UK Institute of Physics: Particle Physics 2004

Report of Contributions

Contribution ID: 1 Type: not specified

Cosmology in Wonderland: Does dark energy really exist?

Wednesday 7 April 2004 09:45 (45 minutes)

Author: SUBIR SARKAR (Oxford)

Presenter: SUBIR SARKAR (Oxford)Session Classification: Plenary III

Contribution ID: 2 Type: not specified

Selected topics in LHC phenomenology

Wednesday 7 April 2004 09:00 (45 minutes)

Author: JEFF FORSHAW (Manchester)

Presenter: JEFF FORSHAW (Manchester)

Session Classification: Plenary III

Contribution ID: 3 Type: not specified

Charge Transfer Inefficiency Simulation for CCD Vertex Detector Studies

Wednesday 7 April 2004 11:00 (15 minutes)

Author: JAMES WALDER (Lancaster)

Presenter: JAMES WALDER (Lancaster)

Session Classification: Parallel VII: Detectors

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Recent results from R&D towards a vertex detector at the future linear collider

Wednesday 7 April 2004 11:15 (15 minutes)

Author: SONJA HILLERT (Oxford)

Presenter: SONJA HILLERT (Oxford)

Session Classification: Parallel VII: Detectors

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

BaBar Level-1 Drift Chamber Trigger Upgrade

Wednesday 7 April 2004 11:30 (15 minutes)

Author: MARC KELLY (Bristol)

Presenter: MARC KELLY (Bristol)

Session Classification: Parallel VII: Detectors

Contribution ID: 6 Type: not specified

DAQ for ATLAS SCT macro-assembly

Wednesday 7 April 2004 11:45 (15 minutes)

Author: BRUCE GALLOP (Birmingham)

Presenter: BRUCE GALLOP (Birmingham)

Session Classification: Parallel VII: Detectors

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Development of the CMS Silicon Strip Tracker Readout

Wednesday 7 April 2004 12:00 (15 minutes)

Author: MATTHEW NOY (Imperial)

Presenter: MATTHEW NOY (Imperial)

Session Classification: Parallel VII: Detectors

Contribution ID: 8 Type: not specified

Navigation Timing Studies of the ATLAS High-Level Trigger

Wednesday 7 April 2004 12:15 (15 minutes)

Author: ANDREW LOWE (RHUL)

Presenter: ANDREW LOWE (RHUL)

Session Classification: Parallel VII: Detectors

Contribution ID: 9 Type: not specified

Chair's Report

Wednesday 7 April 2004 13:30 (15 minutes)

Author: ROGER BARLOW (Manchester)

Presenter: ROGER BARLOW (Manchester)

Session Classification: IOP AGM

Contribution ID: 10 Type: not specified

IOP HEPP Group Accounts

Wednesday 7 April 2004 13:45 (5 minutes)

Author: PHIL BURROWS (QMUL)

Presenter: PHIL BURROWS (QMUL)

Session Classification: IOP AGM

Contribution ID: 11 Type: not specified

The Linear Collider: Physics Highlights and Detector Challenges

Wednesday 7 April 2004 14:00 (30 minutes)

The Linear Collider: Physics Hig $\,\cdots$

Author: ROLF HEUER (DESY)

Presenter: ROLF HEUER (DESY)

Session Classification: Plenary IV

Contribution ID: 12 Type: not specified

What is the GRID?

Wednesday 7 April 2004 14:30 (30 minutes)

Author: TONY DOYLE (Glasgow)

Presenter: TONY DOYLE (Glasgow)

Session Classification: Plenary IV

Contribution ID: 13 Type: not specified

The Neutrino Factory: Motivation and Machine

Wednesday 7 April 2004 15:00 (30 minutes)

The Neutrino Factory: Motivation \cdots

Author: KEN LONG (Imperial)

Presenter: KEN LONG (Imperial)

Session Classification: Plenary IV

Contribution ID: 14 Type: not specified

High |t| diffractive photoproduction of rho mesons

Tuesday 6 April 2004 11:00 (15 minutes)

Author: CARL GWILLIAM (Manchester)

Presenter: CARL GWILLIAM (Manchester)

