"Baltic Grid" Conference: Induction to Grid Computing and the EGEE project

Report of Contributions

Contribution ID: 1 Type: not specified

Introduction to course

Tuesday, 5 October 2004 10:00 (15 minutes)

General introduction to the content and aims of the two days.

Primary author: MIKE MINETER (NeSC)

Presenter: MIKE MINETER (NeSC)

Session Classification: Day 1 - Introduction to Grids and EGEE middleware

Contribution ID: 2 Type: not specified

Practical - part 2

Tuesday, 5 October 2004 16:00 (45 minutes)

Primary author: GUY WARNER

Presenter: GUY WARNER

Session Classification: Day 1 - Introduction to Grids and EGEE middleware

Discussion

Contribution ID: 3 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 5 October 2004 16:45 (15 minutes)

Session Classification: Day 1 - Introduction to Grids and EGEE middleware

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

What is the EGEE project?

Tuesday, 5 October 2004 11:00 (15 minutes)

Primary author: MIKE MINETER (NeSC)

Presenter: MIKE MINETER (NeSC)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Day 1-Introduction to Grids and EGEE middleware}$

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

What are Grids and e-Science?

Tuesday, 5 October 2004 10:15 (45 minutes)

Primary author: RICHARD HOPKINS (NeSC)

Presenter: RICHARD HOPKINS (NeSC)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Day 1-Introduction to Grids and EGEE middleware}$

Contribution ID: 6 Type: **not specified**

Authorisation, Authentication and Security

Tuesday, 5 October 2004 11:45 (30 minutes)

Primary author: GUY WARNER (NeSC)

Presenter: GUY WARNER (NeSC)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Day 1-Introduction to Grids and EGEE middleware}$

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Middleware components in EGEE

Tuesday, 5 October 2004 12:15 (45 minutes)

Primary author: MIKE MINETER (NeSC)

Presenter: MIKE MINETER (NeSC)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Day 1-Introduction to Grids and EGEE middleware}$

Contribution ID: 8 Type: **not specified**

Introduction to the GILDA testbed and GENIUS portal

Tuesday, 5 October 2004 14:30 (30 minutes)

The GILDA testbed and the GENIUS portal are initiatives led by Dr Roberto Barbera of INFN and the University of Catania. The practical will use GILDA and GENIUS to build on the earlier talks to reinforce understanding of the EGEE middleware.

Primary author: GUY WARNER (NeSC)

Presenter: GUY WARNER (NeSC)

Session Classification: Day 1 - Introduction to Grids and EGEE middleware

Contribution ID: 9 Type: not specified

Practical - part 1

Tuesday, 5 October 2004 15:00 (45 minutes)

Primary author: GUY WARNER (NeSC)

Presenter: GUY WARNER (NeSC)

Session Classification: Day 1 - Introduction to Grids and EGEE middleware

Contribution ID: 10 Type: not specified

The EGEE project: enabling e-Science

Wednesday, 6 October 2004 09:10 (30 minutes)

Primary author: MIKE MINETER (NeSC)

Presenter: MIKE MINETER (NeSC)

Session Classification: Day 2: morning - The EGEE project

Contribution ID: 11 Type: not specified

EGEE: re-engineering of middleware

Wednesday, 6 October 2004 09:40 (30 minutes)

Primary author: RICHARD HOPKINS (NeSC)

Presenter: RICHARD HOPKINS (NeSC)

Session Classification: Day 2: morning - The EGEE project

Contribution ID: 12 Type: not specified

EGEE Operations

Wednesday, 6 October 2004 10:40 (20 minutes)

The largest of the three main activity areas in EGEE is creating the operations infrastructure and organisation to deliver a reliable, secure, production service.

Primary author: FOTIS KARAYANNIS (GRNET)

Presenter: FOTIS KARAYANNIS (GRNET)

Session Classification: Day 2: morning - The EGEE project

Contribution ID: 13 Type: not specified

EGEE "networking" activities

Wednesday, 6 October 2004 11:00 (20 minutes)

The (human) networking activities includes dissemination about EGEE; the identification and support of virtual organisations in a wide range of application areas; and the training of users.

Primary author: MIKE MINETER

Presenter: MIKE MINETER

Session Classification: Day 2: morning - The EGEE project

Discussion

Contribution ID: 14 Type: not specified

Discussion

Wednesday, 6 October 2004 11:20 (15 minutes)

This ends the EGEE and Grids induction sessions; after this attention turns to related Grid projects and to Baltic grid initiatives.

