CARE-HHH-APD LHC-LUMI-06 workshop



Report of Contributions

Introductory remarks

Contribution ID: 0 Type: not specified

Introductory remarks

Monday 16 October 2006 09:30 (5 minutes)

Author: FUSTER VERDU, Juan (IFIC)

Presenter: FUSTER VERDU, Juan (IFIC)

Session Classification: IR upgrade I (morning)

Contribution ID: 1 Type: not specified

Status of LHC upgrade

Monday 16 October 2006 09:35 (20 minutes)

Authors: ZIMMERMANN, Frank (CERN); SCANDALE, Walter (CERN)

Presenters: ZIMMERMANN, Frank (CERN); SCANDALE, Walter (CERN)

Session Classification: IR upgrade I (morning)

Contribution ID: 2 Type: not specified

CMS perspective of upgrade

Monday 16 October 2006 09:55 (20 minutes)

Author: NASH, Jordan (CERN)

Presenter: NASH, Jordan (CERN)

Session Classification: IR upgrade I (morning)

Contribution ID: 3 Type: not specified

ATLAS perspective of upgrade

Monday 16 October 2006 10:15 (20 minutes)

Author: GRAFSTROM, Per (CERN)

Presenter: GRAFSTROM, Per (CERN)

Session Classification: IR upgrade I (morning)

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Consideration on LHC upgrade from US perspective

Monday 16 October 2006 10:35 (20 minutes)

Author: STRAIT, Jim (Fermi National Accelerator Laboratory (FNAL))

Presenter: STRAIT, Jim (Fermi National Accelerator Laboratory (FNAL))

Session Classification: IR upgrade I (morning)

Discussion

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Discussion

Monday 16 October 2006 10:55 (15 minutes)

Session Classification: IR upgrade I (morning)

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Nb3Sn large aperture large gradient

Monday 16 October 2006 12:00 (20 minutes)

Author: SEN, Tanaji (FNAL)

Presenter: SEN, Tanaji (FNAL)

Session Classification: IR upgrade I (morning)

CARE-HHH-··· / Report of Contributions

NbTi pushed

Contribution ID: 9 Type: not specified

NbTi pushed

Monday 16 October 2006 12:20 (20 minutes)

Author: TAYLOR, Thomas (CERN)

Presenter: TAYLOR, Thomas (CERN)

Session Classification: IR upgrade I (morning)

Contribution ID: 10 Type: not specified

Development of Nb3Sn model quadrupoles in the US

Monday 16 October 2006 11:40 (20 minutes)

Author: SABBI, Gianluca (Fermilab)

Presenter: SABBI, Gianluca (Fermilab)

Session Classification: IR upgrade I (morning)

Contribution ID: 11 Type: not specified

Insertion solutions from parametric study

Tuesday 17 October 2006 09:30 (20 minutes)

Author: KOUTCHOUK, jean-pierre (AT-MCS)

Presenter: KOUTCHOUK, jean-pierre (AT-MCS)

Session Classification: IR upgrade II (morning)

Contribution ID: 12 Type: not specified

D0 and its integrability

Tuesday 17 October 2006 09:50 (20 minutes)

Author: STERBINI, Guido (CERN)

Presenter: STERBINI, Guido (CERN)

Session Classification: IR upgrade II (morning)

CARE-HHH- · · · Q0 with I^* =13 m

Contribution ID: 13 Type: not specified

Q0 with I*=13 m

Tuesday 17 October 2006 10:10 (20 minutes)

Author: LAFACE, Emanuele (CERN)

Presenter: LAFACE, Emanuele (CERN)

Session Classification: IR upgrade II (morning)

Contribution ID: 14 Type: not specified

Integrability of Q0 in experiments

Tuesday 17 October 2006 10:30 (20 minutes)

Author: LIMON, Peter J. (Fermi National Accelerator Laboratory (FNAL))

Presenter: LIMON, Peter J. (Fermi National Accelerator Laboratory (FNAL))

Session Classification: IR upgrade II (morning)

CARE-HHH-··· / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 15 Type: not specified

Discussion

Tuesday 17 October 2006 10:50 (30 minutes)

Session Classification: IR upgrade II (morning)

