18th Geant4 Collaboration Meeting

Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

Geant4 10.0.0beta: first results for MT (performance, physics validation, reproducibility)

Tuesday, 24 September 2013 09:30 (20 minutes)

Geant4 10.0.0beta: first results for · · ·

Presenters: Dr RIBON, Alberto (CERN); JUN, Soon Yung (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Plenary session 3 - Geant4 version 10 (part 1)

Contribution ID: 1 Type: not specified

Migration of examples and user code to MT mode

Tuesday, 24 September 2013 09:50 (25 minutes)

Presenters: Dr HRIVNACOVA, Ivana (Universite de Paris-Sud 11 (FR)); GUMPLINGER, Peter (Eidgenossische Technische Hochschule Zurich/ETH (ETH))

Session Classification: Plenary session 3 - Geant4 version 10 (part 1)

Contribution ID: 2 Type: not specified

New run category main interfaces: changes to MT

Presenter: Dr ASAI, Makoto (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Contribution ID: 3 Type: not specified

Multi-threading in Geant4: a general introduction

Tuesday, 24 September 2013 09:00 (30 minutes)

Presenter: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio)

Session Classification: Plenary session 3 - Geant4 version 10 (part 1)

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Path to Version 10.0: review of missing action items and discussion

Tuesday, 24 September 2013 10:15 (30 minutes)

Presenters: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio); GUMPLINGER, Peter (Eidgenossische Technische Hochschule Zurich/ETH (ETH))

Session Classification: Plenary session 3 - Geant4 version 10 (part 1)

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Cross Sections improvements for MT

Thursday, 26 September 2013 15:20 (20 minutes)

Presenter: POKORSKI, Witold (CERN)

Session Classification: Parallel session 7B - Hadronics issues related to MT

Contribution ID: 6 Type: **not specified**

Reducing memory footprint: strategies for MT

Thursday, 26 September 2013 15:00 (20 minutes)

Presenters: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio); KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 7B - Hadronics issues related to MT

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Use of lons in HAD for MT

Thursday, 26 September 2013 15:40 (10 minutes)

Presenter: Dr ASAI, Makoto (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 7B - Hadronics issues related to MT

Contribution ID: 8 Type: not specified

General ideas and next year plans for HAD and MT: Introduction

Thursday, 26 September 2013 14:30 (10 minutes)

Presenter: KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 7B - Hadronics issues related to MT

Discussion

Contribution ID: 9 Type: not specified

Discussion

Thursday, 26 September 2013 15:50 (30 minutes)

Session Classification: Parallel session 7B - Hadronics issues related to MT

Contribution ID: 10 Type: not specified

FNAL Validation DB status

Monday, 23 September 2013 14:30 (20 minutes)

Presenters: Dr WENZEL, Hans-Joachim (Fermi National Accelerator Lab. (US)); YARBA, Julia

(Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Parallel session 1B - Physics validation tools

Contribution ID: 11 Type: not specified

CERN SimplifiedCalorimeter web-system

Monday, 23 September 2013 14:50 (20 minutes)

Presenter: LESTARIS, George (University of Athens (GR))

Session Classification: Parallel session 1B - Physics validation tools

Contribution ID: 12 Type: not specified

Sharing common code in ctest based testing

Monday, 23 September 2013 15:10 (20 minutes)

Presenters: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio); Dr WENZEL, Hans-Joachim (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Parallel session 1B - Physics validation tools

Contribution ID: 13 Type: not specified

Test and observable inventory for ctest/cdash automatic testing

Monday, 23 September 2013 15:30 (20 minutes)

Presenters: Dr RIBON, Alberto (CERN); DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts

in Radiation Simulatio); Prof. IVANTCHENKO, Vladimir (CERN)

Session Classification: Parallel session 1B - Physics validation tools

Contribution ID: 14 Type: not specified

Discussion time

Monday, 23 September 2013 15:50 (10 minutes)

Session Classification: Parallel session 1B - Physics validation tools

Contribution ID: 15 Type: not specified

INCL++ Development for 10.0

Tuesday, 24 September 2013 17:20 (20 minutes)

Presenter: Dr MANCUSI, Davide

Session Classification: Parallel session 4A - Recent Hadronics developments and results

Contribution ID: 16 Type: not specified

BERT Development for 10.0

Tuesday, 24 September 2013 17:40 (20 minutes)

Presenter: KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 4A - Recent Hadronics developments and results

Contribution ID: 17 Type: not specified

Hadronic Performance toward 10.0

Tuesday, 24 September 2013 17:00 (20 minutes)

Presenter: BANERJEE, Sunanda (Saha Institute of Nuclear Physics (IN))

Session Classification: Parallel session 4A - Recent Hadronics developments and results

Contribution ID: 18 Type: not specified

Hadronic Process Interface changes for MT

Thursday, 26 September 2013 14:40 (20 minutes)

Presenters: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio); KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 7B - Hadronics issues related to MT

