## **Swiss CTA Day 2022**



## **Report of Contributions**

Contribution ID: 1 Type: not specified

#### Opening remarks: Status of CTA in Switzerland

Wednesday 12 January 2022 09:50 (25 minutes)

Opening remarks : Status of CTA  $\cdots$ 

Presenter: MONTARULI, Teresa (Universite de Geneve (CH))

Session Classification: The CTA Project in Switzerland

Contribution ID: 2 Type: not specified

## Institutional Welcome and remarks of the vice-Rectrice B. Galliot

Wednesday 12 January 2022 09:30 (20 minutes)

**Presenter:** Prof. BRIGITTE, Galliot (University of Geneva)

Session Classification: The CTA Project in Switzerland

Contribution ID: 3 Type: not specified

#### **CTAO Status**

Wednesday 12 January 2022 10:15 (25 minutes)

Presenter: FERRINI, Federico (INFN Sezione di Pisa (INFN))

Session Classification: The CTA Project in Switzerland

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

#### The SERI view and RI Roadmap process

Wednesday 12 January 2022 10:40 (20 minutes)

Presenter: REYMOND, Xavier (State Secretariat for Education, Research and Innovation SERI)

Session Classification: The CTA Project in Switzerland

Coffee break

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

#### **Coffee break**

Wednesday 12 January 2022 11:00 (25 minutes)

Contribution ID: 6 Type: not specified

### **CTA Computing status**

**Presenter:** SCHLENSTEDT, Stefan (DESY)

**Session Classification:** The Data and Computing Model and the Data Centres of CTA

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

#### **CTAO Offsite Data center**

**Presenter:** NEYROUD, Nadine Gigleux

**Session Classification:** The Data and Computing Model and the Data Centres of CTA

Contribution ID: 8 Type: not specified

#### **Options for CTA and SKA computing at CSCS**

Wednesday 12 January 2022 12:35 (25 minutes)

**Presenter:** Dr PABLO, Fernandez (CSCS)

Session Classification: The Data and Computing Model and the Data Centres of CTA

Contribution ID: 9 Type: not specified

#### **Lunch Break**

Wednesday 12 January 2022 13:00 (45 minutes)

Contribution ID: 10 Type: not specified

#### Plans for SKA Data Centre and data analysis in SKA

Presenter: KNEIB, Jean-Paul (EPFL)

**Session Classification:** The Data and Computing Model and the Data Centres of CTA

Contribution ID: 11 Type: not specified

#### The Large Size Telescope project status

Wednesday 12 January 2022 13:45 (20 minutes)

Presenter: Dr DELLA VOLPE, Domenico (Universite de Geneve (CH))

Session Classification: The Swiss contribution to the Large Size Telescopes of CTA

Contribution ID: 12 Type: not specified

# The development of technology for the future cameras of LSTs

Wednesday 12 January 2022 14:05 (20 minutes)

Presenter: Dr HELLER, Matthieu

Session Classification: The Swiss contribution to the Large Size Telescopes of CTA

Contribution ID: 13 Type: not specified

#### LST Data analysis based on Machine learning

Wednesday 12 January 2022 14:25 (15 minutes)

**Presenter:** JURYSEK, Jakub (University of Geneva - Department of Astronomy)

Session Classification: The Swiss contribution to the Large Size Telescopes of CTA

Coffee break

Contribution ID: 14 Type: not specified

#### **Coffee break**

Wednesday 12 January 2022 15:30 (25 minutes)

ACADA

Contribution ID: 15 Type: not specified

#### **ACADA**

Wednesday 12 January 2022 14:55 (20 minutes)

Presenter: Dr LYARD, Etienne (University of Geneva)

**Session Classification:** The Swiss Contribution to Array Control and Data Handler (ACADA

) and Data Processing Pipeline Softare (DPPS)

Contribution ID: 16 Type: not specified

#### **DPPS Calib Pipe**

Wednesday 12 January 2022 15:15 (15 minutes)

Presenter: DALCHENKO, Mykhailo (University of Geneva)