CARE-HHH-··· / Report of Contributions

IR upgrade web site

Contribution ID: 16 Type: not specified

IR upgrade web site

Tuesday 17 October 2006 11:50 (20 minutes)

Author: TOMAS, Rogelio (CERN)

Presenter: TOMAS, Rogelio (CERN)

Session Classification: IR upgrade II (morning)

Contribution ID: 17 Type: not specified

Parametric tool for insertion ranking

Tuesday 17 October 2006 12:10 (20 minutes)

Author: TODESCO, Ezio (CERN)

Presenter: TODESCO, Ezio (CERN)

Session Classification: IR upgrade II (morning)

Contribution ID: 18 Type: not specified

Wire compensation

Tuesday 17 October 2006 12:30 (20 minutes)

Author: DORDA, Ulrich (Technische Universitaet Wien (TU))

Presenter: DORDA, Ulrich (Technische Universitaet Wien (TU))

Session Classification: IR upgrade II (morning)

Contribution ID: 19 Type: not specified

Long-range beam-beam compensation test at RHIC

Tuesday 17 October 2006 12:50 (20 minutes)

Author: FISCHER, Wolfram (BNL)

Presenter: FISCHER, Wolfram (BNL)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{IR upgrade II (morning)}$

Discussion

Contribution ID: 20 Type: not specified

Discussion

Tuesday 17 October 2006 13:10 (30 minutes)

Session Classification: IR upgrade II (morning)

Crab-cavity optics

Contribution ID: 21 Type: not specified

Crab-cavity optics

Tuesday 17 October 2006 15:10 (20 minutes)

Author: TOMAS, Rogelio (CERN)

Presenter: TOMAS, Rogelio (CERN)

Session Classification: IR upgrade II (afternoon)

Crab cavities

Contribution ID: 22 Type: not specified

Crab cavities

Tuesday 17 October 2006 15:30 (20 minutes)

Author: CALAGA, Rama Buchi Rao

Presenter: CALAGA, Rama Buchi Rao

Session Classification: IR upgrade II (afternoon)

Contribution ID: 23 Type: not specified

Technological aspects of crab cavities

Tuesday 17 October 2006 15:50 (20 minutes)

Author: TUCKMANTEL, Joachim (CERN)

Presenter: TUCKMANTEL, Joachim (CERN)

Session Classification: IR upgrade II (afternoon)

Contribution ID: 24 Type: not specified

Beam-beam effect with an external noise in LHC

Tuesday 17 October 2006 16:10 (20 minutes)

Author: OHMI, Kazuhito (KEK)

Presenter: OHMI, Kazuhito (KEK)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{IR upgrade II (afternoon)}$

Discussion

Contribution ID: 25 Type: not specified

Discussion

Tuesday 17 October 2006 16:30 (30 minutes)

Session Classification: IR upgrade II (afternoon)

Contribution ID: 26 Type: not specified

Head-on compensation with e-lenses (time, risk, performance)

Tuesday 17 October 2006 17:30 (20 minutes)

Author: SHILTSEV, Vladimir (Fermilab)

Presenter: SHILTSEV, Vladimir (Fermilab)

Session Classification: IR upgrade II (afternoon)

Cryogenic Limits

Contribution ID: 27 Type: not specified

Cryogenic Limits

Wednesday 18 October 2006 09:30 (20 minutes)

Author: TAVIAN, Laurent (CERN)

Presenter: TAVIAN, Laurent (CERN)

Session Classification: IR ranking

Discussion

Contribution ID: 28 Type: not specified

Discussion

Tuesday 17 October 2006 17:50 (30 minutes)

Session Classification: IR upgrade II (afternoon)

Contribution ID: 29 Type: not specified

Technological issues for ranking

Wednesday 18 October 2006 09:50 (20 minutes)

Authors: ZIMMERMANN, Frank (AB/ABP); SCANDALE, Walter (CERN)

Presenters: ZIMMERMANN, Frank (AB/ABP); SCANDALE, Walter (CERN)

Session Classification: IR ranking

CARE-HHH-··· / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 30 Type: not specified

Discussion

Contribution ID: 31 Type: not specified

Conclusions for IR ranking (1)

Wednesday 18 October 2006 10:40 (30 minutes)

Author: SHILTSEV, Vladimir (Fermilab)

Presenter: SHILTSEV, Vladimir (Fermilab)

