9th LHCb Computing Workshop

Report of Contributions

Contribution ID: 1 Type: not specified

Status of CERN analysis preservation project

Wednesday 17 May 2017 09:00 (30 minutes)

Presenter: SIMKO, Tibor (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 2 Type: not specified

The RECAST project

Wednesday 17 May 2017 09:30 (25 minutes)

Presenter: HEINRICH, Lukas Alexander (New York University (US))

Session Classification: -

Contribution ID: 3 Type: not specified

Docker and Singularity (see Friday afternoon session)

Session Classification: -

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

CERN cloud infrastructure

Wednesday 17 May 2017 09:55 (30 minutes)

Openstack, VMs, docker on a VM, Kubernetes etc

Presenters: VAN ELDIK, Jan (CERN); BRITO DA ROCHA, Ricardo (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

LHCb analysis preservation roadmap

Wednesday 17 May 2017 10:50 (30 minutes)

Presenter: NEUBERT, Sebastian (Ruprecht-Karls-Universitaet Heidelberg (DE))

Session Classification: -

Contribution ID: 6 Type: not specified

Discussion session

Wednesday 17 May 2017 11:20 (30 minutes)

- Feedback on roadmap document
- How to maintain an AP software stack?

Session Classification: -

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Status of new framework and performance measurements

Thursday 18 May 2017 09:00 (40 minutes)

Presenter: PONCE, Sebastien (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 8 Type: not specified

Performance measurements

Session Classification: -

Contribution ID: 9 Type: not specified

Analysis pipeline toolkits

Wednesday 17 May 2017 14:00 (30 minutes)

General concepts, use cases in LHCb, evaluation procedure

Presenter: BURR, Chris (University of Manchester (GB))

Session Classification: -

Contribution ID: 10 Type: not specified

Outcome of Intel workshop

Thursday 18 May 2017 09:40 (20 minutes)

Presenter: SEYFERT, Paul (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 11 Type: not specified

Performance metrics in PR2

Thursday 18 May 2017 10:00 (20 minutes)

Presenters: HASSE, Christoph (CERN / Technische Universitaet Dortmund (DE)); SZYMANSKI, Maciej Pawel (University of Chinese Academy of Sciences (CN)); ROISER, Stefan (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 12 Type: not specified

Status of conditions database

Thursday 18 May 2017 10:20 (20 minutes)

Presenter: HEGNER, Benedikt (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 13 Type: not specified

Undergraduate Laboratory Experiment: Measuring Matter Antimatter Asymmetries at the Large Hadron Collider

Wednesday 17 May 2017 16:00 (20 minutes)

Example showcasing analysis preservation and open data

Presenter: PARKES, Chris (University of Manchester (GB))

Session Classification: -

Detector description

Contribution ID: 14 Type: not specified

Detector description

Thursday 18 May 2017 10:40 (20 minutes)

Presenter: COUTURIER, Ben (CERN)

Session Classification: -

Tracking

Contribution ID: 15 Type: not specified

Tracking

Thursday 18 May 2017 14:00 (15 minutes)

Presenters: DZIURDA, Agnieszka (CERN); HASSE, Christoph (CERN / Technische Universitaet

Dortmund (DE))

Session Classification: -

RICH

Contribution ID: 16 Type: not specified

RICH

Thursday 18 May 2017 14:15 (15 minutes)

Presenter: JONES, Christopher Rob (University of Cambridge (GB))

Session Classification: -

Contribution ID: 17 Type: not specified

CALO - canceled

Thursday 18 May 2017 14:30 (15 minutes)

Session Classification: -

Contribution ID: 18 Type: not specified

MUON

Thursday 18 May 2017 14:45 (15 minutes)

Presenter: SANTIMARIA, Marco (INFN e Laboratori Nazionali di Frascati (IT))

Session Classification: -

Upgrade HLT

Contribution ID: 19 Type: not specified

Upgrade HLT

Thursday 18 May 2017 15:00 (25 minutes)

Presenter: LUPTON, Olli (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 20 Type: not specified

Migrating analysis software to the new framework

Friday 19 May 2017 09:20 (20 minutes)

Presenter: RODRIGUES, Eduardo (University of Cincinnati (US))

Session Classification: -

Contribution ID: 21 Type: not specified

Advanced CERN cloud infrastructure

Kubernetes, Docker Swarm and all that.

Presenter: BRITO DA ROCHA, Ricardo (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 22 Type: not specified

Preparing the TDR

Friday 19 May 2017 11:00 (1 hour)

Session Classification: -

Contribution ID: 23 Type: not specified

Capturing meta data: Review of LHCb databases (t.b.d)

WGDB, Stripping archive, production DB, lhcbdocs/Status, Publications DB, \dots

Session Classification: -

Contribution ID: 24 Type: not specified

Computing Resources in Run 3

Friday 19 May 2017 09:40 (20 minutes)

Presenter: BOZZI, Concezio (CERN and INFN Ferrara)

Session Classification: -

Contribution ID: 25 Type: not specified

Data storage and access

Wednesday 17 May 2017 14:30 (30 minutes)

