# Discover the COSMOS - 1st meeting

### **Report of Contributions**

Welcome from CERN

Contribution ID: 0 Type: not specified

#### **Welcome from CERN**

Thursday 1 September 2011 09:00 (30 minutes)

**Presenters:** GIANOTTI, Fabiola (ATLAS-TBC); TONELLI, G. (CMS); BERTOLUCCI, S. (Director of Research, CERN)

Contribution ID: 1 Type: **not specified** 

#### Presentation of the project scope and objectives

Thursday 1 September 2011 09:30 (20 minutes)

**Presenter:** KOURKOUMELIS, Christine (IASA)

Contribution ID: 2 Type: not specified

#### Introduction from the partners

Thursday 1 September 2011 09:50 (40 minutes)

Short presentation of each participating institution and their role (2-3 minutes per partner).

**Presenters:** ALL; GOLDFARB, Steven (University of Michigan (US))

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

#### Scope, Objectives and Scenarios of Use

Thursday 1 September 2011 11:00 (1 hour)

Presentation of WP's Scope and Objectives Presentation of the 3 areas of applications: Telescopes, CERN, GAIA Scenarios of Use (Introduction)

Presenters: LEIGH, Chris (LJMU); FERLET, R. (IAP); LANDUA, Rolf (CERN); HODGKIN, Simon

(UCAM); BILOW, Uta (Inst. fuer Kern- und Teilchenphysik (IKTP)-Technische Universita)

Session Classification: WP2: Pedagogical Framework and Implementation Scenarios

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

#### Discussion on the Scenarios of Use

Thursday 1 September 2011 12:00 (1 hour)

Short presentations from each partner concerning the existence of astronomy and high energy physics lessons in the curricula of each country <br/> <br/> />Representatives of each participating country (10-15'each)

**Presenters:** ZISTLER, Elisabeth (Austria); POSPIECH, Gesche (Germany); FERLET, Roger (France); SOTIRIOU, Sofoklis (Greece)

Session Classification: WP2: Pedagogical Framework and Implementation Scenarios

Contribution ID: 6 Type: not specified

#### Visit to CERN experiment

Thursday 1 September 2011 14:00 (1h 30m)

**Session Classification:** WP2: Pedagogical Framework and Implementation Scenarios

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

#### Discussion on the Scenarios of Use (continue)

Thursday 1 September 2011 15:30 (1 hour)

Short presentations from each partner concerning the existence of astronomy and high energy physics lessons in the curricula of each country (Continue)

**Presenters:** GOMEZ DE CASTRO, Ana (Spain); CERN (Switzerland); PENNYPACKER, Carl (USA); LONG, Lynne, LEIGH Chris (UK); DORAN, Rosa (Portugal)

Session Classification: WP2: Pedagogical Framework and Implementation Scenarios

Contribution ID: 8 Type: not specified

#### Presentation of e-science applications

Thursday 1 September 2011 16:30 (40 minutes)

(10'per application) HYPATIA, SalsaJ, Sun for all, Learning with ATLAS@CERN

Presenters: FERNANDES, Joao (FCTUC); DORAN, Rosa (NUCLIO); VOURAKIS, Stelios (IASA)

Session Classification: WP2: Pedagogical Framework and Implementation Scenarios

April 8, 2025

Contribution ID: 9 Type: not specified

#### **Discover the COSMOS Demonstrators**

Thursday 1 September 2011 17:30 (30 minutes)

Presenter: SOTIRIOU, Sofoklis (EA)

Session Classification: WP2: Pedagogical Framework and Implementation Scenarios

Contribution ID: 10 Type: not specified

#### Presentation of project's administrative issues (WP1)

Thursday 1 September 2011 18:00 (30 minutes)

**Presenter:** SOTIRIOU, Menelaos (SV)

Session Classification: WP2: Pedagogical Framework and Implementation Scenarios

Conclusions

Contribution ID: 11 Type: not specified

#### **Conclusions**

Thursday 1 September 2011 18:45 (15 minutes)

**Session Classification:** WP2: Pedagogical Framework and Implementation Scenarios

Contribution ID: 12 Type: not specified

#### Presentation of WP's Scope and Objectives

Friday 2 September 2011 09:00 (20 minutes)

**Presenter:** KOURKOUMELIS, Christine (IASA)

Session Classification: WP3: Developing the Discover the COSMOS Users Community

Contribution ID: 13 Type: not specified

#### Presentation of the Masterclasses as a best practice

Friday 2 September 2011 09:20 (20 minutes)