Session Classification: IR ranking

Contribution ID: 32 Type: not specified

Physics potential of PS2 and PS+

Wednesday 18 October 2006 11:40 (20 minutes)

Author: BLONDEL, Alain (Departement de Physique Nucleaire et Corpusculaire (DPNC))

Presenter: BLONDEL, Alain (Departement de Physique Nucleaire et Corpusculaire (DPNC))

Session Classification: IR ranking

Injector goals

Contribution ID: 33 Type: not specified

Injector goals

Thursday 19 October 2006 09:00 (15 minutes)

Author: SCANDALE, Walter (CERN)

Presenter: SCANDALE, Walter (CERN)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 34 Type: **not specified**

Scenarios for the upgrade of the LHC injectors' complex

Thursday 19 October 2006 09:15 (30 minutes)

Author: GAROBY, Roland (CERN)

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 35 Type: not specified

Physics potential pf PS2 & PS+ in regard to beta beams

Thursday 19 October 2006 09:45 (20 minutes)

Author: BERNABEU, Jose (IFIC)

Presenter: BERNABEU, Jose (IFIC)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 36 Type: not specified

Presentation of the FAIR synchrotrons SIS 100/300

Thursday 19 October 2006 10:05 (30 minutes)

Author: SPILLER, Peter (GSI)

Presenter: SPILLER, Peter (GSI)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 37 Type: not specified

Discussion

Thursday 19 October 2006 10:35 (15 minutes)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 38 Type: not specified

Beam transfer aspects

Thursday 19 October 2006 11:50 (20 minutes)

Author: GODDARD, Brennan (CERN)

Presenter: GODDARD, Brennan (CERN)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 39 Type: not specified

RF constraints on gamma at transition in PS2

Thursday 19 October 2006 12:10 (20 minutes)

Author: HANCOCK, Steven (CERN)

Presenter: HANCOCK, Steven (CERN)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 40 Type: not specified

PS2: basic considerations & optics

Thursday 19 October 2006 11:20 (30 minutes)

Authors: JOWETT, John (CERN); BENEDIKT, Michael (CERN)

Presenter: BENEDIKT, Michael (CERN)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 41 Type: not specified

Discussion

Thursday 19 October 2006 12:50 (30 minutes)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 42 Type: not specified

SPS Performance with PS2

Thursday 19 October 2006 14:50 (20 minutes)

Author: RUMOLO, Giovanni (CERN)

Presenter: RUMOLO, Giovanni (CERN)

Session Classification: Injector upgrade (afternoon)

Contribution ID: 43 Type: not specified

Magnets for SPS+

Thursday 19 October 2006 15:10 (40 minutes)

Author: KIRBY, Glyn (CERN)

Presenter: KIRBY, Glyn (CERN)

Session Classification: Injector upgrade (afternoon)

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Pipetron approach for the LHC complex

Thursday 19 October 2006 15:50 (20 minutes)

Author: SHILTSEV, Vladimir (Fermilab)

Presenter: SHILTSEV, Vladimir (Fermilab)

Session Classification: Injector upgrade (afternoon)

Contribution ID: 45 Type: not specified

Discussion

Thursday 19 October 2006 16:40 (1 hour)

Author: SCANDALE, Walter (CERN)

Presenters: ZIMMERMANN, Frank (AB/ABP); SCANDALE, Walter (CERN)

Session Classification: Injector upgrade (afternoon)

Contribution ID: 46 Type: not specified

Synthesis of the discussion

Thursday 19 October 2006 17:40 (15 minutes)

Author: ZIMMERMANN, Frank (AB/ABP)

Presenter: ZIMMERMANN, Frank (AB/ABP)

Session Classification: Injector upgrade (afternoon)

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

Intensity limitations in the injectors & LHC

Friday 20 October 2006 09:00 (30 minutes)

Author: ARDUINI, Gianluigi (CERN)

Presenter: ARDUINI, Gianluigi (CERN)

Session Classification: Intensity limitations (morning)

Contribution ID: 48 Type: **not specified**

Machine protection for PS2, SPS (LHC+)

Friday 20 October 2006 09:30 (20 minutes)

Author: SCHMIDT, Rudiger (CERN)

Presenter: SCHMIDT, Rudiger (CERN)

