## **3rd SPL Collaboration Meeting**

## **Report of Contributions**

Welcome

Contribution ID: 0 Type: not specified

#### Welcome

Wednesday 11 November 2009 09:00 (5 minutes)

**Presenter:** EVANS, Lyn (CERN)

Contribution ID: 1 Type: not specified

#### Status of goals and means for the SPL study

Wednesday 11 November 2009 09:05 (20 minutes)

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

Contribution ID: 2 Type: not specified

### Meeting goals

Wednesday 11 November 2009 09:25 (20 minutes)

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

Contribution ID: 3 Type: not specified

#### **News from ESS**

Wednesday 11 November 2009 12:00 (35 minutes)

Presenter: OYON, Cristina (ESS Bilbao)

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

#### **News from SNS**

Wednesday 11 November 2009 10:50 (35 minutes)

Author: KIM, Sang-Ho (SNS Oak Ridge)

**Presenter:** KIM, Sang-Ho (SNS Oak Ridge)

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

#### **News from Project-X**

Wednesday 11 November 2009 11:25 (35 minutes)

**Presenter:** Mr PASQUINELLI, Ralph (Fermilab/RF)

Contribution ID: 6 Type: not specified

#### **CEA plans for XFEL**

Wednesday 11 November 2009 10:15 (35 minutes)

**Presenter:** CHEL, Stéphane (CEA-Saclay)

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

#### Report from WG1 (RF) and objectives of the meeting

Wednesday 11 November 2009 14:00 (20 minutes)

**Presenter:** CIAPALA, Edmond (CERN)

Contribution ID: 8 Type: **not specified** 

## Report from WG2 (Cavities) and objectives of the meeting

Wednesday 11 November 2009 14:20 (20 minutes)

**Presenter:** WEINGARTEN, Wolfgang (CERN)

Contribution ID: 9 Type: not specified

# Report from WG3 (Cryomodule) and objectives of the meeting

Wednesday 11 November 2009 14:40 (20 minutes)

**Presenter:** PARMA, Vittorio (CERN)

Contribution ID: 10 Type: not specified

## Report from WG4 (Beam dynamics) and objectives of the meeting

Wednesday 11 November 2009 15:00 (20 minutes)

Presenter: LOMBARDI, Alessandra (CERN)

Contribution ID: 11 Type: not specified

#### Status of architecture and open questions

Wednesday 11 November 2009 15:20 (20 minutes)

**Presenter:** GERIGK, Frank (CERN)

Contribution ID: 12 Type: not specified

# Status of integration/civil engineering and open questions

Wednesday 11 November 2009 15:40 (20 minutes)

**Presenter:** Dr WEISZ, Sylvain (CERN)

Contribution ID: 13 Type: not specified

#### 1st session WG1

Contribution ID: 14 Type: not specified

#### 1st session WG2

1st session WG3

Contribution ID: 15 Type: not specified

#### 1st session WG3

1st session WG4

Contribution ID: 16 Type: not specified

#### 1st session WG4

2nd session WG1

Contribution ID: 17 Type: not specified

#### 2nd session WG1

Contribution ID: 18 Type: not specified

#### 2nd session WG2

Contribution ID: 19 Type: not specified

#### 2nd session WG3

Contribution ID: 20 Type: not specified

#### 2nd session WG4

Contribution ID: 21 Type: not specified

#### 3rd session WG1

Contribution ID: 22 Type: not specified

#### 3rd session WG2

Contribution ID: 23 Type: not specified

#### 3rd session WG3

Contribution ID: 24 Type: not specified

#### 3rd session WG4

Contribution ID: 25 Type: not specified

#### 3rd session WG4

Contribution ID: 26 Type: not specified

#### Joint session: questions / interactions between WGs

Contribution ID: 27 Type: not specified

#### 4th session WG1

Contribution ID: 28 Type: not specified

#### 4th session WG2

Contribution ID: 29 Type: not specified

#### 4th session WG3

4th session WG4

Contribution ID: 30 Type: not specified

#### 4th session WG4

Contribution ID: 31 Type: not specified

### WG1 summary & plan with recommendations to the CB

Friday 13 November 2009 09:00 (30 minutes)

High and Low Power RF

**Author:** CIAPALA, Edmond (CERN)

**Presenter:** CIAPALA, Edmond (CERN)

Contribution ID: 32 Type: not specified

## WG2 summary & plan with recommendations to the CB

Friday 13 November 2009 09:30 (30 minutes)

Superconducting RF cavities

Author: WEINGARTEN, Wolfgang (CERN)

Presenter: WEINGARTEN, Wolfgang (CERN)

Contribution ID: 33 Type: not specified

## WG3 summary & plan with recommendations to the CB

Friday 13 November 2009 10:00 (30 minutes)