Session Classification: Parallel II: QCD

Contribution ID: 15 Type: not specified

Heavy Ion Physics at the NA57 CERN Experiment

Tuesday 6 April 2004 11:15 (15 minutes)

Author: STEPHEN BULL (Birmingham)

Presenter: STEPHEN BULL (Birmingham)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Parallel II: QCD}$

Contribution ID: 16 Type: not specified

Lambda-based Perturbation Theory for Event Shapes in e+e- Annihilation

Tuesday 6 April 2004 11:30 (15 minutes)

Author: MICHAEL DINSDALE (Durham)

Presenter: MICHAEL DINSDALE (Durham) **Session Classification:** Parallel II: QCD

Contribution ID: 17 Type: not specified

Infrared Finite Scattering Amplitudes

Tuesday 6 April 2004 11:45 (15 minutes)

Author: DARREN FORDE (Durham)

Presenter: DARREN FORDE (Durham)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Parallel II: QCD}$

Contribution ID: 18 Type: not specified

Infrared freezing of QCD observables

Tuesday 6 April 2004 12:00 (15 minutes)

Author: PAUL BROOKS (Durham)

Presenter: PAUL BROOKS (Durham)

Session Classification: Parallel II: QCD

Contribution ID: 19 Type: not specified

Multi-Jets at HERA

Tuesday 6 April 2004 12:15 (15 minutes)

Author: TIM NAMSOO (Bristol)

Presenter: TIM NAMSOO (Bristol)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Parallel II: QCD}$

Contribution ID: 20 Type: not specified

A first measurement of the polarised Charged Current cross section from Hera-II

Tuesday 6 April 2004 11:00 (15 minutes)

Author: OLIVER HENSHAW (Birmingham)

Presenter: OLIVER HENSHAW (Birmingham)

Session Classification: Parallel III: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 21 Type: not specified

Wgamma and Zgamma Production and Extraction of Trilinear Gauge Couplings at CDF in Run 2

Tuesday 6 April 2004 11:15 (15 minutes)

Author: HELEN HAYWARD (Liverpool)

Presenter: HELEN HAYWARD (Liverpool)

Session Classification: Parallel III: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 22 Type: not specified

Search for the decay tau->e-gamma using the BaBar detector

Tuesday 6 April 2004 11:30 (15 minutes)

Author: ROBERT FLACK (RHUL)

Presenter: ROBERT FLACK (RHUL)

Session Classification: Parallel III: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 23 Type: not specified

Measurement of the cross section times BR for ppbar->XZ->Xmu+mu- at root(s) = 2 TeV using the D0 detector

Tuesday 6 April 2004 11:45 (15 minutes)

Author: EMILY NURSE (Manchester)

Presenter: EMILY NURSE (Manchester)

Session Classification: Parallel III: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 24 Type: not specified

Leptoquark and Lepton Flavour Violation at HERA

Tuesday 6 April 2004 12:00 (15 minutes)

Author: MUDHAHIR ISMAIL (Manchester)

Presenter: MUDHAHIR ISMAIL (Manchester)

Session Classification: Parallel III: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 25 Type: not specified

Full Simulation of Black Holes at ATLAS

Tuesday 6 April 2004 12:15 (15 minutes)

Author: MATT PALMER (Cambridge)

Presenter: MATT PALMER (Cambridge)

Session Classification: Parallel III: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 26 Type: not specified

SR2004, Linear Collider

Monday 5 April 2004 13:30 (30 minutes)

Author: IAN HALLIDAY (PPARC)

Presenter: IAN HALLIDAY (PPARC)

Session Classification: Particle Physics Town Meeting

Contribution ID: 27 Type: not specified

News from Science Committee

Monday 5 April 2004 14:00 (25 minutes)

including review of the peer review structure

Author: JENNY THOMAS (UCL)

Presenter: JENNY THOMAS (UCL)

Session Classification: Particle Physics Town Meeting

Contribution ID: 28 Type: not specified

PPAP news and 2004 Road Map

Monday 5 April 2004 14:25 (25 minutes)

Author: PHIL ALLPORT (Liverpool)

Presenter: PHIL ALLPORT (Liverpool)

Session Classification: Particle Physics Town Meeting

Contribution ID: 29 Type: not specified

PAAP news and 2004 Road Map

Monday 5 April 2004 14:50 (25 minutes)

