NBI2006 - 6th International workshop on Neutrino Beams and Instrumentation

Report of Contributions

Proton Beam

Contribution ID: 1 Type: not specified

Proton Beam

Including beam monitoring

Contribution ID: 2 Type: not specified

Seminar on minos

Presenter: KORDOSKY, Mike

contribution 1

Contribution ID: 3 Type: not specified

contribution 1

Presenter: Mr BOURILLOT, David (CERN)

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Registration and Coffee

Tuesday, 5 September 2006 08:00 (1h 20m)

Session Classification: OVERVIEW OF PROJECTS

Welcome

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Welcome

Tuesday, 5 September 2006 09:20 (10 minutes)

Session Classification: OVERVIEW OF PROJECTS

Contribution ID: 6 Type: not specified

MiniBooNE Overview

Tuesday, 5 September 2006 09:30 (40 minutes)

Presenter: ZIMMERMAN, Eric (Colorado Univ.)

Session Classification: OVERVIEW OF PROJECTS

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

NuMI Overview

Tuesday, 5 September 2006 10:10 (30 minutes)

Presenter, S. Kopp

Presenter: KOPP, Sacha (Texas Univ.)

Session Classification: OVERVIEW OF PROJECTS

Contribution ID: 8 Type: not specified

COFFEE BREAK

Tuesday, 5 September 2006 10:40 (30 minutes)

Session Classification: OVERVIEW OF PROJECTS

Contribution ID: 9 Type: not specified

CNGS Overview

Tuesday, 5 September 2006 11:10 (20 minutes)

Presenter: ELSENER, Konrad (CERN)

Session Classification: OVERVIEW OF PROJECTS

Contribution ID: 10 Type: not specified

T2K Overview

Tuesday, 5 September 2006 11:40 (30 minutes)

Presenter, T. Ishida

Presenter: ISHIDA, Taku (KEK)

Session Classification: OVERVIEW OF PROJECTS

Contribution ID: 11 Type: not specified

Operation of CNGS proton beam and instrumentation

Tuesday, 5 September 2006 13:30 (20 minutes)

Presenter: MEDDAHI, Malika (CERN)

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: 12 Type: not specified

T2K proton beam handling and failure analysis

Tuesday, 5 September 2006 14:30 (15 minutes)

Presenter, T. Abe, Tokyo

Presenter: ABE, Toshinori (Tokyo Univ.)

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: 13 Type: not specified

CANCELLED - T2K SC magnets

Contribution ID: 14 Type: not specified

T2K beam profile monitor

Tuesday, 5 September 2006 14:45 (15 minutes)

Presenter, H. Kakuno, Tokyo

Presenter: KAKUNO, Hidekazu (Tokyo Univ.)

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: 15 Type: not specified

T2K beam position monitor

Tuesday, 5 September 2006 15:00 (15 minutes)

Presenter, N. Hastings, Tokyo

Presenter: HASTINGS, Nick (Tokyo Univ.)

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: 16 Type: not specified

T2K OTR monitor

Tuesday, 5 September 2006 15:15 (15 minutes)

Presenter, D. Morris, TRIUMF

Presenter: MORRIS, David

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: 17 Type: not specified

NuMI proton beam performance

Tuesday, 5 September 2006 15:30 (30 minutes)

Presenter: ZWASKA, Bob

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: 18 Type: not specified

COFFEE BREAK

Tuesday, 5 September 2006 16:00 (30 minutes)

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: 19 Type: not specified

NuMI Target Experience

Wednesday, 6 September 2006 08:30 (30 minutes)

Presenter, J. Hylen, Fermilab

Presenter: HYLEN, Jim (Fermilab)

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 20 Type: not specified

Expectation vs. Experience with the CNGS target

Wednesday, 6 September 2006 09:00 (30 minutes)

Presenter: BRUNO, Luca (CERN)

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 21 Type: not specified

R&D of the T2K target

Wednesday, 6 September 2006 09:30 (20 minutes)

Presenter, T. Nakadaira, KEK

Presenter: NAKADAIRA, Takeshi (KEK)