Session Classification: The Swiss Contribution to Array Control and Data Handler (ACADA

) and Data Processing Pipeline Softare (DPPS)

Contribution ID: 17 Type: not specified

#### **CTAO Computing and Data Model**

Wednesday 12 January 2022 11:25 (20 minutes)

**Presenter:** SCHLENSTEDT, Stefan (DESY)

Session Classification: The Data and Computing Model and the Data Centres of CTA

Contribution ID: 18 Type: not specified

#### **CTAO** offsite Data center

Wednesday 12 January 2022 11:45 (25 minutes)

Presenter: NEYROUD, Nadine Gigleux

**Session Classification:** The Data and Computing Model and the Data Centres of CTA

Contribution ID: 19 Type: not specified

# Synergy between SKA and CTA computing in Switzerland

Wednesday 12 January 2022 12:10 (25 minutes)

Presenter: Prof. KNEIB, Jean-Paul

**Session Classification:** The Data and Computing Model and the Data Centres of CTA

Discussion

Contribution ID: 20 Type: not specified

#### Discussion

**Session Classification:** The Data and Computing Model and the Data Centres of CTA

Contribution ID: 21 Type: not specified

#### Potential of GPUs for CTA software

Presenters: Dr LYARD, Etienne; DALCHENKO, Mykhailo (University of Geneva)

**Session Classification:** The Data and Computing Model and the Data Centres of CTA

Contribution ID: 22 Type: not specified

#### New potential of CTA in science

Presenters: BILAND, Adrian (ETH Zurich); Prof. SAHA, Prasenjit (University of Zurich)

**Session Classification:** The Swiss Contribution to Array Control and Data Handler (ACADA ) and Data Processing Pipeline Softare (DPPS)

Contribution ID: 23 Type: not specified

#### Results of a new reconstruction likelihood method

Wednesday 12 January 2022 14:40 (15 minutes)

Presenters: Dr EMERY, Gabriel; MONTARULI, Teresa (Universite de Geneve (CH))

Session Classification: The Swiss contribution to the Large Size Telescopes of CTA

Contribution ID: 24 Type: not specified

#### **Galactic sources and PeVatrons**

Wednesday 12 January 2022 15:55 (15 minutes)

Presenters: Prof. NERONOV, Andrii (APC/EPFL); Dr DELLA VOLPE, Deomenico (University of

Geneva)

Session Classification: Some selected science topics

Contribution ID: 25 Type: not specified

#### Variable gamma-ray obscuration in galactic sources

Wednesday 12 January 2022 16:10 (15 minutes)

**Presenter:** BALBO, Matteo (Université de Genève)

Session Classification: Some selected science topics

Contribution ID: 26 Type: not specified

#### **Dark Matter with CTA**

Wednesday 12 January 2022 16:25 (15 minutes)

**Presenter:** Dr ARMAND, Celine (University of Geneva)

Session Classification: Some selected science topics

Contribution ID: 27 Type: not specified

#### **TeV Gamma-Ray Bursts**

Wednesday 12 January 2022 16:40 (15 minutes)

Presenters: Dr FUKAMI, Satoshi (ETHZ); Dr SAVCHENKO, Volodymyr (EPFL)

Session Classification: Some selected science topics

Contribution ID: 28 Type: not specified

#### **Stellar Intensity Interferometry developments**

Wednesday 12 January 2022 16:55 (8 minutes)

Presenter: Prof. SAHA, Prasenjit (University of Zurich)

Session Classification: Some selected science topics

Contribution ID: 29 Type: not specified

### Delays in blazar lightcurves

Wednesday 12 January 2022 17:18 (15 minutes)

**Presenter:** Dr SLIUSAR, Vitali (University of Geneva)

Session Classification: Some selected science topics

Contribution ID: 30 Type: not specified

## CTA/LSTs: Resolving Accretion Disks with Quantum Optics

Wednesday 12 January 2022 17:03 (15 minutes)

CTA/LSTs: Resolving Accretion · · ·

Presenter: WALTER, Roland

Session Classification: Some selected science topics