Author: DAVID WARK (Imperial)

Presenter: DAVID WARK (Imperial)

Session Classification: Particle Physics Town Meeting

Contribution ID: 30 Type: not specified

Funding for industry in the PPARC programme

Monday 5 April 2004 15:30 (30 minutes)

Author: PETER FLETCHER (PPARC)

Presenter: PETER FLETCHER (PPARC)

Session Classification: Particle Physics Town Meeting

Contribution ID: 31 Type: not specified

Alignment of the ATLAS Inner Detector using tracks

Tuesday 6 April 2004 16:00 (15 minutes)

Author: DANIEL HINDSON (Oxford)

Presenter: DANIEL HINDSON (Oxford)

Session Classification: Parallel V: Detectors

Contribution ID: 32 Type: not specified

Optimization of the alignment of the D0 detector

Tuesday 6 April 2004 16:15 (15 minutes)

Author: BRIAN DAVIES (Lancaster)

Presenter: BRIAN DAVIES (Lancaster)

Session Classification: Parallel V: Detectors

Contribution ID: 33 Type: not specified

Photon Detectors for the LHCb RICH System

Tuesday 6 April 2004 16:30 (15 minutes)

Author: LISA ALLEBONE (Imperial)

Presenter: LISA ALLEBONE (Imperial)

Session Classification: Parallel V: Detectors

Contribution ID: 34 Type: not specified

Photodetectors for the LHCb RICH

Tuesday 6 April 2004 16:45 (15 minutes)

Author: CHARLOTTE NEWBY (Oxford)

Presenter: CHARLOTTE NEWBY (Oxford)

Session Classification: Parallel V: Detectors

Contribution ID: 35 Type: not specified

Behaviour of MaPMTs in Magnetic Fields

Tuesday 6 April 2004 17:00 (15 minutes)

Author: REINHARDT CHAMONAL (Edinburgh)

Presenter: REINHARDT CHAMONAL (Edinburgh)

Session Classification: Parallel V: Detectors

Contribution ID: 36 Type: not specified

Resolution studies of the CMS ECAL in the 2003 test beam

Tuesday 6 April 2004 17:15 (15 minutes)

Author: GUY DEWHIRST (Imperial)

Presenter: GUY DEWHIRST (Imperial)

Session Classification: Parallel V: Detectors

Contribution ID: 37 Type: not specified

The bb production cross-section at CDF

Tuesday 6 April 2004 16:00 (15 minutes)

Author: ANANT GAJJAR (Liverpool)

Presenter: ANANT GAJJAR (Liverpool)

Session Classification: Parallel VI: Heavy Flavour

Contribution ID: 38 Type: not specified

Charm at the ZEUS experiment at HERA I and HERA II

Tuesday 6 April 2004 16:15 (15 minutes)

Author: JOHN LOIZIDES (UCL)

Presenter: JOHN LOIZIDES (UCL)

Session Classification: Parallel VI: Heavy Flavour

Contribution ID: 39 Type: not specified

The Study of Excited B-mesons at the D0 detector

Tuesday 6 April 2004 16:30 (15 minutes)

Author: MATT DOIDGE (Lancaster)

Presenter: MATT DOIDGE (Lancaster)

Session Classification: Parallel VI: Heavy Flavour

Contribution ID: 40 Type: not specified

A Search for the Z->bbar Decay at D0

Tuesday 6 April 2004 16:45 (15 minutes)

Author: AMBER JENKINS (Imperial)

Presenter: AMBER JENKINS (Imperial)

Session Classification: Parallel VI: Heavy Flavour

Contribution ID: 41 Type: not specified

Triggering on B events at D0

Tuesday 6 April 2004 17:00 (15 minutes)

Author: CHRIS BARNES (Imperial)

Presenter: CHRIS BARNES (Imperial)

Session Classification: Parallel VI: Heavy Flavour

Contribution ID: 42 Type: not specified

Simulation of Replica Optimisation Strategies for Data Grids

Wednesday 7 April 2004 11:00 (15 minutes)

Author: DAVID CAMERON (Glasgow)

Presenter: DAVID CAMERON (Glasgow)

Session Classification: Parallel VIII: GRID and Computing

Contribution ID: 43 Type: not specified

Storage Management on the Grid

Wednesday 7 April 2004 11:15 (15 minutes)

