## Rare Pion Decay Workshop



## **Report of Contributions**

Contribution ID: 1 Type: not specified

### Registration and welcome

Thursday 6 October 2022 08:30 (30 minutes)

**Presenters:** Prof. SCHUMM, Bruce Andrew (University of California,Santa Cruz (US)); MAZZA, Simone Michele (University of California,Santa Cruz (US))

Contribution ID: 2 Type: not specified

#### Welcome and orientation details

Thursday 6 October 2022 09:00 (15 minutes)

Presenter: Prof. SCHUMM, Bruce Andrew (University of California, Santa Cruz (US))

Session Classification: Rare decay physics

Contribution ID: 3 Type: not specified

### Intro and meeting goals

Thursday 6 October 2022 09:15 (15 minutes)

**Presenter:** HERTZOG, David (University of Washington)

Session Classification: Rare decay physics

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

### Physics insights on RPD program

Thursday 6 October 2022 09:30 (30 minutes)

Author: MARCIANO, Bill

Presenter: MARCIANO, Bill

**Session Classification:** Rare decay physics

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

### LFU tests across energy scales

Thursday 6 October 2022 10:00 (30 minutes)

Presenter: PICH, Toni

Session Classification: Rare decay physics

Contribution ID: 6 Type: **not specified** 

### Meson decays as probes of light new physics

Thursday 6 October 2022 10:50 (30 minutes)

Authors: DROR, Asaf; Dr DROR, Jeff (Lawrence Berkeley National Laboratory)

Presenters: DROR, Asaf; Dr DROR, Jeff (Lawrence Berkeley National Laboratory); GORI, stefania

(UC Santa Cruz)

**Session Classification:** Rare decay physics

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

### Tests for sterile neutrino effects

Thursday 6 October 2022 11:20 (30 minutes)

**Presenter:** SHROCK, Robert (Stony Brook University)

Session Classification: Rare decay physics

Contribution ID: 8 Type: not specified

### Perspectives on pi->e nu Measurements

Thursday 6 October 2022 11:50 (30 minutes)

**Presenter:** BRYMAN, Douglas Andrew (University of British Columbia (CA))

Session Classification: Rare decay physics

Contribution ID: 9 Type: not specified

## Systematics from "old" muons

Thursday 6 October 2022 12:20 (30 minutes)

Author: MISCHKE, Richard

Presenters: MISCHKE, Dick; MISCHKE, Richard

Session Classification: Rare decay physics

Contribution ID: 10 Type: not specified

### Systematics from DIF & PIENU tail

Thursday 6 October 2022 13:50 (40 minutes)

Presenters: SULLIVAN, Tristan (University of Victoria); SULLIVAN, Tristan; SULLIVAN, Tristan

(University of Victoria (CA))

Session Classification: Systematics and beamline

Contribution ID: 11 Type: not specified

#### PEN resolution MC vs real

Thursday 6 October 2022 14:30 (30 minutes)

Author: GLASER, Charlie

Presenters: GLASER, Charles; GLASER, Charlie

**Session Classification:** Systematics and beamline

Contribution ID: 12 Type: not specified

### PIONEER Modelling general results

Thursday 6 October 2022 15:00 (30 minutes)

Presenter: LABOUNTY, Joshua

**Session Classification:** Systematics and beamline

Contribution ID: 13 Type: not specified

### Thoughts and experience with LXe and LYSO

Thursday 6 October 2022 15:50 (30 minutes)

Presenters: LIU, Jianglai; LIU, Jianglai; LIU, Jianglai (California Institute of Technology)

**Session Classification:** Systematics and beamline

Contribution ID: 14 Type: not specified

#### Results from Run1 beam tests at PSI

Thursday 6 October 2022 16:20 (30 minutes)

**Presenter:** Dr SOTER, Anna (ETH Zürich)

**Session Classification:** Systematics and beamline

Contribution ID: 15 Type: not specified

### The beamline model and going forward

Thursday 6 October 2022 16:50 (30 minutes)

**Presenter:** KAMMEL, Peter

**Session Classification:** Systematics and beamline

Contribution ID: 16 Type: not specified

### The case for New Physics at PIONEER

Friday 7 October 2022 09:30 (30 minutes)

Presenters: CRIVELLIN, Andreas (University Bern); CRIVELLIN, Andreas (University of Zurich

(CH)); CRIVELLIN, Andreas

**Session Classification:** Theory and Calorimetry

Contribution ID: 17 Type: not specified

## Status and prospects of the first-row CKM unitarity test

Friday 7 October 2022 09:00 (30 minutes)

**Presenter:** HOFERICHTER, Martin (University of Washington)

**Session Classification:** Theory and Calorimetry

Contribution ID: 18 Type: not specified

#### MEG II LXe detector and simulation

Friday 7 October 2022 10:00 (13 minutes)

Presenter: BAN, Sei

**Session Classification:** Theory and Calorimetry

Contribution ID: 19 Type: not specified

## LXe R&D and simulation for open and segmented system

Friday 7 October 2022 10:50 (30 minutes)

Presenters: MALBRUNOT, Chloe (CERN); MALBRUNOT, Stephan (TRIUMF (CA))

**Session Classification:** Theory and Calorimetry

Contribution ID: 20 Type: not specified

### LYSO bench tests

Friday 7 October 2022 11:20 (20 minutes)

Author: BEESLEY, Omar Basel

**Presenters:** -, Eric; -, Omar; BEESLEY, Omar Basel

**Session Classification:** Theory and Calorimetry

Contribution ID: 21 Type: not specified

### Simulations of LXe and Hybrid crystal wrt pileup

Friday 7 October 2022 11:40 (30 minutes)

