LHC Detector Alignment Workshop

Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

Alignment Algorithms

Monday 4 September 2006 10:45 (1 hour)

Presenter: BLOBEL, Volker

Session Classification: Mathematical Methods and Algorithms

Contribution ID: 1 Type: not specified

Alignment using a Kalman Filter Technique

Monday 4 September 2006 11:45 (45 minutes)

Presenter: FRUEHWIRTH, Rudi

Session Classification: Mathematical Methods and Algorithms

Contribution ID: 2 Type: not specified

Alignment Challenge @ ATLAS

Monday 4 September 2006 09:10 (20 minutes)

Presenter: BAUER, Florian

Session Classification: Introduction

Contribution ID: 3 Type: not specified

Alignment Challenge @ ALICE

Monday 4 September 2006 10:10 (20 minutes)

Presenter: JACHOLKOWSKI, Adam

Session Classification: Introduction

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Alignment Challenge @ CMS

Monday 4 September 2006 09:30 (20 minutes)

Presenter: WEBER, Martin

Session Classification: Introduction

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Alignment Challenge @ LHCb

Monday 4 September 2006 09:50 (20 minutes)

Presenter: BLUSK, Steve

Session Classification: Introduction

Contribution ID: 6 Type: not specified

Alignment Experience from BABAR/ALEPH

Monday 4 September 2006 14:45 (45 minutes)

Presenter: BROWN, Dave

Session Classification: Alignment Experience from other Experiments

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Alignment Experience from ZEUS/H1

Monday 4 September 2006 15:30 (45 minutes)

Presenter: KLEINWORT, Claus

Session Classification: Alignment Experience from other Experiments

Contribution ID: 8 Type: not specified

Alignment Experience from CDF

Monday 4 September 2006 17:15 (45 minutes)

Presenter: HEIJBOER, Aart

Session Classification: Alignment Experience from other Experiments

Contribution ID: 9 Type: not specified

Alignment Experience from STAR

Monday 4 September 2006 14:00 (45 minutes)

Presenter: MARGETIS, Spyridon

Session Classification: Alignment Experience from other Experiments

Contribution ID: 10 Type: not specified

Alignment Strategy from ATLAS

Tuesday 5 September 2006 15:00 (1h 15m)

Session Classification: Alignment Strategy for the LHC Detectors

Contribution ID: 11 Type: not specified

Alignment Strategy from ALICE

Tuesday 5 September 2006 17:30 (1h 15m)

Session Classification: Alignment Strategy for the LHC Detectors

Contribution ID: 12 Type: not specified

Alignment Strategy from CMS

Tuesday 5 September 2006 13:30 (1h 15m)

Session Classification: Alignment Strategy for the LHC Detectors

Contribution ID: 13 Type: not specified

Alignment Strategy from LHCb

Tuesday 5 September 2006 16:15 (1h 15m)

Session Classification: Alignment Strategy for the LHC Detectors

Contribution ID: 14 Type: not specified

Alignment Experience from SLD

Monday 4 September 2006 16:30 (45 minutes)

Presenter: WICKENS, Fred

Session Classification: Alignment Experience from other Experiments

Contribution ID: 15 Type: not specified

workshop summary

Wednesday 6 September 2006 10:45 (45 minutes)

Presenter: BROWN, Dave

Session Classification: Alignment Strategy for the LHC Detectors

Contribution ID: 16 Type: not specified

"Round Table Discussion"

Wednesday 6 September 2006 11:45 (1 hour)

- continuation of the workshop; including focus of future meetings (e.g. hardware based alignment),
- workshop documentation ("yellow book"?), -organization of inter-collaborative alignment work,
- lessons learned from alignment experience for future detector development.
- ..

Session Classification: Alignment Strategy for the LHC Detectors

Contribution ID: 17 Type: not specified

Impact of Misalignment on Physics

Tuesday 5 September 2006 10:35 (40 minutes)

Presenter: STEINBRUECK, Georg

Session Classification: Overview talks for selected topics

Contribution ID: 18 Type: not specified

Detector Description

Tuesday 5 September 2006 09:00 (40 minutes)

Presenter: CHESHKOV, Cvetan

Session Classification: Overview talks for selected topics

Contribution ID: 21 Type: not specified

Validation of the Alignment

Tuesday 5 September 2006 11:15 (40 minutes)

Presenter: GOLLING, Tobias

Session Classification: Overview talks for selected topics

Contribution ID: 22 Type: not specified

Tracking Software and algorithms

Tuesday 5 September 2006 09:40 (40 minutes)

Presenter: STRANDLIE, Are

Session Classification: Overview talks for selected topics

Contribution ID: 23 Type: not specified

LHC machine plans

Tuesday 5 September 2006 13:00 (30 minutes)

Focus on startup alignment specific issues like single beam operation, beam energies, beam halo simulation, etc \dots

Presenter: LAMONT, Mike

Session Classification: Alignment Strategy for the LHC Detectors

Contribution ID: 24 Type: not specified

Alignment Survey Data

Wednesday 6 September 2006 09:30 (1 hour)

Organized in collaboration with the CERN TS-SU survey group

Presenter: LASSEUR, Christian

Session Classification: Alignment Strategy for the LHC Detectors

Contribution ID: 25 Type: not specified

Workshop Introduction

Monday 4 September 2006 09:00 (10 minutes)

Presenter: BUCHMUELLER, Oliver

Session Classification: Introduction