EOS and all that

Presenters: MOSCICKI, Jakub (CERN); MASCETTI, Luca (CERN); LAMANNA, Massimo (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 26 Type: not specified

Annotations and comments (t..b.d)

hypothes.is and ORCID

Session Classification: -

Contribution ID: 27 Type: not specified

Measuring code performance with valgrind, perf and vtune

Thursday 18 May 2017 16:15 (45 minutes)

Presenter: HADJI, Monir (Universite Claude Bernard-Lyon I (FR))

Session Classification: -

Contribution ID: 28 Type: not specified

Roadmap for Sim10

Tuesday 16 May 2017 09:00 (30 minutes)

Presenter: CORTI, Gloria (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 29 Type: not specified

Fast simulation

Tuesday 16 May 2017 09:30 (20 minutes)

Presenter: CENCI, Riccardo (SNS and INFN-Pisa, Italy)

Session Classification: -

Contribution ID: 30 Type: not specified

Deployment and validation of Git conditions database

Tuesday 16 May 2017 09:50 (20 minutes)

Presenter: CLEMENCIC, Marco (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 31 Type: not specified

Reconstruction changes in 2017

Session Classification: -

Contribution ID: 32 Type: not specified

Status of PersistReco

Tuesday 16 May 2017 10:30 (20 minutes)

Presenter: MATEV, Rosen (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 33 Type: not specified

Stripping status

Tuesday 16 May 2017 10:50 (30 minutes)

Status of S24r0p1 (2015 incremental)
Readiness of S29 (2017 prompt)
How can commissioning of a stripping campaign be improved?

Presenter: ALEXANDER, Michael Thomas (University of Glasgow (GB))

Session Classification: -

Contribution ID: 34 Type: not specified

Status of Yandex streaming optimisation

Tuesday 16 May 2017 11:20 (20 minutes)

Presenter: NEYCHEV, Radoslav (Yandex School of Data Analysis (RU))

Session Classification: -

Contribution ID: 35 Type: not specified

Discussion on streaming

Tuesday 16 May 2017 11:40 (30 minutes)

How can we improve our streaming strategy to optimise usage of disk, turnaround for analysts, restripping, operations

Session Classification: -

Contribution ID: 36 Type: not specified

Hacking session

Session Classification: -

Swan

Contribution ID: 37 Type: not specified

Swan

Wednesday 17 May 2017 15:00 (20 minutes)

Presenter: PIPARO, Danilo (CERN)

Session Classification: -

Everware

Contribution ID: 38 Type: not specified

Everware

Wednesday 17 May 2017 15:40 (20 minutes)

Interactive documentation in jupyter notebooks

Presenter: USTYUZHANIN, Andrey (Yandex School of Data Analysis (RU))

Session Classification: -

Intro

Contribution ID: 39 Type: not specified

Intro

Tuesday 16 May 2017 14:00 (10 minutes)

Presenter: STAGNI, Federico (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 40 Type: not specified

Working Group productions: what's done so far

Tuesday 16 May 2017 14:10 (20 minutes)

Presenter: ROMANOVSKIY, Vladimir (Institute for High Energy Physics (RU))

Session Classification: -

Contribution ID: 41 Type: not specified

Working Group productions: mini tutorial

Tuesday 16 May 2017 14:30 (30 minutes)

Presenter: FALABELLA, Antonio (Universita e INFN, Bologna (IT))

Session Classification: -

Contribution ID: 42 Type: not specified

Working group productions: discussion + Q&A

Tuesday 16 May 2017 15:00 (20 minutes)

Session Classification: -

Contribution ID: 43 Type: not specified

Distributed computing team: activities, and prospects

Tuesday 16 May 2017 16:20 (20 minutes)

Presenter: CHARPENTIER, Philippe (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Recent and upcoming developments in LHCbDIRAC

Tuesday 16 May 2017 15:20 (20 minutes)

Presenter: STAGNI, Federico (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 45 Type: not specified

Introduction and Core Software news

Monday 15 May 2017 09:00 (10 minutes)

Presenters: COUTURIER, Ben (CERN); CLOSIER, Joel (CERN); CLEMENCIC, Marco (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 46 Type: **not specified**

Distributed computing in Run 3 (following earlier discussion)

Friday 19 May 2017 10:00 (30 minutes)

Presenter: CHARPENTIER, Philippe (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

POPPER a protocol for reproducible science (remote)

Wednesday 17 May 2017 17:30 (30 minutes)

Presenters: JIMENEZ, Ivo (UC Santa Cruz); MALTZAHN, Carlos (University of California, Santa

Cruz)

Session Classification: -

Contribution ID: 48 Type: not specified

Merging master and future, defining a common sequence

Thursday 18 May 2017 15:25 (25 minutes)

Presenter: PONCE, Sebastien (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 49 Type: not specified

Open space: Challenges in AP

Wednesday 17 May 2017 16:20 (1h 10m)

Open space: Challenges in AP

We will split into discussion groups:

- Data storage and access
- Containerization and cloud resources
- Reuse of analysis code
- · Analysis narrative
- Treasure hunt: forgotten issues

The goal is to define the major unsovled problems where more work is needed.

