Visit of International Association of Physics Students (IAPS) to CERN

Europe/Zurich
CERN

CERN

    • 20:00 20:25
      Intro to the visit 25m 503-1-001 - Council Chamber

      503-1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Speaker: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
    • 20:30 21:00
      IAPS - Who we are and what we do 30m 503-1-001 - Council Chamber

      503-1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Slides
    • 08:45 10:45
      Lectures on Particle Physics 13-2-005

      13-2-005

      CERN

      90
      Show room on map
      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 08:45
        Particle World 2h
        Speaker: Tara Shears (University of Liverpool (GB))
        Slides
    • 11:00 13:00
      Visit + Hands-on activity

      We start from building 13, split the group in 2 smaller sub-groups: one group starts with the visit, the other with the hands-on part. After one hour we swap.

      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 11:00
        Cloud Chamber Workshop - Group B 1h 6-2-004

        6-2-004

        CERN

        40
        Show room on map
        Speaker: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
        summary
        Video
      • 11:00
        Visit to LINAC/LEIR - Group A 1h
        Speakers: Mr Alexandre Zabi (Ecole Polytechnique (FR)), Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
      • 12:00
        Cloud Chamber Workshop - Group A 1h 6-2-004

        6-2-004

        CERN

        40
        Show room on map
        Speaker: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
        summary
        Video
      • 12:00
        Visit to LINAC/LEIR 1h
        Speakers: Mr Alexandre Zabi (Ecole Polytechnique (FR)), Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
    • 13:00 14:30
      Lunch Break 1h 30m
    • 14:45 17:45
      Visits 2 building 39

      building 39

      CERN

      We will meet in front of building 39 (hostel reception), take the bus and visit three facilities.

      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 15:00
        Visit to the magnet test facility (SM18) 1h SM18

        SM18

        CERN

        Speakers: Claudio Santoni (Univ. Blaise Pascal Clermont-Fe. II (FR)), Jana Kraus (Universitaet Bonn (DE)), Klaus Batzner (European Organization for Nuclear Research (CERN)), Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
      • 16:10
        Visit to CERN's Control Center (CCC) - Group A 30m
        Speaker: Klaus Batzner (European Organization for Nuclear Research (CERN))
      • 16:10
        Visit to the Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) - Group B 30m
        Speaker: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 16:50
        Visit to CERN's Control Center (CCC) - Group B 30m
        Speaker: Klaus Batzner (European Organization for Nuclear Research (CERN))
      • 16:50
        Visit to the Alpha Magnetic Spectrometer - Group A 30m
        Speaker: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
    • 19:00 23:59
      Party around the CERN region
      Directions to the fun
    • 09:00 11:30
      Lectures on Particle Physics 13-2-005

      13-2-005

      CERN

      90
      Show room on map
      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 09:00
        Data processing at CERN 1h 20m
        Speaker: Latchezar Betev (CERN)
        Slides
      • 10:45
        Introduction to CERN 45m
        Speaker: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
        Slides
    • 11:30 12:45
      Lunch break 1h 15m
    • 13:00 16:00
      Visits 3
      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 13:00
        Visit to the Compact Muon Solenoid (CMS) 3h
    • 16:30 18:00
      Lectures on Particle Physics 4-3-006 - TH Conference Room

      4-3-006 - TH Conference Room

      CERN

      100
      Show room on map
      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 16:30
        The Higgs discovery 1h 30m
        Speaker: Trisha Farooque (Universitat Autònoma de Barcelona (ES))
        Slides
    • 19:00 22:35
      Football@CERN

      http://goo.gl/maps/r41nU

      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      Directions to the football pitch
      • 19:20
        football match: Le Club Zapata vs BBQ afterwards 1h 15m
      • 20:35
        BBQ afterwards 2h
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×