Cryomodule

Author: PARMA, Vittorio (CERN)

**Presenter:** PARMA, Vittorio (CERN)

Contribution ID: 34 Type: not specified

## WG4 summary & plan with recommendations to the CB

Friday 13 November 2009 10:30 (30 minutes)

Beam dynamics

Author: LOMBARDI, Alessandra (CERN)

Presenter: LOMBARDI, Alessandra (CERN)

Contribution ID: 35 Type: not specified

#### Summaries and recommendation for architecture

Friday 13 November 2009 11:30 (20 minutes)

**Presenter:** GERIGK, Frank (CERN)

Contribution ID: 36 Type: not specified

# Summaries and recommendation for integration and civil engineering

Friday 13 November 2009 11:50 (20 minutes)

**Presenter:** Dr WEISZ, Sylvain (CERN)

Contribution ID: 37 Type: not specified

### Plans for future meetings / life of the collaboration

Friday 13 November 2009 12:10 (20 minutes)

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

Contribution ID: 38 Type: not specified

### 1st meeting of the Collaboration Board:

Friday 13 November 2009 14:00 (2 hours)

- Elections (chair- and spokes-persons)
- Status of the collaboration (signatures, associate members…)
- Analysis of progress and possible actions
- Report & recommendations to the management

Contribution ID: 39 Type: not specified

### On the baseline HOM damping scheme for SPL Beta = 1 cavities

Wednesday 11 November 2009 16:50 (20 minutes)

Presenter: Dr GLOCK, Hans-Walter (Institut für Allgemeine Elektrotechnik Universität Rostock)

Session Classification: 1st combined session WG2 & WG4

Contribution ID: 40 Type: not specified

# Higher order modes in the SPL, transverse and longitudinal effects

Wednesday 11 November 2009 17:10 (20 minutes)

Presenter: SCHUH, Marcel (CERN)

Session Classification: 1st combined session WG2 & WG4

Contribution ID: 41 Type: not specified

### To be specified

**Presenter:** DUPERRIER, Romuald (CEA)

Contribution ID: 42 Type: not specified

### Required interfaces for cryostat design/integration

Thursday 12 November 2009 09:00 (20 minutes)

**Presenter:** DUTHIL, Patxi (IPNO - IN2P3 - CNRS)

Session Classification: 2nd combined session WG1 & WG2 & WG3

Contribution ID: 43 Type: not specified

### Mechanical layout and technical specification of the cavity-tuner-He-tank unit

Thursday 12 November 2009 09:20 (20 minutes)

**Presenter:** CAPATINA, Ofelia (CERN)

Session Classification: 2nd combined session WG1 & WG2 & WG3

Contribution ID: 44 Type: **not specified** 

### Tuner design and performance

Thursday 12 November 2009 09:40 (20 minutes)

**Presenter:** DEVANZ, Guillaume (CEA)

Session Classification: 2nd combined session WG1 & WG2 & WG3

Contribution ID: 45 Type: not specified

### SPL cavity design by CEA-Saclay

Thursday 12 November 2009 10:30 (20 minutes)

**Presenter:** PLOUIN, Juliette (CEA)

**Session Classification:** 3rd session WG2

Contribution ID: 46 Type: not specified

### SPL cavity design by CNRS-IPN-Orsay

Thursday 12 November 2009 10:50 (20 minutes)

**Presenter:** OLRY, Guillaume (IPNO - IN2P3 - CNRS)

**Session Classification:** 3rd session WG2

Contribution ID: 47 Type: **not specified** 

### Conclusions of mini-workshop on Mechanical issues SPL cavities/cryomodules

Thursday 12 November 2009 11:10 (20 minutes)

Presenter: CAPATINA, Ofelia (CERN)

**Session Classification:** 3rd session WG2

Contribution ID: 48 Type: not specified

#### **Surface treatments at CERN**

Thursday 12 November 2009 11:30 (20 minutes)

**Presenter:** MARQUES ANTUNES FERREIRA, Leonel (CERN)

**Session Classification:** 3rd session WG2

Contribution ID: 49 Type: not specified

#### SPL-eRHIC cavity and cryomodule design at BNL

Thursday 12 November 2009 17:50 (20 minutes)

Presenter: CALAGA, Rama (BNL)

**Session Classification:** 4th session WG2

Contribution ID: 50 Type: not specified

#### TRIUMF involvement in the SPL Study

Thursday 12 November 2009 17:15 (15 minutes)

**Presenter:** LAXDAL, Robert (TRIUMF)

**Session Classification:** 4th session WG2

Contribution ID: 51 Type: not specified

### Magnetic shielding: Metallurgy and electromagnetic simulations

Thursday 12 November 2009 17:30 (20 minutes)

