2nd EuCARD-2 Annual Meeting











Report of Contributions

Contribution ID: **70** Type: **not specified**

Welcome from ALBA Director

Tuesday 21 April 2015 09:00 (10 minutes)

Presenter: BISCARI, Caterina

Session Classification: 1st Plenary Session

Contribution ID: 71 Type: not specified

Welcome from EuCARD-2 Coordinator and activity report

Tuesday 21 April 2015 09:10 (30 minutes)

Presenter: VRETENAR, Maurizio (CERN)

Session Classification: 1st Plenary Session

Contribution ID: 72 Type: not specified

The ALBA Synchrotron and Accelerator R&D in Spain (20'+10')

Tuesday 21 April 2015 09:40 (30 minutes)

Presenter: PEREZ, Francis (ALBA Synchrotron - CELLS)

Session Classification: 1st Plenary Session

Contribution ID: 73 Type: not specified

EuCARD-2 Communication and Outreach: results and perspectives (15'+5')

Tuesday 21 April 2015 10:10 (20 minutes)

Presenter: SZEBERENYI, Agnes (CERN)

Session Classification: 1st Plenary Session

Contribution ID: 74 Type: **not specified**

Extreme Beams - report from WP5 XBEAM (20'+10')

Tuesday 21 April 2015 11:00 (30 minutes)

Presenter: FRANCHETTI, Giuliano (GSI)

Session Classification: 2nd Plenary Session

Contribution ID: 75 Type: not specified

The FCC Study (20'+10')

Tuesday 21 April 2015 11:30 (30 minutes)

Presenter: ZIMMERMANN, Frank (CERN)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ 2nd \ Plenary \ Session$

Contribution ID: 76 Type: not specified

Low emittance rings - report from WP6 LOWeRING (20'+10')

Tuesday 21 April 2015 12:00 (30 minutes)

Presenter: BARTOLINI, Riccardo (Diamond Light Source and John Adams Institute)

Session Classification: 2nd Plenary Session

Contribution ID: 77 Type: **not specified**

ESRF Phase II Accelerator Upgrade (20'+10')

Tuesday 21 April 2015 12:30 (30 minutes)

Presenter: RAIMONDI, Pantaleo (ESRF)

Session Classification: 2nd Plenary Session

Contribution ID: 78 Type: not specified

The editorial series on accelerator science: overview and perspectives (10')

Tuesday 21 April 2015 14:00 (10 minutes)

Presenter: ROMANIUK, Ryszard (Warsaw University of Technology (PL))

Session Classification: 3rd Plenary Session

Contribution ID: 79 Type: not specified

Academic Standing of Accelerator Research: EuCARD2 uniting communities (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 10:00 (20 minutes)

Presenter: FRANCHETTI, Giuliano (GSI)

Session Classification: 5th Plenary Session

Contribution ID: 80 Type: not specified

Novel Accelerators - report from WP7 EuroNNAC2 (20'+10')

Tuesday 21 April 2015 14:30 (30 minutes)

Presenter: ASSMANN, Ralph (DESY)

Session Classification: 3rd Plenary Session

Contribution ID: 81 Type: not specified

Medical Imaging with betatron x-rays from Laser Wakefield Accelerators (15'+5')

Tuesday 21 April 2015 15:00 (20 minutes)

Presenter: NAJMUDIN, Zulfikar (Imperial College)

Session Classification: 3rd Plenary Session

Contribution ID: 82 Type: not specified

Trends and Perspectives for Crystal Channeling (15'+5')

Tuesday 21 April 2015 15:20 (20 minutes)

Presenter: DABAGOV, Sultan (INFN)

Session Classification: 3rd Plenary Session

Contribution ID: 83 Type: not specified

Accelerator R&D at the CILEX Project in France (20'+10')

Tuesday 21 April 2015 16:10 (30 minutes)

Presenter: CROS, Brigitte (LPGP-CNRS-UP11)

