      Speaker: Dr. Wes Armour (University of Oxford)
      Slides
    • 12:00 13:00
      Molecular Imaging Modalities & Technologies: Lecture 2 1h
      Speaker: Prof. Craig Levin (Stanford University School of Medicine (USA))
      Slides
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 16:00
      Parallel Session: Parallel session
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 20:00 21:30
      OUTREACH EVENT & PUBLIC LECTURE: Astronomy in 2033 : What we will (and won't) know about the Universe 1h 30m
      Astronomy is undergoing a quiet revolution - new telescopes and new techniques being built and developed right now will change our view of the Universe for good. In this lecture, Sky at Night presenter Chris Lintott will peer into the future and predict what we will - and won't - know in twenty years' time.
      Speaker: Dr. Chris Lintott (University of Oxford)
    • 08:00 08:45
      Breakfast, coffee 45m
    • 08:45 10:15
      Test bench: specificities and evolution for the HEP and the Astrophysics Fields 1h 30m
      Speakers: Dr. Ingrid Gregor (Deutsches Elektronen-Synchrotron (DE)) , Dr. Richard White (University of Leeds)
      Slides
    • 10:15 11:15
      Molecular Imaging Modalities & Technologies: Lecture3 1h
      Speaker: Prof. Craig Levin (Stanford University School of Medicine (USA))
      Slides
    • 11:15 11:30
      Coffee break 15m
    • 11:30 13:00
      Test automation of 3D integrated system 1h 30m
      Speaker: Dr. Stephen Pateras (Mentor Graphics' Silicon Test Solution (USA))
      Slides
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 16:00
      Poster session
      • 14:00
        Developing Homodyne Interferometers for Space Applications 2h
        Speaker: Ms. Miranda Bradshaw (University of Birmingham)
        Poster
      • 14:00
        Instrumentation of a Level-1 Track Trigger in the ATLAS detector for the High Luminosity LHC 2h
        Speaker: Dr. Francesca Pastore (Royal Holloway, University of London)
        Poster
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 18:00
      Awards session