**Presenter:** SCHWENDIMANN, Patrick

**Session Classification:** Theory and Calorimetry

Contribution ID: 22 Type: not specified

### Introduction to the ATAR project and session

Friday 7 October 2022 13:10 (20 minutes)

Presenter: MAZZA, Simone Michele (University of California, Santa Cruz (US))

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 23 Type: not specified

## High granularity fast silicon sensors for the active target

Friday 7 October 2022 13:30 (30 minutes)

**Presenter:** Dr OTT, Jennifer (University of California, Santa Cruz (US))

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 24 Type: not specified

#### Fast silicon sensor simulation with TCAD software

Friday 7 October 2022 15:20 (30 minutes)

Presenters: NIZAM, Mohammad; Dr NIZAM, Mohammad (University of California Santa Cruz)

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 25 Type: not specified

### Fast silicon studies at the PSI pion beam

Presenter: MOLNAR, Adam

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 26 Type: not specified

## Alternative active target design based on traditional silicon devices

Friday 7 October 2022 14:00 (20 minutes)

Presenters: QIAN, Xin (Brookhaven National Laboratory); QIAN, Xin (Brookhaven National Labo-

ratory (US))

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 27 Type: not specified

## Event simulation and reconstruction in the active target

Friday 7 October 2022 14:20 (20 minutes)

Presenter: WONG, Vincent Wai Sum (TRIUMF (CA))

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 28 Type: not specified

### **Event reconstruction experience from Lar TPC**

Friday 7 October 2022 14:40 (20 minutes)

Presenters: ZANG, Chao; Dr ZHANG, Chao (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 29 Type: not specified

### Front end electronics and digitization for fast silicon

Friday 7 October 2022 15:50 (20 minutes)

Presenter: SEIDEN, Abraham (University of California, Santa Cruz (US))

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 30 Type: not specified

### Overview of BNL Silicon sensor capability

Friday 7 October 2022 16:10 (10 minutes)

Presenters: Dr GIACOMINI, Gabriele (Brookhaven National Laboratory (US)); GIACOMINI, Gabriele

(Fondazione Bruno Kessler); GIACOMINI, Gabriele (BNL)

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 31 Type: not specified

# BNL approved LDRD related discussion and planning

Friday 7 October 2022 16:20 (10 minutes)

Author: TISHCHENKO, Vladimir (Brookhaven National Laboratory)

Presenters: TISHCHENKO, Vladimir (Brookhaven National Laboratory); TISHCHENKO, Volodya

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 32 Type: not specified

#### **Conclusions and discussion**

Friday 7 October 2022 16:30 (30 minutes)

Presenter: MAZZA, Simone Michele (University of California, Santa Cruz (US))

Session Classification: Active target, timing and fast electronics

Contribution ID: 33 Type: not specified

### Measuring pion beta decay in PIONEER

Saturday 8 October 2022 09:00 (30 minutes)

Presenters: POCANIC, Dinko (University of Virginia); POCANIC, Dinko (University of Virginia

(US)); Prof. POCANIC, Dinko (University of Virginia)

**Session Classification:** Tracker, DAQ and future prospects

Contribution ID: 34 Type: not specified

### Production plans at FBK

Saturday 8 October 2022 10:40 (15 minutes)

Presenter: CENTIS VIGNALI, Matteo (FBK)

Session Classification: Tracker, DAQ and future prospects

Contribution ID: 35 Type: not specified

### **Tracker possibilities from Stony Brook**

Saturday 8 October 2022 10:00 (20 minutes)

Presenters: Dr GARG, Prakhar (Stony Brook University); GARG, Prakhar (Stony Brook Univer-

sity); GARG, Prakhar (Stony Brook University)

**Session Classification:** Tracker, DAQ and future prospects

Contribution ID: 36 Type: not specified

### **Electronics (Kevin) + trigger (Dieter)**

Saturday 8 October 2022 09:30 (30 minutes)

Authors: RIES, Dieter (Johannes Gutenberg University Mainz); LABE, Kevin

Presenters: RIES, Dieter (Johannes Gutenberg University Mainz); RIES, Dieter (Paul Scherrer Insti-

tut); RIES, Dieter (Conseil Europeen Recherche Nucl. (CERN)); RIES, Dieter (C); LABE, Kevin

Session Classification: Tracker, DAQ and future prospects

DAQ overview

Contribution ID: 37 Type: not specified

### DAQ overview

Saturday 8 October 2022 10:55 (20 minutes)

Author: GORRINGE, Tim

Presenter: GORRINGE, Tim

**Session Classification:** Tracker, DAQ and future prospects

Contribution ID: 38 Type: not specified

# PIONEER going forward; R&D; next PSI; Small funding

Saturday 8 October 2022 11:15 (15 minutes)

Presenter: HERTZOG, David (University of Washington)

Session Classification: Tracker, DAQ and future prospects

Contribution ID: 39 Type: not specified

### **DISCUSSION** of these Systematics

Saturday 8 October 2022 11:30 (30 minutes)

**Session Classification:** Tracker, DAQ and future prospects

Contribution ID: 40 Type: not specified

### **Small Discussion Sessions to be Arranged**

Saturday 8 October 2022 16:00 (2 hours)

Dinner info

Contribution ID: 41 Type: not specified

### **Dinner** info

Friday 7 October 2022 17:10 (20 minutes)

Contribution ID: 42 Type: not specified

#### MEG II LXe calibration and resolution

Friday 7 October 2022 10:13 (17 minutes)

Presenter: MATSUSHITA, Ayaka

**Session Classification:** Theory and Calorimetry