International Conference on Particle Physics "In Memoriam" Engin Arık and Her Colleagues

Report of Contributions

Opening Remarks

Contribution ID: 0 Type: not specified

Opening Remarks

Monday 27 October 2008 10:30 (10 minutes)

Presenter: Prof. GÜLMEZ, Erhan (Bogazici University)

Session Classification: WELCOME AND OPENING

Contribution ID: 1 Type: not specified

Rector's Welcome, Boğaziçi University

Monday 27 October 2008 10:40 (10 minutes)

Primary author: ÖZCALDIRAN, Kadri (Bogazici University)

Presenter: BARBAROSOGLU, Gülay (Bogazici University)

Session Classification: WELCOME AND OPENING

Contribution ID: 2 Type: not specified

Rector's Welcome, Doğuş University

Monday 27 October 2008 10:50 (10 minutes)

Rector's Welcome, Doğuş University

Primary author: UYSAL, Mitat (Doğuş University)

Presenter: CERANOGLU, Ahmet (Doğuş University)

Session Classification: WELCOME AND OPENING

Contribution ID: 3 Type: **not specified**

Physics with Long Baseline, Broad Band Neutrino Beams and Large Detectors

Monday 27 October 2008 14:35 (50 minutes)

Primary author: SAMIOS, Nicholas P. (BNL/RBRC)

Presenter: SAMIOS, Nicholas P. (BNL/RBRC)

Session Classification: OPENING PLENARY

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

The ATLAS Experiment Entering Operation

Monday 27 October 2008 15:25 (50 minutes)

Primary author: JENNI, Peter (CERN)

Presenter: JENNI, Peter (CERN)

Session Classification: OPENING PLENARY

COFFEE BREAK

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

COFFEE BREAK

Monday 27 October 2008 16:15 (30 minutes)

Session Classification: OPENING PLENARY

Contribution ID: 6 Type: **not specified**

The enigmatic sun as laboratory for new physics

Monday 27 October 2008 16:45 (50 minutes)

Primary author: Prof. ZIOUTAS, Konstantin (University of Patras)

Presenter: Prof. ZIOUTAS, Konstantin (University of Patras)

Session Classification: OPENING PLENARY

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Latest Results from the Tevatron

Monday 27 October 2008 17:35 (50 minutes)

Primary author: NACHTMAN, Jane (The University of Iowa/FNAL)

Presenter: NACHTMAN, Jane (The University of Iowa/FNAL)

Session Classification: OPENING PLENARY

Contribution ID: 8 Type: not specified

Physics with the CMS Detector

Tuesday 28 October 2008 09:00 (50 minutes)

Primary author: GREEN, Dan (Fermi National Accelerator Laboratory (FNAL))

Presenter: GREEN, Dan (Fermi National Accelerator Laboratory (FNAL))

Session Classification: HIGH ENERGY PHYSICS IN LHC PLENARY

Contribution ID: 9 Type: not specified

What physics at the SLHC

Tuesday 28 October 2008 09:50 (50 minutes)

Primary author: DENEGRI, Daniel (DAPNIA)

Presenter: DENEGRI, Daniel (DAPNIA)

Session Classification: HIGH ENERGY PHYSICS IN LHC PLENARY

Contribution ID: 10 Type: not specified

COFFEE BREAK

Tuesday 28 October 2008 10:40 (20 minutes)

Session Classification: HIGH ENERGY PHYSICS IN LHC PLENARY

Contribution ID: 11 Type: not specified

Women and physics

Tuesday 28 October 2008 11:00 (50 minutes)

Primary author: GAGNON, Pauline (Indiana University)

Presenter: GAGNON, Pauline (Indiana University)

Session Classification: HIGH ENERGY PHYSICS IN LHC PLENARY

Contribution ID: 12 Type: not specified

Search for the Higgs bosons at the LHC

Tuesday 28 October 2008 11:50 (50 minutes)

Primary author: KOURKOUMELIS, Christine (University of Athens)

Presenter: KOURKOUMELIS, Christine (University of Athens)

Session Classification: HIGH ENERGY PHYSICS IN LHC PLENARY

Contribution ID: 13 Type: not specified

The ATLAS TRT: its characteristics, construction, test-beam performance /experience and results with first data

Tuesday 28 October 2008 14:00 (15 minutes)

Primary author: FROIDVEAUX, Daniel (CERN)

Presenter: FROIDVEAUX, Daniel (CERN)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION I

Contribution ID: 14 Type: not specified

CASTOR: A novel, very forward calorimeter at CMS

Tuesday 28 October 2008 14:15 (15 minutes)

