Low Emittance Rings workshop 2024



Report of Contributions

Welcome and introduction

Contribution ID: 1 Type: not specified

Welcome and introduction

Tuesday, 13 February 2024 08:30 (20 minutes)

Presenter: PAPAPHILIPPOU, Yannis (CERN)

Contribution ID: 2 Type: not specified

Registration (Desk next to the Cafeteria, Building 6, 1st floor)

Tuesday, 13 February 2024 08:00 (30 minutes)

Contribution ID: 3 Type: not specified

Lattice design for BESSY III

Tuesday, 13 February 2024 08:50 (20 minutes)

Presenter: GOSLAWSKI, Paul (Helmholtz-Zentrum Berlin, BESSY II, MLS)

Session Classification: Lattice Design

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Complex Bend lattice design for NSLS-II Upgrade

Tuesday, 13 February 2024 09:10 (20 minutes)

Presenter: LI, Yongjun (BNL)

Session Classification: Lattice Design

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Lattice design for Korea-4GSR Light Source

Tuesday, 13 February 2024 09:30 (20 minutes)

Presenter: SEOK, Jimin

Session Classification: Lattice Design

Contribution ID: 6 Type: not specified

Deterministic approach to MBA lattice design

Tuesday, 13 February 2024 09:50 (20 minutes)

Presenter: KUSKE, Bettina (HZB)

Session Classification: Lattice Design

Low Emittance · · · / Report of Contributions

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Discussion

Tuesday, 13 February 2024 10:10 (10 minutes)

Discussion

Session Classification: Lattice Design

Contribution ID: 8 Type: **not specified**

Optics corrections and beam-based alignment for low emittance rings

Tuesday, 13 February 2024 10:40 (20 minutes)

Presenter: HUANG, Xiaobiao (SLAC National Accelerator Laboratory)

Session Classification: Optics measurements, correction and low-vertical emittance tun-

ing

Contribution ID: 9 Type: **not specified**

Implementation of fully analytic orbit response analysis in python

Tuesday, 13 February 2024 11:00 (20 minutes)

Presenter: FRANCHI, Andrea

Session Classification: Optics measurements, correction and low-vertical emittance tun-

ing

Contribution ID: 10 Type: not specified

Online tuning and optics monitoring at ESRF

Tuesday, 13 February 2024 11:20 (20 minutes)

Presenter: LIUZZO, Simone (ESRF)

Session Classification: Optics measurements, correction and low-vertical emittance tun-

ing

Contribution ID: 11 Type: not specified

Single power supply optics correction for combined function dipoles

Tuesday, 13 February 2024 11:40 (20 minutes)

Presenter: Dr MARTI, Zeus (CELLS-ALBA)

Session Classification: Optics measurements, correction and low-vertical emittance tun-

ing

Contribution ID: 12 Type: not specified

Vertical emittance control in DIAMOND-II

Tuesday, 13 February 2024 12:00 (20 minutes)

Presenter: MARTIN, Ian

Session Classification: Optics measurements, correction and low-vertical emittance tun-

ing

Discussion

Contribution ID: 13 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 13 February 2024 12:20 (10 minutes)

 $\textbf{Session Classification:} \quad \text{Optics measurements, correction and low-vertical emittance tuning}$

Contribution ID: 14 Type: not specified

Symplectic tracking through arbitrary magnetic fields

Tuesday, 13 February 2024 14:00 (20 minutes)

Presenter: LINDBERG, Ryan (Argonne National Lab)

Session Classification: Non-linear dynamics

Contribution ID: 15 Type: not specified

Nonlinear dynamics optimization in ultra-low-emittance rings by minimizing the fluctuations of resonance driving terms (RDTs) along the ring

Tuesday, 13 February 2024 14:20 (20 minutes)

Presenter: ZHENGHE, Bai (NSRL)