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 22 Type: not specified

COFFEE BREAK

Wednesday, 6 September 2006 10:00 (20 minutes)

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 23 Type: not specified

Shock studies and design optimisation of T2K beam window

Wednesday, 6 September 2006 09:50 (10 minutes)

Presenter, M. Rooney, RAL

Presenter: ROONEY, Matt (Rutherford Lab)

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 24 Type: not specified

Design and helium cooling of T2K target

Wednesday, 6 September 2006 10:30 (10 minutes)

Presenter, M. Fitton, RAL

Presenter: FITTON, Mike (Rutherford Lab)

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 25 Type: not specified

T2K target station volume and decay volume

Wednesday, 6 September 2006 10:40 (20 minutes)

Presenter, NN., KEK

Presenter: YAMADA, Yoshikazu (KEK)

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 26 Type: not specified

NuMI system upgrades for 1MW

Wednesday, 6 September 2006 11:30 (20 minutes)

Presenter, M. Martens

Presenter: MARTENS, Mike (Fermilab)

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 27 Type: not specified

Accelerator Ugrades to provide 1 MW for NuMI

Wednesday, 6 September 2006 11:10 (20 minutes)

Presenter, B. Zwaska

Presenter: ZWASKA, Bob (Fermilab)

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 28 Type: not specified

Design and operation of the CNGS horns

Wednesday, 6 September 2006 13:30 (30 minutes)

Presenter: RANGOD, Stephane (CERN)

Session Classification: HORNS and beam dumps

Contribution ID: 29 Type: not specified

Laser Vibration measurements at CERN

Wednesday, 6 September 2006 14:00 (20 minutes)

Presenter: WILFINGER, Roman (Unknown)

Session Classification: HORNS and beam dumps

Contribution ID: 30 Type: not specified

NuMI Horns Experience

Wednesday, 6 September 2006 14:20 (30 minutes)

Presenter, J. Hylen, Fermilab

Presenter: HYLEN, Jim

Session Classification: HORNS and beam dumps

Contribution ID: 31 Type: not specified

COFFEE BREAK

Wednesday, 6 September 2006 14:50 (40 minutes)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{HORNS and beam dumps}$

T2K horns

Contribution ID: 32 Type: not specified

T2K horns

Wednesday, 6 September 2006 15:30 (15 minutes)

Presenter, A.K. Ichikawa, KEK

Presenter: ICHIKAWA, Atsuko (KEK)

Session Classification: HORNS and beam dumps

Contribution ID: 33 Type: not specified

T2K horn test operation

Wednesday, 6 September 2006 16:00 (15 minutes)

T. Sekigutchi, KEK

Presenter: SEKIGUCHI, Tetsuro (KEK)

Session Classification: HORNS and beam dumps

Contribution ID: 34 Type: not specified

Status of T2K hadron absorber development

Wednesday, 6 September 2006 16:15 (15 minutes)

Presenter, T. Ishikda, KEK

Presenter: ISHIDA, Taku (KEK)

Session Classification: HORNS and beam dumps

Contribution ID: 35 Type: not specified

Technical aspects of the T2K horn design

Wednesday, 6 September 2006 15:45 (15 minutes)

Presenter, L. Bartoszek

Presenter: BARTOSZEK, Larry (Bartoszek Engineering)

Session Classification: HORNS and beam dumps

Contribution ID: 36 Type: not specified

FEM analyses related to T2K hadron absorber design

Wednesday, 6 September 2006 16:30 (1h 30m)

Presenter, C. Densham

Presenter: DENSHAM, Chris (Rutherford Lab)

Session Classification: HORNS and beam dumps

Contribution ID: 37 Type: not specified

CNGS secondary beam monitors: design and performance

Friday, 8 September 2006 09:00 (40 minutes)

Presenter: GSCHWENDTNER, Edda (CERN)

Session Classification: SECONDARY BEAM and NEUTRINO MONITORING

Contribution ID: 38 Type: not specified

NuMI Secondary Beam Monitor Performance

Friday, 8 September 2006 09:40 (40 minutes)

Presenter, S. Kopp

Presenter: KOPP, Sacha (Texas Univ.)

