French Teachers Programme Session 1 04/2008

Europe/Zurich
AB Auditorium Meyrin (CERN)

AB Auditorium Meyrin

CERN

Mick Storr
Sciences à l'Ecole
Wulfram's Website
    • 7:00 PM 8:00 PM
      Informal Dinner 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 8:00 PM 9:00 PM
      Information Session 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:15 AM
      Welcome to CERN 15m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Robert Aymar (Director General CERN)
      Video in CDS
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Introduction to CERN 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mr Stephan Petit (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 10:30 AM 11:15 AM
      Introduction to Accelerators (1/2) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Daniel Brandt (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Introduction to Detectors 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Sandro Palestini (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 2:45 PM
      Introduction to the ATLAS Experiment 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Sandro Palestini (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 3:30 PM 5:30 PM
      Visit Atlas and the LHC 2h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 6:00 PM 6:45 PM
      Review 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Introduction to Cosmology (1/2) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Geraldine Servant
      Slides
      Video in CDS
    • 10:30 AM 11:15 AM
      Introduction to Accelerators (2/2) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Daniel Brandt (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Anti-matter and the Antiproton Decelerator 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Rolf Landua (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 3:00 PM
      Les Master Classes en France 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speakers: Alain De Bellefon (IN2P3) , Didier Lacour (IN2P3)
      IN2P3
      MasterClasses
      Video in CDS
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Parallel session : Hands-on Build a Cloud Chamber, Visit LEIR and PS 1h 6/2-002

      6/2-002

      CERN

      15
      Show room on map
      Speakers: Alessandra Lombardi (CERN) , Joachim Flammer (CERN) , Maurizio Vretenar (CERN)
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Parallel Session : Review, Visit Anti-matter Factory 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Rolf Landua (CERN)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Particle Physics (1/3) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Daniel Denegri (DAPNIA)
      Slides
      Video in CDS
    • 10:30 AM 11:15 AM
      Introduction to Cosmology (2/2) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Geraldine Servant
      Video in CDS
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Q/A 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

    • 2:00 PM 3:00 PM
      Visit Globe of Innovation 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 3:00 PM 7:30 PM
      Visit Geneva 4h 30m Entrance B

      Entrance B

      CERN

    • 7:30 PM 10:00 PM
      Programme Dinner 2h 30m Place de la Navigation (Hotel Edelweiss)

      Place de la Navigation

      Hotel Edelweiss

      Place de la Navigation
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Particle Physics (2/3) 45m 40-S2-D01

      40-S2-D01

      CERN

      Speaker: Daniel Denegri (DAPNIA)
      Video in CDS
    • 10:30 AM 11:15 AM
      Particle Physics (3/3) 45m 40-S2-D01

      40-S2-D01

      CERN

      Speaker: Daniel Denegri (DAPNIA)
      Video in CDS
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Medical Applications of Particle Physics 45m 40-S2-D01

      40-S2-D01

      CERN

      Speaker: Paul Lecoq (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 2:00 PM 2:45 PM
      Review 45m 40-S2-D01

      40-S2-D01

      CERN

    • 3:00 PM 6:00 PM
      Visit LHC Control Room and CMS 3h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

    • 6:00 PM 7:00 PM
      Q/A 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

    • 9:00 AM 11:30 AM
      COSMOS à l’Ecole et La Roue Cosmique 2h 30m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speakers: Cécile Barbachoux, Jose Busto Villaverde (Institut de Physique)
      document
      Slides
      Video in CDS
    • 11:30 AM 12:00 PM
      CERN Education 30m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
    • 12:00 PM 12:30 PM
      Programme Close 30m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)