Uzice Gymnasium Visit

Europe/Zurich
CERN

CERN

Vladimir Rekovic (Rutgers, State Univ. of New Jersey (US))
Description
4 day visit of the highschool students of natural sciencies from Uzice Gymnasium, Serbia.
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Arrival to CERN Hostel 2h
    • 6:00 PM 6:15 PM
      Orientation 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map

      Wellcome by Vladimir Rekovic and Mick Storr

    • 6:15 PM 8:00 PM
      Visit to LINAC, LEIR 1h 45m
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to CERN 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Introduction to Particle Physics and Higgs 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Vladimir Rekovic (Rutgers, State Univ. of New Jersey (US))
    • 11:00 AM 1:00 PM
      Visit to CERN Control Centre (CCC) and Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) 2h
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch 1h
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Visit to Claud Chamber and Super Conducting Magnet Test Facility 2h
      Students divided in two groups doing the two activities in parallel, and then rotating.
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Alternative apparatus
      How to build a Cloud Chamber
      How to make dry ice
      Video of another apparatus
    • 4:00 PM 9:00 PM
      Free - Visit to Montreux and Lausanne 5h
    • 7:30 AM 11:00 AM
      Visit to CMS experiment 3h 30m
    • 11:00 AM 1:00 PM
      Ph.D physics analyses 2h
      Speakers: Judita Mamuzic (INN "Vinca", Belgrade (RS)) , Snezana Nektarijevic (Universite de Geneve (CH))
      Slides
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch 1h
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Visit to Antimater Factory and ISOLDE experiment 2h
    • 4:00 PM 9:30 PM
      Free - Geneva (Treasure Hunt) 5h 30m
    • 9:30 PM 10:00 PM
      Closing remarks by Mick Storr 30m
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Visit to United Nations 1h
      Speaker: Jovan Kurbalija
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Visit to the International Committe to the Red Cross (ICRC) 30m
      Speaker: Zeljko Filipovic (ICRC)
    • 1:00 PM 1:20 PM
      Departing from Geneva to Uzice, Serbia 20m