Contribution ID: 19 Type: not specified

Status of development of the Unified Solids library

Tuesday, 24 September 2013 17:00 (45 minutes)

Presenter: GAYER, Marek (CERN)

Session Classification: Parallel session 4B - Geometry work session

Contribution ID: 20 Type: not specified

Developments for multi-threading: work-spaces

Tuesday, 24 September 2013 18:05 (20 minutes)

Presenter: APOSTOLAKIS, John (CERN)

Session Classification: Parallel session 4B - Geometry work session

Contribution ID: 21 Type: not specified

Use of precise safety by EM processes & open issues

Tuesday, 24 September 2013 18:25 (20 minutes)

Presenters: APOSTOLAKIS, John (CERN); Prof. IVANTCHENKO, Vladimir (CERN)

Session Classification: Parallel session 4B - Geometry work session

Discussion

Contribution ID: 22 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 24 September 2013 18:45 (15 minutes)

Session Classification: Parallel session 4B - Geometry work session

Contribution ID: 23 Type: not specified

Status of developments in the Geometry

Tuesday, 24 September 2013 11:15 (20 minutes)

Presenter: Dr COSMO, Gabriele (CERN)

Session Classification: Plenary session 4 - Developments in kernel (non-MT)

Contribution ID: 24 Type: not specified

Recent developments in particles

Tuesday, 24 September 2013 11:50 (25 minutes)

Presenter: Dr ASAI, Makoto (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Plenary session 4 - Developments in kernel (non-MT)

Contribution ID: 25 Type: not specified

Update on Event biasing

Tuesday, 24 September 2013 12:15 (25 minutes)

Presenter: Dr VERDERI, Marc (Ecole Polytechnique (FR))

Session Classification: Plenary session 4 - Developments in kernel (non-MT)

Contribution ID: 26 Type: not specified

Update on Tracking

Tuesday, 24 September 2013 11:35 (15 minutes)

Presenter: SASAKI, Takashi (High Energy Accelerator Research Organization)

Session Classification: Plenary session 4 - Developments in kernel (non-MT)

Contribution ID: 27 Type: not specified

Update on physics vectors and global functions

Tuesday, 24 September 2013 12:40 (20 minutes)

Presenter: Prof. IVANTCHENKO, Vladimir (CERN)

Session Classification: Plenary session 4 - Developments in kernel (non-MT)

Contribution ID: 28 Type: not specified

Recent Muon Stopping Developments

Tuesday, 24 September 2013 18:20 (20 minutes)

Presenters: GENSER, Krzysztof (Fermilab); GENSER, Krzysztof (Fermi National Accelerator Labo-

ratory (US))

Session Classification: Parallel session 4A - Recent Hadronics developments and results

Contribution ID: 29 Type: not specified

NeutronHP Development and Plans

Tuesday, 24 September 2013 18:40 (20 minutes)

Presenter: MENDOZA CEMBRANOS, Emilio (Centro de Investigaciones Energ. Medioambientales

y Tecn. - (ES)

Session Classification: Parallel session 4A - Recent Hadronics developments and results

Contribution ID: 30 Type: not specified

An Update on the Geant Vector Prototype

Thursday, 26 September 2013 17:00 (20 minutes)

Presenter: Mr CARMINATI, Federico (CERN)

Session Classification: Parallel session 8A - Vectorization / GPU

Discussion

Contribution ID: 31 Type: not specified

Discussion

Thursday, 26 September 2013 17:20 (10 minutes)

Session Classification: Parallel session 8A - Vectorization / GPU

Contribution ID: 32 Type: not specified

An Update on a GPU Prototype

Thursday, 26 September 2013 17:30 (20 minutes)

Presenters: CANAL, Philippe (Fermi National Accelerator Lab. (US)); JUN, Soon Yung (Fermi

National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Parallel session 8A - Vectorization / GPU

Discussion

Contribution ID: 33 Type: not specified

Discussion

Thursday, 26 September 2013 17:50 (10 minutes)

Session Classification: Parallel session 8A - Vectorization / GPU

Contribution ID: 34 Type: not specified

G4CP Results and Issues from ALICE

Tuesday, 24 September 2013 14:30 (15 minutes)

Presenter: WENZEL, Sandro Christian (CERN)

Session Classification: Parallel session 3A - Computing performance

Contribution ID: 35 Type: not specified

G4CP Results and Issues from ATLAS

Tuesday, 24 September 2013 14:45 (15 minutes)

Presenters: APOSTOLAKIS, John (CERN); CHAPMAN, John Derek (University of Cambridge

(GB)); MARSHALL, Zachary Louis (Lawrence Berkeley National Lab. (US))

Session Classification: Parallel session 3A - Computing performance

Contribution ID: 36 Type: not specified

G4CP Results and Issues from CMS

Tuesday, 24 September 2013 15:00 (15 minutes)

Presenter: Prof. IVANTCHENKO, Vladimir (CERN)

Session Classification: Parallel session 3A - Computing performance

Contribution ID: 37 Type: not specified

G4MT CP on MIC Architecture

Tuesday, 24 September 2013 15:15 (15 minutes)