Session Classification: -

Contribution ID: 50 Type: not specified

Status of AFS phase-out

Monday 15 May 2017 09:10 (20 minutes)

Presenters: COUTURIER, Ben (CERN); CLOSIER, Joel (CERN); CLEMENCIC, Marco (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 51 Type: not specified

Compiler and platforms evolution

Monday 15 May 2017 09:30 (20 minutes)

Discussion on the move to gcc 7 and other compilers

Presenters: COUTURIER, Ben (CERN); CLEMENCIC, Marco (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 52 Type: not specified

lbinstall: the new LHCb installer

Monday 15 May 2017 09:50 (10 minutes)

lbinstall: the new LHCb installer

Presenters: COUTURIER, Ben (CERN); CHITIC, Stefan-Gabriel (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 53 Type: not specified

Investigations on the migration to python3

Monday 15 May 2017 10:00 (20 minutes)

Presenter: CHITIC, Stefan-Gabriel (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 54 Type: not specified

Evolution of deployment system to CVMFS prod and dev

Monday 15 May 2017 11:05 (15 minutes)

Presenters: COUTURIER, Ben (CERN); CHITIC, Stefan-Gabriel (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 55 Type: not specified

MIgration of the LHCb documentation to EOS web

Monday 15 May 2017 11:20 (20 minutes)

Presenter: CLEMENCIC, Marco (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 56 Type: not specified

Improvements to LHCbPR2 and new integration tests

Monday 15 May 2017 11:40 (30 minutes)

Presenter: SZYMANSKI, Maciej Pawel (University of Chinese Academy of Sciences (CN))

Session Classification: -

Contribution ID: 57 Type: not specified

A new dashbord for the nightly builds and tests

Monday 15 May 2017 10:50 (15 minutes)

Presenter: CHITIC, Stefan-Gabriel (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 58 Type: not specified

Recent and upcoming developments for Ganga and LHCb

Tuesday 16 May 2017 16:00 (20 minutes)

Presenter: SMITH, Mark (Imperial College (GB))

Session Classification: -

Contribution ID: 59 Type: not specified

HYDRA: a C++ framework for highly efficient computing on massively parallel architectures

Friday 19 May 2017 09:00 (20 minutes)

Presenter: Dr ALVES JUNIOR, Antonio Augusto (University of Cincinnati (US))

Session Classification: -

Contribution ID: 60 Type: not specified

Overview of the CWP Project and Summaray of the Kick-Off Workshop

Monday 15 May 2017 14:00 (30 minutes)

Discussion of the Community White Paper project, organized by the HEP Software Foundation, and a summary of the first CP workshop, held in San Diego in January.

Presenter: GLIGOROV, Vladimir (Centre National de la Recherche Scientifique (FR))

Session Classification: -

Contribution ID: 61 Type: not specified

Simulation Issues for the CWP

Monday 15 May 2017 14:30 (15 minutes)

Presenter: CORTI, Gloria (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 62 Type: not specified

Machine Learning issues for the CWP

Monday 15 May 2017 14:45 (15 minutes)

Presenter: SEYFERT, Paul (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 63 Type: not specified

1st Breakout Session

Monday 15 May 2017 15:00 (50 minutes)

We will break into small groups to review and edit CWP Google docs.

Presenter: SOKOLOFF, Michael David (University of Cincinnati (US))

Session Classification: -

Coffee Break

Contribution ID: 64 Type: not specified

Coffee Break

Monday 15 May 2017 15:50 (20 minutes)

You're on your own

Session Classification: -

Contribution ID: 65 Type: not specified

Discussions of Breakout Session Conclusions

Monday 15 May 2017 16:10 (50 minutes)

Each breakout session group will be asked to prepare a 5-minute presentation of what they did, and then we will discuss these commonly.

Presenter: SOKOLOFF, Michael David (University of Cincinnati (US))

Session Classification: -

Introduction

Contribution ID: 66 Type: not specified

Introduction

Friday 19 May 2017 14:00 (5 minutes)

Presenter: MCNAB, Andrew (University of Manchester)

Session Classification: -

Contribution ID: 67 Type: not specified

Experience with containers in LHCb services

Friday 19 May 2017 14:05 (30 minutes)

Presenter: HAEN, Christophe (CERN)

Session Classification: -

Singularity

Contribution ID: 68 Type: not specified

Singularity

Friday 19 May 2017 14:35 (30 minutes)

Presenter: JONES, Ben (CERN)

Session Classification: -

Contribution ID: 69 Type: not specified

SkyGrid at Yandex

Friday 19 May 2017 15:05 (30 minutes)

Presenter: BARANOV, Alexander (Yandex School of Data Analysis (RU))

Session Classification: -

Contribution ID: 70 Type: not specified

Vac and Vcycle news

Friday 19 May 2017 15:35 (30 minutes)

Presenter: MCNAB, Andrew (University of Manchester)

Session Classification: -

Contribution ID: 71 Type: not specified

Community Whitepaper

Wednesday 17 May 2017 11:50 (10 minutes)

Presenter: SOKOLOFF, Michael David (University of Cincinnati (US))

Session Classification: -