CERN-ICEC-STFC-hosted Workshop on Innovative, Robust and Affordable Medical Linear Accelerators for Challenging Environments

Report of Contributions

Contribution ID: 80 Type: not specified

Welcome, Introduction and Logistics

Presenter: JAMIESON, Charlotte

Session Classification: Session VIII

Contribution ID: 81 Type: not specified

Brief Summary of CERN-hosted Workshop in November 2016

Thursday, 26 October 2017 08:50 (10 minutes)

November 2016: "Design Characteristics of a Novel Linear Accelerator for Challenging Environments"

Presenter: DOSANJH, Manjit (CERN)

Session Classification: Session I

Contribution ID: 82 Type: not specified

Goals and Objectives of this Workshop

Thursday, 26 October 2017 08:40 (10 minutes)

Presenter: COLEMAN, C. Norman (National Cancer Institute)

Session Classification: Session I

Contribution ID: 83 Type: not specified

The Cancer Scene in ODA Countries -Cancer Burden vs Resources - Ghana

Thursday, 26 October 2017 09:00 (10 minutes)

Presenter: AMANKWAA-FREMPONG, Emmanuel

Session Classification: Session I

Contribution ID: 84 Type: not specified

Clinical Challenges in the Treatment of Patients with Cancer in Developing Countries

Thursday, 26 October 2017 10:45 (15 minutes)

Presenter: GROVER, Surbhi

Session Classification: Session II

Open Discussion

Contribution ID: 85 Type: not specified

Open Discussion

Thursday, 26 October 2017 09:55 (20 minutes)

Presenters: COLEMAN, C. Norman (National Cancer Institute); JAMIESON, Charlotte; DOSANJH,

Manjit (CERN)

Session Classification: Session I

Contribution ID: 86 Type: not specified

The Modern Technology of Radiation Oncology

Thursday, 26 October 2017 11:00 (15 minutes)

Presenter: VAN DYK, Jake

Session Classification: Session II

Contribution ID: 88

Type: not specified

Shortfalls of Current Radiation Therapy Technology in Developing Countries and Opportunities to Overcome the Shortfalls

Thursday, 26 October 2017 11:15 (30 minutes)

Presenter: JAFFRAY, David

Session Classification: Session II

CERN-ICEC-··· / Report of Contributions

Open Discussion

Contribution ID: 89 Type: not specified

Open Discussion

Thursday, 26 October 2017 11:45 (45 minutes)

Presenters: JAFFRAY, David; LIU, Paul

Session Classification: Session II

Open Discussion

Contribution ID: 92 Type: not specified

Open Discussion

Thursday, 26 October 2017 15:20 (25 minutes)

Presenters: SYRATCHEV, Igor (CERN); KONOPLEV, Ivan (University of Oxford); MCINTOSH,

Peter

Session Classification: Session III

CERN-ICEC-··· / Report of Contributions

Open Discussion

Contribution ID: 96 Type: not specified

Open Discussion

Thursday, 26 October 2017 17:10 (35 minutes)

Presenters: KONOPLEV, Ivan (University of Oxford); MCINTOSH, Peter

Session Classification: Session IV

Contribution ID: 97 Type: not specified

Beam Quality - Scatters and Collimator Systems

Friday, 27 October 2017 08:40 (15 minutes)

Presenter: PALTA, Jatinder

Session Classification: Session V

Contribution ID: 99 Type: not specified

Electron Beam Generation and Collection

Friday, 27 October 2017 09:10 (15 minutes)

Presenter: MILITSYN, Boris (STFC)

Session Classification: Session V

Contribution ID: 100 Type: not specified

Beam Delivery Options Including Beam Rastering and Scanning

Friday, 27 October 2017 09:25 (15 minutes)

Presenter: Dr SHEEHY, Suzie (University of Oxford and STFC/ASTeC/RAL)

Session Classification: Session V

Contribution ID: 102

Type: not specified

Open Discussion Including Subsystems (targets, magnets and their power supplies, vacuum, diagnostics)

Friday, 27 October 2017 09:40 (35 minutes)

Session Classification: Session V

Contribution ID: 107 Type: not specified

Introduction and goals of the Session

Friday, 27 October 2017 10:45 (20 minutes)

Presenter: BOOGERT, Stewart Takashi (Royal Holloway, University of London)

Session Classification: Session VI

Contribution ID: 108 Type: not specified

Automated Treatment Planning Systems

Friday, 27 October 2017 13:45 (20 minutes)

Presenter: COURT, Laurence

Session Classification: Session VII

Contribution ID: 109 Type: not specified

Automated Monitoring of Treatment Delivery

Friday, 27 October 2017 14:05 (20 minutes)

Presenter: PALTA, Jatinder

Session Classification: Session VII

Contribution ID: 110 Type: not specified

Teaching linear accelerator physics using simulation software

Friday, 27 October 2017 14:25 (20 minutes)

Presenter: CARLONE, Marco

Session Classification: Session VII

CERN-ICEC-··· / Report of Contributions

Open Discussion

Contribution ID: 111 Type: not specified

Open Discussion

Friday, 27 October 2017 15:00 (30 minutes)