Presenter: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio)

Session Classification: Parallel session 3A - Computing performance

Contribution ID: 38 Type: not specified

G4CPT Profiling Tools and Results

Tuesday, 24 September 2013 15:30 (15 minutes)

Presenter: JUN, Soon Yung (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Parallel session 3A - Computing performance

Contribution ID: 39 Type: not specified

EM Code Review

Tuesday, 24 September 2013 15:45 (15 minutes)

Presenter: GENSER, Krzysztof (Fermilab)

Session Classification: Parallel session 3A - Computing performance

Contribution ID: 40 Type: not specified

Summary of hadronic validation efforts

Monday, 23 September 2013 16:30 (20 minutes)

Presenter: Dr YARBA, Julia (Fermilab)

Session Classification: Parallel session 2B - Hadronic testing

Contribution ID: 41 Type: not specified

Factorization of common code for the hadronic tests

Monday, 23 September 2013 17:10 (15 minutes)

Presenter: Dr YARBA, Julia (Fermilab)

Session Classification: Parallel session 2B - Hadronic testing

Contribution ID: 42 Type: not specified

Hadronic system tests: evolving from "run to completion" to checking the output

Monday, 23 September 2013 16:50 (20 minutes)

Presenter: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio)

Session Classification: Parallel session 2B - Hadronic testing

Contribution ID: 43 Type: not specified

Discussion time

Monday, 23 September 2013 17:25 (35 minutes)

Session Classification: Parallel session 2B - Hadronic testing

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Introduction and Outline

Monday, 23 September 2013 14:30 (15 minutes)

Presenter: WRIGHT, Dennis Herbert (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 1A - Geant4 general paper

Contribution ID: 45 Type: not specified

Extensions and Validation

Monday, 23 September 2013 14:45 (25 minutes)

Presenter: KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 1A - Geant4 general paper

Contribution ID: 46 Type: not specified

Discussion of Reference Papers

Presenter: WRIGHT, Dennis Herbert (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

Section Discussions

Presenter: KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Contribution ID: 48 Type: not specified

Anticipated Needs of LHC and Calice

Thursday, 26 September 2013 17:00 (20 minutes)

Presenter: Dr RIBON, Alberto (CERN)

Session Classification: Parallel session 8B - Improvement & Future of Hadronics Physics &

Software

Contribution ID: 49 Type: not specified

New Fission Model

Thursday, 26 September 2013 17:20 (20 minutes)

Presenter: WENDT, Brycen Linn

Session Classification: Parallel session 8B - Improvement & Future of Hadronics Physics &

Software

Contribution ID: 50 Type: not specified

The Frontiers of Geant4 Hadronic Physics

Thursday, 26 September 2013 17:40 (10 minutes)

Presenter: WRIGHT, Dennis Herbert (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 8B - Improvement & Future of Hadronics Physics &

Software

Discussion

Contribution ID: 51 Type: not specified

Discussion

Thursday, 26 September 2013 17:50 (20 minutes)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Parallel session 8B-Improvement \& Future of Hadronics Physics \& Software}$

Contribution ID: 52 Type: not specified

NeutronHP, Hadronic Framework

Thursday, 26 September 2013 18:10 (10 minutes)

Presenter: Dr KOI, Tatsumi (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 8B - Improvement & Future of Hadronics Physics &

Software

Contribution ID: 53 Type: not specified

Simpler High Energy Models

Thursday, 26 September 2013 18:20 (10 minutes)

Presenter: WRIGHT, Dennis Herbert (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 8B - Improvement & Future of Hadronics Physics &

Software

Discussion

Contribution ID: 54 Type: **not specified**

Discussion

Thursday, 26 September 2013 18:30 (30 minutes)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Parallel session 8B-Improvement \& Future of Hadronics Physics \& Software}$

Contribution ID: 55 Type: not specified

Hadronic Development Highlights

Thursday, 26 September 2013 11:15 (30 minutes)

Presenter: KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Plenary session 8 - Hadronic physics

Contribution ID: 56 Type: not specified

Hadronic Cross Sections

Thursday, 26 September 2013 11:45 (10 minutes)

Presenter: POKORSKI, Witold (CERN)

Session Classification: Plenary session 8 - Hadronic physics

Contribution ID: 57 Type: not specified

Physics Lists

Thursday, 26 September 2013 11:55 (10 minutes)

Presenter: FOLGER, Gunter (CERN)

Session Classification: Plenary session 8 - Hadronic physics

Contribution ID: 58 Type: not specified

Hadronic Showers

Thursday, 26 September 2013 12:05 (15 minutes)

Presenter: Dr RIBON, Alberto (CERN)

Session Classification: Plenary session 8 - Hadronic physics

Contribution ID: **59** Type: **not specified**

Predicting Properties and Performance of Calorimeters

Thursday, 26 September 2013 12:20 (15 minutes)

Presenter: Dr WENZEL, Hans-Joachim (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Plenary session 8 - Hadronic physics