Session Classification: Non-linear dynamics

Contribution ID: 16 Type: not specified

Review of the workshop on permanent magnets for low emittance rings

Tuesday, 13 February 2024 14:40 (20 minutes)

Presenter: KARANTZOULIS, Emanuel (Elettra - Sincrotrone Trieste)

Session Classification: Magnet design

Contribution ID: 17 Type: not specified

High-Temperature Superconducting Undulators: Potential, Status, and Application

Tuesday, 13 February 2024 15:00 (20 minutes)

Presenter: RICHTER, Sebastian (Paul Scherrer Institut, PSI (CH))

Session Classification: Magnet design

Contribution ID: 18 Type: not specified

Magnetic designs and tests of the complex bend at NLSL

Tuesday, 13 February 2024 15:20 (20 minutes)

Presenter: SHAFTAN, Timur (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Magnet design

 $Low\ Emittance\ \cdots \ \ /\ Report\ of\ Contributions \\$

Contribution ID: 19 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 13 February 2024 15:40 (20 minutes)

Session Classification: Magnet design

Contribution ID: 20 Type: not specified

Perturbation sources and improvements of Sirius Beam Stability

Tuesday, 13 February 2024 16:20 (20 minutes)

Presenter: DE SA, Fernando (LNLS)

Session Classification: Beam stability, feedback and diagnostics

Contribution ID: 21 Type: not specified

SLS 2.0 BPM and Fast Orbit Feedback System

Tuesday, 13 February 2024 16:40 (20 minutes)

Presenter: KEIL, Boris (Paul Scherrer Institute)

Session Classification: Beam stability, feedback and diagnostics

Contribution ID: 22 Type: not specified

Two slit diagnostics beamline design for ALS-U

Tuesday, 13 February 2024 17:00 (20 minutes)

Presenter: SUN, Changchun (LBNL)

Session Classification: Beam stability, feedback and diagnostics

Contribution ID: 23 Type: not specified

Bending Magnet Synchrotron Radiation Imaging with Large Orbital Collection Angles

Tuesday, 13 February 2024 17:20 (20 minutes)

Presenter: ANDERSSON, Åke (Lund University)

Session Classification: Beam stability, feedback and diagnostics

Discussion

Contribution ID: 24 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 13 February 2024 17:40 (20 minutes)

Session Classification: Beam stability, feedback and diagnostics

Contribution ID: 25 Type: not specified

Design and challenges of PETRAIV

Wednesday, 14 February 2024 08:30 (25 minutes)

Presenter: BARTOLINI, Riccardo (DESY)

Session Classification: Design challenges

Contribution ID: 26 Type: not specified

Elettra 2.0 Lattice and technical challenges

Wednesday, 14 February 2024 08:55 (25 minutes)

Presenter: KARANTZOULIS, Emanuel (Elettra - Sincrotrone Trieste)

Session Classification: Design challenges

Contribution ID: 27 Type: not specified

Challenges for the FCC ultimate storage rings

Wednesday, 14 February 2024 09:20 (25 minutes)

Presenter: ZIMMERMANN, Frank (CERN)

Session Classification: Design challenges

Low Emittance \cdots / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 28 Type: not specified

Discussion

Wednesday, 14 February 2024 09:45 (15 minutes)

Session Classification: Design challenges

Contribution ID: 29 Type: not specified

CSR impedance and the impact of quadrupolar wakes on beam dynamics

Wednesday, 14 February 2024 10:00 (20 minutes)

Presenter: NAGAOKA, Ryutaro

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 30 Type: not specified

Challenges of short light pulses in fourth-generation storage rings

Wednesday, 14 February 2024 10:20 (20 minutes)

Presenter: DI MITRI, SIMONE

Session Classification: Collective effects and mitigations

Low Emittance \cdots / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 31 Type: not specified

Discussion

Wednesday, 14 February 2024 10:40 (10 minutes)

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 32 Type: not specified

Controlling and manipulating the electron-bunch dynamics during the microbunching instability in storage ring

