LCG Launching Workshop

Report of Contributions

The LCG Project

Contribution ID: 1 Type: not specified

The LCG Project

Monday 11 March 2002 14:00 (35 minutes)

Author: HOFFMANN, HANS

Presenter: HOFFMANN, HANS

Session Classification: Opening Plenary

Contribution ID: 2 Type: not specified

Computing in the LHC experiments

Monday 11 March 2002 14:35 (45 minutes)

Author: VIDEAU, IOANA

Presenter: VIDEAU, IOANA

Session Classification: Opening Plenary

Contribution ID: 3 Type: not specified

Overview of Tier 1 Regional Center Plans

Monday 11 March 2002 16:00 (45 minutes)

Author: WORMSER, GUY

Presenter: WORMSER, GUY

Session Classification: Opening Plenary

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Grid Projects: Overview, Status and Plans

Monday 11 March 2002 16:45 (45 minutes)

Grid Projects: Overview, Status a $\,\cdots$

Author: PRICE, LARRY

Presenter: PRICE, LARRY

Session Classification: Opening Plenary

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Perspectives of the Distributed Computing Model for LHC

Monday 11 March 2002 17:30 (30 minutes)

Author: NEWMAN, HARVEY

Presenter: NEWMAN, HARVEY

Session Classification: Opening Plenary

Reception

Contribution ID: 6 Type: not specified

Reception

Monday 11 March 2002 18:00 (1 hour)

Reception in front of Auditorium sponsored by ENTERASYS NETWORKS

Session Classification: Opening Plenary

Announcements

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Announcements

Monday 11 March 2002 15:20 (10 minutes)

Author: ROBERTSON, LES

Presenter: ROBERTSON, LES

Session Classification: Opening Plenary

Introduction

Contribution ID: 8 Type: not specified

Introduction

Tuesday 12 March 2002 09:00 (15 minutes)

Author: JOHN HARVEY (CERN)

Presenter: JOHN HARVEY (CERN)

Session Classification: Applications

Contribution ID: 9 Type: not specified

Applications Subproject

Tuesday 12 March 2002 09:15 (45 minutes)

Author: TORRE WENAUS (BNL)

Presenter: TORRE WENAUS (BNL)

Session Classification: Applications

Discussion

Contribution ID: 10 Type: not specified

Discussion

Tuesday 12 March 2002 10:00 (30 minutes)

issues related to project scope and organisation

Session Classification: Applications

Contribution ID: 11 Type: not specified

Process for managing LCG Software

Tuesday 12 March 2002 11:00 (15 minutes)

Author: FONS RADEMAKERS (CERN)

Presenter: FONS RADEMAKERS (CERN)

Session Classification: Applications

Contribution ID: 12 Type: not specified

Math Library Review

Tuesday 12 March 2002 11:20 (15 minutes)

Author: FRED JAMES (CERN)

Presenter: FRED JAMES (CERN)

Session Classification: Applications

Contribution ID: 13 Type: not specified

Data Persistency

Tuesday 12 March 2002 11:40 (15 minutes)

Author: DAVID MALON (ANL)

Presenter: DAVID MALON (ANL)

Session Classification: Applications

Discussion

Contribution ID: 14 Type: not specified

Discussion

Tuesday 12 March 2002 12:00 (30 minutes)

work programme, candidate RTAGs, next steps

Session Classification: Applications

Contribution ID: 15 Type: not specified

Introduction and Overview of CERN T0/T1 plans

Tuesday 12 March 2002 14:10 (30 minutes)

Author: VON RUEDEN, WOLFGANG (CERN)

Presenter: VON RUEDEN, WOLFGANG (CERN)

Session Classification: Fabrics

LCG Launching \cdots / Report of Contributions

Discussion Time

Contribution ID: 16 Type: not specified

Discussion Time

Tuesday 12 March 2002 17:30 (30 minutes)

Session Classification: Fabrics

Contribution ID: 17 Type: not specified

Experiences at a Tier2 Center

Tuesday 12 March 2002 16:30 (20 minutes)

Author: FISK, IAN (UC San Diego)

Presenter: FISK, IAN (UC San Diego)

Session Classification: Fabrics

Introduction

Contribution ID: 18 Type: not specified

Introduction

Tuesday 12 March 2002 14:00 (10 minutes)