Discussion

Contribution ID: 60 Type: not specified

Discussion

Thursday, 26 September 2013 12:35 (25 minutes)

Session Classification: Plenary session 8 - Hadronic physics

Contribution ID: 61 Type: not specified

Developments in Radioactive Decay

Tuesday, 24 September 2013 18:00 (20 minutes)

Presenter: WRIGHT, Dennis Herbert (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 4A - Recent Hadronics developments and results

Contribution ID: 62 Type: not specified

CMake/CTest/CDash

Monday, 23 September 2013 11:15 (20 minutes)

Primary authors: Dr MORGAN, Benjamin (University of Warwick); FOLGER, Gunter (CERN)

Presenter: Dr MORGAN, Benjamin (University of Warwick)

Session Classification: Plenary session 2 - Collaboration tools / testing / validation

CDash/CTest

Contribution ID: 63 Type: not specified

CDash/CTest

Presenter: FOLGER, Gunter (CERN)

Contribution ID: 64 Type: not specified

Coverity, Valgrind

Monday, 23 September 2013 11:39 (10 minutes)

Presenter: Dr COSMO, Gabriele (CERN)

Session Classification: Plenary session 2 - Collaboration tools / testing / validation

Contribution ID: 65 Type: not specified

Hadronic physics validation tool

Monday, 23 September 2013 11:51 (10 minutes)

Presenter: Dr WENZEL, Hans-Joachim (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Plenary session 2 - Collaboration tools / testing / validation

Contribution ID: 66 Type: not specified

Grid validation tool

Monday, 23 September 2013 12:15 (10 minutes)

Presenter: POKORSKI, Witold (CERN)

Session Classification: Plenary session 2 - Collaboration tools / testing / validation

Contribution ID: 67 Type: not specified

JIRA-based tools and Bugzilla

Monday, 23 September 2013 12:03 (10 minutes)

Presenter: MURAKAMI, Koichi (High Energy Accelerator Research Organization (JP))

Session Classification: Plenary session 2 - Collaboration tools / testing / validation

Contribution ID: 68 Type: not specified

Publication Board procedures

Monday, 23 September 2013 12:27 (10 minutes)

Presenter: WRIGHT, Dennis Herbert (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Plenary session 2 - Collaboration tools / testing / validation

Contribution ID: 69 Type: not specified

Web pages

Monday, 23 September 2013 12:39 (10 minutes)

Presenter: KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Plenary session 2 - Collaboration tools / testing / validation

Contribution ID: 70 Type: not specified

Status of Documents

Wednesday, 25 September 2013 09:00 (20 minutes)

Presenter: KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Plenary session 5 - Geant4 version 10 (part 2)

Contribution ID: 71 Type: not specified

Basic and Extended Examples

Wednesday, 25 September 2013 09:20 (20 minutes)

Co-author: GUMPLINGER, Peter (Eidgenossische Technische Hochschule Zurich/ETH (ETH))

Presenter: Dr HRIVNACOVA, Ivana (Universite de Paris-Sud 11 (FR))

Session Classification: Plenary session 5 - Geant4 version 10 (part 2)

Contribution ID: 72 Type: not specified

Advanced Examples

Wednesday, 25 September 2013 09:40 (20 minutes)

Presenter: ROMANO, Francesco (Unknown)

Session Classification: Plenary session 5 - Geant4 version 10 (part 2)

Contribution ID: 73 Type: not specified

Computing performance monitoring

Wednesday, 25 September 2013 10:00 (20 minutes)

Presenter: ELVIRA, Victor Daniel (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Plenary session 5 - Geant4 version 10 (part 2)

Contribution ID: 74 Type: **not specified**

Physics validation

Wednesday, 25 September 2013 10:20 (20 minutes)

Presenter: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio)

Session Classification: Plenary session 5 - Geant4 version 10 (part 2)

Contribution ID: 75 Type: not specified

Report from Parallel Session 1A - Geant4 general paper

Friday, 27 September 2013 09:00 (10 minutes)

Presenters: WRIGHT, Dennis Herbert (SLAC National Accelerator Laboratory (US)); KELSEY,

Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: **76**Type: **not specified**

Report from Parallel Session 1B - Physics validation tools

Friday, 27 September 2013 09:10 (10 minutes)

Presenters: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio); Dr WENZEL, Hans-Joachim (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: 77 Type: **not specified**

Report from Parallel Session 2A - Biasing

Friday, 27 September 2013 09:20 (10 minutes)

Presenters: HOWARD, Alexander (Eidgenoessische Tech. Hochschule Zuerich (CH)); Dr VERDERI,

Marc (Ecole Polytechnique (FR))

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: 78 Type: not specified

Report from Parallel Session 2B - Hadronic testing

Friday, 27 September 2013 09:30 (10 minutes)

Presenters: FOLGER, Gunter (CERN); Dr YARBA, Julia (Fermilab)

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: 79 Type: not specified

Report from Parallel Session 3A - Computing performance

Friday, 27 September 2013 09:40 (10 minutes)

