## 8th International Workshop on Neutrino Beams & Instrumentation

# **Report of Contributions**

Welcome

Contribution ID: 0

Type: not specified

### Welcome

Wednesday, 7 November 2012 08:40 (10 minutes)

**Presenter:** MYERS, Steve (CERN) Session Classification: Welcome

Opening presentation

Contribution ID: 1

Type: not specified

## **Opening presentation**

Wednesday, 7 November 2012 08:50 (10 minutes)

Presenter:ELSENER, Konrad (CERN)Session Classification:Welcome

T2K Operation summary (earthq ...

Contribution ID: 2

Type: not specified

# T2K Operation summary (earthquake recovery+beamline survey)

Wednesday, 7 November 2012 09:00 (15 minutes)

**Presenter:** ISHII, Takanobu (KEK)

Session Classification: Projects Status and Overview

NuMI Operation summary 2005-2012

Contribution ID: 3

Type: not specified

## NuMI Operation summary 2005-2012

Wednesday, 7 November 2012 09:15 (15 minutes)

Presenter: CHILDRESS, Samuel Robert (Unknown)

Session Classification: Projects Status and Overview

MiniBOOnE Operation summary

Contribution ID: 4

Type: not specified

## **MiniBOOnE Operation summary**

Wednesday, 7 November 2012 09:30 (15 minutes)

**Presenter:** Prof. ZIMMERMAN, Eric D. (University of Colorado) **Session Classification:** Projects Status and Overview

CNGS Operation summary

Contribution ID: 5

Type: not specified

## **CNGS** Operation summary

Wednesday, 7 November 2012 09:45 (15 minutes)

Presenter: GSCHWENDTNER, Edda (CERN)

Session Classification: Projects Status and Overview

Discussion

Contribution ID: 6

Type: not specified

## Discussion

Wednesday, 7 November 2012 10:00 (20 minutes)

Session Classification: Projects Status and Overview

J-PARC upgrade plan/Future LBL ···

Contribution ID: 8

Type: not specified

## J-PARC upgrade plan/Future LBL experiment in Japan

Wednesday, 7 November 2012 11:30 (20 minutes)

**Presenter:** Dr ISHIDA, Taku (IPNS, KEK)

Session Classification: Future projects

Fermilab Neutrino Beams & Expe  $\, \cdots \,$ 

Contribution ID: 9

Type: not specified

### Fermilab Neutrino Beams & Experiments: 2013-2020

Wednesday, 7 November 2012 10:50 (20 minutes)

**Presenter:** MARCHIONNI, Alberto (Univ. + INFN) **Session Classification:** Future projects

LBNE design overview and progress

Contribution ID: 10

Type: not specified

## LBNE design overview and progress

Wednesday, 7 November 2012 11:10 (20 minutes)

**Presenter:** PAPADIMITRIOU, Vaia **Session Classification:** Future projects

Discussion

Contribution ID: 11

Type: not specified

## Discussion

Wednesday, 7 November 2012 12:10 (20 minutes)

Session Classification: Future projects

LBNO project overview and pros ...

Contribution ID: 12

Type: not specified

## LBNO project overview and prospects

Wednesday, 7 November 2012 14:00 (20 minutes)

**Presenter:** EFTHYMIOPOULOS, Ilias (CERN) **Session Classification:** Future projects

Target Station Challenges for …

Contribution ID: 13

Type: not specified

#### **Target Station Challenges for High-Power Super-Beams**

Wednesday, 7 November 2012 14:40 (20 minutes)

**Presenter:** WILCOX, Dan (STFC - RAL) **Session Classification:** Future projects A Short Baseline to the CERN No  $\,\cdots\,$ 

Contribution ID: 14

Type: not specified

## A Short Baseline to the CERN North Area - design overview

Wednesday, 7 November 2012 14:20 (20 minutes)

**Presenter:** CALVIANI, Marco (CERN) **Session Classification:** Future projects

NuSTORM, le-NUFACT: synergie ...

Contribution ID: 15

Type: not specified

# NuSTORM, le-NUFACT: synergies with LBL 'technology'

Wednesday, 7 November 2012 11:50 (20 minutes)

Presenter:Dr BROSS, Alan (Fermilab)Session Classification:Future projects

Discussion

Contribution ID: 16

Type: not specified

## Discussion

Wednesday, 7 November 2012 15:00 (15 minutes)

Session Classification: Future projects

Proton beam monitoring and con ...

