## ATLAS Distributed Computing Technical Interchange Meeting

## Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

#### **LHCONE** status

Tuesday 14 May 2013 15:35 (20 minutes)

Presenter: BARCZYK, Artur Jerzy (California Institute of Technology (US))

Session Classification: Dedicated meeting with Japanese NREN

Contribution ID: 1 Type: not specified

#### **ATLAS Data Flow**

Tuesday 14 May 2013 14:00 (1 hour)

**Presenters:** LANCON, Eric Christian (CEA/IRFU, Centre d'etude de Saclay Gif-sur-Yvette (FR)); CAM-PANA, Simone (CERN); JEZEQUEL, Stephane (Centre National de la Recherche Scientifique (FR))

Session Classification: Dedicated meeting with Japanese NREN

Contribution ID: 2 Type: not specified

### **SINET** connections to Europe and US

Tuesday 14 May 2013 15:55 (20 minutes)

Presenter: Prof. AOKI, Michihiro (NII (JP))

Session Classification: Dedicated meeting with Japanese NREN

Contribution ID: 3 Type: not specified

### Update on networking in the US

Tuesday 14 May 2013 15:00 (20 minutes)

**Presenter:** ERNST, Michael (Unknown)

Session Classification: Dedicated meeting with Japanese NREN

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

## Monte-Carlo production wish list, constraints of current system, MC prod manager tools

Thursday 16 May 2013 09:00 (20 minutes)

**Presenter:** EHRENFELD, Wolfgang (Universitaet Bonn (DE))

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

## Group production wish list, missing tools, monitoring

Thursday 16 May 2013 09:20 (20 minutes)

Presenters: Ms OZTURK, Nurcan (University of Texas at Arlington); LAYCOCK, Paul James (Uni-

versity of Liverpool (GB))

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 6 Type: **not specified** 

## ATLAS meta-data: present and future. ADC software components and meta-data

Thursday 16 May 2013 09:40 (20 minutes)

ATLAS meta-data : present and f  $\,\cdots$ 

Presenter: Dr MALON, David (Argonne National Laboratory (US))

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

#### DEFT. Status. Near term and 2014 plans

Thursday 16 May 2013 10:00 (20 minutes)

Presenter: POTEKHIN, Maxim (Brookhaven National Laboratory (US))

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 8 Type: not specified

### JEDI. Alpha version. Status and plans

Thursday 16 May 2013 10:20 (30 minutes)

**Presenter:** MAENO, Tadashi (Brookhaven National Laboratory (US))

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 9 Type: not specified

### Database aspects of ATLAS distributed computing

Thursday 16 May 2013 11:10 (20 minutes)

Presenter: DIMITROV, Gancho (CERN)

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 10 Type: not specified

#### Event service and other new features.

Thursday 16 May 2013 11:30 (20 minutes)

Presenter: Dr WENAUS, Torre (Brookhaven National Laboratory (US))

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 11 Type: not specified

### List of topics for afternoon session

Thursday 16 May 2013 11:50 (20 minutes)

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 12 Type: not specified

### **Production System 2: Technical Design Report**

Thursday 16 May 2013 13:00 (40 minutes)

Presenters: POTEKHIN, Maxim (Brookhaven National Laboratory (US)); VANYASHIN, Sasha (Ar-

gonne National Laboratory (US))

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 13 Type: not specified

#### Round table discussion

Thursday 16 May 2013 14:00 (2 hours)

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 14 Type: not specified

### **ATLAS Use Cases requiring Network Services**

Wednesday 15 May 2013 10:00 (15 minutes)

**Presenter:** CAMPANA, Simone (CERN)

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 15 Type: not specified

### **Data Transfer Scheduling with FTS 3**

Wednesday 15 May 2013 10:15 (30 minutes)

- Introduction, status and deployment models
- How will Rucio use and interact with FTS 3?
- What is the right level for "network-awareness" the transfer scheduler (FTS) or the DDM layer?

Presenters: DI GIROLAMO, Alessandro (CERN); SERFON, Cedric (CERN)

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 16 Type: not specified

#### Transparency in Networks - End-to-End Performance Data Collection/Aggregation and Problem Diagnositics with perfSONAR

Wednesday 15 May 2013 10:45 (25 minutes)

Where are we regarding deployment, functionality, benefit and what is missing?

**Presenter:** MC KEE, Shawn (University of Michigan (US))

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 17 Type: not specified

## Setting up Federated Data Stores - What is the recommended configuration?

Wednesday 15 May 2013 11:10 (50 minutes)

**Presenters:** VUKOTIC, Ilija (University of Chicago (US)); BHIMJI, Wahid (University of Edinburgh

(GB)); YANG, Wei (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 18 Type: not specified

## Communication needs in agile computing environments

We can dynamically acquire 1000's of processors from commercial clouds, but can we also get adequate network connectivity, just in time we need it?

