# ARIES APEC & iFAST SMART PAF Brainstorming and Strategy Workshop



## **Report of Contributions**

Contribution ID: 1 Type: **not specified** 

#### iFAST welcome and intro

Wednesday 30 March 2022 09:00 (20 minutes)

**Presenter:** ZIMMERMANN, Frank (CERN)

Contribution ID: 2 Type: not specified

## Dark sector landscape - SHIP, SHIP upgrades, "eSPS" and others

Wednesday 30 March 2022 09:20 (1h 40m)

Presenter: JACOBSSON, Richard (CERN)

Contribution ID: 3 Type: not specified

#### The Dark Sector and Searches in Forward Physics

Wednesday 30 March 2022 13:30 (35 minutes)

Presenters: KLING, Felix (DESY); KLING, Felix (University of California, Irvine)

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

## Gamma factory concepts and atomic clocks for the dark sector

Wednesday 30 March 2022 11:30 (1 hour)

**Presenter:** KRASNY, Mieczyslaw Witold (LPNHE, Sorbonne University, Paris, Centre National de la Recherche Scientifique (FR) and CERN)

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

# What advanced accelerators could do and possible beam parameters for high energies

Wednesday 30 March 2022 14:05 (50 minutes)

**Presenter:** ASSMANN, Ralph Wolfgang (DESY)

Contribution ID: 6 Type: **not specified** 

#### Dark sector activities at Fermilab and in the USA?

Wednesday 30 March 2022 14:55 (55 minutes)

**Presenter:** SHILTSEV, Vladimir

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

#### **Hybrid EDM ring and axions?**

Thursday 31 March 2022 09:00 (45 minutes)

**Presenter:** CARLI, Christian (CERN)

Contribution ID: 8 Type: not specified

## Discussion: Beam requirements and accelerators for the dark sector

Thursday 31 March 2022 11:00 (1h 15m)

Contribution ID: 9 Type: **not specified** 

## Visions on the future requirements for physics research

Thursday 31 March 2022 09:45 (45 minutes)

**Presenter:** KRASNY, Mieczyslaw Witold (LPNHE, Sorbonne University, Paris, Centre National de la Recherche Scientifique (FR) and CERN)

Open Space

Contribution ID: 10 Type: not specified

#### **Open Space**

Thursday 31 March 2022 12:15 (15 minutes)

Contribution ID: 11 Type: not specified

#### Machine learning landscape

Thursday 31 March 2022 13:30 (45 minutes)

Presenter: ISCHEBECK, Rasmus (Paul Scherrer Institut)

Contribution ID: 12 Type: not specified

#### Machine learning challenges

Thursday 31 March 2022 14:15 (30 minutes)

Presenter: FRANCHETTI, Giuliano

Contribution ID: 13 Type: not specified

#### Discussion and "ad-hoc" contributions

Thursday 31 March 2022 16:30 (45 minutes)

Contribution ID: 14 Type: not specified

# Adaptive Machine Learning for Time Dependent Effects in Accelerators

Thursday 31 March 2022 14:45 (45 minutes)

**Presenter:** SCHEINKER, Alexander

Contribution ID: 15 Type: not specified

## Overview of Machine Learning Prospects for the CERN accelerator complex

Friday 1 April 2022 09:00 (45 minutes)

**Presenter:** KAIN, Verena (CERN)

Contribution ID: 16 Type: not specified

# Machine learning applications at the LHC and for future colliders (including muons)

Friday 1 April 2022 09:45 (45 minutes)

**Presenter:** FOL, Elena (CERN)

Contribution ID: 17

Type: not specified

Discussion: (1) Expert Systems, ( …

## Discussion: (1) Expert Systems, (2) Machine Learning for the Dark Sector

Friday 1 April 2022 11:50 (35 minutes)

Expert systems for optics design or accelerator operation ; Development of expert systems to replace accelerator designers

Contribution ID: 18 Type: not specified

#### Possible ML applications for the FCC

Friday 1 April 2022 11:25 (25 minutes)

**Presenter:** ZIMMERMANN, Frank (CERN)

Contribution ID: 19 Type: not specified

#### **DISCUSSION: Putting the pieces together**

Friday 1 April 2022 14:00 (1h 25m)

- $\bullet$  Beam requirements and accelerators for the dark sector
- Expert systems for optics design or accelerator operation
- Development of expert systems to replace accelerator designers
- Machine learning for dark sector accelerators
- What did we learn ?
- What are the next steps?
- Can we sketch a roadmap?

Contribution ID: 20 Type: not specified

# Dark sector proposals from around the globe & Discussions

Wednesday 30 March 2022 16:20 (1 hour)

Contribution ID: 21 Type: not specified

## Machine learning /AI for accelerators at Fermilab and surroundings?

Thursday 31 March 2022 15:30 (30 minutes)

**Presenters:** SHILTSEV, Vladimir; SHILTSEV, Vladimir

Contribution ID: 22 Type: not specified

#### Welcome drink & dinner

Tuesday 29 March 2022 20:00 (2 hours)

Meeting at the entrance of the building

Contribution ID: 23 Type: not specified

#### Dark Sector landscape and future search strategies

Friday 1 April 2022 11:00 (25 minutes)

Presenter: JACOBSSON, Richard (CERN)