Contribution ID: 17

Type: not specified

### Proton beam monitoring and control: NuMI to LBNE

Wednesday, 7 November 2012 15:45 (15 minutes)

**Presenter:** CHILDRESS, Samuel Robert (Unknown)

T2K proton beam monitoring

Contribution ID: 18

Type: not specified

### T2K proton beam monitoring

Wednesday, 7 November 2012 16:00 (15 minutes)

**Presenter:** Dr KAKUNO, Hidekazu (University of Tokyo) **Session Classification:** Primary Beam Line Instrumentation

Experience with CNGS Primary B  $\, \cdots \,$ 

Contribution ID: 19

Type: not specified

#### **Experience with CNGS Primary Beam Line** Instrumentation

Wednesday, 7 November 2012 16:15 (15 minutes)

**Presenter:** Mr JENSEN, Lars (CERN)

T2K OTR system

Contribution ID: 20

Type: not specified

### T2K OTR system

Wednesday, 7 November 2012 16:30 (15 minutes)

**Presenter:** HARTZ, Mark

Discussion

Contribution ID: 21

Type: not specified

## Discussion

Wednesday, 7 November 2012 16:45 (15 minutes)

Secondary beam monitoring: Nu ····

Contribution ID: 22

Type: not specified

## Secondary beam monitoring: NuMI to LBNE

Wednesday, 7 November 2012 17:15 (15 minutes)

Presenter:LOIACONO, Laura (University of Rochester)Session Classification:Secondary Beam Line Instrumentation

T2K muon monitors

Contribution ID: 23

Type: not specified

## T2K muon monitors

Wednesday, 7 November 2012 17:30 (15 minutes)

**Presenter:** HIRAKI, Takahiro (Kyoto University)

Diamond Detectors for CNGS

Contribution ID: 24

Type: not specified

## **Diamond Detectors for CNGS**

Wednesday, 7 November 2012 17:45 (15 minutes)

Presenter:Mr JANSEN, Hendrik (Universitaet Bonn (DE))Session Classification:Secondary Beam Line Instrumentation

T2K decay volume/beam dump c ···

Contribution ID: 25

Type: not specified

# T2K decay volume/beam dump commissioning/operational experience

Wednesday, 7 November 2012 18:00 (15 minutes)

Presenter: Dr ISHIDA, Taku (IPNS, KEK)

Discussion

Contribution ID: 26

Type: not specified

## Discussion

Wednesday, 7 November 2012 18:15 (15 minutes)

Recent experience with NuMI gra  $\,\cdots\,$ 

Contribution ID: 27

Type: not specified

## Recent experience with NuMI graphite targets and dumps

Thursday, 8 November 2012 09:05 (20 minutes)

**Presenter:** HYLEN, James (Unknown) **Session Classification:** Targets

Performance and operational fee  $\cdots$ 

Contribution ID: 28

Type: not specified

## Performance and operational feedback of T2K graphite target

Thursday, 8 November 2012 09:25 (20 minutes)

**Presenter:** Dr NAKADAIRA, Takeshi (HIGH ENERGY ACCELERATOR RESEARCH ORGANIZA-TION, KEK)

Session Classification: Targets

CNGS target operation and modi  $\cdots$ 

Contribution ID: 29

Type: not specified

## CNGS target operation and modified design

Thursday, 8 November 2012 09:45 (20 minutes)

**Presenter:** CALVIANI, Marco (CERN) **Session Classification:** Targets

Fermilab High power target prog …

Contribution ID: 30

Type: not specified

## Fermilab High power target program: status and plan

Thursday, 8 November 2012 11:20 (20 minutes)

Presenter:HURH, Patrick (FNAL)Session Classification:Targets

Discussion

Contribution ID: 31

Type: not specified

## Discussion

Thursday, 8 November 2012 10:05 (25 minutes)

Session Classification: Targets

High intensity beam test of beryl ...

Contribution ID: 38

Type: not specified

## High intensity beam test of beryllium for target and beam window

Thursday, 8 November 2012 11:00 (20 minutes)

**Presenter:** HARTSELL, Brian (Fermilab) **Session Classification:** Targets

Radiation damage studies on gra ...

