# Workshop on picosecond timing detectors for physics and medical applications

### Report of Contributions

Welcome

Contribution ID: 1 Type: not specified

#### Welcome

Thursday 15 September 2016 10:00 (30 minutes)

**Presenter:** ROYON, Christophe (The University of Kansas (US))

Contribution ID: 2 Type: not specified

#### Photomultiplier Development over the last 25 years

Thursday 15 September 2016 10:30 (30 minutes)

Presenter: HOWORTH, Jon

Session Classification: Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status,

Results, Prospects I

Contribution ID: 3 Type: not specified

#### PHOTONIS's new developments

Thursday 15 September 2016 11:00 (30 minutes)

**Presenter:** ORTEGA, Requel

Session Classification: Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status,

Results, Prospects I

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

#### Large Area Picosecond Photo-Detector (LAPPD): Status and Perspectives

Thursday 15 September 2016 11:30 (30 minutes)

Presenter: LYASHENKO, Alexey

Session Classification: Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status,

Results, Prospects I

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

### High density Multi-anode MCP-PMT readout techniques and applications

Thursday 15 September 2016 13:30 (30 minutes)

**Presenter:** CONNEELY, Thomas (Photek LTD)

Session Classification: Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status,

Results, Prospects II

Contribution ID: 6 Type: **not specified** 

## Fabrication and Characterization of Low-cost Microchannel Plate Photodetectors for Fast-timing Applications

Thursday 15 September 2016 14:00 (30 minutes)

**Presenter:** WANG, Jingbo (Argonne National Laboratory)

Session Classification: Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status,

Results, Prospects II

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

# The new transmission dynode "tynode" and its application in the Tipsy ultra fast soft photon detector

Thursday 15 September 2016 14:30 (30 minutes)

Presenter: VAN DER GRAAF, Harry (Nikhef National institute for subatomic physics (NL))

Session Classification: Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status,

Results, Prospects II

Contribution ID: 8 Type: not specified

### TORCH project (Time Of internally Reflected CHerenkov light)

Thursday 15 September 2016 15:30 (30 minutes)

**Presenter:** VAN DIJK, Maarten (University of Oxford (GB))

Session Classification: Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status,

Results, Prospects III

Contribution ID: 9 Type: **not specified** 

#### Cherenkov TOF prototype for AFP - results of Test Beam measurements

Thursday 15 September 2016 16:00 (30 minutes)

**Presenter:** NOZKA, Libor (Palacky University (CZ))

Session Classification: Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status,

Results, Prospects III

Contribution ID: 10 Type: not specified

### Discussion session: Time and Space Resolution with Photodetectors

Thursday 15 September 2016 17:00 (1 hour)

**Session Classification:** Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status, Results, Prospects III

GasTof

Contribution ID: 11 Type: not specified

#### GasTof

Friday 16 September 2016 09:00 (30 minutes)

**Presenters:** PIOTRZKOWSKI, Krzysztof (Universite Catholique de Louvain (UCL) (BE)); FORTHOMME,

Laurent (The University of Kansas (US))

**Session Classification:** Timing in tracking/Gaseous Detectors

Contribution ID: 12 Type: not specified

### Design Considerations for a precision timing vertex detector

Friday 16 September 2016 09:30 (30 minutes)

Presenter: VARNER, Gary (University of Hawaii)

**Session Classification:** Timing in tracking/Gaseous Detectors

Contribution ID: 13 Type: not specified

#### Timing with diamond detectors in TOTEM

Friday 16 September 2016 10:00 (30 minutes)

Presenter: MINAFRA, Nicola (The University of Kansas (US))

**Session Classification:** Timing in Solid State/diamond Detectors I

Contribution ID: 14 Type: not specified

### Development of UFSD thin silicon sensors for timing applications

Friday 16 September 2016 11:00 (30 minutes)

Presenter: ARCIDIACONO, Roberta (Universita e INFN Torino (IT))

