Initiative for Dark Matter in Europe and beyond (iDMEu) kick-off meeting

Report of Contributions

Dark Matter Direct Detection Ex ...

Contribution ID: 1

Type: not specified

Dark Matter Direct Detection Experiments based on nuclear recoils

Monday, 10 May 2021 14:30 (25 minutes)

Presenter:BAUDIS, Laura (University of Zurich)Session Classification:Community talks

Dark Matter Direct Detection Ex ...

Contribution ID: 2

Type: not specified

Dark Matter Direct Detection Experiments based on electron recoils

Monday, 10 May 2021 14:55 (25 minutes)

Presenter:PRIVITERA, Paolo (University of Chicago)Session Classification:Community talks

Axions and Axion-like particles

Contribution ID: 3

Type: not specified

Axions and Axion-like particles

Monday, 10 May 2021 15:20 (25 minutes)

Presenter: MAJOROVITS, Bela (MPI for Physics) **Session Classification:** Community talks

Dark Matter Indirect Detection (p …

Contribution ID: 5

Type: not specified

Dark Matter Indirect Detection (photons and neutrinos)

Tuesday, 11 May 2021 14:00 (25 minutes)

Presenter: WENIGER, Christoph (University of Amsterdam) **Session Classification:** Community talks

Dark Matter Indirect Detection (c \cdots

Contribution ID: 6

Type: not specified

Dark Matter Indirect Detection (charged particles)

Tuesday, 11 May 2021 14:25 (25 minutes)

Presenter: TOMASSETTI, Nicola (Perugia University & INFN- Perugia) **Session Classification:** Community talks

Dark Matter Indirect Detection (a \cdots

Contribution ID: 7

Type: not specified

Dark Matter Indirect Detection (antinuclei)

Tuesday, 11 May 2021 14:50 (25 minutes)

Presenter: PEREZ, Kerstin (Columbia University) **Session Classification:** Community talks

Dark Matter at extracted beam lines

Contribution ID: 8

Type: not specified

Dark Matter at extracted beam lines

Tuesday, 11 May 2021 15:15 (25 minutes)

Presenter: NELSON, Timothy Knight (SLAC National Accelerator Laboratory (US)) **Session Classification:** Community talks

Galaxy formation, including num $\,\cdots\,$

Contribution ID: 9

Type: not specified

Galaxy formation, including numerical simulations

Monday, 10 May 2021 15:45 (25 minutes)

Presenter: READ, Justin (University of Surrey) **Session Classification:** Community talks

Dark Matter in Large Scale Surveys

Contribution ID: 10

Type: not specified

Dark Matter in Large Scale Surveys

Monday, 10 May 2021 16:55 (25 minutes)

Presenter: ARCHIDIACONO, maria **Session Classification:** Community talks

The activities of the Dark Matter …

Contribution ID: 11

Type: not specified

The activities of the Dark Matter Working Group

Monday, 10 May 2021 17:20 (25 minutes)

Presenter: BRANDT, Oleg (University of Cambridge (GB)) **Session Classification:** Community talks

The activities of the LLP WG and \cdots

Contribution ID: 12

Type: not specified

The activities of the LLP WG and Community, in terms of Dark Matter

Monday, 10 May 2021 17:45 (25 minutes)

Presenter: ZURITA, José Francisco **Session Classification:** Community talks

Dark Matter and/in the Early Uni $\,\cdots\,$

Contribution ID: 13

Type: not specified

Dark Matter and/in the Early Universe

Tuesday, 11 May 2021 16:25 (25 minutes)

Presenter: KAMIONKOWSKI, Marc (Johns Hopkins University) **Session Classification:** Community talks

Dark Matter Theory and Paradig ···

Contribution ID: 14

Type: not specified

Dark Matter Theory and Paradigmatic Models

Tuesday, 11 May 2021 16:00 (25 minutes)

Presenter: MARSH, David **Session Classification:** Community talks

Primordial Black Holes and gravi ...