Presenters: PISTENMAA, David (ICEC); Mr VAN DYK, Jake

Session Classification: Session VII

Contribution ID: 112 Type: not specified

Summary of sessions and preliminary ideas to develop for R&D projects

Friday, 27 October 2017 16:00 (1 hour)

Summaries from Session 2 - 7 (10min each)

Session Classification: Session VIII

CERN-ICEC- · · · / Report of Contributions

Discuss Next Steps

Contribution ID: 114 Type: not specified

Discuss Next Steps

Friday, 27 October 2017 17:00 (20 minutes)

Presenters: JAMIESON, Charlotte; JAFFRAY, David

Session Classification: Session VIII

Contribution ID: 115 Type: not specified

Develop Timeline for Next Steps

Friday, 27 October 2017 17:20 (20 minutes)

Session Classification: Session VIII

Contribution ID: 116 Type: not specified

Thank you by co-conveners

Friday, 27 October 2017 17:40 (5 minutes)

Session Classification: Session VIII

Preliminary Report: 2017 IAEA R $\,\cdots$

Contribution ID: 117 Type: not specified

Preliminary Report: 2017 IAEA Radiation Therapy Survey

Thursday, 26 October 2017 09:50 (5 minutes)

Presenter: ZUBIZARRETA, Zubi

Session Classification: Session I

Contribution ID: 118 Type: not specified

Introduction and Goals of the sessions

Thursday, 26 October 2017 13:45 (15 minutes)

Presenters: KONOPLEV, Ivan (University of Oxford); MCINTOSH, Peter

Session Classification: Session III

Contribution ID: 119 Type: not specified

Important Accelerator Parameters

Thursday, 26 October 2017 14:00 (1 hour)

Presenters: KONOPLEV, Ivan (University of Oxford); MCINTOSH, Peter

Session Classification: Session III

Contribution ID: 120 Type: not specified

Accelerator Technologies (Pro's/Con's)

Thursday, 26 October 2017 15:00 (20 minutes)

Presenters: KONOPLEV, Ivan (University of Oxford); MCINTOSH, Peter

Session Classification: Session III

Contribution ID: 121 Type: not specified

Efficiency, Cooling, Controls, Stability, Modularity, Servicing

Thursday, 26 October 2017 16:30 (20 minutes)

Presenters: KONOPLEV, Ivan (University of Oxford); MCINTOSH, Peter (STFC)

Session Classification: Session IV

CERN-ICEC- ··· / Report of Contributions Costs (Discussion)

Contribution ID: 122 Type: not specified

Costs (Discussion)

Thursday, 26 October 2017 16:50 (20 minutes)

Presenters: KONOPLEV, Ivan (University of Oxford); MCINTOSH, Peter

Session Classification: Session IV

Contribution ID: 123 Type: not specified

Introduction and goals of the Session

Friday, 27 October 2017 08:30 (10 minutes)

Presenter: ANGAL-KALININ, Deepa (Daresbuy Laboratory)

Session Classification: Session V

Contribution ID: 124 Type: not specified

Source Technologies and Magnets

Friday, 27 October 2017 08:55 (15 minutes)

Presenter: CARLONE, Marco

Session Classification: Session V

Contribution ID: 125 Type: not specified

Discussion

Friday, 27 October 2017 11:05 (1h 25m)

- $a)\ Integrated\ Safety\ and\ QA\ Subsystems:\ Includes\ Ion\ Chambers,\ Self-Monitoring,\ Patient-specific$
- QΑ
- b) Simplified Control and Remote Diagnostics
- c) Integrated Shielding; Low Leakage Systems
- d) Compactness, Operability and Maintenance (gantry systems and patient positioning)

Presenter: BOOGERT, Stewart Takashi (Royal Holloway, University of London)

Session Classification: Session VI

Contribution ID: 126 Type: not specified

RT Technology Operation Experience

Thursday, 26 October 2017 16:15 (15 minutes)

Presenter: Mr VAN DYK, Jake

Session Classification: Session IV

Contribution ID: 127 Type: not specified

The Cancer Scene in ODA Countries –Cancer Burden vs Resources - Nigeria

Thursday, 26 October 2017 09:20 (10 minutes)

Presenter: ARUAH, Simeon Chinedu

Session Classification: Session I

Contribution ID: 128 Type: not specified

The Cancer Scene in ODA Countries –Cancer Burden vs Resources - Jordan

Thursday, 26 October 2017 09:10 (10 minutes)

Presenter: KHADER, Jamal

Session Classification: Session I

Contribution ID: 129 Type: not specified

The Cancer Scene in ODA Countries –Cancer Burden vs Resources - Tanzania

Thursday, 26 October 2017 09:30 (10 minutes)

Presenter: MAKWANI, Hellen

Session Classification: Session I

Contribution ID: 130 Type: not specified

The Cancer Scene in ODA Countries -Cancer Burden vs Resources - Zambia

Thursday, 26 October 2017 09:40 (10 minutes)

Presenter: ZUBIZARRETA, Zubi

Session Classification: Session I

Contribution ID: 131 Type: not specified

Computing for Medical Applications

Friday, 27 October 2017 14:45 (15 minutes)

CERN openlab

Presenter: DI MEGLIO, Alberto (CERN)

Session Classification: Session VII