**Presenter:** ERNST, Michael (BNL)

Contribution ID: 19 Type: not specified

### Site Configuration and Transfer Performance in the Wide Area Network environment

Wednesday 15 May 2013 13:20 (25 minutes)

Are our transfer engines delivering optimal per-stream performance, what is limiting the performance?

Presenter: ITO, Hironori (BNL)

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 20 Type: not specified

## Wide Area Network Data Access Requirements in Analysis

Wednesday 15 May 2013 13:45 (45 minutes)

- Data movement in end-to-end analysis work flows
- Implications of the new analysis model proposed by the Analysis Model Study Group
- How much data do we replicate through PD2P (for long-term usage) vs. planned replication? What would be the right mix in the future given limited disk space?

**Presenter:** BENJAMIN, Doug (Duke University (US))

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 21 Type: not specified

## Specifying the ATLAS Network Needs - an open discussion guided by some fundamental questions

Wednesday 15 May 2013 15:30 (1 hour)

- How much networking do we need? Can we deduce the future needs by looking at what we have used in the past?
- Is it sufficient to be agnostic/reactive and use what's been offered to ATLAS, or would there be an advantage of being proactive?
- Potential of Network-aware Applications in ATLAS what would be the benefits and what are suitable areas?

**Presenter:** ERNST, Michael (Unknown)

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 22 Type: not specified

### **LHCONE** for Tokyo

Tuesday 14 May 2013 16:15 (20 minutes)

Presenter: NAKAMURA, Tomoaki (University of Tokyo (JP))

Session Classification: Dedicated meeting with Japanese NREN

Contribution ID: 23 Type: not specified

## Summary of LHCONE Point-to-Point Workshop and Discusson on SDN

Wednesday 15 May 2013 14:30 (20 minutes)

Presenter: BARCZYK, Artur Jerzy (California Institute of Technology (US))

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 24 Type: not specified

## Communication needs in agile computing environments

Wednesday 15 May 2013 13:00 (20 minutes)

We can dynamically acquire 1000's of processors from commercial clouds, but can we also get adequate network connectivity, just in time we need it?

Presenter: ERNST, Michael (Unknown)

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 25 Type: not specified

### **Group Production and AMSG comments to TDR**

Thursday 16 May 2013 13:40 (20 minutes)

Presenter: LAYCOCK, Paul James (University of Liverpool (GB))

Session Classification: Producton System. plenary session

Contribution ID: 26 Type: not specified

#### **Overview of the SINET**

Wednesday 15 May 2013 14:50 (20 minutes)

Presenter: Prof. NAKAMURA, Motonori (NII)

Session Classification: Networks in Production and Analysis Workflows

Contribution ID: 27 Type: not specified

### **Summary of HPC Prospects across ATLAS**

Friday 17 May 2013 10:00 (20 minutes)

**Presenter:** LANCON, Eric Christian (CEA/IRFU, Centre d'etude de Saclay Gif-sur-Yvette (FR))

Session Classification: Leadership and High-Performance Computing

Contribution ID: 28 Type: not specified

### Experience with the BlueGene at ANL

Friday 17 May 2013 10:20 (20 minutes)

Presenter: LE COMPTE, Thomas (Argonne National Laboratory (US))

Session Classification: Leadership and High-Performance Computing

Contribution ID: 29 Type: not specified

### **Experience with HPC systems in Europe**

Friday 17 May 2013 10:40 (20 minutes)

Presenter: FILIPCIC, Andrej (Jozef Stefan Institute (SI))

Session Classification: Leadership and High-Performance Computing

Contribution ID: 30 Type: not specified

### Plans for exploitation of the ORNL Titan machine

Friday 17 May 2013 11:00 (20 minutes)

Presenter: Dr MOUNT, Richard Philip (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Leadership and High-Performance Computing

Contribution ID: 31 Type: not specified

# Integrating HPC into the ATLAS Distributed Computing environment

Friday 17 May 2013 11:20 (20 minutes)

**Presenter:** BENJAMIN, Doug (Duke University (US))

Session Classification: Leadership and High-Performance Computing

Discussion

Contribution ID: 32 Type: not specified

#### Discussion

Friday 17 May 2013 11:40 (20 minutes)

**Session Classification:** Leadership and High-Performance Computing

Contribution ID: 33 Type: not specified

#### Introduction

Wednesday 15 May 2013 09:30 (10 minutes)

Presenter: Dr KLIMENTOV, Alexei (Brookhaven National Laboratory (US))

Session Classification: Introduction

Welcome

Contribution ID: 34 Type: not specified

#### Welcome

Wednesday 15 May 2013 09:40 (10 minutes)

**Presenter:** SAKAMOTO, Hiroshi (University of Tokyo (JP))

Session Classification: Introduction

Contribution ID: 35 Type: not specified

### **Tokyo Tier2**

Wednesday 15 May 2013 09:50 (10 minutes)

**Presenter:** NAKAMURA, Tomoaki (University of Tokyo (JP))

Session Classification: Introduction