Wednesday, 14 February 2024 11:10 (20 minutes)

Presenter: CLEMENT, Evain (PhLAM laboratory)

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 33 Type: not specified

Low Longitudinal Emittance and Steady-State Micro-Bunching Storage Rings

Wednesday, 14 February 2024 11:30 (20 minutes)

Presenter: XIUJIE, Deng (Tsinghua University)

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 34 Type: not specified

CSR effects in low-emittance electron storage rings

Wednesday, 14 February 2024 11:50 (20 minutes)

Presenters: ZHOU, Demin; ZHOU, Demin (Japan Atomic Energy Agency (JP))

Session Classification: Collective effects and mitigations

Low Emittance · · · / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 35 Type: not specified

Discussion

Wednesday, 14 February 2024 12:10 (20 minutes)

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 36 Type: not specified

Mode 1 Instabilities in fourth generation Storage Rings

Wednesday, 14 February 2024 14:20 (20 minutes)

Presenter: CULLINAN, Francis (MAX IV)

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 37 Type: **not specified**

Collective Effects at injection into Small Aperture Storage rings: Pros and cons of on-axis swap-out vs off-axis accumulation injection schemes

Wednesday, 14 February 2024 14:00 (20 minutes)

Presenter: LINDBERG, Ryan (Argonne National Lab)

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 38 Type: not specified

TMCI theory of flat chambers revisited

Wednesday, 14 February 2024 14:40 (20 minutes)

Presenter: GUNZEL, Thomas (ALBA-CELLS)

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 39 Type: not specified

Investigating the transverse mode-coupling instability at the MAX IV 3 GeV storage ring

Wednesday, 14 February 2024 15:00 (20 minutes)

Presenter: BROSI, Miriam (MAX IV Laboratory)

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 40 Type: not specified

Impact of beam-ion interactions in diffraction limited storage rings

Wednesday, 14 February 2024 15:20 (20 minutes)

Presenter: GUBAIDULIN, Vadim

Session Classification: Collective effects and mitigations

Discussion

Contribution ID: 41 Type: not specified

Discussion

Wednesday, 14 February 2024 15:40 (20 minutes)

Session Classification: Collective effects and mitigations

Contribution ID: 42 Type: not specified

Multi-frequency harmonic cavity system at MAX-IV

Wednesday, 14 February 2024 16:20 (20 minutes)

Presenter: ANDERSSON, Åke

Session Classification: Harmonic cavity design and experiments - energy calibration

Contribution ID: 43 Type: not specified

Tests with beam at BESSY II of the ALBA 3rd Harmonic Active Cavity

Wednesday, 14 February 2024 16:40 (20 minutes)

Presenter: BELLAFONT, Ignasi (CELLS)

Session Classification: Harmonic cavity design and experiments - energy calibration

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Energy calibration with resonant depolarisation & beam tests at KARA

Wednesday, 14 February 2024 17:00 (20 minutes)

Presenter: HAERER, Bastian

Session Classification: Harmonic cavity design and experiments - energy calibration

Discussion

Contribution ID: 45 Type: **not specified**

Discussion

Wednesday, 14 February 2024 17:20 (20 minutes)

Session Classification: Harmonic cavity design and experiments - energy calibration

Contribution ID: 46 Type: not specified

Sustainable Concepts and Technologies at IFAST

Thursday, 15 February 2024 08:30 (20 minutes)

Sustainable Concepts and Techno $\,\cdots\,$

Presenter: SEIDEL, Mike

Session Classification: Power consumption, energy efficiency and sustainability

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

Sustainability, Energy efficiency and power consumption at CERN

Thursday, 15 February 2024 08:50 (20 minutes)

Presenter: LOSITO, Roberto (CERN)

Session Classification: Power consumption, energy efficiency and sustainability

Contribution ID: 48 Type: not specified

Approach to sustainability at DESY

Thursday, 15 February 2024 09:10 (20 minutes)