Primary author: Prof. PANAGIOTOU, Apostolos (University of Athens, Hellas)

Presenter: Prof. PANAGIOTOU, Apostolos (University of Athens, Hellas)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION I

Contribution ID: 15 Type: not specified

Prospects for quark searches and their impact to Higgs searches in ATLAS

Tuesday 28 October 2008 14:30 (15 minutes)

Primary author: Dr UNEL, Gokhan (U.C. Irvine)

Presenter: Dr UNEL, Gokhan (U.C. Irvine)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION I

Contribution ID: 16 Type: not specified

CMS triggers for LHC startup

Tuesday 28 October 2008 14:45 (15 minutes)

Primary author: NGUYEN, Chi Nhan (Texas A&M University)

Presenter: NGUYEN, Chi Nhan (Texas A&M University)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION I

Contribution ID: 17 Type: not specified

Search for the VBF Higgs->tau-tau decays with the ATLAS Detector at the LHC

Tuesday 28 October 2008 15:00 (15 minutes)

Primary author: MAZINI, Rachid (University of Toronto)

Presenter: MAZINI, Rachid (University of Toronto)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION I

Contribution ID: 18 Type: not specified

Searching for new physics in events with three leptons in ATLAS

Tuesday 28 October 2008 15:15 (15 minutes)

Primary author: POTTER, Christina (RHUL)

Presenter: POTTER, Christina (RHUL)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION I

Contribution ID: 19 Type: not specified

The reach of the ATLAS experiment in SUSY parameter space

Tuesday 28 October 2008 15:30 (15 minutes)

Primary author: DIETRICH, Janet (Universitaet Freiburg)

Presenter: DIETRICH, Janet (Universitaet Freiburg)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION I

Contribution ID: 20 Type: not specified

Diboson Physics Studies in the ATLAS Experiment

Tuesday 28 October 2008 15:45 (15 minutes)

Primary author: LEVIN, Dan (University of Michigan)

Presenter: LEVIN, Dan (University of Michigan)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION I

Contribution ID: 21 Type: not specified

Rediscovering SM physics with the ATLAS detector

Tuesday 28 October 2008 16:30 (15 minutes)

Primary author: FLOWERDEW, Michael James (University of Liverpool)

Presenter: FLOWERDEW, Michael James (University of Liverpool)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION II

Contribution ID: 22 Type: not specified

Production of jets accompanied by W and Z bosons at LHC startup

Tuesday 28 October 2008 16:45 (15 minutes)

Primary author: DOBUR, Didar (INFN, Sezione di Pisa)

Presenter: DOBUR, Didar (INFN, Sezione di Pisa)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION II

Contribution ID: 23 Type: not specified

Jet Shapes at CMS

Tuesday 28 October 2008 17:00 (15 minutes)

Primary author: KURT, Pelin (Cukurova University/FNAL)

Presenter: KURT, Pelin (Cukurova University/FNAL)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION II

Contribution ID: 24 Type: not specified

Electron and Photon Reconstruction and Identification with the ATLAS Detector

Tuesday 28 October 2008 17:15 (15 minutes)

Primary author: MALEEV, Victor (Petersburg Nuclear Physics Institute (PNPI))

Presenter: MALEEV, Victor (Petersburg Nuclear Physics Institute (PNPI))

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION II

Contribution ID: 25 Type: not specified

MSSM neutral Higgs searches

Tuesday 28 October 2008 17:30 (15 minutes)

Primary author: GENTILE, Simonetta (Universita di Roma I "La Sapienza")

Presenter: GENTILE, Simonetta (Universita di Roma I "La Sapienza")

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION II

Contribution ID: 26 Type: not specified

Muon Identification for the ATLAS Experiment

Tuesday 28 October 2008 17:45 (15 minutes)

Primary author: MOYSE, Edward (UMass)

Presenter: MOYSE, Edward (UMass)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION II

Contribution ID: 27 Type: not specified

Search For Scalar And Vector Diquarks At The LHC

Tuesday 28 October 2008 18:00 (15 minutes)

Primary author: SAHIN, Mehmet (Ankara University)

Co-author: CAKIR, Orhan (University of Ankara)

Presenter: SAHIN, Mehmet (Ankara University)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION II

Contribution ID: 28 Type: not specified

A study of anomalous events in the HF PMTs

Tuesday 28 October 2008 18:15 (15 minutes)

Primary author: HALU, Arda (Bogazici University)

Co-authors: GÜLMEZ, Erhan (Bogazici University); DELIOMEROGLU, Mehmet (Bogazici Univer-

sity)

