CSMM WG meeting 2

Report of Contributions

Welcome

Contribution ID: 1 Type: not specified

Welcome

Thursday 3 June 2004 15:00 (15 minutes)

Author: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Presenter: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Session Classification: Before dinner

Contribution ID: 2 Type: not specified

Industry trends and standards

Thursday 3 June 2004 15:15 (45 minutes)

What will the industry bring to market within the coming years?

Will the traditional H323 end-points+MCUs still remain the way of doing videoconferencing or will the "rich media instant messaging" make it a thing of the past? Will SIP replace H323 (and if so why, and when?). What role H264, H239, H350 will play in the near future? Is there any hope end-user MCU control and NAT/firewall problems be adressed by standards?

Author: ROBERTO FLAIANI (Aethra)

Presenter: ROBERTO FLAIANI (Aethra)

Session Classification: Before dinner

Contribution ID: 3 Type: **not specified**

Document and application sharing

Thursday 3 June 2004 16:00 (45 minutes)

The Web Collaboration Wave: Tsunami or Rip Tide?

Now that many of us are comfortable with video conferencing, we think we may be ready to take that next step to share or even collaboratively create data. But what are we, as a community, really asking for? And what are vendors now providing? And at what cost?

In this session, based on the work of a small Internet2/ViDe working group, I will try to put some perspective on how collaborative tools have been evolving and what those in the higher-ed community have told us they want. Examples of several current tools and case studies will be included.

Author: MARY TRAUNER (ViDeNet)

Presenter: MARY TRAUNER (ViDeNet)

Session Classification: Before dinner

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

H350

Thursday 3 June 2004 17:15 (1 hour)

H350 promises to solve the universal directory problem. How? Will industry adopt it? How will it interfere with the "buddy lists" of IM presence detection? What will be its impact on our community?

Author: JILL GEMMILL (ViDeNet, UAB)

Presenter: JILL GEMMILL (ViDeNet, UAB)

Session Classification: Before dinner

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

High end systems

Thursday 3 June 2004 18:15 (1 hour)

Videoconferencing with Renater: the end of bandwidth limitations. Which videoconferencing system to use when the network isn't an issue anymore? Will Web Conferencing and audio/video augmented instant messaging kill traditional videoconferencing?

Author: JACQUES PRÉVOST (Renater)

Presenter: JACQUES PRÉVOST (Renater)

Session Classification: Before dinner

Contribution ID: 6 Type: not specified

Web conferencing

Thursday 3 June 2004 21:00 (20 minutes)

Does Web+telephone lessen the need for videoconferencing? Discussion.

Author: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Presenter: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Session Classification: After dinner

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Present facilities assessment

Thursday 3 June 2004 21:20 (40 minutes)

List of benefits/drawbacks of the main systems in use within our community

Author: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Presenter: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Session Classification: After dinner

Contribution ID: 8 Type: not specified

Major trends in industry offering

Thursday 3 June 2004 22:00 (20 minutes)

Feedback from various recent discussions with vendors

Author: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Presenter: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Session Classification: After dinner

Contribution ID: 9 Type: not specified

User survey

Thursday 3 June 2004 22:20 (20 minutes)

Define a set of questions about present VC practices in our community. Define survey execution.

Author: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Presenter: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Session Classification: After dinner

Contribution ID: 10 Type: not specified

Vendors survey

Thursday 3 June 2004 22:40 (20 minutes)

Define a set of questions for vendors on their offerings for our community, support of standards and vision of what's coming
Define survey execution

Author: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Presenter: CHRISTIAN HELFT (LAL)
Session Classification: After dinner

Contribution ID: 11 Type: not specified

Draft of recommendations and report

Thursday 3 June 2004 23:00 (30 minutes)

Author: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Presenter: CHRISTIAN HELFT (LAL)

Session Classification: After dinner