Presenter: KLUMPP, Andrea (DESY)

Session Classification: Power consumption, energy efficiency and sustainability

Contribution ID: 49 Type: not specified

Sustainability and energy efficiency at ESRF

Thursday, 15 February 2024 09:30 (20 minutes)

Presenter: Dr REVOL, Jean-Luc (ESRF)

Session Classification: Power consumption, energy efficiency and sustainability

Contribution ID: 50 Type: not specified

Sustainability at BESSY-III

Thursday, 15 February 2024 09:50 (20 minutes)

Presenter: VÖLKER, Jens (Helmholtz Zentrum Berlin)

Session Classification: Power consumption, energy efficiency and sustainability

Contribution ID: 51 Type: not specified

Accelerator impact review and other sustainable accelerator activities at STFC

Thursday, 15 February 2024 10:10 (20 minutes)

Presenter: MORROW, Katherine (STFC)

Session Classification: Power consumption, energy efficiency and sustainability

Low Emittance · · · / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 52 Type: not specified

Discussion

Thursday, 15 February 2024 10:30 (20 minutes)

Session Classification: Power consumption, energy efficiency and sustainability

Contribution ID: 53 Type: not specified

Highly efficient RF power sources

Thursday, 15 February 2024 11:10 (20 minutes)

Presenter: SYRATCHEV, Igor (CERN)

Session Classification: Energy efficient technologies

Contribution ID: 54 Type: not specified

Superconducting thin films for RF cavities in low emittance rings

Thursday, 15 February 2024 11:30 (20 minutes)

Presenter: Dr ANTOINE, Claire (CEA)

Session Classification: Energy efficient technologies

Contribution ID: 55 Type: not specified

Energy efficiency and power consumption of ERLs

Thursday, 15 February 2024 11:50 (20 minutes)

Presenter: ANDRE, Kevin Daniel Joel (CERN)

Session Classification: Energy efficient technologies

 $Low\ Emittance\ \cdots \ \ /\ Report\ of\ Contributions \\$

Contribution ID: 56 Type: not specified

Discussion

Thursday, 15 February 2024 12:10 (20 minutes)

Session Classification: Energy efficient technologies

Contribution ID: 57 Type: not specified

Xsuite - an integrated framework for beam dynamics simulations

Thursday, 15 February 2024 14:00 (20 minutes)

Presenter: IADAROLA, Giovanni (CERN)

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Contribution ID: 58 Type: not specified

Overview of ML methods at PETRA

Thursday, 15 February 2024 14:20 (20 minutes)

Presenter: AGAPOV, Iliya (DESY)

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Contribution ID: 59 Type: not specified

Unlocking Insights from Logbooks using AI at DESY and BESSY

Thursday, 15 February 2024 14:40 (20 minutes)

Presenter: SULC, Antonin (DESY)

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Contribution ID: **60** Type: **not specified**

ML approaches for the operation of the CERN accelerator complex

Thursday, 15 February 2024 15:00 (20 minutes)

Presenter: KAIN, Verena (CERN)

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Low Emittance · · · / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 61 Type: not specified

Discussion

Thursday, 15 February 2024 15:20 (20 minutes)

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Contribution ID: 62 Type: not specified

DA studies with deep neural networks

Thursday, 15 February 2024 16:10 (20 minutes)

Presenter: DI CROCE, Davide (EPFL - Ecole Polytechnique Federale Lausanne (CH))

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Contribution ID: 63 Type: not specified

Machine Learning-Based Modeling at the LHC and Muon collider studies

Thursday, 15 February 2024 16:30 (20 minutes)

Presenter: Dr FOL, Elena (CERN)

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Contribution ID: 64 Type: not specified

High-dimensional nonlinear beam dynamics tuning with Bayesian optimization

Thursday, 15 February 2024 16:50 (20 minutes)