Contribution ID: 39

Type: not specified

## Radiation damage studies on graphite and beryllium

Thursday, 8 November 2012 08:45 (20 minutes)

**Presenter:** Dr SIMOS, Nick (Brookhaven National Laboratory) **Session Classification:** Targets

HiRadMat: a facility at CERN for ···

Contribution ID: 40

Type: not specified

## HiRadMat: a facility at CERN for material and assembly testing

Thursday, 8 November 2012 11:40 (15 minutes)

Presenter:EFTHYMIOPOULOS, Ilias (CERN)Session Classification:Targets

Granular target and tests at HiRa  $\,\cdots\,$ 

Contribution ID: 41

Type: not specified

### Granular target and tests at HiRadMat

Thursday, 8 November 2012 11:55 (15 minutes)

**Presenter:** Mr CHARITONIDIS, Nikolaos (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (CH)) **Session Classification:** Targets

Discussion

Contribution ID: 42

Type: not specified

# Discussion

Thursday, 8 November 2012 12:25 (5 minutes)

Session Classification: Targets

CERN horn experience

Contribution ID: 43

Type: not specified

# **CERN** horn experience

Thursday, 8 November 2012 13:30 (10 minutes)

Presenter: PARDONS, Ans (CERN)

Session Classification: Horns

T2K horn operational experience

Contribution ID: 44

Type: not specified

## T2K horn operational experience

Thursday, 8 November 2012 13:40 (20 minutes)

**Presenter:** Dr SEKIGUCHI, Tetsuro (KEK) **Session Classification:** Horns 8th International · · · / Report of Contributions

Horn design for NuMI, NOvA and  $\cdots$ 

Contribution ID: 45

Type: not specified

# Horn design for NuMI, NOvA and LBNE

Thursday, 8 November 2012 14:00 (20 minutes)

**Presenter:** HYLEN, James (Unknown) **Session Classification:** Horns

New T2K horn

Contribution ID: 46

Type: not specified

# New T2K horn

Thursday, 8 November 2012 14:20 (15 minutes)

**Presenter:** COLEMAN, Stephen (Univ. Colorado) **Session Classification:** Horns

T2K horn field measurements

Contribution ID: 47

Type: not specified

# T2K horn field measurements

Thursday, 8 November 2012 14:35 (15 minutes)

**Presenter:** MISSERT, Andrew (Univ. Colorado) **Session Classification:** Horns

Discussion

Contribution ID: 48

Type: not specified

# Discussion

Thursday, 8 November 2012 14:50 (15 minutes)

Session Classification: Horns

Granular target and tests at HiRa  $\,\cdots\,$ 

Contribution ID: 49

Type: not specified

# Granular target and tests at HiRadMat -CFD Simulations

Thursday, 8 November 2012 12:10 (15 minutes)

Presenter: DENSHAM, Chris (STFC Rutherford Appleton Laboratory)

Session Classification: Targets

Fatigue studies for horns

Contribution ID: 50

Type: not specified

# Fatigue studies for horns

Thursday, 8 November 2012 15:35 (25 minutes)

**Presenter:** Mr BARTOSZEK, Larry (Bartoszek Engineering) **Session Classification:** Horns

Power supply design for high-...

Contribution ID: 51

Type: not specified

#### Power supply design for high-frequency pulsing horns for the CERN to Frejus SuperBeam

Thursday, 8 November 2012 16:00 (15 minutes)

**Presenter:** Mr POUSSOT, Pascal (CNRS-IPHC STRASBOURG- France)

Session Classification: Horns

4-in-one horn design for the CER  $\cdots$ 

Contribution ID: 52

Type: not specified

#### 4-in-one horn design for the CERN to Frejus Super Beam

Thursday, 8 November 2012 16:15 (15 minutes)

**Presenter:** VASSILOPOULOS, Nikolaos (Institut Pluridisciplinaire Hubert Curien (FR)) **Session Classification:** Horns

Discussion

Contribution ID: 53

Type: not specified

# Discussion

Thursday, 8 November 2012 16:50 (10 minutes)

Session Classification: Horns

8th International · · · / Report of Contributions

CNGS operation and environmen  $\cdots$ 

Contribution ID: 54

Type: not specified

## **CNGS** operation and environmental issues

Friday, 9 November 2012 08:45 (20 minutes)

**Presenter:** VINCKE, Heinz (CERN)

8th International · · · / Report of Contributions

NuMI experience with Tritium

Contribution ID: 55

Type: not specified

# NuMI experience with Tritium

Friday, 9 November 2012 09:05 (20 minutes)

Presenter: HYLEN, James (Unknown)

T2K radioactive drainage treatment

Contribution ID: 56

Type: not specified

## T2K radioactive drainage treatment

Friday, 9 November 2012 09:25 (20 minutes)