Session Classification: SECONDARY BEAM and NEUTRINO MONITORING

Contribution ID: 39 Type: not specified

COFFEE BREAK

Friday, 8 September 2006 10:20 (30 minutes)

Session Classification: SECONDARY BEAM and NEUTRINO MONITORING

Contribution ID: 40 Type: not specified

T2K controls / DAQ

Friday, 8 September 2006 10:50 (10 minutes)

Presenter, K. Sakashita, KEK

Presenter: SAKASHITA, Ken (KEK)

Session Classification: SECONDARY BEAM and NEUTRINO MONITORING

Contribution ID: 41 Type: not specified

T2K muon monitors

Friday, 8 September 2006 11:00 (15 minutes)

Presenter, K. Matsuoka

Presenter: MATSUOKA, Kodai (Kyoto Univ.)

Session Classification: SECONDARY BEAM and NEUTRINO MONITORING

Contribution ID: 42 Type: not specified

MiniBooNE Little Muon Counter Detector results

Friday, 8 September 2006 11:30 (15 minutes)

Presenter: TZANOV, Martin (Colorado Univ.)

Session Classification: SECONDARY BEAM and NEUTRINO MONITORING

Contribution ID: 43 Type: not specified

T2K near detectors

Friday, 8 September 2006 11:15 (15 minutes)

Presenter, M. Yokoyama, Kyoto

Presenter: YOKOYAMA, Masashi (Kyoto Univ.)

Session Classification: SECONDARY BEAM and NEUTRINO MONITORING

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

MiniBooNE Antineutrino Running: flux and backgrounds

Friday, 8 September 2006 11:45 (35 minutes)

Presenter: WASCKO, M.O. (Imperial College)

Session Classification: SECONDARY BEAM and NEUTRINO MONITORING

Contribution ID: 45 Type: not specified

Rad-hard normal magnets and their quick handling

Saturday, 9 September 2006 08:30 (30 minutes)

Presenters, E. Hirose / K. Tanaka, KEK

Presenters: HIROSE, Erina (KEK); TANAKA, Kazuhiro (KEK)

Session Classification: HOT HANDLING and RADIATION PROTECTION

Contribution ID: 46 Type: not specified

NuMI Repairs for Hot Components

Saturday, 9 September 2006 09:00 (30 minutes)

Presenter, J. Hylen, Fermilab

Presenter: HYLEN, Jim (Fermilab)

Session Classification: HOT HANDLING and RADIATION PROTECTION

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

NuMI Radiation and Environment Protection

Saturday, 9 September 2006 09:30 (20 minutes)

Presenter: MARTENS, Mike

Session Classification: HOT HANDLING and RADIATION PROTECTION

Contribution ID: 48 Type: not specified

Radiation protection aspects of the commissioning of the CNGS facility

Saturday, 9 September 2006 09:50 (30 minutes)

Presenter, H. Vincke, CERN

Presenter: VINCKE, Heinz (CERN)

Session Classification: HOT HANDLING and RADIATION PROTECTION

Contribution ID: 49 Type: not specified

COFFEE BREAK

Saturday, 9 September 2006 10:20 (40 minutes)

Session Classification: HOT HANDLING and RADIATION PROTECTION

Contribution ID: 50 Type: not specified

CNGS target handling

Saturday, 9 September 2006 11:00 (30 minutes)

Presenter: BRUNO, Luca (CERN)

Session Classification: HOT HANDLING and RADIATION PROTECTION

Contribution ID: 51 Type: not specified

CNGS horn handling

Saturday, 9 September 2006 11:30 (30 minutes)

Presenter: PARDONS, Ans (CERN)

Session Classification: HOT HANDLING and RADIATION PROTECTION

Contribution ID: 52 Type: not specified

Radiation protection in J-PARC neutrino beam line

Saturday, 9 September 2006 12:00 (30 minutes)

Presenter, Y. Oyama, KEK

Presenter: OYAMA, Yuichi (KEK)

Session Classification: HOT HANDLING and RADIATION PROTECTION

Contribution ID: 53 Type: not specified

MiniBooNE beam simulation (including hadron production)

Saturday, 9 September 2006 13:30 (20 minutes)

Presenter: MAHN, Kendall (Columbia Univ.)