Presenters: JUN, Soon Yung (Fermi National Accelerator Lab. (US)); ELVIRA, Victor Daniel (Fermi

National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: 80 Type: not specified

Report from Parallel Session 3B - Visualization / GUI

Friday, 27 September 2013 09:50 (10 minutes)

Presenters: PERL, Joseph (CERN); Dr MURAKAMI, Koichi (KEK)

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: 81 Type: not specified

Report from Parallel Session 4A - Recent Hadronics developments and results

Friday, 27 September 2013 10:00 (10 minutes)

Presenters: Dr RIBON, Alberto (CERN); KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory

(US))

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: 82 Type: not specified

Report from Parallel Session 4B - Geometry work session

Friday, 27 September 2013 10:10 (10 minutes)

Presenters: Dr COSMO, Gabriele (CERN); APOSTOLAKIS, John (CERN)

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: 83 Type: not specified

Report from Parallel Session 5A - New EM models and interfaces

Friday, 27 September 2013 10:20 (10 minutes)

Presenters: INCERTI, Sebastien Laurent (Centre National de la Recherche Scientifique (FR)); Prof.

IVANTCHENKO, Vladimir (CERN)

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: 84 Type: not specified

Report from Parallel Session 5B - Basic and Extended Examples

Friday, 27 September 2013 10:30 (10 minutes)

Presenters: Dr HRIVNACOVA, Ivana (Universite de Paris-Sud 11 (FR)); GUMPLINGER, Peter (Eidgenossische Technische Hochschule Zurich/ETH (ETH))

Session Classification: Plenary session 9 - Report from parallel sessions

Contribution ID: **85** Type: **not specified**

Report from Parallel Session 7A - New EM Validation results

Friday, 27 September 2013 11:15 (10 minutes)

Presenters: INCERTI, Sebastien Laurent (Centre National de la Recherche Scientifique (FR)); Prof. IVANTCHENKO, Vladimir (CERN)

Session Classification: Plenary session 10 - Report from parallel sessions / Closing session

Contribution ID: **86** Type: **not specified**

Report from Parallel Session 7B - Hadronics issues related to MT

Friday, 27 September 2013 11:25 (10 minutes)

Presenters: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio); POKORSKI, Witold (CERN)

Session Classification: Plenary session 10 - Report from parallel sessions / Closing session

Contribution ID: 87 Type: not specified

Report from Parallel Session 8A - Vectorization / GPU

Friday, 27 September 2013 11:35 (10 minutes)

Presenters: SASAKI, Takashi (High Energy Accelerator Research Organization (JP)); ELVIRA, Victor Daniel (Fermi National Accelerator Lab. (US))

Session Classification: Plenary session 10 - Report from parallel sessions / Closing session

Contribution ID: 88 Type: not specified

Report from Parallel Session 8B - Improvement & Future of Hadronics Physics & Software

Friday, 27 September 2013 11:45 (10 minutes)

Presenters: WRIGHT, Dennis Herbert (SLAC National Accelerator Laboratory (US)); Dr KOI, Tatsumi (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Plenary session 10 - Report from parallel sessions / Closing session

Contribution ID: 89 Type: not specified

Release schedule

Friday, 27 September 2013 11:55 (10 minutes)

Presenter: Dr COSMO, Gabriele (CERN)

Session Classification: Plenary session 10 - Report from parallel sessions / Closing ses-

sion

Contribution ID: 90 Type: not specified

Closing remarks

Friday, 27 September 2013 12:10 (20 minutes)

Presenters: Dr ASAI, Makoto (SLAC National Accelerator Laboratory (US)); Dr VERDERI, Marc (Ecole Polytechnique (FR))

Session Classification: Plenary session 10 - Report from parallel sessions / Closing session

Contribution ID: 91 Type: not specified

Discussion of Reference Papers

Monday, 23 September 2013 15:10 (20 minutes)

Presenter: WRIGHT, Dennis Herbert (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 1A - Geant4 general paper

Contribution ID: 92 Type: not specified

Discussion of Section Content

Monday, 23 September 2013 15:30 (20 minutes)

Presenter: KELSEY, Michael (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 1A - Geant4 general paper

Contribution ID: 93 Type: not specified

MC2013 Poster and Demonstration

Monday, 23 September 2013 15:50 (10 minutes)

Presenter: Dr ASAI, Makoto (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Parallel session 1A - Geant4 general paper

Welcome

Contribution ID: 94 Type: not specified

Welcome

Monday, 23 September 2013 09:00 (15 minutes)

Presenter: Dr QUESADA MOLINA, Jose Manuel (Universidad de Sevilla (ES))

Session Classification: Plenary session 1 - Opening addresses / open requirements

Contribution ID: 95 Type: not specified

Meeting Goals

Monday, 23 September 2013 09:15 (15 minutes)

Presenter: Dr ASAI, Makoto (SLAC National Accelerator Laboratory (US))

