# Joint HL-LHC and LIU Brainstorming Session

# **Report of Contributions**

Type: not specified

Contribution ID: 7

Introduction: meeting goals and rules…

Contribution ID: 8 Type: **not specified** 

# Beam characteristics at collision energies for the main HL-LHC scenarios: Fundamental reasons for each beam parameters

Friday 24 June 2011 08:30 (30 minutes)

15' Presentation + 15' Discussion

Presenter: BRUNING, Oliver (CERN)

**Session Classification:** Setting the Scene

Contribution ID: 9 Type: **not specified** 

# Estimated beam characteristics from the upgraded injectors at 450 GeV: Fundamental limitations

Friday 24 June 2011 09:00 (30 minutes)

15' Presentation + 15' Discussion

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

**Session Classification:** Setting the Scene

Contribution ID: 10 Type: not specified

### Minimum turnaround time for the LHC at 7 TeV (with squeeze to 15 cm and ATS optics)

Friday 24 June 2011 10:00 (15 minutes)

5' Presentation + 10' Discussion

Presenter: LAMONT, Mike (CERN)

Session Classification: Brainstorming

Contribution ID: 11 Type: not specified

# Impact on luminosity of Turn around time, Run time etc.

Friday 24 June 2011 10:15 (15 minutes)

5' Presentation + 10' Discussion

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

Session Classification: Brainstorming

Contribution ID: 12 Type: not specified

### Turnaround time in previous colliders (RHIC, TEVATRON, HERA)

Friday 24 June 2011 10:30 (15 minutes)

5' Presentation + 10' Discussion

**Presenter:** BRUNING, Oliver (CERN)

Session Classification: Brainstorming

Contribution ID: 13 Type: not specified

#### Bunch spacing, pile up and all that

Friday 24 June 2011 10:45 (15 minutes)

5' Presentation + 10' Discussion

Presenter: Dr ZIMMERMANN, Frank (CERN)

Session Classification: Brainstorming

Contribution ID: 14 Type: not specified

#### Ideas from/for the SPS

Friday 24 June 2011 11:00 (15 minutes)

5' Presentation + 10' Discussion

**Presenter:** Dr GODDARD, Brennan (CERN)

Session Classification: Brainstorming

Contribution ID: 15 Type: not specified

# Low transition energy optics (limitations, possible alternatives?)

Friday 24 June 2011 11:15 (15 minutes)

10' Presentation + 5' Discussion

**Presenter:** PAPAPHILIPPOU, Yannis (CERN)

Session Classification: Brainstorming

Contribution ID: 16 Type: not specified

# Possible increase of bunch intensity in the SPS for HL-LHC

Friday 24 June 2011 11:30 (15 minutes)

5' Presentation + 10' Discussion

Presenter: CHAPOCHNIKOVA, Elena (CERN)

Session Classification: Brainstorming

Contribution ID: 17 Type: not specified

#### Single bunch intensity limit in the LHC

Friday 24 June 2011 11:45 (15 minutes)

5' Presentation + 10' Discussion

**Presenter:** Dr METRAL, Elias (CERN)

Session Classification: Brainstorming

Contribution ID: 18 Type: not specified

#### A few considerations

Friday 24 June 2011 12:00 (20 minutes)

**Presenter:** FARTOUKH, Stephane

Session Classification: Brainstorming