Session Classification: 4th Plenary Session

Contribution ID: 84 Type: not specified

ICTF at RAL, status and future opportunities (15'+5')

Tuesday 21 April 2015 16:40 (20 minutes)

Presenter: EDGECOCK, Rob (STFC - Rutherford Appleton Lab. (GB))

Session Classification: 4th Plenary Session

Contribution ID: 85 Type: not specified

A Robinson Wiggler for lifetime and brilliance improvement at the Metrology Light Source (15'+5')

Tuesday 21 April 2015 17:00 (20 minutes)

Presenter: GOETSCH, Tobias (HZB)

Session Classification: 4th Plenary Session

Contribution ID: 86 Type: not specified

The MagTest and HiRadMat facilities at CERN (15'+5')

Tuesday 21 April 2015 17:20 (20 minutes)

Presenters: FABICH, Adrian (CERN); BAJKO, Marta (CERN)

Session Classification: 4th Plenary Session

Contribution ID: 87 Type: not specified

Preparation of the new Integrating Infrastructure project

Tuesday 21 April 2015 17:40 (10 minutes)

Presenter: VRETENAR, Maurizio (CERN)

Session Classification: 4th Plenary Session

Contribution ID: 88 Type: not specified

Energy Efficient Accelerators - report from WP3 EnEfficient (20'+10')

Wednesday 22 April 2015 09:00 (30 minutes)

Presenter: SEIDEL, Mike (PSI)

Session Classification: 5th Plenary Session

Contribution ID: 89 Type: not specified

Accelerator Applications - report from WP4 AccApplic (20'+10')

Wednesday 22 April 2015 09:30 (30 minutes)

Presenter: EDGECOCK, Rob (STFC - Rutherford Appleton Lab. (GB))

Session Classification: 5th Plenary Session

Contribution ID: 90 Type: not specified

The electron beam treatment of seeds (15'+5')

Tuesday 21 April 2015 14:10 (20 minutes)

Presenter: WEIDAUER, Andre (FEP Fraunhofer)

Session Classification: 3rd Plenary Session

Contribution ID: 91 Type: not specified

The "Applications of Particle Accelerators in Europe" project

Wednesday 22 April 2015 10:20 (10 minutes)

Presenter: FAUS-GOLFE, Angeles (IFIC)

Session Classification: 5th Plenary Session

Contribution ID: 92 Type: not specified

Collimator materials for high-density energy deposition - report from WP 11 (20'+10')

Wednesday 22 April 2015 11:00 (30 minutes)

Presenter: ROSSI, Adriana (CERN)

Session Classification: 6th Plenary Session

Contribution ID: 93 Type: not specified

Technology transfer at EuCARD-2: report from WP2 (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 11:30 (20 minutes)

Presenters: TSARFATI, Tim (CERN); SKARDA, Vlad (STFC)

Session Classification: 6th Plenary Session

Contribution ID: 94 Type: **not specified**

Outcomes of accelerators for isotope production workshop and promotion through networks (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 11:50 (20 minutes)

Presenter: SKARDA, Vlad (STFC)

Session Classification: 6th Plenary Session

Contribution ID: 95 Type: not specified

Review of Efficient RF Sources (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 12:10 (20 minutes)

Presenter: SYRATCHEV, Igor (CERN)

Session Classification: 6th Plenary Session

Contribution ID: 96 Type: not specified

Overview of collimation materials (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 12:30 (20 minutes)

Presenter: BERTARELLI, Alessandro (CERN)

Session Classification: 6th Plenary Session

Contribution ID: 97 Type: not specified

Future magnets - report from WP10 (20'+10')

Wednesday 22 April 2015 13:50 (30 minutes)

Presenter: ROSSI, Lucio (CERN)

Session Classification: 7th Plenary Session

Contribution ID: 98 Type: not specified

Innovative RF technologies - report from WP12 (20'+10')

Wednesday 22 April 2015 14:20 (30 minutes)