**Presenters:** SGOBBA, Stefano (CERN); JUNGINGER, Tobias (CERN)

**Session Classification:** 4th session WG2

Contribution ID: **52** Type: **not specified** 

### Setting up of WG2 summary report with recommendations to the Collaboration Board

Thursday 12 November 2009 16:30 (30 minutes)

Presenters: CHEL, Stéphane (CEA-Saclay); WEINGARTEN, Wolfgang (CERN)

**Session Classification:** 4th session WG2

Contribution ID: 53 Type: not specified

### Design considerations for the SPL power coupler

**Presenter:** MONTESINOS, Eric (CERN)

Contribution ID: 54 Type: not specified

# Focusing : Doublet vs FODO structure : beam dynamics and layout

Thursday 12 November 2009 09:00 (20 minutes)

Focusing : Doublet vs FODO stru ···

Presenter: ESHRAQI, Mohammad (CERN)

Session Classification: 2nd session WG4

Contribution ID: 55 Type: not specified

# Discussion: Doublets vs. FODO: is there a preferred focusing structure?

Thursday 12 November 2009 09:20 (30 minutes)

Discussion: Doublets vs. FODO :  $\cdots$ 

Session Classification: 2nd session WG4

Contribution ID: 56 Type: not specified

# Sensitivity study on the SPL: definition of alignemnet tolerances, diagnostics and correction systems

Thursday 12 November 2009 10:30 (20 minutes)

Presenter: POSOCCO, Piero (CERN)

Session Classification: 3rd combined session WG3 & WG4

Contribution ID: 57 Type: not specified

# Discussion on beam diagnostics and correction system - animated by P. Posocco

Thursday 12 November 2009 11:30 (30 minutes)

Session Classification: 3rd session WG4

Contribution ID: 58 Type: not specified

# Discussion on future work and preparation of summary - animated by A . Lombardi

Thursday 12 November 2009 12:00 (30 minutes)

Session Classification: 3rd session WG4

Contribution ID: 59 Type: not specified

#### From Linac4 to SPL

Thursday 12 November 2009 16:30 (20 minutes)

Presenter: ESHRAQI, Mohammad (CERN)

**Session Classification:** 4th session WG4

Contribution ID: **60** Type: **not specified** 

# Collimation in the SPL transfer line & integration of waveguide ducts

Thursday 12 November 2009 16:50 (20 minutes)

Presenter: STASZCZAK, Marcin (Soltan Institute)

Session Classification: 4th session WG4

Contribution ID: 61 Type: not specified

### **Collimator design: plans at STFC**

Thursday 12 November 2009 17:10 (20 minutes)

Collimator design : plans at STFC

**Presenter:** FERNANDEZ, Luis (STFC)

Session Classification: 4th session WG4

Contribution ID: 62 Type: not specified

### SPL to PS2 transfer line and PS2 injection requirements

Thursday 12 November 2009 17:30 (20 minutes)

**Presenter:** WOLFGANG, Bartmann (CERN)

Session Classification: 4th session WG4

Contribution ID: 63 Type: not specified

### Sectorisation layouts: options and impact on cryo-modules

Wednesday 11 November 2009 16:30 (20 minutes)

Presenter: PARMA, Vittorio (CERN)

Session Classification: 1st session WG3

Contribution ID: 64 Type: not specified

# Dimensions, pressures and temperatures of cryogenic circuits

Wednesday 11 November 2009 16:50 (20 minutes)

Presenter: WAGNER, Udo (CERN)

Session Classification: 1st session WG3

Contribution ID: 65 Type: not specified

### Cryo-module longitudinal layouts

Wednesday 11 November 2009 17:10 (20 minutes)

**Presenter:** RENAGLIA, Thierry (CERN)

**Session Classification:** 1st session WG3

Contribution ID: 66 Type: not specified

#### SPL coupler options and integration requirements

Thursday 12 November 2009 11:50 (20 minutes)

Presenter: MONTESINOS, Eric (CERN)

Session Classification: 3rd combined session WG1 & WG2 & WG3 (30-7-018 TE Audito-

rium)

Contribution ID: 67 Type: not specified

### Cryo-modules for ERL at BNL

Thursday 12 November 2009 11:30 (20 minutes)

Presenter: CALAGA, Rama (BNL)

**Session Classification:** 3rd session WG3

Contribution ID: 68 Type: not specified

#### Brief report on the HOM workshop

Wednesday 11 November 2009 16:30 (20 minutes)

Presenter: LOMBARDI, Alessandra (CERN)

Session Classification: 1st combined session WG2 & WG4

Contribution ID: 69 Type: not specified

# A non invasive technique for transverse beam envelope matching and its consequence on the cryomodule layout

Thursday 12 November 2009 10:50 (20 minutes)

Presenter: DUPERRIER, Romuald (Unknown)