Session Classification: Intensity limitations (morning)

Contribution ID: 49 Type: not specified

Collimation for PS2, SPS, LHC

Friday 20 October 2006 09:50 (20 minutes)

Author: ASSMANN, Ralph (CERN)

Presenter: ASSMANN, Ralph (CERN)

Session Classification: Intensity limitations (morning)

Contribution ID: 50 Type: not specified

RF scenarios & longit. dynamics in SPS & LHC for 12.5 and 75 ns spacing

Friday 20 October 2006 10:10 (20 minutes)

Author: SHAPOSHNIKOVA, Elena (AB/RF CERN)

Presenter: SHAPOSHNIKOVA, Elena (AB/RF CERN)

Session Classification: Intensity limitations (morning)

Contribution ID: 51 Type: not specified

Transverse feedback for LHC in coast (and for PS2/PS+ & SPS?)

Friday 20 October 2006 11:00 (30 minutes)

Author: HOFLE, Wolfgang (CERN)

Presenter: HOFLE, Wolfgang (CERN)

Session Classification: Intensity limitations (morning)

Contribution ID: 52 Type: not specified

Experience with Tevatron feedback in coast

Friday 20 October 2006 11:30 (20 minutes)

Author: SHILTSEV, Vladimir (Fermilab)

Presenter: SHILTSEV, Vladimir (Fermilab)

Session Classification: Intensity limitations (morning)

CARE-HHH-··· / Report of Contributions

e-cloud in PS2, PS+, SPS+

Contribution ID: 53 Type: not specified

e-cloud in PS2, PS+, SPS+

Friday 20 October 2006 11:50 (30 minutes)

Author: FURMAN, Miguel (LBNL)

Presenter: FURMAN, Miguel (LBNL)

Session Classification: Intensity limitations (morning)

Contribution ID: 54 Type: **not specified**

Discussion

Friday 20 October 2006 12:20 (30 minutes)

Session Classification: Intensity limitations (morning)

Contribution ID: 55 Type: not specified

Discussion

Friday 20 October 2006 14:20 (20 minutes)

Session Classification: Intensity limitations (afternoon)

Contribution ID: 56 Type: **not specified**

Emerging recommendations for the LHC injection & Tentative conclusions of LUMI'06

Friday 20 October 2006 14:40 (20 minutes)

Authors: ZIMMERMANN, Frank (AB/ABP); SCANDALE, Walter (CERN)

Presenters: ZIMMERMANN, Frank (AB/ABP); SCANDALE, Walter (CERN)

Session Classification: Intensity limitations (afternoon)

Contribution ID: 57 Type: not specified

Space charge and electron cloud issues

Friday 20 October 2006 15:30 (30 minutes)

Author: FRANCHETTI, Giuliano (GSI)

Presenter: FRANCHETTI, Giuliano (GSI)

Session Classification: Intensity limitations (afternoon)

Contribution ID: 58 Type: not specified

Discussion

Friday 20 October 2006 16:00 (1 hour)

Session Classification: Intensity limitations (afternoon)

Contribution ID: 59 Type: not specified

Spare (for GSI discussions)

Friday 20 October 2006 17:00 (1 hour)

Session Classification: Intensity limitations (afternoon)

Closure

Contribution ID: 60 Type: not specified

Closure

Friday 20 October 2006 18:00 (20 minutes)

Session Classification: Intensity limitations (afternoon)

Contribution ID: 62 Type: not specified

Low-gradient triplet magnets

Monday 16 October 2006 14:10 (20 minutes)

Authors: BRUNING, Oliver (CERN); DE MARIA, Riccardo (CERN)

Presenters: BRUNING, Oliver (CERN); DE MARIA, Riccardo (CERN)

Session Classification: IR upgrade I (afternoon)

Contribution ID: 63 Type: not specified

Discussion

Monday 16 October 2006 15:10 (20 minutes)

Session Classification: IR upgrade I (afternoon)

Contribution ID: 64 Type: not specified

Limits on chromaticity correction

Monday 16 October 2006 16:00 (20 minutes)

Authors: FAUS-GOLFE, Angeles (Instituto de Fisica Corpuscular (IFIC) UV-CSIC); DE MARIA, Riccardo (CERN); TOMAS, Rogelio (CERN)