Presenter: MCINTOSH, Peter (CERN - FP/PI)

Session Classification: 7th Plenary Session

Contribution ID: 99 Type: not specified

Novel Accelerator Concepts - report from WP13 (20'+10')

Wednesday 22 April 2015 14:50 (30 minutes)

Presenter: MALKA, victor (LOA)

Session Classification: 7th Plenary Session

Contribution ID: 100 Type: not specified

Optimisation of Roebel cable for HTS magnets (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 15:20 (20 minutes)

Presenter: FLEITER, Jerome (CERN)

Session Classification: 7th Plenary Session

Contribution ID: 101 Type: not specified

Front-end electro-optical systems and wakefield monitor tests (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 16:10 (20 minutes)

Presenter: DEHLER, Micha (PSI)

Session Classification: 8th Plenary Session

Contribution ID: 102 Type: not specified

Theoretical developments for the AWAKE experiment (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 16:30 (20 minutes)

Presenter: PUKHOV, Alexander (University of Dusseldorf)

Session Classification: 8th Plenary Session

Contribution ID: 103 Type: not specified

Review of Costheta HTS accelerator magnets (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 16:50 (20 minutes)

Presenter: LORIN, Clement (CEA/IRFU,Centre d'etude de Saclay Gif-sur-Yvette (FR))

Session Classification: 8th Plenary Session

Contribution ID: 104 Type: not specified

Plasma pulsed irradiation preparation of lead coated photo-cathodes (15'+5')

Wednesday 22 April 2015 17:10 (20 minutes)

Presenter: NIETUBYC, Robert (Institute for Nuclear Studies, Swierk)

Session Classification: 8th Plenary Session

Contribution ID: 105 Type: not specified

Welcome & Introduction

Thursday 23 April 2015 09:00 (25 minutes)

Presenter: SEIDEL, Mike (PSI)

Session Classification: WP3

Contribution ID: 107 Type: not specified

RF Sources - Klystrons

Thursday 23 April 2015 09:30 (25 minutes)

Presenter: SYRATCHEV, Igor (CERN)

Session Classification: WP3

Multi-beam IOTs

Contribution ID: 108 Type: not specified

Multi-beam IOTs

Thursday 23 April 2015 09:55 (25 minutes)

Presenter: MARRELLI, Chiara (CERN)

Session Classification: WP3

Contribution ID: 109 Type: not specified

Magnets - Tests of pulsed magnet

Thursday 23 April 2015 10:50 (25 minutes)

Presenter: SPILLER, Peter (GSI)

Session Classification: WP3

Contribution ID: 110 Type: not specified

Magnets - Comparison of efficient magnet concepts; status of work

Thursday 23 April 2015 11:15 (25 minutes)

Presenter: GARDLOWSKI, Philipp (GSI)

Session Classification: WP3

Contribution ID: 111 Type: not specified

Energy management - Energy management of SOLEIL

Thursday 23 April 2015 11:40 (25 minutes)

Presenter: EYMARD, Philippe (SOLEIL)

Session Classification: WP3

Contribution ID: 112 Type: not specified

Energy Management - Survey on volatility of energy consumption at accelerator labs; status

Thursday 23 April 2015 12:05 (25 minutes)

Presenter: STADLMANN, Jens (GSI Darmstadt)

Session Classification: WP3

Contribution ID: 113 Type: not specified

Discussion (see detail)

Thursday 23 April 2015 14:00 (3 hours)

- Workshop Energy Management (Stadlmann)
- Workshop Efficiency of Proton Drivers (Seidel)
- Workshop Energy for sustainable science / DESY; session on storage systems, energy management (all)
- A. Galimberti, ELETTRA, collaboration between accelerator labs, alternative workshop format
- Renewal of EuCARD Program starting 2017 (all)
- Ways to document EnEfficient: Energy Handbook for Accelerators (proposal of ThParker); or review paper in NIM/PRST –opinions? Who will do what? (all)

Session Classification: WP3