1st ECFA-CERN LHeC Workshop



Report of Contributions

Welcome Address

Contribution ID: 0 Type: not specified

Welcome Address

Monday, 1 September 2008 14:00 (15 minutes)

Presenter: ENGELEN, Jos (CERN)

Session Classification: Opening

Contribution ID: 1 Type: not specified

Opening Remarks from ECFA

Monday, 1 September 2008 14:15 (15 minutes)

Presenter: MEIER, Karlheinz (Heidelberg)

Session Classification: Opening

Contribution ID: 2 Type: not specified

Opening Lecture - "Deep Inelastic Scattering in the LHC time"

Monday, 1 September 2008 14:45 (1 hour)

Presenter: ALTARELLI, Guido (Roma)

Session Classification: Opening

Contribution ID: 3 Type: not specified

Steering Group Report

Monday, 1 September 2008 15:45 (45 minutes)

Presenter: KLEIN, Max (Liverpool)

Session Classification: Opening

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Opening Remarks from NuPECC

Monday, 1 September 2008 14:30 (15 minutes)

Presenter: ROSNER, Guenther (Glasgow)

Session Classification: Opening

Registration

Contribution ID: 6 Type: **not specified**

Registration

Monday, 1 September 2008 12:30 (1h 30m)

Contribution ID: 9 Type: not specified

LHeC Physics Overview

Monday, 1 September 2008 17:00 (1 hour)

Presenter: BRODSKY, Stan

Session Classification: Physics Overview

Contribution ID: 10 Type: not specified

QCD in the High Energy Limit

Monday, 1 September 2008 18:00 (1 hour)

Presenter: BARTELS, Jochen

Session Classification: Physics Overview

Contribution ID: 11 Type: not specified

Precision Physics with Parton Distributions

Tuesday, 2 September 2008 09:00 (30 minutes)

Presenter: VOGT, Andreas

Session Classification: QCD and Low x ep Observables and PDFs

Contribution ID: 12 Type: not specified

Structure Functions and PDFs at/from LHeC

Tuesday, 2 September 2008 09:30 (20 minutes)

Presenter: KLEIN, Max

Session Classification: QCD and Low x ep Observables and PDFs

Contribution ID: 13 Type: not specified

Neural network approach to parton distributions

Tuesday, 2 September 2008 09:50 (20 minutes)

Presenter: ROJO-CHACON, Juan

Session Classification: QCD and Low x ep Observables and PDFs

Contribution ID: 14 Type: not specified

Expectations for alpha_s

Tuesday, 2 September 2008 10:10 (20 minutes)

Presenter: KLUGE, Thomas

Session Classification: QCD and Low x ep Observables and PDFs

Contribution ID: 15 Type: not specified

Heavy Flavour and Jet Observables at the LHeC

Tuesday, 2 September 2008 11:00 (20 minutes)

Presenter: BEHNKE, Olaf

Session Classification: QCD and Low x ep Observables and PDFs

Contribution ID: 16 Type: not specified

Forward Jets/Parton Cascade Dynamics at LHeC (tbc)

Tuesday, 2 September 2008 11:40 (20 minutes)

Presenter: JUNG, Hannes

Session Classification: QCD and Low x ep Observables and PDFs

Contribution ID: 17 Type: not specified

More Low-x Observables at the LHeC

Tuesday, 2 September 2008 11:20 (20 minutes)

Presenter: NEWMAN, Paul

Session Classification: QCD and Low x ep Observables and PDFs

Introduction

Contribution ID: 18 Type: not specified

Introduction

Tuesday, 2 September 2008 14:00 (30 minutes)

Presenter: PEREZ, Emmanuelle

Session Classification: New Physics at the LHeC

Contribution ID: 19 Type: not specified

Excited Fermions

Tuesday, 2 September 2008 14:30 (30 minutes)

Presenter: TRINH, Nguyet

Session Classification: New Physics at the LHeC

Contribution ID: 20 Type: not specified

Single Leptoquark Production in pp

Tuesday, 2 September 2008 15:00 (30 minutes)

Presenter: PAPADOPOULOU, Theodora

Session Classification: New Physics at the LHeC

Contribution ID: 21 Type: not specified

Gluon density in BFKL:DAF-Pomeron at HERA and its implication for LHC and LHeC

Tuesday, 2 September 2008 14:00 (20 minutes)