Session Classification: Day 2: morning - The EGEE project

Contribution ID: 15 Type: not specified

Introduction to day 2

Wednesday, 6 October 2004 09:00 (10 minutes)

Session Classification: Day 2: morning - The EGEE project

Contribution ID: 16 Type: not specified

The CrossGrid project - development of Grid environment for interactive applications

Wednesday, 6 October 2004 13:10 (30 minutes)

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Contribution ID: 17 Type: not specified

Latvian Grid projects

Wednesday, 6 October 2004 17:40 (30 minutes)

Primary author: J. RIMSHANS, B. MARTUZANS

Presenter: J. RIMSHANS, B. MARTUZANS

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Introduction

Contribution ID: 18 Type: not specified

Introduction

Wednesday, 6 October 2004 13:00 (10 minutes)

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Contribution ID: 19 Type: not specified

Pionier - Polish Optical Internet; Advanced Applications, Services and Technologies for Information Society

Wednesday, 6 October 2004 13:40 (30 minutes)

Primary author: [POZNAN]

Presenter: [POZNAN]

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Contribution ID: 20 Type: not specified

The GridLab project - development of application tools and middleware for Grid environments

Wednesday, 6 October 2004 14:10 (30 minutes)

Primary author: [POZNAN] (Poznan)

Presenter: [POZNAN] (Poznan)

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Contribution ID: 21 Type: not specified

Hellasgrid, the Greek Grid initiative

Wednesday, 6 October 2004 15:00 (30 minutes)

Primary author: FOTIS KARAYANNIS

Presenter: FOTIS KARAYANNIS

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Contribution ID: 22 Type: not specified

SEE-GRID, Expanding the elnfrastructure into South-East Europe

Wednesday, 6 October 2004 15:30 (30 minutes)

Primary author: FOTIS KARAYANNIS

Presenter: FOTIS KARAYANNIS

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Contribution ID: 23 Type: not specified

Estonian Grid and LHC computing

Wednesday, 6 October 2004 16:40 (30 minutes)

- Brief history of EG
- Current Organizational structure of EG
- Technical solution for EG
- Collaborations
- Lectures about Grid in Estonia
- Cluster plans
- Current scientific projects on EG
- · Future plans

Primary author: MARIO KADASTIK (NICPB, Estonia)

Presenter: MARIO KADASTIK (NICPB, Estonia)

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Contribution ID: 24 Type: not specified

Nordic Grid Projects

Wednesday, 6 October 2004 16:00 (30 minutes)

Primary author: ANDERS YNNERMAN

Presenter: ANDERS YNNERMAN

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Contribution ID: 25 Type: not specified

Lithuanian Grid projects

Wednesday, 6 October 2004 17:10 (30 minutes)

Prof. Laimutis Telksnys will talk about resourses for grids in Lithuania

Prof. Feliksas Ivanauskas will talk about the problems/applications needing grids.

Primary author: LAIMUTIS TELKSNYS; FELIKSAS IVANAUSKAS

Presenter: LAIMUTIS TELKSNYS; FELIKSAS IVANAUSKAS

Session Classification: Day 2: afternoon - Regional and National Grid initiatives

Contribution ID: 26 Type: not specified

Discussion and working groups

Thursday, 7 October 2004 13:30 (1 hour)

- Applications
- · Dissemination and outreach
- Education and Training
- Networks roadmap
- Computing platforms, storage. Viz roadmap
- Deployment
- Operations

Session Classification: Day 3, Expanding Grid infrastructure in Baltic States

Contribution ID: 27 Type: not specified

Working group reports and Discussion

Thursday, 7 October 2004 14:30 (1 hour)

Session Classification: Day 3, Expanding Grid infrastructure in Baltic States

Contribution ID: 28 Type: not specified

Next steps and time lines

Thursday, 7 October 2004 15:30 (30 minutes)

Session Classification: Day 3, Expanding Grid infrastructure in Baltic States

Contribution ID: 29 Type: not specified

Introduction

Thursday, 7 October 2004 09:00 (20 minutes)

Introduction of the members of the meeting, and defining the agenda.

Primary author: ALL

Presenter: ALL

Session Classification: Day 3, Expanding Grid infrastructure in Baltic States

Contribution ID: 30 Type: not specified

Info about upcoming EU-call

Thursday, 7 October 2004 09:15 (15 minutes)

Session Classification: Day 3, Expanding Grid infrastructure in Baltic States

Contribution ID: 31 Type: not specified

Statement of interest and expected/planned contribution to a Baltic Grid, primarily

Thursday, 7 October 2004 09:30 (15 minutes)

Session Classification: Day 3, Expanding Grid infrastructure in Baltic States