BalticGrid Summer School

Europe/Zurich
Description
The BalticGrid Summer School comprises: Day 1: Baltic Grid Presentations Days 2-3: EGEE Tutorial Day 4 Morning: Porting applications usig the P-GRADE portal and GEMLCA Day 4 Afternoon: An introduction to Web Services Day 5: Grid applications IMPORTANT: The following requires preparation before the tutorial begins. Participants in practicals during days 2-4 are invited to run their own applications. These should be able to be compiled on LINUX, should NOT be interactive (i.e. they should read input files and write output files). The code and data for these should be held in a tar ball, accessible for example by sftp. Location: in Tartu University, Estonia For further details: http://www.kbfi.ee/projects/BalticGrid/index.php/SummerSchool/Main
  • Tuesday, 4 July 2006
    • 09:00 10:00
      Registration
    • 10:00 17:00
      Baltic Grid presentations
      • 10:00
        Presentations 1h 30m
      • 11:30
        COFFEE 20m
      • 11:50
        Presentations 1h 10m
      • 13:00
        LUNCH 2h
      • 14:00
        Presentations 1h 30m
      • 15:30
        COFFEE 20m
      • 15:50
        Presentations 1h 10m
  • Wednesday, 5 July 2006
    • 09:00 13:00
      EGEE Tutorial: Introduction to Grids and to EGEE

      The purpose of this tutorial is to give a practical introduction to Grid Computing and the international EGEE grid.

      The tutorial gives experience of the current middleware during practicals using the GILDA training testbed, as provided by INFN/University of Catania and partners.

      This agenda may be subject to minor alteration.

      Day 1 introduces the EGEE project and its middleware.

      Day 2 has an application development focus - practicals are used to give experience of more advanced data and workload management. In the afternoon participants will be invited to run their own applications. These should be able to be compiled on LINUX, should NOT be interactive (i.e. they should read input files and write output files). The code and data for these should be held in a tar ball, accessible for example by sftp. This requires preparation before the tutorial begins.

      • 09:00
        Introduction 15m
      • 09:15
        What is Grid Computing? 45m
        transparencies
      • 10:00
        An overview of the EGEE project and middleware 30m

        EGEE has established an international grid infrastructure. This talk describes the activities and objectives of EGEE. It then outlines the major middleware services:
        Authorisation and Authentication
        Information Services
        Data Managament
        Workload management

        These will be used during the practicals later in the day on the GILDA grid.

        GILDA is a grid provided for training by the University of Catania and INFN, with partner sites in many countries.

        transparencies
      • 10:30
        Authentication, Authorisation and Security 30m

        The fundamental challenges of grid computing are described: how can trust be established between sites and users?? How can security be protected when communication is across a public network? How are users authorised to use computers and data?

        transparencies
      • 11:00
        COFFEE 15m
    • 11:15 17:30
      EGEE Tutorial: Practical introduction to the EGEE middleware

      Using the GILDA testbed, participants will gain familiarity with the main services provided by the EGEE middleware.

      Following an overview of datamanagement,information systems and job submission, emphasis is upon how applications can be run on GILDA.

      • 11:15
        Using a certificate and simple job submission 1h

        We will use the basic commands for certificate management and for workload management.

      • 12:15
        Information systems on EGEE 45m

        An outline is given of information systems. The "BDII Information System" commands will be used to explore the GILDA grid.

        Grid monitoring tools are used to display the current state of the GILDA and EGEE production grids.

        more information
        transparencies
      • 13:00
        LUNCH 1h
      • 14:00
        Data management 1h 30m

        The management of files is described. Commands are used to read, write, replicate and list files on GILDA's storage.

        more information
        transparencies
      • 15:30
        Tea 15m
      • 15:45
        Putting it all together! 45m

        So far we have looked at the different services of the EGEE middleware. Now we run some simple applications that show how to:
        1. submit jobs that read/write files held on the Grid
        2. use a script to submit jobs to run concurrently.

        more information
        transparencies
      • 16:30
        MyProxy and Portals: using GENIUS on GILDA 45m

        The MyProxy server stores and issues credentials. One of its uses is to allow users to access grid services from a browser, through a portal.

        In this practical MyProxy is introduced, and then the GENIUS portal on GILDA is used.

        more information
        transparencies
      • 17:15
        Closing discussion 15m
  • Thursday, 6 July 2006
    • 09:00 17:15
      EGEE Tutorial: EGEE practical continued
      • 09:15
        Metadata: an introduction to AMGA 45m
        more information
        transparencies
      • 10:00
        Using R-GMA to monitor applications 1h
        more information
        transparencies
      • 11:00
        Coffee 15m
      • 11:15
        More advanced workload management 1h 45m

        A short talk and practical exercises introduce the more advanced features of job submission and the Workload Managament System. This includes the use of MPI.

        more information
        transparencies
      • 13:00
        Lunch 1h
      • 14:00
        Porting your applications to the GILDA grid 1h 30m

        Participants are asked to bring their own code and data for this practical.

        Programs should only take input from files and write output to files. (No interactive programs) They should compile on LINUX.

      • 15:00
        GFAL API 20m
        more information
        transparencies
      • 15:30
        Tea 15m
      • 15:45
        Porting applications, continued 1h 15m
      • 17:00
        End-of-day discussion 15m
  • Friday, 7 July 2006
    • 09:00 14:00
      Porting applications to grids using the P-GRADE portal and GEMLCA

      This morning continues the application focus, with an introduction to the P-GRADE portal and to GEMLCA which simplify porting applications to, and using applications on, a grid. The examples brought by participants for day 2 of the EGEE tutorial will be used again with P-GRADE.

      • 09:00
        "Grid-enabling" applications using P-GRADE and GEMLCA 2h

        The P-GRADE Portal is a generic, workflow-oriented graphical portal that can be connected to both LCG, gLite and Globus middleware based Grids. During the lecture and on-line demonstrations the following Portal capabilities will be introduced:

        * workflow development by a graphical tool
        * workflow execution in multiple grids
        * on-line observation and monitoring of workflows
        * data management
        

        For more information about the P-GRADE Portal please visit www.lpds.sztaki.hu/pgportal

        Speaker: Gabor Kecskemeti (MTA-SZTAKI Laboratory of Parallel and Distrubuted Systems)
      • 11:00
        Coffee 15m
      • 11:15
        P-GRADE and GEMLCA continued 1h 45m
      • 13:00
        Lunch 1h
    • 14:00 17:15
      Web Services and Grids

      This session introduces web services and the role that these are now finding in grid computing.

      • 14:00
        An introduction to Web Services 30m

        This talk introduces the concepts of Web Services.

        transparencies
      • 14:30
        Practical: Web services 1h
        more information
      • 15:30
        Tea 15m
      • 15:45
        Web services and grid computing 1h

        This talk explains why Web Services are used in Grid computing and gives a broad and international overview of the current state of WS, grids and the associated standards.

        transparencies
      • 16:45
        Review of the tutorial and discussion 30m
  • Saturday, 8 July 2006
    • 10:00 16:00
      Grid applications
      • 10:00
        Presentations 1h 30m
      • 11:30
        COFFEE 20m
      • 11:50
        Presentations 1h 10m
      • 13:00
        LUNCH 1h
      • 14:00
        Presentations 2h