Author: STICKLAND, DAVID (Princeton)

Presenter: STICKLAND, DAVID (Princeton)

Session Classification: Fabrics

Contribution ID: 19 Type: not specified

Technology Overview: Mass Storage

Tuesday 12 March 2002 14:40 (20 minutes)

Technology Overview: Mass Storage

Author: PETRAVICK, DON (FNAL)

Presenter: PETRAVICK, DON (FNAL)

Session Classification: Fabrics

Contribution ID: 20 Type: not specified

Technology Overview: Disks and File Systems

Tuesday 12 March 2002 15:00 (20 minutes)

Technology Overview: Disks and \cdots

Author: GAILLARDON, PHILIPPE (IN2P3)

Presenter: GAILLARDON, PHILIPPE (IN2P3)

Session Classification: Fabrics

LCG Launching · · · / Report of Contributions

Contribution ID: 21 Type: not specified

Technology Overview: CPU

Tuesday 12 March 2002 15:20 (20 minutes)

Technology Overview: CPU

Author: SANSUM, ANDREW (RAL)

Presenter: SANSUM, ANDREW (RAL)

Session Classification: Fabrics

Contribution ID: 22 Type: not specified

Technology Overview: LAN Networks

Tuesday 12 March 2002 16:10 (20 minutes)

Technology Overview: LAN Net $\,\cdots$

Author: MARON, GAETANO (INFN Legnaro)

Presenter: MARON, GAETANO (INFN Legnaro)

Session Classification: Fabrics

Contribution ID: 23 Type: not specified

Fabric Automation (The Challenge of LHC scale fabrics)

Tuesday 12 March 2002 16:50 (20 minutes)

Author: FOSTER, DAVID (CERN)

Presenter: FOSTER, DAVID (CERN)

Session Classification: Fabrics

Contribution ID: 24 Type: not specified

Medium Term Issues for the Data Challenges

Tuesday 12 March 2002 17:10 (20 minutes)

Author: PANZER-STEINDEL, BERND (CERN)

Presenter: PANZER-STEINDEL, BERND (CERN)

Session Classification: Fabrics

Contribution ID: 25 Type: not specified

Introduction and Overview

Wednesday 13 March 2002 09:00 (25 minutes)

Author: FOSTER,I (Argonne/Chicago)

Presenter: FOSTER,I (Argonne/Chicago)

Session Classification: Grid Technology

Scheduling (US)

Contribution ID: 26 Type: not specified

Scheduling (US)

Wednesday 13 March 2002 11:00 (15 minutes)

Author: M. LIVNY (University of Wisconsin)

Presenter: M. LIVNY (University of Wisconsin)

Session Classification: Grid Technology

Data Management

Contribution ID: 27 Type: not specified

Data Management

Wednesday 13 March 2002 09:30 (25 minutes)

Author: KUNSZT,P (CERN)

Presenter: KUNSZT,P (CERN)

Session Classification: Grid Technology

Security issues

Contribution ID: 28 Type: not specified

Security issues

Wednesday 13 March 2002 10:00 (25 minutes)

Author: KELSEY,D (RAL)

Presenter: KELSEY,D (RAL)

Session Classification: Grid Technology

Contribution ID: 29 Type: not specified

COFFEE

Wednesday 13 March 2002 10:30 (15 minutes)

Session Classification: Grid Technology

Scheduling (Europe)

Contribution ID: 30 Type: not specified

Scheduling (Europe)

Wednesday 13 March 2002 11:20 (15 minutes)

Author: PRELZ,F (Milan)

Presenter: PRELZ,F (Milan)

Session Classification: Grid Technology

Contribution ID: 31 Type: not specified

Information Services (US)

Wednesday 13 March 2002 11:40 (15 minutes)

Author: SCHOPF,J (Argonne)

Presenter: SCHOPF,J (Argonne)

Session Classification: Grid Technology

Contribution ID: 32 Type: not specified

Information Services (Europe)

Wednesday 13 March 2002 12:00 (15 minutes)

Author: MAGOWAN,J (IBM,UK)

Presenter: MAGOWAN,J (IBM,UK)

Session Classification: Grid Technology

Contribution ID: 33 Type: not specified

Panel Discussion

Wednesday 13 March 2002 12:15 (30 minutes)

'Round Table' discussion, chaired by Fabrizio Gagliardi, with the morning's speakers as panel Members.