Presenter: HALU, Arda (Bogazici University)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION II

Contribution ID: 29 Type: not specified

Charm physics with CHORUS

Wednesday 29 October 2008 09:00 (5 minutes)

Primary author: PANMAN, Jaap (CERN)

Presenter: PANMAN, Jaap (CERN)

Session Classification: DARK MATTER AND NEUTRINO PHYSICS PLENARY

Contribution ID: 30 Type: not specified

Final results from a search for nu-mu to nu-tau oscillations with the CHORUS experiment

Wednesday 29 October 2008 09:05 (5 minutes)

Primary author: Prof. TSENOV, Roumen (University of Sofia)

Presenter: Prof. TSENOV, Roumen (University of Sofia)

Session Classification: DARK MATTER AND NEUTRINO PHYSICS PLENARY

Contribution ID: 31 Type: not specified

Structure of the Proton, Neutron, and Deuteron from Scattering of Polarized Electrons by Polarized Gas Targets

Wednesday 29 October 2008 11:00 (50 minutes)

Primary author: MATTHEWS, June L. (MIT)

Presenter: MATTHEWS, June L. (MIT)

Session Classification: SPIN PHYSICS PLENARY

Contribution ID: 32 Type: not specified

Hadron Spin Physics

Wednesday 29 October 2008 11:50 (50 minutes)

Primary author: PENZO, Aldo (INFN-Trieste)

Presenter: PENZO, Aldo (INFN-Trieste)

Session Classification: SPIN PHYSICS PLENARY

Contribution ID: 33 Type: not specified

Borexino Experiment Results

Wednesday 29 October 2008 14:00 (45 minutes)

Primary author: GIAMMARCHI, Marco (INFN - Milan)

Presenter: GIAMMARCHI, Marco (INFN - Milan)

Session Classification: DARK MATTER CONTRIBUTED TALKS SESSION

Contribution ID: 34 Type: not specified

The Status of OPERA: Long Baseline Neutrino Oscillation Experiment

Wednesday 29 October 2008 14:45 (45 minutes)

Primary author: GULER, Murat Ali (METU)

Presenter: GULER, Murat Ali (METU)

Session Classification: DARK MATTER CONTRIBUTED TALKS SESSION

Contribution ID: 35 Type: not specified

Recent Developments in Neutrino Physics

Wednesday 29 October 2008 15:30 (30 minutes)

Primary author: PASCHOS, Emmanuel A. (Dortmund University)

Presenter: PASCHOS, Emmanuel A. (Dortmund University)

Session Classification: DARK MATTER CONTRIBUTED TALKS SESSION

Contribution ID: 36 Type: not specified

Search for low scale gravity signatures in ATLAS

Wednesday 29 October 2008 16:30 (15 minutes)

Primary author: KARAGOZ UNEL, Muge (University of Oxford)

Presenter: KARAGOZ UNEL, Muge (University of Oxford)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION III

Contribution ID: 37 Type: not specified

Search for the Standard Model Higgs->gamma-gamma decays with the ATLAS Detector at the LHC

Wednesday 29 October 2008 16:45 (15 minutes)

Primary author: MARCHAND, Jean-François (LAPP)

Presenter: MARCHAND, Jean-François (LAPP)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION III

Contribution ID: 38 Type: not specified

Vector Boson Scattering at ATLAS

Wednesday 29 October 2008 17:00 (15 minutes)

Primary author: OZCAN, Erkcan (University College London)

Presenter: OZCAN, Erkcan (University College London)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION III

Contribution ID: 39 Type: not specified

Determination of invisible Z boson+jets background to Hadronic SUSY search

Wednesday 29 October 2008 17:15 (15 minutes)

Primary author: TOPAKLI, Hüseyin (Cukurova University/FNAL)

Presenter: TOPAKLI, Hüseyin (Cukurova University/FNAL)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION III

Contribution ID: 40 Type: not specified

Early top physics in ATLAS

Wednesday 29 October 2008 17:30 (15 minutes)

Primary author: SCHIECK, Jochen (Max-Planck-Institut für Physik)

Presenter: SCHIECK, Jochen (Max-Planck-Institut für Physik)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION III

Contribution ID: 41 Type: not specified

b-tagging performance in ATLAS

Wednesday 29 October 2008 17:45 (15 minutes)

Primary author: GORFINE, Grant (Bergische Universitaet Wuppertal)

Presenter: GORFINE, Grant (Bergische Universitaet Wuppertal)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION III

Contribution ID: 42 Type: not specified

Anomalous Single Production of the Fourth Generation Quarks at Future ep and gamma-p Colliders