Presenter: KUKLEV, Nikita (Argonne National Laboratory)

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Contribution ID: 65 Type: not specified

Non-linear correction with ML at the LHC

Thursday, 15 February 2024 17:10 (20 minutes)

Presenter: BORJESSON CARAZO, Alejandro (Universidad de Granada (ES))

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Low Emittance · · · / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 66 Type: not specified

Discussion

Thursday, 15 February 2024 17:40 (20 minutes)

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI

Contribution ID: 67 Type: not specified

Design, commissioning and operation of the collimation for the ESRF-EBS

Friday, 16 February 2024 08:30 (20 minutes)

Presenter: VERSTEEGEN, reine (esrf)

Session Classification: Machine protection and collimation

Contribution ID: 68 Type: not specified

Collimators for low-emittance whole-beam aborts

Friday, 16 February 2024 08:50 (20 minutes)

Presenter: DOOLING, Jeffrey (Argonne National Laboratory)

Session Classification: Machine protection and collimation

Contribution ID: 69 Type: not specified

Characterization of the vertical beam halo for reduced in-vacuum undulator gap

Friday, 16 February 2024 09:10 (20 minutes)

Presenter: STEFANELLI, Mattia (ESRF)

Session Classification: Machine protection and collimation

Contribution ID: 70 Type: not specified

Collimation studies for FCCee

Friday, 16 February 2024 09:30 (20 minutes)

Presenter: ABRAMOV, Andrey (CERN)

Session Classification: Machine protection and collimation

Contribution ID: 71 Type: not specified

Machine Interlock and Beam Abort System for SLS 2.0

Friday, 16 February 2024 09:50 (20 minutes)

Presenter: ARMBORST, Felix (Paul Scherrer Institut (PSI))

Session Classification: Machine protection and collimation

Low Emittance \cdots / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 72 Type: not specified

Discussion

Friday, 16 February 2024 10:10 (20 minutes)

Session Classification: Machine protection and collimation

Contribution ID: 73 Type: not specified

Injection efficiency and accumulation limit in PETRA IV

Friday, 16 February 2024 10:50 (20 minutes)

Presenter: ANTIPOV, Sergey

Session Classification: Injection dynamics and hardware chair

Contribution ID: 74 Type: **not specified**

A Kick-and-Cancel Injection Scheme for Diamond-II

Friday, 16 February 2024 11:10 (20 minutes)

A Kick-and-Cancel Injection Sch · · ·

Presenter: MARTIN, Ian

Session Classification: Injection dynamics and hardware chair

Contribution ID: 75 Type: not specified

Injection Hardware Challenges of Low Emittance Rings - SLS 2.0 Injection Elements,

Friday, 16 February 2024 11:30 (20 minutes)

Presenter: Dr PARALIEV, Martin (Paul Scherrer Institute)

Session Classification: Injection dynamics and hardware chair

Contribution ID: 76 Type: not specified

Review of multipole injection kicker designs

Friday, 16 February 2024 11:50 (20 minutes)

Presenter: ALEXANDRE, Patrick (Synchrotron SOLEIL)

Session Classification: Injection dynamics and hardware chair

Low Emittance \cdots / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 77 Type: **not specified**

Discussion

Friday, 16 February 2024 12:10 (10 minutes)

Session Classification: Injection dynamics and hardware chair

Low Emittance \cdots / Report of Contributions

Close-out

Contribution ID: 78 Type: not specified

Close-out

Friday, 16 February 2024 12:20 (10 minutes)

Presenter: PAPAPHILIPPOU, Yannis (CERN)

Session Classification: Injection dynamics and hardware chair

Contribution ID: 79 Type: not specified

Optimising resonance driving terms using MAD-NG

Thursday, 15 February 2024 17:30 (10 minutes)

Presenter: Dr DENIAU, Laurent (CERN)

Session Classification: Computing tools, machine learning and AI