Session Classification: Timing in Solid State/diamond Detectors II

Contribution ID: 15 Type: not specified

#### **Timing Detectors Between Jefferson Lab and CERN**

Friday 16 September 2016 11:30 (30 minutes)

Presenter: AL GHOUL, Hussein (The University of Kansas (US))

Session Classification: Timing in Solid State/diamond Detectors II

Discussion session: timing with  $\cdots$ 

Contribution ID: 16 Type: not specified

### Discussion session: timing with Gaseous/solid state/diamond detectors

Friday 16 September 2016 12:00 (30 minutes)

Session Classification: Timing in Solid State/diamond Detectors II

Contribution ID: 17 Type: not specified

### **Test Beam Studies of Silicon Timing for Use in Calorimetry**

Friday 16 September 2016 14:30 (30 minutes)

Presenter: APRESYAN, Artur (Fermi National Accelerator Lab. (US))

**Session Classification:** Timing in calorimeters

Contribution ID: 18 Type: not specified

#### Fast Timing R&D at Fermilab

Friday 16 September 2016 14:00 (30 minutes)

**Presenter:** RAMBERG, erik (Fermilab)

**Session Classification:** Timing in calorimeters

Contribution ID: 19 Type: not specified

### Direct tests of a pixelated microchannel plate as the active element of a shower maximum detector

Friday 16 September 2016 15:00 (30 minutes)

Presenter: PENA HERRERA, Cristian Ignacio (California Institute of Technology (US))

**Session Classification:** Timing in calorimeters

Contribution ID: 20 Type: not specified

### Algorithms for timing measurements using a fast sampling device

Friday 16 September 2016 16:00 (30 minutes)

Presenter: MINAFRA, Nicola (The University of Kansas (US))

**Session Classification:** Timing algorithms / discussion

Discussion session: timing detect  $\,\cdots$ 

Contribution ID: 21 Type: not specified

#### Discussion session: timing detectors and algorithms

Friday 16 September 2016 16:30 (1 hour)

**Session Classification:** Timing algorithms / discussion

Contribution ID: 22 Type: not specified

### Progress towards 10ps TOFPET resolution on scintillator-based detectors

Saturday 17 September 2016 09:00 (30 minutes)

**Presenter:** LECOQ, Paul Rene Michel

Session Classification: Timing in medical/engineering applications I

Contribution ID: 23 Type: not specified

#### PET Detector Review and Digital SPAD Scintillation Detector Simulation Flow to Evaluate and Minimize Real-Time Requirements

Saturday 17 September 2016 09:30 (30 minutes)

**Presenter:** TÉTRAULT, Marc-André (Université de Sherbrooke)

**Session Classification:** Timing in medical/engineering applications I

Contribution ID: 24 Type: not specified

### SiPMs as photosensors for a Cherenkov based TOF PET device

Saturday 17 September 2016 10:00 (30 minutes)

Presenter: DOLENEC, Rok (Institut "Jožef Stefan")

**Session Classification:** Timing in medical/engineering applications I

Contribution ID: 25 Type: not specified

#### tba

Presenter: SALANDRINO, Alessandro

**Session Classification:** Timing in physics

Contribution ID: 26 Type: not specified

#### **SAMPIC** fast timing electronics

Saturday 17 September 2016 11:30 (30 minutes)

Presenters: BRETON, Dominique Robert (Laboratoire de l'Accelerateur Lineaire (FR)); MAALMI,

Jihane (Laboratoire de l'Accelerateur Lineaire (FR))

Session Classification: Front-end electronics I

Contribution ID: 27 Type: not specified

#### New readout electronics for Ultra fast Si

Saturday 17 September 2016 12:00 (30 minutes)

**Presenter:** MINAFRA, Nicola (The University of Kansas (US))

Session Classification: Front-end electronics I

Contribution ID: 28 Type: not specified

### The WaveDAQ system: Picosecond measurements with 10'000 channels

Saturday 17 September 2016 14:00 (30 minutes)