Session Classification: Plenary session 1 - Opening addresses / open requirements

Contribution ID: 96 Type: not specified

HEP - Energy Frontier

Monday, 23 September 2013 09:30 (15 minutes)

Presenter: Dr RIBON, Alberto (CERN)

Session Classification: Plenary session 1 - Opening addresses / open requirements

Contribution ID: 97 Type: not specified

HEP - Intensity Frontier

Monday, 23 September 2013 09:45 (15 minutes)

Presenter: GENSER, Krzysztof (Fermilab)

Session Classification: Plenary session 1 - Opening addresses / open requirements

Contribution ID: 98 Type: not specified

HEP - Cosmic Frontier and Material Science

Monday, 23 September 2013 10:00 (15 minutes)

Presenter: DOTTI, Andrea (Geant 4 Associates International Experts in Radiation Simulatio)

Session Classification: Plenary session 1 - Opening addresses / open requirements

Space

Contribution ID: 99 Type: not specified

Space

Monday, 23 September 2013 10:15 (15 minutes)

Presenter: HOWARD, Alexander (Eidgenoessische Tech. Hochschule Zuerich (CH))

Session Classification: Plenary session 1 - Opening addresses / open requirements

Medical

Contribution ID: 100 Type: not specified

Medical

Monday, 23 September 2013 10:30 (15 minutes)

Presenter: PERL, Joseph (CERN)

Session Classification: Plenary session 1 - Opening addresses / open requirements

Contribution ID: 101 Type: not specified

Introduction

Monday, 23 September 2013 16:30 (5 minutes)

Presenter: Dr VERDERI, Marc (Ecole Polytechnique (FR))

Session Classification: Parallel session 2A - Biasing

Contribution ID: 102 Type: not specified

Progress in generic biasing development

Monday, 23 September 2013 16:35 (20 minutes)

Presenter: Dr VERDERI, Marc (Ecole Polytechnique (FR))

Session Classification: Parallel session 2A - Biasing

Contribution ID: 103 Type: not specified

Biasing in EM

Monday, 23 September 2013 16:55 (15 minutes)

Presenters: SAWKEY, Daren Lewis; Prof. IVANTCHENKO, Vladimir (CERN)

Session Classification: Parallel session 2A - Biasing

Contribution ID: 104 Type: not specified

Progress in Reverse MC (pres. by Alex, on behalf of Laurent)

Monday, 23 September 2013 17:10 (10 minutes)

Presenters: HOWARD, Alexander (Eidgenoessische Tech. Hochschule Zuerich (CH)); DESORGHER,

Laurent (SpaceIT GmbH)

Session Classification: Parallel session 2A - Biasing

Contribution ID: 105 Type: not specified

Introducing Channeling Effects

Monday, 23 September 2013 17:20 (15 minutes)

Presenter: BAGLI, Enrico

Session Classification: Parallel session 2A - Biasing

Contribution ID: 106 Type: not specified

Discussion - 1: directory structure for new code

Monday, 23 September 2013 17:35 (15 minutes)

 $\label{eq:presenters: HOWARD, Alexander (Eidgenoessische Tech. Hochschule Zuerich (CH)); \ Dr \ VERDERI,$

Marc (Ecole Polytechnique (FR))

Session Classification: Parallel session 2A - Biasing

Contribution ID: 107 Type: not specified

Discussion - 2: testing, validation, examples

Monday, 23 September 2013 17:50 (10 minutes)

Presenters: HOWARD, Alexander (Eidgenoessische Tech. Hochschule Zuerich (CH)); Dr VERDERI,

Marc (Ecole Polytechnique (FR))

Session Classification: Parallel session 2A - Biasing

Contribution ID: 108 Type: not specified

Optimizing geometry routines for (SIMD)vector particle tracking: A status report

Tuesday, 24 September 2013 17:45 (20 minutes)

Presenter: WENZEL, Sandro Christian (CERN)

Session Classification: Parallel session 4B - Geometry work session

Contribution ID: 109 Type: not specified

Status of standard EM

Thursday, 26 September 2013 09:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. IVANTCHENKO, Vladimir (CERN)

Session Classification: Plenary session 7 - EM physics

Contribution ID: 110 Type: not specified

Status of LowE EM

Thursday, 26 September 2013 09:30 (30 minutes)

Presenter: INCERTI, Sebastien Laurent (Centre National de la Recherche Scientifique (FR))

Session Classification: Plenary session 7 - EM physics

Radiolysis

Contribution ID: 111 Type: not specified

Radiolysis

Thursday, 26 September 2013 10:00 (30 minutes)

Presenter: KARAMITROS, Mathieu (Centre d'Etudes Nucléaires de Bordeaux-Gradignan (CENBG))

Session Classification: Plenary session 7 - EM physics

Contribution ID: 112 Type: not specified

Archeometry using Geant4 EM physics

Thursday, 26 September 2013 14:30 (20 minutes)

Presenter: Mr MARTIN, Loic (Bordeaux 3 University, France)