Author: GAGLIARDI,F (CERN)

Presenter: GAGLIARDI,F (CERN)

Session Classification: Grid Technology

Contribution ID: 34 Type: not specified

Scope and Agenda

Wednesday 13 March 2002 14:00 (20 minutes)

Author: CARMINATI,F (CERN)

Presenter: CARMINATI,F (CERN)

Session Classification: Grid Deployment

Contribution ID: 35 Type: not specified

GRID deployment

Wednesday 13 March 2002 14:20 (30 minutes)

Experiments \boxtimes data challenges

- Scope and objectives
- Resource planning

Deployment of GRID MW on phase I Tiers⊠

- Commitment of the different Tier1s⊠ and Tier2s⊠
- Distributed support organisation for the applications
- MW deployment and integration plans
- International testbed plans

Author: MAZZUCATO,M (INFN)

Presenter: MAZZUCATO,M (INFN)

Session Classification: Grid Deployment

Coffee Break

Contribution ID: 36 Type: not specified

Coffee Break

Wednesday 13 March 2002 16:00 (20 minutes)

Session Classification: Grid Deployment

Contribution ID: 37 Type: **not specified**

Presentation from the different funding agencies / countries

Wednesday 13 March 2002 14:50 (1h 30m)

10M each, see template under "more information"

Session Classification: Grid Deployment

Contribution ID: 38 Type: not specified

Proposal for Coordination Mechanisms

Wednesday 13 March 2002 17:20 (30 minutes)

Author: ROBERTSON, LES

Presenter: ROBERTSON, LES

Session Classification: Grid Deployment

LCG Launching \cdots / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 39 Type: not specified

Discussion

Wednesday 13 March 2002 17:50 (1 hour)

Session Classification: Grid Deployment

Contribution ID: 40 Type: not specified

Working Group Applications: Summary

Friday 15 March 2002 09:00 (30 minutes)

Author: JOHN HARVEY (CERN)

Presenter: JOHN HARVEY (CERN)

Session Classification: Closing Plenary

Contribution ID: 41 Type: not specified

Working Group Fabrics: Summary

Friday 15 March 2002 09:30 (30 minutes)

Working Group Fabrics: Summary

Author: DAVID STICKLAND (CERN)

Presenter: DAVID STICKLAND (CERN)

Session Classification: Closing Plenary

Contribution ID: 42 Type: not specified

Working Group Grid Technology: Summary

Friday 15 March 2002 10:00 (30 minutes)

Author: NORMAN MCCUBBIN (CERN)

Presenter: NORMAN MCCUBBIN (CERN)

Session Classification: Closing Plenary

Contribution ID: 43 Type: not specified

Working Group Grid Deployment: Summary

Friday 15 March 2002 11:00 (30 minutes)

Author: FEDERICO CARMINATI (CERN)

Presenter: FEDERICO CARMINATI (CERN)

Session Classification: Closing Plenary

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

LCG next Steps

Friday 15 March 2002 11:30 (45 minutes)

Author: LES ROBERTSON (CERN)

Presenter: LES ROBERTSON (CERN)

Session Classification: Closing Plenary

Contribution ID: 45 Type: not specified

A Global Peta scale Computing facility for fundamental science

Thursday 14 March 2002 09:00 (1 hour)

Author: MESSINA, PAUL

Presenter: MESSINA, PAUL

Session Classification: Plenary Presentations

Contribution ID: 46 Type: not specified

eScience, eBusiness and the Grid

Thursday 14 March 2002 10:00 (1 hour)

Author: HEY, TONY

Presenter: HEY, TONY

Session Classification: Plenary Presentations

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

DataGrid DEMO

Thursday 14 March 2002 11:00 (30 minutes)

Author: J.J. BLAISING (IN2P3)

Presenter: J.J. BLAISING (IN2P3)

Session Classification: Plenary Presentations

Contribution ID: 48 Type: not specified

SC2 Meeting

Thursday 14 March 2002 14:00 (3h 30m)

Work on High Level work plan Invited: PEB area coordinators

Session Classification: Committee Sessions