**Presenter:** Dr OYAMA, Yuichi (KEK)

8th International · · · / Report of Contributions

T2K radioactivity in the exhaust air

Contribution ID: 57

Type: not specified

# T2K radioactivity in the exhaust air

Friday, 9 November 2012 09:45 (15 minutes)

**Presenter:** Dr ISHIDA, Taku (IPNS, KEK)

Discussion

Contribution ID: 58

Type: not specified

## Discussion

Friday, 9 November 2012 10:00 (15 minutes)

8th International · · · / Report of Contributions

Radiation protection challenges f $\,\cdots\,$ 

Contribution ID: 59

Type: not specified

#### Radiation protection challenges for deep underground vs shallow beams

Friday, 9 November 2012 10:35 (20 minutes)

Presenter:CHILDRESS, Samuel Robert (Unknown)Session Classification:Radiation Protection issues

Target chase, decay and absorber  $\cdots$ 

Contribution ID: 60

Type: not specified

## Target chase, decay and absorber cooling for LBNE

Friday, 9 November 2012 10:55 (20 minutes)

**Presenter:** MARCHIONNI, Alberto (Univ. + INFN)

ACTIWIZ material database

Contribution ID: 61

Type: not specified

#### **ACTIWIZ** material database

Friday, 9 November 2012 11:15 (20 minutes)

**Presenters:** THEIS, Chris (CERN); Dr VINCKE, Helmut (CERN) **Session Classification:** Radiation Protection issues

Discussion

Contribution ID: 62

Type: not specified

## Discussion

Remote handling experiences at ···

Contribution ID: 63

Type: not specified

# Remote handling experiences at NuMI

Saturday, 10 November 2012 09:30 (20 minutes)

**Presenter:** HURH, Patrick (FNAL)

Session Classification: Remote handling

T2K remote handling

Contribution ID: 64

Type: not specified

## T2K remote handling

Saturday, 10 November 2012 09:50 (20 minutes)

**Presenter:** Dr SEKIGUCHI, Tetsuro (KEK) **Session Classification:** Remote handling

Remote handling activities at CERN

Contribution ID: 65

Type: not specified

# Remote handling activities at CERN

Saturday, 10 November 2012 10:10 (20 minutes)

**Presenter:** GRENARD, Jean-Louis (CERN) **Session Classification:** Remote handling 8th International · · · / Report of Contributions

Lessons learned from WANF dis ....

Contribution ID: 66

Type: not specified

# Lessons learned from WANF dismantling

Saturday, 10 November 2012 10:30 (20 minutes)

**Presenter:** PARDONS, Ans (CERN)

Session Classification: Remote handling

Targets for SuperBeams

Contribution ID: 67

Type: not specified

## **Targets for SuperBeams**

Saturday, 10 November 2012 10:50 (20 minutes)

**Presenter:** DENSHAM, Chris (STFC Rutherford Appleton Laboratory) **Session Classification:** Remote handling

Discussion

Contribution ID: 68

Type: not specified

## Discussion

Saturday, 10 November 2012 11:10 (20 minutes)

Session Classification: Remote handling

Summary talk

Contribution ID: 69

Type: not specified

# Summary talk

Saturday, 10 November 2012 11:50 (20 minutes)

**Presenter:** EFTHYMIOPOULOS, Ilias (CERN)

Session Classification: Summary

Next NBI announcement

Contribution ID: 70

Type: not specified

### Next NBI announcement

Saturday, 10 November 2012 12:10 (20 minutes)

Presenter: MARCHIONNI, Alberto (Univ. + INFN)

Session Classification: Summary

Feasibility study of the distributi ...

Contribution ID: 71

Type: not specified

#### Feasibility study of the distribution of 4x1 MW beam power onto the 4-horn system of the EUROnu SPL Super Beam

Thursday, 8 November 2012 16:30 (20 minutes)

**Presenter:** Dr BOUQUEREL, Elian (Institut Pluridisciplinaire Hubert Curien (FR)) **Session Classification:** Horns

Practial Issues for NBI 2012

Contribution ID: 72

Type: not specified

## Practial Issues for NBI 2012

Wednesday, 7 November 2012 10:20 (10 minutes)

**Presenter:** PARDONS, Ans (CERN)

Session Classification: Projects Status and Overview

Welcome from NBI 2012

Contribution ID: 73

Type: not specified

## Welcome from NBI 2012

Wednesday, 7 November 2012 08:30 (10 minutes)

**Presenters:** GSCHWENDTNER, Edda (CERN); EFTHYMIOPOULOS, Ilias (CERN) **Session Classification:** Welcome