Workshop on Physics Instrumentation for Cancer Diagnostics and Cancer Therapy

Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

Introduction

Tuesday, 24 September 2013 13:00 (10 minutes)

Presenter: SCHULTZ-COULON, Hans-Christian (Heidelberg)

Session Classification: Workshop Introduction

Contribution ID: 1 Type: not specified

Overview: Medical Imaging & Instrumentation

Tuesday, 24 September 2013 13:10 (50 minutes)

Overview: Medical Imaging & In $\,\cdots$

Presenter: LECOQ, Paul (CERN)

Session Classification: Workshop Introduction

Contribution ID: 2 Type: not specified

Status of Positron Emission Tomography

Tuesday, 24 September 2013 14:00 (30 minutes)

Presenter: WEIRICH, Christoph (Jülich)

Session Classification: Positron Emission Tomography

Contribution ID: 3 Type: not specified

New developments on biomarkers

Tuesday, 24 September 2013 14:30 (30 minutes)

Presenter: LOMBARDO, Dominique (Marseille)

Session Classification: Positron Emission Tomography

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

The EndoTOFPET Project

Tuesday, 24 September 2013 15:00 (30 minutes)

Presenter: SCHULTZ-COULON, Hans-Christian (Heidelberg)

Session Classification: Positron Emission Tomography

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Combining CT/MRI/PET

Tuesday, 24 September 2013 16:00 (30 minutes)

Presenter: SCHLEMMER, Heinz-Peter (DKFZ)

Session Classification: Positron Emission Tomography

Contribution ID: 6 Type: not specified

PET Image Reconstruction

Tuesday, 24 September 2013 17:00 (30 minutes)

Presenter: SCHEINS, Jürgen (FZ Jülich)

Session Classification: Positron Emission Tomography

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

PET for Ion Beam Therapie Verification

Tuesday, 24 September 2013 16:30 (30 minutes)

Presenter: PARODI, Katia (LMU Muenchen)

Session Classification: Positron Emission Tomography

Contribution ID: 8 Type: not specified

The Heidelberg Ion-Therapy Centre

Tuesday, 24 September 2013 17:30 (1 hour)

Presenter: HABERER, Thomas (Heidelberg)

Session Classification: The Heidelberg Ion-Therapy Centre (keynote presentation)

Contribution ID: 9 Type: not specified

High-Field MRI

Wednesday, 25 September 2013 09:00 (30 minutes)

Presenter: LADD, Mark (DKFZ)

Session Classification: Development in Medical Imaging Technologies (beyond PET)

Contribution ID: 10 Type: not specified

Modern X-Ray Imaging

Wednesday, 25 September 2013 09:30 (30 minutes)

Presenter: KOENIG, Thomas (KIT)

Session Classification: Development in Medical Imaging Technologies (beyond PET)

Contribution ID: 11 Type: not specified

Pixel Detectors for Ion Beam Imaging in Patients

Wednesday, 25 September 2013 10:00 (30 minutes)

Presenter: MARTISIKOVA, Maria (Uni Heidelberg/DKFZ)

Session Classification: Development in Medical Imaging Technologies (beyond PET)

Contribution ID: 12 Type: not specified

Multimodal Optical Imaging

Wednesday, 25 September 2013 11:30 (30 minutes)

Presenter: PETER, Joerg (DKFZ)

Session Classification: Development in Medical Imaging Technologies (beyond PET)

Contribution ID: 13 Type: not specified

High-Intensity Focused Ultrasound

Wednesday, 25 September 2013 12:00 (30 minutes)

Presenter: JENNE, Jürgen (Bremen, Frauenhofer MEVIS)

Session Classification: Development in Medical Imaging Technologies (beyond PET)

Contribution ID: 14 Type: not specified

Modern Image Reconstruction

Contribution ID: 15 Type: not specified

Closing Remarks

Wednesday, 25 September 2013 12:30 (15 minutes)

Presenter: SCHULTZ-COULON, Hans-Christian (Heidelberg)

Session Classification: Development in Medical Imaging Technologies (beyond PET)

Contribution ID: 16 Type: not specified

The SUBLIMA Project

Wednesday, 25 September 2013 11:00 (30 minutes)

Presenter: FISCHER, Peter (Heidelberg)

Session Classification: Development in Medical Imaging Technologies (beyond PET)

Contribution ID: 17 Type: not specified

Metal Artefact Corrections

Wednesday, 25 September 2013 14:00 (15 minutes)

Presenter: KUNTZ, Jan

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 18 Type: not specified

Energy Resolved CT

Wednesday, 25 September 2013 14:15 (15 minutes)

Presenter: FABY, Sebastian

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 19 Type: not specified

Thermoluminescent Dosimetry

Wednesday, 25 September 2013 14:30 (15 minutes)

Presenter: HÄRING, Peter

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 20 Type: not specified

Chemical Exchange Saturation Transfer

Wednesday, 25 September 2013 14:45 (15 minutes)

Presenter: ZAISS, Moritz

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 21 Type: not specified

Computer-aided Analysis of RF Coils and Compliance Testing by Means of EM Field Simulations

Wednesday, 25 September 2013 15:00 (15 minutes)

Presenter: BITZ, Andreas

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 22 Type: not specified

From Helmholtz to Traveling Waves –Short Review of MRI Coil Design

Wednesday, 25 September 2013 15:15 (15 minutes)

Presenter: REINER, Umathum

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 23 Type: not specified

Diffusion Weighted MR Imaging

Wednesday, 25 September 2013 15:30 (15 minutes)

Presenter: LAUN, Frederik

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 24 Type: not specified

Quadrupolar X-Nuclei MR Imaging

Wednesday, 25 September 2013 15:45 (15 minutes)

Presenter: BENKHEDAH, Nadia

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 25 Type: not specified

TimePix Detector for Applications in Ion Beam Radiotherapy –Overview

Wednesday, 25 September 2013 16:30 (15 minutes)

Presenter: MARTISIKOVA, Maria

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 26 Type: not specified

A Novel Approach to Ion Spectroscopy of Therapeutic Ion Beams

Wednesday, 25 September 2013 16:45 (15 minutes)

Presenter: HARTMANN, Bernadette

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 27 Type: not specified

The Potential of Optical ToF Detectors

Wednesday, 25 September 2013 17:00 (15 minutes)

Presenter: MERSMANN, Sven

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 28 Type: not specified

A Hybrid Detector for Co-Detection of Energy Deposition and Biological Response in Particle Therapy

Wednesday, 25 September 2013 17:15 (15 minutes)

Presenter: NIKLAS, Martin

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 29 Type: not specified

Computerized Tomography with Ion Beams

Wednesday, 25 September 2013 17:30 (15 minutes)

Presenter: RINALDI, Ilaria

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 30 Type: not specified

Photo Detectors in HEP

Wednesday, 25 September 2013 17:45 (15 minutes)

Presenter: ECKERT, Patrick

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 31 Type: not specified

Photodetectors in Preclinical Imaging: Application and Latest Developments

Wednesday, 25 September 2013 18:00 (15 minutes)

Presenter: PAAR, Steffen

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)

Contribution ID: 32 Type: not specified

Radiation Tolerant Detectors

Wednesday, 25 September 2013 18:15 (15 minutes)

Presenter: UWER, Uli

Session Classification: Present Research Activities in Heidelberg (extra session with DKFZ)