# Accelerating Physics with ML@MIT

# **Report of Contributions**

Contribution ID: 1 Type: not specified

#### LIGO O4 Hackathon

Contribution ID: 2 Type: not specified

#### LIGO O4 Hackathon

Contribution ID: 3 Type: not specified

### Workshop- Hackthon session #1

Work on ML infrastructure and code deployment and debugging

**Presenter:** GUNNY, Alec (MIT)

Accelerating Ph  $\,\cdots\,$  / Report of Contributions

Workshop

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

### Workshop

Accelerating Ph  $\,\cdots\,$  / Report of Contributions

Wrap up

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

Wrap up

Contribution ID: 6 Type: not specified

#### LIGO Run O4 Hackathon

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

#### LIGO Run O4 Hackathon

Contribution ID: 8 Type: **not specified** 

#### test

**Presenter:** HARRIS, Philip Coleman (Massachusetts Inst. of Technology (US))

Contribution ID: 9 Type: not specified

# Software Infrastructure Challenges for IaaS with HEP (20'+10')

Monday 30 January 2023 16:00 (35 minutes)

Presenter: PEDRO, Kevin (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Workshop Discussion #4

Contribution ID: 10 Type: not specified

#### **SONIC Inference as a Service for Point Clouds**

Monday 30 January 2023 16:35 (25 minutes)

Presenter: FENG, Yongbin (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Workshop Discussion #4

Contribution ID: 11 Type: not specified

#### ML GPU deployments for Neutrino Reconstruction

Monday 30 January 2023 17:00 (30 minutes)

Presenter: YANG, Tingjun (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Workshop Discussion #4

Contribution ID: 12 Type: not specified

### Anomaly detection for EM

Tuesday 31 January 2023 09:00 (20 minutes)

**Presenter:** MUTHUKRISHNA, Daniel (MIT)

**Session Classification:** Workshop Discussion #5

Contribution ID: 13 Type: not specified

### Anomaly detection in GW

Tuesday 31 January 2023 09:20 (20 minutes)

**Presenter:** RAIKMAN, Ryan (Carnegie Mellon University)

**Session Classification:** Workshop Discussion #5

MLY Pipeline

Contribution ID: 14 Type: not specified

### **MLY Pipeline**

Tuesday 31 January 2023 09:40 (20 minutes)

**Presenter:** SKLIRIS, Vasileios (Cardiff University)

**Session Classification:** Workshop Discussion #5

Contribution ID: 15 Type: not specified

### **Anomaly Detection in HEP**

Tuesday 31 January 2023 10:00 (20 minutes)

Presenter: GOVORKOVA, Katya (Massachusetts Inst. of Technology (US))

**Session Classification:** Workshop Discussion #5

Contribution ID: 16 Type: not specified

# The Challenges of Identification, Classification and Inference for Time-domain Astrophysics with Big Data

Monday 30 January 2023 14:00 (30 minutes)

Presenter: VILLAR, Ashley

Session Classification: Workshop Discussion #3

Contribution ID: 17 Type: not specified

# Multi-messenger astronomy infrastructure for optical follow-ups

Monday 30 January 2023 14:30 (30 minutes)

Presenter: MALANCHEV, Konstantin

**Session Classification:** Workshop Discussion #3

Contribution ID: 18 Type: not specified

### Workshop goals

Monday 30 January 2023 09:00 (30 minutes)

Presenter: HARRIS, Philip Coleman (Massachusetts Inst. of Technology (US))

**Session Classification:** Workshop Discussion #1

Contribution ID: 19 Type: not specified

#### Inference-as-a-service in high energy physics

Monday 30 January 2023 09:30 (30 minutes)

Presenter: MCCORMACK, William Patrick (Massachusetts Inst. of Technology (US))

**Session Classification:** Workshop Discussion #1

Contribution ID: 20 Type: not specified

#### Inference-as-a-service in gravitational-wave physics

Monday 30 January 2023 10:00 (30 minutes)

Presenters: GUNNY, Alec; GUNNY, Alec

**Session Classification:** Workshop Discussion #1

Contribution ID: 21 Type: not specified

#### Searches for compact binary coalescences-I

Monday 30 January 2023 11:00 (15 minutes)

Presenters: BEVERIDGE, Damon; BEVERIDGE, Damon

**Session Classification:** Workshop Discussion #2

Contribution ID: 22 Type: not specified

#### Searches for compact binary coalescences-II

Monday 30 January 2023 11:15 (15 minutes)

Presenters: MARX, Ethan (MIT); MARX, Ethan

**Session Classification:** Workshop Discussion #2

Contribution ID: 23 Type: not specified

## Denoising methods-I

Monday 30 January 2023 11:30 (15 minutes)