Contribution ID: 15

Type: not specified

Primordial Black Holes and gravitational wave probes of dark matter

Monday, 10 May 2021 16:30 (25 minutes)

Presenters: Dr KAVANAGH, Bradley (LPTHE, Paris); Dr CROON, Djuna (TRIUMF) **Session Classification:** Community talks

The "Dark Matter Day"

Contribution ID: 16

Type: not specified

The "Dark Matter Day"

Wednesday, 12 May 2021 14:45 (5 minutes)

Presenter: WARMBEIN, Barbara (DESY) **Session Classification:** Outreach

The webdocumentary "La Matière · · ·

Contribution ID: 17

Type: not specified

The webdocumentary "La Matière Noire"

Wednesday, 12 May 2021 14:50 (5 minutes)

Presenters: TAILLET, RIchard (LAPTh, Annecy); CREPE-RENAUDIN, Sabine (LPSC-Grenoble, CNRS/IN2P3)

Session Classification: Outreach

The activities of the IPPOG conce $\,\cdots\,$

Contribution ID: 18

Type: not specified

The activities of the IPPOG concerning DM

Wednesday, 12 May 2021 14:55 (5 minutes)

Presenter: GOLDFARB, Steven (University of Melbourne (AU)) **Session Classification:** Outreach

Phantom of the Universe

Contribution ID: 19

Type: not specified

Phantom of the Universe

Wednesday, 12 May 2021 15:00 (5 minutes)

Presenter: BARNETT, Michael (Lawrence Berkeley National Lab. (US)) **Session Classification:** Outreach

Introductory words from JENAA

Contribution ID: 20

Type: not specified

Introductory words from JENAA

Monday, 10 May 2021 14:10 (20 minutes)

Presenters: HAUNGS, Andreas; JAKOBS, Karl (Albert Ludwigs Universitaet Freiburg (DE)); LE-WITOWICZ, Marek (GANIL)

Session Classification: Introduction

Welcome and introductory words …

Contribution ID: 21

Type: not specified

Welcome and introductory words from iDMEu proponents

Monday, 10 May 2021 14:00 (10 minutes)

Presenter: DOGLIONI, Caterina (Lund University (SE)) **Session Classification:** Introduction

The Dark Matter Data Center wit \cdots

Contribution ID: 22

Type: not specified

The Dark Matter Data Center within the ORIGINS center of excellence

Wednesday, 12 May 2021 17:00 (20 minutes)

Session Classification: Closing session

Summary of the breakout sessions

Contribution ID: 23

Type: not specified

Summary of the breakout sessions

Wednesday, 12 May 2021 17:20 (20 minutes)

Presenters: MAJOROVITS, Bela (MPI for Physics); DOGLIONI, Caterina (Lund University (SE)); REINDL, Florian (HEPHY & TU Vienna); D'ERAMO, Francesco (University of Padua)

Session Classification: Closing session

Closing and next steps

Contribution ID: 24

Type: not specified

Closing and next steps

Wednesday, 12 May 2021 17:40 (20 minutes)

Session Classification: Closing session

Outreach Exercise

Contribution ID: 25

Type: not specified

Outreach Exercise

Wednesday, 12 May 2021 14:00 (45 minutes)

We will involve the audience in the live creation of a 1-min. video about Dark Matter to be used on Social Media.

Presenter: NELLIST, Clara (Radboud University Nijmegen and NIKHEF (NL))

Session Classification: Outreach

Q & A

Contribution ID: 26

Type: not specified

Q & A

Wednesday, 12 May 2021 15:05 (15 minutes)

Session Classification: Outreach

How do the CMB peaks tell us that …

Contribution ID: 27

Type: not specified

How do the CMB peaks tell us that there is matter that interacts gravitationally and is not baryonic?

Wednesday, 12 May 2021 15:45 (20 minutes)

Presenter:Mr HU, Wayne (Chicago)Session Classification:Dark Matter Q&A

Is there a strong theoretical moti ...

Contribution ID: 28

Type: not specified

Is there a strong theoretical motivation to search for dark matter lighter than WIMPs but much heavier than axions?

Wednesday, 12 May 2021 16:15 (20 minutes)

 Presenter:
 Prof. KRNJAIC, Gordan (Fermi National Accelerator Laboratory)

 Session Classification:
 Dark Matter Q&A