Session Classification: Parallel session 7A - New EM Validation results

Contribution ID: 113 Type: not specified

Validation of Geant4 proton scattering (by Skype)

Thursday, 26 September 2013 14:50 (20 minutes)

Presenter: SCHWARZ, Sacha

Session Classification: Parallel session 7A - New EM Validation results

Contribution ID: 114 Type: not specified

EM physics for proton therapy

Thursday, 26 September 2013 15:10 (20 minutes)

Presenter: Mr SHIN, Jae Ik (National Cancer Center, Seoul)

Session Classification: Parallel session 7A - New EM Validation results

Contribution ID: 115 Type: not specified

Electron multiple scattering in Geant4

Thursday, 26 September 2013 15:30 (20 minutes)

Primary author: SAWKEY, Daren Lewis

Presenter: SAWKEY, Daren Lewis

Session Classification: Parallel session 7A - New EM Validation results

Contribution ID: 116 Type: not specified

PIXE spectra of complex samples

Wednesday, 25 September 2013 14:30 (20 minutes)

Presenter: CANAVEIRA GOUVEIA TABORDA, Ana

Session Classification: Parallel session 5A - New EM models and interfaces

Contribution ID: 117 Type: not specified

New low energy gamma models

Wednesday, 25 September 2013 14:50 (20 minutes)

Presenter: BROWN, Jeremy

Session Classification: Parallel session 5A - New EM models and interfaces

Contribution ID: 118 Type: not specified

New low energy electron models

Wednesday, 25 September 2013 15:10 (20 minutes)

Presenter: Mr MADSEN, Jonathan

Session Classification: Parallel session 5A - New EM models and interfaces

Contribution ID: 119 Type: not specified

EM code review

Wednesday, 25 September 2013 15:30 (20 minutes)

Presenter: GENSER, Krzysztof (Fermilab)

Session Classification: Parallel session 5A - New EM models and interfaces

Contribution ID: 120 Type: not specified

Geant4 based simulation of radiotherapy in CUDA

Thursday, 26 September 2013 18:00 (20 minutes)

Presenter: MURAKAMI, Koichi (High Energy Accelerator Research Organization (JP))

Session Classification: Parallel session 8A - Vectorization / GPU

Contribution ID: 121 Type: not specified

Geant4 based simulation of radiotherapy in CUDA

Presenter: MURAKAMI, Koichi (High Energy Accelerator Research Organization (JP))

Discussion

Contribution ID: 122 Type: not specified

Discussion

Thursday, 26 September 2013 18:20 (10 minutes)

Session Classification: Parallel session 8A - Vectorization / GPU

Contribution ID: 123 Type: not specified

Hybrid GATE: A CPU/GPU implementation for imaging and therapy applications

Thursday, 26 September 2013 18:30 (20 minutes)

Presenter: BERTE, Julien

Session Classification: Parallel session 8A - Vectorization / GPU

Discussion

Contribution ID: 124 Type: not specified

Discussion

Thursday, 26 September 2013 18:50 (10 minutes)

Session Classification: Parallel session 8A - Vectorization / GPU

Discussion

Contribution ID: 125 Type: not specified

Discussion

Thursday, 26 September 2013 10:30 (15 minutes)

Session Classification: Plenary session 7 - EM physics

Contribution ID: 126 Type: not specified

Testing graphics in Geant4 tests (test202)

Wednesday, 25 September 2013 14:30 (15 minutes)

Presenter: GARNIER, Laurent (LAL-IN2P3-CNRS)

Session Classification: Parallel session 5B - Basic and Extended Examples

Contribution ID: 127 Type: not specified

Examples with Macros and Other Resources

Wednesday, 25 September 2013 15:00 (10 minutes)

Presenter: Dr MORGAN, Benjamin (University of Warwick)

Session Classification: Parallel session 5B - Basic and Extended Examples

Contribution ID: 128 Type: not specified

Status of the planned developments: coding guidelines, MT migration, g4tools migration, code review

Wednesday, 25 September 2013 15:10 (30 minutes)

Presenters: Dr HRIVNACOVA, Ivana (Universite de Paris-Sud 11 (FR)); GUMPLINGER, Peter (Eidgenossische Technische Hochschule Zurich/ETH (ETH))

Session Classification: Parallel session 5B - Basic and Extended Examples

Disussion

Contribution ID: 129 Type: not specified

Disussion

Wednesday, 25 September 2013 15:40 (20 minutes)

Session Classification: Parallel session 5B - Basic and Extended Examples

Contribution ID: 130 Type: not specified

Updates on Intercoms / Interfaces

Wednesday, 25 September 2013 11:15 (25 minutes)

Presenter: MURAKAMI, Koichi (High Energy Accelerator Research Organization (JP))

Session Classification: Plenary session 6 - GUI / Vis / Analysis updates

Contribution ID: 131 Type: not specified

Visualization

Wednesday, 25 September 2013 11:40 (25 minutes)

Presenter: PERL, Joseph (CERN)