Presenter: MUHAMMED, Saleem

**Session Classification:** Workshop Discussion #2

Contribution ID: 24 Type: not specified

### **Denoising methods-II**

Monday 30 January 2023 11:45 (15 minutes)

Presenters: Dr CHOU, Chia-Jui (National Yang Ming Chiao Tung University); CHOU, Chia-Jui

**Session Classification:** Workshop Discussion #2

Contribution ID: 25 Type: not specified

#### Parameter estimation methods

Monday 30 January 2023 12:00 (30 minutes)

Presenter: DAX, Maximillian

**Session Classification:** Workshop Discussion #2

Contribution ID: 26 Type: not specified

#### **Point-Voxel CNN**

Tuesday 31 January 2023 11:00 (30 minutes)

Presenter: LIU, Zhijian

**Session Classification:** Workshop Discussion #6

Contribution ID: 27 Type: not specified

#### **Sparse GPU implementations**

Tuesday 31 January 2023 11:30 (30 minutes)

**Presenter:** TANG, Haotian

**Session Classification:** Workshop Discussion #6

Contribution ID: 28 Type: not specified

# Computing at the Massachusetts Green High Performance Center

Tuesday 31 January 2023 12:00 (30 minutes)

Presenter: HILL, Chris

**Session Classification:** Workshop Discussion #6

Contribution ID: 29 Type: not specified

## Challenges for identifying and following-up the next kilonova

Monday 30 January 2023 15:00 (30 minutes)

Presenter: SRAVAN, Niharika

**Session Classification:** Workshop Discussion #3

Contribution ID: 30 Type: not specified

### Machine learning applications in Icecube

Wednesday 1 February 2023 09:00 (20 minutes)

Presenter: PETERSON, Josh

**Session Classification:** Workshop Discussion #9

Contribution ID: 31 Type: not specified

### Pointing to a Supernova

Wednesday 1 February 2023 09:20 (20 minutes)

Presenter: SCHOLBERG, Kate

Session Classification: Workshop Discussion #9

Contribution ID: 32 Type: not specified

# Binary neutron star early warning detection using ML

Wednesday 1 February 2023 09:40 (15 minutes)

Presenter: MCLEOD, Alistair

**Session Classification:** Workshop Discussion #9

Contribution ID: 33 Type: not specified

# Localization and waveform extraction for compact binary coalescences

Wednesday 1 February 2023 09:55 (15 minutes)

**Presenter:** CHATTERJEE, Chayan

Session Classification: Workshop Discussion #9

Contribution ID: 34 Type: not specified

### **Unsupervised Learning for TESS Variable Stars**

Wednesday 1 February 2023 10:10 (20 minutes)

Presenter: AUDENAERT, Jeroen

**Session Classification:** Workshop Discussion #9

Contribution ID: 35 Type: not specified

### **Unsupervised Learning for TESS Variable Stars**

**Presenter:** AUDENAERT, Jeroen

**Session Classification:** Workshop Discussion #9

Contribution ID: 36 Type: not specified

#### **ML Workflows on NSERC**

Tuesday 31 January 2023 14:00 (30 minutes)

**Presenter:** FARRELL, Steven (Lawrence Berkeley National Laboratory)

**Session Classification:** Workshop Discussion #7

Contribution ID: 37 Type: not specified

#### **HPC Discussion**

Tuesday 31 January 2023 14:50 (30 minutes)

**Session Classification:** Workshop Discussion #7

Contribution ID: 38 Type: not specified

# Contextualized machine learning for applied data science

Wednesday 1 February 2023 10:30 (15 minutes)

Presenter: LENGERICH, Ben

Session Classification: Workshop Discussion #9

Contribution ID: 39 Type: not specified

### ML Algorithms at SDSC/NRP

Tuesday 31 January 2023 14:30 (20 minutes)

Presenter: WURTHWEIN, Frank (UCSD)

**Session Classification:** Workshop Discussion #7

Contribution ID: 40 Type: not specified

#### HEP

Wednesday 1 February 2023 11:30 (20 minutes)

Presenter: MCCORMACK, William Patrick (Massachusetts Inst. of Technology (US))

**Session Classification:** Workshop Discussion #10

Contribution ID: 41 Type: not specified

#### **GW**

Wednesday 1 February 2023 11:50 (20 minutes)

**Presenters:** CHATTERJEE, Deep; CHATTERJEE, Deep; CHATTERJEE, Deep

**Session Classification:** Workshop Discussion #10

Contribution ID: 42 Type: not specified

#### **EM Astronomy**

Wednesday 1 February 2023 12:10 (20 minutes)

Presenters: MUTHUKRISHNA, Daniel; MUTHUKRISHNA, Daniel; MUTHUKRISHNA, Daniel

(MIT)

**Session Classification:** Workshop Discussion #10