Session Classification: 3rd combined session WG3 & WG4

Contribution ID: 70 Type: not specified

### Overview of SLAC cavity simulation and beam interaction program packages

Thursday 12 November 2009 17:00 (15 minutes)

**Presenter:** Dr MOLLOY, Stephen (Royal Holloway, University of London)

**Session Classification:** 4th session WG2

Contribution ID: 71 Type: not specified

# Review of RF distribution layouts and power requirements

Wednesday 11 November 2009 16:30 (15 minutes)

**Presenter:** CIAPALA, Edmond (CERN)

Session Classification: 1st session WG1

Contribution ID: 72 Type: not specified

#### Modulators - Company presentation - SCANDINOVA

Wednesday 11 November 2009 16:45 (15 minutes)

**Presenter:** ELMQUIST, Klas (SCANDINOVA SYSTEMS AB)

Session Classification: 1st session WG1

Contribution ID: 73 Type: not specified

### **Magnetron Power Sources**

Wednesday 11 November 2009 17:00 (15 minutes)

Presenter: DEXTER, Amos (Lancaster University)

Session Classification: 1st session WG1

Contribution ID: 74 Type: **not specified** 

### **The CEA Tuner Design**

**Presenter:** DEVANZ, Guillaume (CEA)

Contribution ID: 75 Type: not specified

# Coupleurs XFEL-Spécifications Techniques et Stratégie Industrielle

Thursday 12 November 2009 10:30 (20 minutes)

Presenter: FALOU, Aboud (Laboratoire de l'Accelerateur Lineaire (LAL) (IN2P3) (LAL))

Session Classification: 3rd session WG1

Contribution ID: 76 Type: not specified

## Conditionnement HF des coupleurs TTF-3 et critères XFEL

Thursday 12 November 2009 10:50 (20 minutes)

**Presenter:** Ms LUKOVAC, Lucija (LAL)

Session Classification: 3rd session WG1

Contribution ID: 77 Type: **not specified** 

### **CEA Saclay Coupler Tests**

Thursday 12 November 2009 11:10 (20 minutes)

**Presenter:** DEVANZ, Guillaume (CEA)

Session Classification: 3rd session WG1

Contribution ID: 78 Type: not specified

## Development paths for High average RF Power Couplers

*Thursday 12 November 2009 17:20 (20 minutes)* 

**Presenter:** MONTESINOS, Eric (CERN)

Session Classification: 4th session WG1

Contribution ID: 79 Type: not specified

# Lorentz force detuning measurements on the CEA cavity

Thursday 12 November 2009 16:30 (20 minutes)

Presenter: Mr VALUCH, Daniel (CERN)

Session Classification: 4th session WG1

Contribution ID: 80 Type: not specified

#### **RF** simulations

Thursday 12 November 2009 16:50 (30 minutes)

Presenters: HERNANDEZ FLANO, Matias; HOFLE, Wolfgang (CERN)

Session Classification: 4th session WG1

Contribution ID: 81 Type: not specified

### Preparation of WG1 summary

Thursday 12 November 2009 17:40 (40 minutes)

Session Classification: 4th session WG1

Contribution ID: 82 Type: not specified

#### Discussion on SPL coupler

Thursday 12 November 2009 12:10 (20 minutes)

**Session Classification:** 3rd combined session WG1 & WG2 & WG3 (30-7-018 TE Auditorium)

Contribution ID: 83 Type: not specified

#### **Interaction between Working Groups**

Thursday 12 November 2009 14:00 (1 hour)

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

**Session Classification:** Joint session: questions / interactions between WGs

Contribution ID: 84 Type: not specified

#### **Discussion on SPL architecture**

Thursday 12 November 2009 15:00 (30 minutes)

**Presenter:** GERIGK, Frank (CERN)

**Session Classification:** Joint session: questions / interactions between WGs

Contribution ID: 85 Type: not specified

#### Discussion on integration and civil engineering

Thursday 12 November 2009 15:30 (30 minutes)

**Presenter:** Dr WEISZ, Sylvain (CERN)

**Session Classification:** Joint session: questions / interactions between WGs

Contribution ID: 86 Type: not specified

#### Survey and alignment techniques for SPL

Thursday 12 November 2009 11:10 (20 minutes)

**Presenter:** MISSIAEN, Dominique (CERN)

Session Classification: 3rd combined session WG3 & WG4

Contribution ID: 87 Type: not specified

### Warm quadrupole magnets

Thursday 12 November 2009 16:30 (20 minutes)

**Presenter:** Dr TOMMASINI, Davide (CERN)

**Session Classification:** 4th session WG3

Contribution ID: 88 Type: not specified

#### **Interactive session**

Thursday 12 November 2009 16:50 (1h 10m)

- list of open issues
- future plans

**Session Classification:** 4th session WG3