Session Classification: Plenary session 6 - GUI / Vis / Analysis updates

Contribution ID: 132 Type: not specified

Qt

Wednesday, 25 September 2013 12:05 (15 minutes)

Presenter: GARNIER, Laurent (LAL-IN2P3-CNRS)

Session Classification: Plenary session 6 - GUI / Vis / Analysis updates

Analysis

Contribution ID: 133 Type: not specified

Analysis

Wednesday, 25 September 2013 12:20 (20 minutes)

Presenter: Dr HRIVNACOVA, Ivana (Universite de Paris-Sud 11 (FR))

Session Classification: Plenary session 6 - GUI / Vis / Analysis updates

Discussion

Contribution ID: 134 Type: not specified

Discussion

Wednesday, 25 September 2013 12:40 (20 minutes)

Presenter: PERL, Joseph (CERN)

Session Classification: Plenary session 6 - GUI / Vis / Analysis updates

Contribution ID: 135 Type: not specified

Vis MT, what we want long term, what we have already achieved, what we can get done in time for release 10

Tuesday, 24 September 2013 14:30 (25 minutes)

Presenter: PERL, Joseph (CERN)

Session Classification: Parallel session 3B - Visualization / GUI

Contribution ID: 136 Type: not specified

Harmonizing verbosity between GUI and Vis

Tuesday, 24 September 2013 14:55 (15 minutes)

Presenter: GARNIER, Laurent (LAL-IN2P3-CNRS)

Session Classification: Parallel session 3B - Visualization / GUI

Contribution ID: 137 Type: not specified

Getting rid of abort statements. In the UI context, it's really painful to have an application that crashes. The worst use case is the case of a missing datafile. Would rather the application ask for the missing data folder. And what does abort of a thread mean in the MT case?

Tuesday, 24 September 2013 15:10 (15 minutes)

Presenter: GARNIER, Laurent (LAL-IN2P3-CNRS)

Session Classification: Parallel session 3B - Visualization / GUI

Contribution ID: 138 Type: not specified

Considering a Geant4 Configuration File where one could put information about: Macro folder, Data folder. Removing all genenv statements from Geant4

Tuesday, 24 September 2013 15:25 (15 minutes)

Presenter: GARNIER, Laurent (LAL-IN2P3-CNRS)

Session Classification: Parallel session 3B - Visualization / GUI

Contribution ID: 139 Type: not specified

Qt5. Will we support it in release 10, or should this wait?

Tuesday, 24 September 2013 15:40 (10 minutes)

Presenter: GARNIER, Laurent (LAL-IN2P3-CNRS)

Session Classification: Parallel session 3B - Visualization / GUI

Contribution ID: 140 Type: not specified

Testing of Visualization. Screen captures on test202 with xwfb. Reference images

Tuesday, 24 September 2013 15:50 (15 minutes)

Presenter: GARNIER, Laurent (LAL-IN2P3-CNRS)

Session Classification: Parallel session 3B - Visualization / GUI

Contribution ID: 141 Type: not specified

OpenGL migration from verion 2.1 to 3.2. Changes, problems, performance

Tuesday, 24 September 2013 16:05 (15 minutes)

Presenter: GARNIER, Laurent (LAL-IN2P3-CNRS)

Session Classification: Parallel session 3B - Visualization / GUI

Contribution ID: 142 Type: not specified

Web driver for Geant4. Current status, possible usages and technical problems

Tuesday, 24 September 2013 16:20 (10 minutes)

Presenter: GARNIER, Laurent (LAL-IN2P3-CNRS)

Session Classification: Parallel session 3B - Visualization / GUI

Discussion

Contribution ID: 143 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 24 September 2013 16:00 (30 minutes)

Session Classification: Parallel session 3A - Computing performance

Contribution ID: 144 Type: not specified

Tools for calculations in microdosimetry and radiobiology

Wednesday, 25 September 2013 14:45 (15 minutes)

Presenter: CORTES GIRALDO, Miguel Antonio (Depto. de Fis. Atom., Mole. y Nucl.-Universidad

de Sevilla)

Session Classification: Parallel session 5B - Basic and Extended Examples

Discussion

Contribution ID: 145 Type: not specified

Discussion

Discussion

Contribution ID: 146 Type: not specified

Discussion

Discussion

Contribution ID: 147 Type: not specified

Discussion

Discussion

Contribution ID: 148 Type: not specified

Discussion

Discussion

Contribution ID: 149 Type: not specified

Discussion

Discussion

Contribution ID: 150 Type: not specified

Discussion

Discussion

Contribution ID: 151 Type: not specified

Discussion

Thursday, 26 September 2013 15:50 (40 minutes)

Session Classification: Parallel session 7A - New EM Validation results

Contribution ID: 152 Type: not specified

2014 Collaboration Meeting

Friday, 27 September 2013 12:05 (5 minutes)

Presenter: SASAKI, Takashi (High Energy Accelerator Research Organization (JP))

Session Classification: Plenary session 10 - Report from parallel sessions / Closing ses-

sion