Presenter: KOWALSKI, Henri

Session Classification: Parton Saturation at the LHeC - theory and experiment

Contribution ID: 22 Type: not specified

Saturation effects in final states and total cross sections due to CCFM with absorptive boundary

Tuesday, 2 September 2008 14:20 (20 minutes)

Presenter: KUTAK, Krzysztof

Session Classification: Parton Saturation at the LHeC - theory and experiment

Contribution ID: 23 Type: not specified

5D tiny black holes and perturbative saturation

Tuesday, 2 September 2008 14:40 (20 minutes)

Presenter: SABIO VERA, Agustin

Session Classification: Parton Saturation at the LHeC - theory and experiment

Contribution ID: 24 Type: not specified

Establishing/falsifying saturation at LHeC

Tuesday, 2 September 2008 15:00 (20 minutes)

Presenter: ROJO-CHACON, Juan

Session Classification: Parton Saturation at the LHeC - theory and experiment

Contribution ID: 25 Type: not specified

Establishing/falsifying parton saturation in low x ep at LHeC

Tuesday, 2 September 2008 15:20 (20 minutes)

Presenter: NEWMAN, Paul

Session Classification: Parton Saturation at the LHeC - theory and experiment

Contribution ID: 26 Type: not specified

Higgs -> b bbar Coupling at LHC

Tuesday, 2 September 2008 16:30 (20 minutes)

Presenter: KOAY, Sue Ann

Session Classification: Higgs and Electroweak Physics at the LHC and LHeC

Contribution ID: 27 Type: not specified

Backgrounds to Higgs production at the LHeC

Tuesday, 2 September 2008 17:10 (20 minutes)

Presenter: KUZE, Masahiro

Session Classification: Higgs and Electroweak Physics at the LHC and LHeC

Contribution ID: 28 Type: not specified

Drell-Yan, new physics and high x PDFs

Tuesday, 2 September 2008 17:30 (20 minutes)

Presenter: PEREZ, Emmanuelle

Session Classification: Higgs and Electroweak Physics at the LHC and LHeC

Contribution ID: 29 Type: not specified

Electroweak precision physics before and after LHC

Tuesday, 2 September 2008 17:50 (25 minutes)

Presenter: DEGRASSI, Giuseppe

Session Classification: Higgs and Electroweak Physics at the LHC and LHeC

Contribution ID: 30 Type: not specified

Single Top Production

Tuesday, 2 September 2008 15:30 (30 minutes)

Presenter: BRANDT, Gerhard

Session Classification: New Physics at the LHeC

Contribution ID: 32 Type: not specified

Low x QCD with protons and nuclei at LHC

Tuesday, 2 September 2008 16:30 (20 minutes)

Presenter: D'ENTERRIA, David

Session Classification: Low x ep and eA Physics at LHC and LHeC

Contribution ID: 33 Type: not specified

What to expect on low x from ATLAS

Tuesday, 2 September 2008 16:50 (20 minutes)

Presenter: CAMPANELLI, Mario

Session Classification: Low x ep and eA Physics at LHC and LHeC

Contribution ID: 34 Type: not specified

From ep to AB Collisions

Tuesday, 2 September 2008 17:10 (20 minutes)

Presenter: ARMESTO, Néstor

Session Classification: Low x ep and eA Physics at LHC and LHeC

Contribution ID: 35 Type: not specified

Concluding discussion and plans on low x

Tuesday, 2 September 2008 17:50 (1 hour)

Session Classification: Low x ep and eA Physics at LHC and LHeC

Contribution ID: 36 Type: not specified

Prompt photons as a tool for nuclear PDFs

Tuesday, 2 September 2008 17:30 (20 minutes)

Presenter: ARLEO, Francois

Session Classification: Low x ep and eA Physics at LHC and LHeC

Contribution ID: 37 Type: not specified

Boundary conditions for the Interaction Region design

Monday, 1 September 2008 17:45 (25 minutes)

Presenter: SCHNEEKLOTH, Uwe

Session Classification: Accelerator Overview

Contribution ID: 38 Type: not specified

Interaction Region design for a ring-ring option

Monday, 1 September 2008 18:15 (25 minutes)