Session Classification: HADRON PRODUCTION and BEAM SIMULATIONS

Contribution ID: 54 Type: not specified

NA49 hadron production results

Presenter, D. Varge, to be confirmed

Contribution ID: 55 Type: not specified

FLUKA for CNGS

Saturday, 9 September 2006 14:10 (30 minutes)

Presenter, A. Ferrari, to be confirmed

Presenter: FERRARI, Alfredo (CERN)

Session Classification: HADRON PRODUCTION and BEAM SIMULATIONS

Contribution ID: 56 Type: not specified

NuMI Beam Monte Carlo and Hadron Production Uncertainties

Saturday, 9 September 2006 14:40 (20 minutes)

Presenter, Z. Pavlovic

Presenter: PAVLOVIC, Zarko (Texas Univ.)

Session Classification: HADRON PRODUCTION and BEAM SIMULATIONS

Contribution ID: 57 Type: not specified

Constraining kaon-decay neutrinos from the high energy tail

Saturday, 9 September 2006 15:00 (15 minutes)

Presenter: MAHN, Kendall (Columbia Univ.)

Session Classification: HADRON PRODUCTION and BEAM SIMULATIONS

Contribution ID: 58 Type: not specified

E907 (Main Injector Particle Production)

Presenter, J. Paley

Presenter: PALEY, Jon (Indiana Univ.)

Contribution ID: 59 Type: not specified

COFFEE BREAK

Saturday, 9 September 2006 15:30 (1 hour)

Session Classification: HADRON PRODUCTION and BEAM SIMULATIONS

Contribution ID: **60** Type: **not specified**

Operational Experience with the CNGS beam position monitoring system

Tuesday, 5 September 2006 14:05 (15 minutes)

Primary authors: JONES, Rhodri (CERN); BOGEY, Thierry (CERN)

Presenters: JONES, Rhodri (CERN); BOGEY, Thierry (CERN)

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: 61 Type: not specified

Extraction studies with CNGS beam

Tuesday, 5 September 2006 13:50 (15 minutes)

Presenter: KAIN, Verena (CERN)

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: **62** Type: **not specified**

Experimental Assessment of Radiation Damage in Targets Considered in Neutrino Superbeam and Neutrino Factory Initiatives

Wednesday, 6 September 2006 11:50 (15 minutes)

Presenter: SIMOS, Nick (Brookhaven National Laboratory (BNL))

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 63 Type: not specified

Departure from CERN, Main Building

Contribution ID: 64 Type: not specified

Departure from CERN Main Building

Contribution ID: 65 Type: not specified

The T2K target installation and support system

Wednesday, 6 September 2006 11:00 (10 minutes)

Presenter: DENSHAM, Chris

Session Classification: TARGETS and upgrades

Contribution ID: 66 Type: not specified

Experience with the BTV at CNGS - profiles and positions

Tuesday, 5 September 2006 14:20 (10 minutes)

Presenter: BRAVIN, Enrico (AB/BDI)

Session Classification: PROTON BEAM & INSTRUMENTATION

Contribution ID: 67 Type: not specified

OPERA start-up results

Tuesday, 5 September 2006 11:30 (10 minutes)

Presenter: AUTIERO, Dario (IN2P3 Lyon)

Session Classification: OVERVIEW OF PROJECTS

Contribution ID: 68 Type: not specified

Photos and Movies by L. Bartoszek

Contribution ID: 69 Type: not specified

Next NBI workshop

Saturday, 9 September 2006 16:30 (20 minutes)

Presenter: KOBAYASHI, Takashi (High Energy Accelerator Research Organization (KEK))

Session Classification: CLOSING - Next NBI workshop