Wednesday 29 October 2008 18:00 (15 minutes)

Primary author: CIFTCI, Abbas Kenan (University of Ankara)

Presenter: CIFTCI, Abbas Kenan (University of Ankara)

Session Classification: LHC PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION III

Contribution ID: 43 Type: not specified

A new accelerator for advanced research and cancer therapy

Thursday 30 October 2008 09:00 (50 minutes)

Primary author: PEACH, Ken (JAI-University of Oxford/RHUL)

Presenter: PEACH, Ken (JAI-University of Oxford/RHUL)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS PLENARY

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

The SLHC Program and CMS Detector Upgrades

Thursday 30 October 2008 09:50 (50 minutes)

Primary author: ONEL, Yasar (The University of Iowa)

Presenter: ONEL, Yasar (The University of Iowa)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS PLENARY

Contribution ID: 45 Type: not specified

COFFEE BREAK

Thursday 30 October 2008 10:40 (20 minutes)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS PLENARY

Contribution ID: 46 Type: not specified

The Physics Case for CLIC

Thursday 30 October 2008 11:00 (50 minutes)

Primary author: ELLIS, Jonathan R. (CERN)

Presenter: ELLIS, Jonathan R. (CERN)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS PLENARY

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

The International Linear Collider and its Detectors

Thursday 30 October 2008 11:50 (50 minutes)

Primary author: REPOND, Jose (ANL)

Presenter: REPOND, Jose (ANL)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS PLENARY

Contribution ID: 48 Type: **not specified**

Turkish Accelerator Center (TAC) Project First Facility and Road Map

Thursday 30 October 2008 14:00 (45 minutes)

Primary author: YAVAS, Ömer (Ankara University)

Presenter: YAVAS, Ömer (Ankara University)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION

Contribution ID: 49 Type: not specified

Energy Recovery Linac as an Alternative Option for TAC and QCD-E Projects

Thursday 30 October 2008 14:45 (15 minutes)

Primary author: KETENOGLU, Bora (Ankara University)

Co-author: YAVAS, Ömer (Ankara University)

Presenter: KETENOGLU, Bora (Ankara University)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION

Contribution ID: 50 Type: not specified

Comparison of Double Bend and Triple Bend Achromatic Lattice Structures for TAC TDR-SR

Thursday 30 October 2008 15:00 (15 minutes)

Primary author: ZENGIN, Kahraman (Ankara University)

Co-authors: CIFTCI, Abbas Kenan (Ankara University); NERGIZ, Zafer (Nigde University)

Presenter: ZENGIN, Kahraman (Ankara University)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION

Contribution ID: 51 Type: not specified

Main Characteristics of TAC IR FEL

Thursday 30 October 2008 15:15 (15 minutes)

Primary author: YAVAS, Ömer (Ankara University)

Presenter: YAVAS, Ömer (Ankara University)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION

Contribution ID: 52 Type: not specified

Research Potential of TAC IR FEL Facility

Thursday 30 October 2008 15:30 (15 minutes)

Primary author: TURAL, Müge (Ankara University)

Co-authors: ARIKAN, Pervin (Gazi University); YAVAS, Ömer (Ankara University)

Presenter: TURAL, Müge (Ankara University)

Session Classification: ACCELERATOR PHYSICS CONTRIBUTED TALKS SESSION

Contribution ID: 53 Type: not specified

The Status of the CMS

Friday 31 October 2008 09:00 (50 minutes)

Primary author: GREEN, Dan (Fermi National Accelerator Laboratory (FNAL))

Presenter: GREEN, Dan (Fermi National Accelerator Laboratory (FNAL))

Session Classification: CLOSING PLENARY

Contribution ID: 54 Type: not specified

Deuteron Dipole Moment Experiment

Friday 31 October 2008 09:50 (50 minutes)

Primary author: Dr SEMERTZIDIS, Yannis (BNL)

Presenter: Dr SEMERTZIDIS, Yannis (BNL)

Session Classification: CLOSING PLENARY

COFFEE BREAK

Contribution ID: 55 Type: not specified

COFFEE BREAK

Friday 31 October 2008 10:40 (20 minutes)

Session Classification: CLOSING PLENARY

Contribution ID: 56 Type: not specified

Naturalness of the Fourth SM Family

Friday 31 October 2008 11:00 (50 minutes)

Primary author: SULTANSOY, Saleh (TOBB University of Economics and Technology)

Presenter: SULTANSOY, Saleh (TOBB University of Economics and Technology)

Session Classification: CLOSING PLENARY