ISEF2010 students at CERN

Europe/Zurich
513-R-070 (CERN)

513-R-070

CERN

15
Show room on map
Description
Visit of CERN Special Award winners from ISEF2010
Document
Participants
  • Alberto Pace
  • Jan Iven
  • Kristina Ulrika Gunne
  • Melissa Le Jeune
  • Sverre Jarp
  • Sunday, 13 June 2010
    • 10:00 10:30
      Arrival at Geneva airport 30m Geneva airport

      Geneva airport

      (all but one, who arrives at 15:25)

      Speaker: Wolfgang Von Rueden (CERN)
    • 10:30 11:30
      Transfer to CERN hostel - check-in 1h building 39

      building 39

      CERN

      Bus from airport to CERN hostel, check-in, free time

    • 11:30 14:30
      Rest at hostel, lunch at restaurant 1 3h CERN hostel

      CERN hostel

    • 14:30 15:00
      Welcome and programme presentation 30m restaurant 1

      restaurant 1

      CERN

    • 15:00 18:30
      Excursion - Geneva 3h 30m Main Building

      Main Building

      CERN

      Bus from hostel to Red Cross Museum, place des Nations, Botanic al Garden, Lake shore, Jet d'eau, Jardin Anglais.

      Speakers: Jan Iven (CERN) , Melissa Le Jeune , Wolfgang Von Rueden (CERN)
    • 15:30 16:30
      Collect last person and join group 1h Airport

      Airport

      Speaker: Melissa Le Jeune
    • 18:30 19:00
      Transfer from Geneva "Gare Routière" to Meyrin Village 30m Geneva

      Geneva

      to Restaurant La Meyrinoise (022 - 782 19 30)

    • 19:00 20:30
      Dinner 1h 30m La Meyrinoise (Meyrin)

      La Meyrinoise

      Meyrin

    • 20:30 20:50
      Walk back to CERN 20m Meyrin

      Meyrin

  • Monday, 14 June 2010
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 10:00
      Introduction to CERN 1h 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      openspace
      15
      Show room on map

      General Introduction to CERN

      Speaker: Wolfgang Von Rueden (CERN)
      Slides
    • 10:00 11:00
      Introduction to Accelerators 1h 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map

      An overview of the the basic principals of particle accelerators with examples from CERN and elsewhere

      Speaker: Helmut Burkhardt (CERN)
      Slides
    • 11:00 12:00
      Superconductivity 1h 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map

      General introduction to superconductivity

      Speaker: Philippe Lebrun (CERN)
      Slides
    • 12:15 13:45
      Lunch Break Restaurant 2

      Restaurant 2

      CERN

      Lunch in restaurant 2 (self-service)

    • 14:00 15:00
      Particle Detectors 1h 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map

      An introduction to Particle Detectors and their application

      Speaker: Archana Sharma (CERN)
      Slides
    • 15:00 16:00
      Visit of a CMS Detector Lab 1h bldg 184

      bldg 184

      CERN

      Walk to 184, guided tour of the detector lab with demonstration of a few detector technologies

      Speaker: Archana Sharma (CERN)
    • 16:00 17:00
      DAQ + DCS 1h 513-R-070

      513-R-070

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Filippo Costa (CERN)
      Slides
    • 17:00 17:30
      Transfer to Alice experiment 30m
    • 17:30 18:30
      Visit of Alice Control room 1h 3294-R-002

      3294-R-002

      CERN

      8
      Show room on map
    • 18:30 19:00
      Transfer to Main Building 30m 3294-R-002

      3294-R-002

      CERN

      8
      Show room on map
    • 19:00 20:30
      Dinner Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

  • Tuesday, 15 June 2010
    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h
    • 08:30 09:00
      Transport to CMS 30m Main Building

      Main Building

      CERN

    • 09:00 10:00
      Physics at the LHC 1h CMS Cessy

      CMS Cessy

      CERN

      Why are we so excited about LHC and what do we expect to find

      Speaker: Tejinder Virdee (CERN/Imperial College)
    • 10:00 11:00
      Guided tour of CMS experiment 1h CMS experiment Cessy

      CMS experiment Cessy

      CERN

      Speaker: Tejinder Virdee (CERN/Imperial College)
    • 11:00 11:30
      Transfer CMS->CCC 30m CMS Cessy