Author: ALASDAIR EARL (Edinburgh)

Presenter: ALASDAIR EARL (Edinburgh)

Session Classification: Parallel VIII: GRID and Computing

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Running BaBar Jobs on the Grid using gsub and AliBaBa

Wednesday 7 April 2004 11:30 (15 minutes)

Author: MIKE JONES (Manchester)

Presenter: MIKE JONES (Manchester)

Session Classification: Parallel VIII: GRID and Computing

Contribution ID: 45 Type: not specified

A web based submission tool for a Physics Computing Cluster

Wednesday 7 April 2004 11:45 (15 minutes)

Author: DAVID JONES (Liverpool)

Presenter: DAVID JONES (Liverpool)

Session Classification: Parallel VIII: GRID and Computing

Contribution ID: 46

Type: not specified

Results from investigations into the CMS physics channels PP->bbH(H->gammagamma)

Wednesday 7 April 2004 11:00 (15 minutes)

Author: DANIEL HOLMES (Bristol)

Presenter: DANIEL HOLMES (Bristol)

Session Classification: Parallel IX: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

WW production at CDF

Wednesday 7 April 2004 11:15 (15 minutes)

Author: DUSTIN MCGIVERN (UCL)

Presenter: DUSTIN MCGIVERN (UCL)

Session Classification: Parallel IX: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 48 Type: not specified

WW scattering studies at a Future Linear Collider

Wednesday 7 April 2004 11:30 (15 minutes)

Author: ANDRES OSORIO (Manchester)

Presenter: ANDRES OSORIO (Manchester)

Session Classification: Parallel IX: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 49 Type: not specified

CKM physics from B->Kpi decays at LHCb

Wednesday 7 April 2004 11:45 (15 minutes)

Author: ANDY BUCKLEY (Cambridge)

Presenter: ANDY BUCKLEY (Cambridge)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Parallel IX: Standard Model and Beyond}$

Contribution ID: 50 Type: not specified

Resonant Leptogenesis

Wednesday 7 April 2004 12:00 (15 minutes)

Author: TOM UNDERWOOD (Manchester)

Presenter: TOM UNDERWOOD (Manchester)

Session Classification: Parallel IX: Standard Model and Beyond

Contribution ID: 51 Type: not specified

Search for events with tau-leptons at H1

Wednesday 7 April 2004 12:15 (15 minutes)

Author: CHRISTIAN VEELKEN (Liverpool)

Presenter: CHRISTIAN VEELKEN (Liverpool)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Parallel IX: Standard Model and Beyond}$

Contribution ID: 52 Type: not specified

Physics at the B-factories

Tuesday 6 April 2004 09:00 (30 minutes)

Author: ADRIAN BEVAN (Liverpool)

Presenter: ADRIAN BEVAN (Liverpool)

Session Classification: Plenary I

Contribution ID: 53 Type: not specified

Announcements, Registration

Tuesday 6 April 2004 08:50 (10 minutes)

Session Classification: Plenary I

Contribution ID: 54 Type: **not specified**

Recent Lepton-Nucleon Scattering Results from HERA

Tuesday 6 April 2004 09:30 (30 minutes)

Author: PAUL NEWMAN (Birmingham)

Presenter: PAUL NEWMAN (Birmingham)

Session Classification: Plenary I

Contribution ID: 55 Type: not specified

Latest results from the Tevatron

Tuesday 6 April 2004 10:00 (30 minutes)

Author: GUENNADI BORISSOV (Lancaster)

Presenter: GUENNADI BORISSOV (Lancaster)

Session Classification: Plenary I

Contribution ID: 56 Type: not specified

Inclusive BR(b->sgamma) with a fully reconstructed B

Tuesday 6 April 2004 11:00 (15 minutes)

Author: CLARE BROWN (RHUL)

Presenter: CLARE BROWN (RHUL)

Session Classification: Parallel I: B physics

Contribution ID: 57 Type: not specified

Reconstructing Bs->Ds+-K+- Decays with the LHCb experiment

Tuesday 6 April 2004 11:15 (15 minutes)

Author: JAMES LAWRENCE (Edinburgh)

Presenter: JAMES LAWRENCE (Edinburgh)