Presenter: HOLZER, Bernhard

Session Classification: Accelerator Overview

Contribution ID: 39 Type: not specified

Interaction Region design for a ring-linac option

Monday, 1 September 2008 18:40 (25 minutes)

Presenter: TOMAS, Rogelio

Session Classification: Accelerator Overview

Contribution ID: 40 Type: not specified

Ring-Linac option: various operation modes and performance reaches

Tuesday, 2 September 2008 09:00 (30 minutes)

Presenter: ZIMMERMANN, Frank

Session Classification: Accelerator & IR Design

Discussion

Contribution ID: 41 Type: not specified

Discussion

Monday, 1 September 2008 17:00 (45 minutes)

Organization of the working groups

Session Classification: Accelerator Overview

Contribution ID: 42 Type: not specified

Magnet design issues and options for an LHeC Interaction Region

Tuesday, 2 September 2008 09:30 (30 minutes)

Presenter: RUSSENSCHUCK, Stephan

Session Classification: Accelerator & IR Design

Contribution ID: 43 Type: not specified

Operation with large crossing angles and the required CRAB cavity parameters

Tuesday, 2 September 2008 10:00 (30 minutes)

with a comparison to the CRAB cavity design and opeation parameters for the LHC Phase II upgrade plans.

Presenter: CALAGA, Rama

Session Classification: Accelerator & IR Design

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Summary of the main parameters for the ring-ring option

Tuesday, 2 September 2008 11:00 (30 minutes)

Presenter: JOWETT, John

Session Classification: Accelerator & IR Design

Contribution ID: 45 Type: not specified

Ring-ring layout and bypass design

Tuesday, 2 September 2008 11:30 (30 minutes)

Presenter: BURKHARDT, Helmut

Session Classification: Accelerator & IR Design

Contribution ID: 46 Type: not specified

e-RHIC machine aspects

Tuesday, 2 September 2008 14:40 (20 minutes)

Presenter: LITVINENKO, Vladimir

Session Classification: Accelerator & IR & Detector

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

IR Design for the e-RHIC project

Tuesday, 2 September 2008 15:00 (20 minutes)

Presenter: MONTAG, Christoph

Session Classification: Accelerator & IR & Detector

Contribution ID: 48 Type: not specified

Magnet Options for LHeC detector

Tuesday, 2 September 2008 14:20 (20 minutes)

Presenter: TEN KATE, Herman

Session Classification: Accelerator & IR & Detector

Contribution ID: 49 Type: not specified

Active magnets

Tuesday, 2 September 2008 14:00 (20 minutes)

Presenter: GREENSHAW, Tim

Session Classification: Accelerator & IR & Detector

Contribution ID: 50 Type: not specified

IR Design:proton optics

Tuesday, 2 September 2008 15:20 (20 minutes)

Presenter: HOLZER, Bernhard

Session Classification: Accelerator & IR & Detector

Contribution ID: 51 Type: not specified

IR Design: electron optics

Tuesday, 2 September 2008 15:40 (20 minutes)

IR Design: electron optics

Presenter: KLING, Alexander

Session Classification: Accelerator & IR & Detector

Contribution ID: 52 Type: not specified

WG Accelerator & IR Design

contributions

Contribution ID: 53 Type: not specified

contributions

Contribution ID: 55 Type: not specified

WG Interaction Region

Planning of the technical design report & conclusions for the Workshop summary on Wednesday morning

Contribution ID: 56 Type: not specified

Physics at High Parton Densities (ep and eA)

Wednesday, 3 September 2008 09:00 (30 minutes)

Presenters: ARMESTO, Néstor; NEWMAN, Paul

Session Classification: Reports from Working Groups

Contribution ID: 57 Type: not specified

Precision Investigations of QCD and Electroweak Interactions

Wednesday, 3 September 2008 09:30 (30 minutes)

Presenter: BEHNKE, Olaf

Session Classification: Reports from Working Groups

Contribution ID: 58 Type: not specified

New Physics at Large Scales

Wednesday, 3 September 2008 10:00 (30 minutes)

Presenter: WEIGLEIN, Georg

Session Classification: Reports from Working Groups

Contribution ID: 59 Type: not specified

Detector Design

Wednesday, 3 September 2008 11:00 (30 minutes)