      CMS Cessy

      CERN

    • 11:30 12:30
      Presentation and tour of CERN Control Centre 1h 874-R-030 - CCC

      874-R-030 - CCC

      CERN

      50
      Show room on map
      Speaker: Django Manglunki (CERN)
      Slides
    • 12:45 14:00
      Lunch with speakers Maisonnex

      Maisonnex

    • 14:30 15:30
      Computing for LHC 1h
      Speaker: Alberto Pace (CERN)
      Slides
    • 15:30 16:00
      CERN openlab 30m
      Slides
    • 16:00 16:30
      Visit of Computer Centre 30m
      Speaker: Wolfgang Von Rueden (CERN)
    • 16:40 17:00
      Walk to Atlas 20m
    • 17:00 18:00
      Tour of ATLAS experiment 1h

      Introduction and visit of Atlas

      Speaker: Steven Goldfarb (University of Michigan)
    • 18:30 20:00
      Dinner Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

  • Wednesday, 16 June 2010
    • 07:00 07:45
      Breakfast 45m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 07:45 08:45
      Transfer from CERN to EPFL 1h Main Building

      Main Building

      CERN

    • 09:00 09:15
      Welcome and introduction to EPFL 15m BC 329 (EPFL)

      BC 329

      EPFL

      Overview of EPFL's curricula

      Speaker: Maya Frühauf
    • 09:15 09:45
      "The Montreux Jazz Festival Demo" - An efficient archive system, Nicolas Dougoud 30m INR019 (EPFL)

      INR019

      EPFL

    • 10:00 10:45
      The world of nanomaterials, Prof. H. Hofmann 45m EPFL

      EPFL

    • 11:00 11:45
      The Blue Brain Project, Simulation-based Research in Neuroscience, Felix Schürmann 45m BP 3 130 (EPFL)

      BP 3 130

      EPFL

    • 12:00 12:45
      Lunch at EPFL (cantine)

      followed by one-on-one interviews during coffee

    • 12:45 13:15
      Visit of the Rolex Learning Center, Maya Frühauf 30m EPFL

      EPFL

    • 13:15 14:00
      Transfer to Château Chillon 45m EPFL

      EPFL

    • 14:00 15:30
      Visit Chillon castle 1h 30m Montreux

      Montreux

    • 15:30 16:30
      Walk to Montreux, stay on the promenade 1h Montreux

      Montreux

    • 16:30 18:00
      Transfer to Geneva, promenade de Saint Antoine 1h 30m Montreux

      Montreux

    • 18:00 19:00
      Tour of old town 1h Geneva

      Geneva

      Speaker: Kristina Ulrika Gunne (CERN)
    • 19:00 20:30
      Dinner in Geneva 1h 30m Geneva

      Geneva

    • 20:30 21:00
      Walk to place Longemaille 30m Geneva

      Geneva

    • 21:00 21:30
      Transfer to CERN 30m Geneva - CERN

      Geneva - CERN

  • Thursday, 17 June 2010
    • 08:30 10:00
      CLIC 1h 30m CLIC Building

      CLIC Building

      CERN

      Speaker: Frank Tecker (CERN)
    • 10:00 11:15
      Antimatter 1h 15m
      Speaker: Michael Doser (CERN)
    • 11:30 12:00
      CERN souvenir shop 30m CERN reception

      CERN reception

      CERN

    • 12:00 13:15
      Lunch Break Restaurant 1, self service

      Restaurant 1, self service

    • 13:30 14:30
      Visit of Permanent Exhibition in Globe 1h Globe 1st Floor

      Globe 1st Floor

      CERN

      Speaker: Rolf Landua (CERN)
    • 14:30 16:00
      Follow a scientist (to be confirmed) 1h 30m CERN reception

      CERN reception

    • 16:00 16:30
      Refresh at hostel 30m CERN hostel

      CERN hostel

    • 16:30 17:30
      Transfer to Veyrier 1h
    • 17:30 18:30
      Take cable car to Salève plus walk 1h Salève

      Salève

    • 18:30 20:30
      Dinner on top of Salève 2h
    • 21:00 22:00
      Transfer to CERN 1h Veyrier

      Veyrier

  • Friday, 18 June 2010
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

    • 09:00 09:30
      Transfer to airport 30m CERN Hostel

      CERN Hostel