Session Classification: Parallel I: B physics

Contribution ID: 58 Type: not specified

Dalitz Plot Analyses of B meson decay to three charged tracks at BaBar

Tuesday 6 April 2004 11:45 (15 minutes)

Author: SIAN MORGAN (Birmingham)

Presenter: SIAN MORGAN (Birmingham)

Session Classification: Parallel I: B physics

Contribution ID: **59** Type: **not specified**

Analysis of the decay B+->K+-pi+pi- at the BaBar experiment

Tuesday 6 April 2004 11:30 (15 minutes)

Author: TOM LATHAM (Bristol)

Presenter: TOM LATHAM (Bristol)

Session Classification: Parallel I: B physics

Contribution ID: **60** Type: **not specified**

Charmless Branching Fraction Studies of B0->Ks0pi+pi- at BaBar

Tuesday 6 April 2004 12:00 (15 minutes)

Author: KELLY FORD (Birmingham)

Presenter: KELLY FORD (Birmingham)

Session Classification: Parallel I: B physics

Contribution ID: 61 Type: not specified

Analysis of the decay B+->K*+-pi0 at BaBar

Tuesday 6 April 2004 12:15 (15 minutes)

Author: JAMES GAILLARD (Imperial)

Presenter: JAMES GAILLARD (Imperial)

Session Classification: Parallel I: B physics

What's nu?

Contribution ID: 62 Type: not specified

What's nu?

Tuesday 6 April 2004 14:00 (30 minutes)

Author: PAUL HARRISON (Warwick)

Presenter: PAUL HARRISON (Warwick)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Plenary II}$

Contribution ID: 63 Type: not specified

Heavy-Ion Physics at the LHC with ALICE

Tuesday 6 April 2004 15:00 (30 minutes)

Author: YVES SCHUTZ (CERN)

Presenter: YVES SCHUTZ (CERN)

Session Classification: Plenary II

Contribution ID: 64 Type: not specified

The LHC and the Experiments

Tuesday 6 April 2004 14:30 (30 minutes)

Author: ROGER CASHMORE (Oxford)

Presenter: ROGER CASHMORE (Oxford)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Plenary II}$

Contribution ID: 65 Type: not specified

The Nemo-3 experiment and neutrinoless double beta decay

Tuesday 6 April 2004 16:00 (15 minutes)

Author: LEO JENNER (UCL)

Presenter: LEO JENNER (UCL)

Session Classification: Parallel IV: Neutrinos and Dark Matter

Contribution ID: 66 Type: not specified

Searching for atmospheric neutrino oscillations at MINOS

Tuesday 6 April 2004 16:15 (15 minutes)

Author: ANDY BLAKE (Cambridge)

Presenter: ANDY BLAKE (Cambridge)

Session Classification: Parallel IV: Neutrinos and Dark Matter

Contribution ID: 67 Type: not specified

Acoustic Detection of Ultra-High Energy Neutrinos

Tuesday 6 April 2004 16:30 (15 minutes)

Author: DAVID WATERS (UCL)

Presenter: DAVID WATERS (UCL)

Session Classification: Parallel IV: Neutrinos and Dark Matter

Contribution ID: 68 Type: not specified

Calibration of the MINOS Detectors using Stopping Muons

Tuesday 6 April 2004 16:45 (15 minutes)

Author: JEFF HARTNELL (Oxford)

Presenter: JEFF HARTNELL (Oxford)

Session Classification: Parallel IV: Neutrinos and Dark Matter

Contribution ID: 69 Type: not specified

Development of Micromegas Charge Read-Out for a Two Phase Xenon Dark Matter Detector

Tuesday 6 April 2004 17:00 (15 minutes)

Author: ROBERT HOLLINGWORTH (Sheffield)

Presenter: ROBERT HOLLINGWORTH (Sheffield)

Session Classification: Parallel IV: Neutrinos and Dark Matter

Contribution ID: **70** Type: **not specified**

Near & Far detector response comparison with the MINOS calibration detector

Tuesday 6 April 2004 17:15 (15 minutes)

Author: ANATAEL CABRERA (Oxford)

Presenter: ANATAEL CABRERA (Oxford)

Session Classification: Parallel IV: Neutrinos and Dark Matter