Presenter: RITT, Stefan (Paul Scherrer Institut (CH))

Session Classification: Front-end electronics II

Contribution ID: 29 Type: not specified

# TRB/Padiwa/DiRich FEE electronics with ~10ps precision FPGA-TDCs for MA-PMT/MCP-PMT readout: Results, Experiences and Problems

Saturday 17 September 2016 14:30 (30 minutes)

Presenter: TRAXLER, Michael (GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung GmbH)

Session Classification: Front-end electronics II

Contribution ID: 30 Type: not specified

#### Electronics test results (tab)

Presenter: GRABAS, Herve Marie Xavier (University of California, Santa Cruz (US))

Session Classification: Front-end electronics II

Contribution ID: 31 Type: not specified

#### THz timing processor with extended dynamic range

Saturday 17 September 2016 16:00 (30 minutes)

Presenter: ZHAMKOCHYAN, Simon

**Session Classification:** Electronics Systems and Code Support

Contribution ID: 32 Type: not specified

### Superconductor 100 GHz digital electronics for detector instrumentation.

Saturday 17 September 2016 16:30 (30 minutes)

Presenter: SARWANA, Saad

**Session Classification:** Electronics Systems and Code Support

Contribution ID: 33 Type: not specified

#### The Development of Electronics for Fast Timing

Presenter: PINFOLD, James (University of Alberta (CA))

**Session Classification:** Electronics Systems and Code Support

Contribution ID: 34 Type: **not specified** 

### Discussion session: electronics / timing in medicine/engineering

Saturday 17 September 2016 17:00 (45 minutes)

**Session Classification:** Electronics Systems and Code Support

Contribution ID: 35 Type: not specified

### Application of UFSD sensors to High Energy Physics Experiments

Thursday 15 September 2016 16:30 (30 minutes)

Presenter: CARTIGLIA, Nicolo (INFN)

Session Classification: Time and Space Resolution with Photodetectors -Present Status,

Results, Prospects III

Contribution ID: 36 Type: not specified

#### **CT-PPS** project a the LHC

Sunday 18 September 2016 10:00 (30 minutes)

Presenter: FORTHOMME, Laurent (The University of Kansas (US))

Session Classification: Applications for Colliders, Dark Matter and Neutrinoless Double

Beta Decay I...

Contribution ID: 37 Type: not specified

#### The AFP project at the LHC

Saturday 17 September 2016 11:00 (30 minutes)

Presenter: RIJSSENBEEK, Michael (State University of New York (US))

Session Classification: Timing in physics

Contribution ID: 38 Type: not specified

#### Timing detectors for physics at the LHC

Sunday 18 September 2016 09:30 (30 minutes)

**Presenter:** ROYON, Christophe (The University of Kansas (US))

Session Classification: Applications for Colliders, Dark Matter and Neutrinoless Double

Beta Decay I...

Contribution ID: 39 Type: not specified

### Potential for timing measurements at the Electron Ion Collider

Sunday 18 September 2016 09:00 (30 minutes)

Presenter: MURRAY, Michael (The University of Kansas (US))

Session Classification: Applications for Colliders, Dark Matter and Neutrinoless Double

Beta Decay I...

Contribution ID: 40 Type: not specified

# Discussion: timimg applications in high energy/nuclear physics, medicine, engineering; plans for this year

Sunday 18 September 2016 11:00 (50 minutes)

Discussion: timing applications i  $\,\cdots$ 

**Session Classification:** Applications for Colliders, Dark Matter and Neutrinoless Double Beta Decay II...

Contribution ID: 41 Type: not specified

#### **Final conclusion**

Sunday 18 September 2016 12:20 (10 minutes)

**Presenter:** ROYON, Christophe (The University of Kansas (US))

Contribution ID: 42 Type: not specified

### Advanced particle flow with timing information (tbc)

Saturday 17 September 2016 15:00 (30 minutes)

Presenter: WILSON, Graham (The University of Kansas (US))

Session Classification: Front-end electronics II