Presenters: FAUS-GOLFE, Angeles (Instituto de Fisica Corpuscular (IFIC) UV-CSIC); DE MARIA, Riccardo (CERN); TOMAS, Rogelio (CERN)

Session Classification: IR upgrade I (afternoon)

Contribution ID: 65 Type: not specified

Open midplane dipoles & crab cavity quadrupoles

Monday 16 October 2006 16:20 (20 minutes)

Author: GUPTA, Ramesh (BNL)

Presenter: GUPTA, Ramesh (BNL)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{IR upgrade I (afternoon)}$

CARE-HHH-··· / Report of Contributions

Contribution ID: 66 Type: not specified

(no title)

(no title)

Handling collision debris in quad. & dipole first option

Author: MOKHOV, Nikolai (FERMILAB)

Presenter: MOKHOV, Nikolai (FERMILAB)

Contribution ID: 67 Type: not specified

Energy deposition in the triplet as a function of distance to IP

Monday 16 October 2006 17:00 (20 minutes)

Author: BROGGI, Francesco (INFN - LASA Lab.)

Presenter: BROGGI, Francesco (INFN - LASA Lab.)

Session Classification: IR upgrade I (afternoon)

Contribution ID: 68 Type: not specified

Discussion

Monday 16 October 2006 17:20 (30 minutes)

Session Classification: IR upgrade I (afternoon)

Contribution ID: 69 Type: not specified

Handling collision debris in quad. & dipole first options

Monday 16 October 2006 16:40 (20 minutes)

Author: MOKHOV, Nikolai (FERMILAB)

Presenter: MOKHOV, Nikolai (FERMILAB)

Session Classification: IR upgrade I (afternoon)

Contribution ID: 70 Type: not specified

Dipole first with chromaticity issues

Monday 16 October 2006 14:30 (20 minutes)

Author: DE MARIA, Riccardo (CERN)

Presenter: DE MARIA, Riccardo (CERN)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{IR upgrade I (afternoon)}$

Contribution ID: 71 Type: not specified

US dipole first optics

Monday 16 October 2006 14:50 (20 minutes)

Author: SEN, Tanaji (FNAL)

Presenter: SEN, Tanaji (FNAL)

Session Classification: IR upgrade I (afternoon)

Contribution ID: 72 Type: not specified

Conclusions for IR ranking (2)

Wednesday 18 October 2006 11:10 (30 minutes)

Author: BRUNING, Oliver (CERN)

Presenter: BRUNING, Oliver (CERN)

Session Classification: IR ranking

Contribution ID: 73 Type: not specified

PS2 Optics Considerations

Thursday 19 October 2006 12:30 (20 minutes)

Author: JOWETT, John (CERN)

Presenter: BENEDIKT, Michael (CERN)

Session Classification: Injector upgrade (morning)

Contribution ID: 74 Type: **not specified**

Fast Ramping Magnets Design Issues

Friday 20 October 2006 18:20 (1 minute)

Author: KIRBY, Glyn (CERN)

Presenter: KIRBY, Glyn (CERN)

Contribution ID: 75 Type: **not specified**

Decreasing the LHC Impedance with a Nonlinear Collimation System

Friday 20 October 2006 18:25 (5 minutes)

Author: RESTA LOPEZ, Javier (Institut fur Physik)

Co-authors: FAUS-GOLFE, Angeles (Instituto de Fisica Corpuscular (IFIC) UV-CSIC); SCHULTE,

Daniel (CERN); ZIMMERMANN, Frank (AB/ABP)

Presenter: RESTA LOPEZ, Javier (Institut fur Physik)

Contribution ID: 76 Type: not specified

Compact Superconducting Magnets for the International Linear Collider

Friday 20 October 2006 18:30 (5 minutes)

Author: WANDERER, Peter (BNL)

Presenter: WANDERER, Peter (BNL)

Contribution ID: 77 Type: **not specified**

Collective Instabilities and Collisional Effects for a 2D Model of a Beam in a Storage Ring

Friday 20 October 2006 18:35 (5 minutes)

Author: TURCHETTI, Giorgio (U. Bologna)

Co-author: BENEDETTI, C. (U. Bologna)

Presenter: TURCHETTI, Giorgio (U. Bologna)