Presenters: POLINI, Alessandro; KOSTKA, Peter; WALLNY, Rainer

Session Classification: Reports from Working Groups

Contribution ID: 60 Type: not specified

Interaction region and Forward/Backward Detectors

Wednesday, 3 September 2008 11:30 (30 minutes)

Presenter: HOLZER, Bernhard

Session Classification: Reports from Working Groups

Contribution ID: 61 Type: not specified

Accelerator Design

Wednesday, 3 September 2008 12:00 (30 minutes)

Presenter: BRUNING, Oliver

Session Classification: Reports from Working Groups

Contribution ID: 62 Type: not specified

Introduction and session organization

Tuesday, 2 September 2008 09:00 (15 minutes)

Presenters: POLINI, Alessandro; KOSTKA, Peter; WALLNY, Rainer

Session Classification: Detector Design

Contribution ID: 63 Type: not specified

Silicon Pixel detectors for Tracking

Tuesday, 2 September 2008 09:15 (45 minutes)

Presenter: WERMES, Norbert

Session Classification: Detector Design

Contribution ID: 64 Type: not specified

RD50 and silicon radiation hardness

Tuesday, 2 September 2008 10:00 (30 minutes)

Presenter: MOLL, Michael

Session Classification: Detector Design

Contribution ID: 65 Type: not specified

Present & Future Collider Triggers

Tuesday, 2 September 2008 11:00 (20 minutes)

Presenter: SMITH, Wesley

Session Classification: Detector Design

Contribution ID: 66 Type: not specified

Trigger and displaced vertexing (CDF SVT)

Tuesday, 2 September 2008 11:20 (20 minutes)

Presenter: CERRI, Alessandro

Session Classification: Detector Design

Contribution ID: 67 Type: not specified

The CMS Hadron Calorimeter and upgrade scenarios

Tuesday, 2 September 2008 11:40 (20 minutes)

Presenter: SKUJA, Andris

Session Classification: Detector Design

Contribution ID: **70** Type: **not specified**

Detector Design WG open discussion

Contribution ID: 71 Type: not specified

Gossip gaseous pixel detector R&D

Tuesday, 2 September 2008 16:30 (30 minutes)

Presenter: KOFFEMAN, Els

Session Classification: Detector design

Contribution ID: 72 Type: not specified

CALICE calorimenters for the ILC

Tuesday, 2 September 2008 17:00 (30 minutes)

Presenter: SIMON, Frank

Session Classification: Detector design

Contribution ID: 73 Type: not specified

Detector Design WG open discussion

Tuesday, 2 September 2008 17:30 (30 minutes)

Presenter: NN

Session Classification: Detector design

Contribution ID: 74 Type: **not specified**

Space requirements for cavities, Klystrons and power converters in the LHC tunnel/ bypass areas

Tuesday, 2 September 2008 16:30 (20 minutes)

Presenter: LINNECAR, Trevor

Session Classification: Accelerator & IR Design

Contribution ID: 75 Type: not specified

Synergies of the required LHeC R&D efforts with other existing projects

Tuesday, 2 September 2008 16:50 (20 minutes)

e.g. CRAB cavities for the LHC Phase II upgrade, cavity design for HIE-Isolde, open mid plane magnet designs etc

Presenter: NN

Session Classification: Accelerator & IR Design

Polarisation

Contribution ID: 76 Type: not specified

Polarisation

Tuesday, 2 September 2008 17:10 (20 minutes)

Presenter: BARBER, Desmond

Session Classification: Accelerator & IR Design

Contribution ID: 77 Type: **not specified**

Double Quaid Design

Tuesday, 2 September 2008 17:30 (20 minutes)

Presenters: PAOLONI, Eugenio; BETTONI, Simona

Session Classification: Accelerator & IR Design

Contribution ID: 78 Type: not specified

Synchrotron Light

Tuesday, 2 September 2008 17:50 (20 minutes)

Presenter: NAGORNY, Boris

Session Classification: Accelerator & IR Design

Discussion

Contribution ID: 79 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 2 September 2008 18:10 (50 minutes)

Session Classification: Accelerator & IR Design

Contribution ID: 80 Type: not specified

Higgs cross sections at LHeC

Tuesday, 2 September 2008 16:50 (20 minutes)

Presenter: KLEIN, Uta

Session Classification: Higgs and Electroweak Physics at the LHC and LHeC