Presenter: KOBEL, Michael (Technische Universitaet Dresden (DE))

Session Classification: WP3: Developing the Discover the COSMOS Users Community

Contribution ID: 14 Type: not specified

### Presentation of how will be created the Discover the COSMOS Tool Kit

Friday 2 September 2011 09:40 (20 minutes)

(Guidelines and Supporting Materials for Teachers and Outreach Groups)

Presenter: SOTIRIOU, Sofoklis (EA)

Session Classification: WP3: Developing the Discover the COSMOS Users Community

Contribution ID: 15 Type: not specified

### Presentation of examples of developing communities of practice

Friday 2 September 2011 10:00 (30 minutes)

Presenter: SOTIRIOU, Sofoklis (EA)

Session Classification: WP3: Developing the Discover the COSMOS Users Community

Contribution ID: 16 Type: not specified

#### Presentation of WP's Scope and Objectives

Friday 2 September 2011 11:00 (20 minutes)

**Presenter:** SOTIRIOU, Sofoklis (EA)

**Session Classification:** WP4: Implementation

Contribution ID: 17 Type: not specified

### Presentation of the methodology to realize Activities at Local Level

Friday 2 September 2011 11:20 (20 minutes)

Presenter: SOTIRIOU, Sofoklis (EA)

**Session Classification:** WP4: Implementation

Contribution ID: 18 Type: not specified

### Presentation of the methodology to realize Activities at National Level

Friday 2 September 2011 11:40 (25 minutes)

Presenter: DORAN, Rosa (NUCLIO)

**Session Classification:** WP4: Implementation

Contribution ID: 19 Type: not specified

### Presentation of the methodology to realize Large Scale International Implementation Activities

Friday 2 September 2011 12:05 (25 minutes)

Presenters: TSESMELIS, Emmanuel (CERN); LANDUA, Rolf (CERN)

**Session Classification:** WP4: Implementation

Contribution ID: 20 Type: not specified

#### Presentation of WP's Scope and Objectives

Friday 2 September 2011 13:30 (20 minutes)

Session Classification: WP5: Validation

Contribution ID: 21 Type: not specified

### Presentation and explanation of the Validation Methodology

Friday 2 September 2011 13:50 (20 minutes)

(The VALNET validation framework)

Session Classification: WP5: Validation

Contribution ID: 22 Type: not specified

### Presentation on how to realize the Validation activities

Friday 2 September 2011 14:10 (20 minutes)

(Local and International Validation Workshops)

Session Classification: WP5: Validation

Contribution ID: 23 Type: not specified

#### Discussion on the Validation issues and plans

Friday 2 September 2011 14:30 (20 minutes)

Presenter: ALL

Session Classification: WP5: Validation

Contribution ID: 24 Type: not specified

#### Presentation of WP's Scope and Objectives

**Presenter:** SOTIRIOU, Menelaos (SV)

Contribution ID: 25

Type: not specified

## Presentation of the first plans for the dissemination and exploitation (e.g. website)

**Presenter:** SOTIRIOU, Menelaos (SV)

Contribution ID: 26

Type: not specified

# "Effective Ways of Introducing eScience in Schools" roadmap document

**Presenter:** SOTIRIOU, Sofoklis (EA)

Contribution ID: 27 Type: not specified

#### **Exploring new calls**

Thursday 1 September 2011 18:30 (15 minutes)

Presenter: SOTIRIOU, Sofoklis (EA)

Session Classification: WP2: Pedagogical Framework and Implementation Scenarios

Contribution ID: 28 Type: not specified

#### Presentation of WP's Scope and Objectives

Friday 2 September 2011 15:30 (20 minutes)

**Presenter:** SOTIRIOU, Menelaos (SV)

**Session Classification:** WP6: Raising Awareness and Expoitation

Contribution ID: 29 Type: not specified

### Presentation of the first plan for the dissemination and exploitation

Friday 2 September 2011 15:50 (20 minutes)

**Presenter:** SOTIRIOU, Menelaos (SV)

Session Classification: WP6: Raising Awareness and Expoitation

Contribution ID: 30 Type: not specified

### "Effective ways of introducing eScience in Schools" roadmap document

Friday 2 September 2011 16:10 (20 minutes)

Presenter: SOTIRIOU, Sofoklis (EA)

Session Classification: WP6: Raising Awareness and Expoitation