HiLumi-FCC Innovation Course

Europe/Zurich
3179-R-C09 (CERN)

3179-R-C09

CERN

IdeaSquare
15
Show room on map
Description

Introduction

One of the four founding pillars of CERN’s mission is education, and more specifically, the aim to contribute to the education and training of next generation of scientists, innovators and entrepreneurs. Having this in mind, ATS (HiLumi and FCC) in collaboration with the Knowledge Transfer Group and IdeaSquare in IPT Department, offers the opportunity to help to put gained CERN-specific technical knowledge for potential use also outside CERN.

Purpose & Aim

The purpose of the Innovation Course is to let students, young graduates and young professionals explore the potential use of their gained knowledge outside the CERN-context and to familiarize them with established innovation practices. The aim is to inspire students/young professionals to think “outside the box” and teach them basic skills how to think like an innovator and an entrepreneur, thus offering them new skills and competences which they may find useful later on in their careers.

Structure of the Course

The Course has two main parts; a general introduction to topics such as Knowledge Transfer opportunities at CERN, Design Thinking-inspired Innovation practices, including a cycle of rapid prototyping (Rasberry P, NI-myRIO, 3D printers etc.) and opportunities for linking academia with industry. The second part involves working in teams on selected application or innovation topics over a period of several weeks, also interacting with other visiting students at IdeaSquare from other fields such as product design, business management and engineering (so-called CBI program). The second part culminates in each team producing a conceptual prototype and presenting it to an invited technical audience at CERN. Participants will receive a diploma following demonstrated participation during the course.

Registration
Participants
14 / 25
  • Wednesday, 31 January
    • 09:00 10:00
      Welcome 1h

      Welcome to IdeaSquare!
      • Purpose and Aims of the Course, organization of work
      • IS: Unique environment, “license to think”, rapid prototyping

      Speakers: Isabel Bejar Alonso (CERN) , Markus Nordberg (CERN)
    • 10:00 11:00
      Warm-up team exercise I 1h

      Warm-up team exercise I (Design Thinking & Rapid Prototyping)

      Speaker: Harri Toivonen
    • 11:00 12:30
      How can CERN technologies be used outside CERN (I)? 1h 30m

      How can CERN technologies be used outside CERN (I)?
      • KT Portfolio examples, searching techniques

      Speaker: Giovanni Anelli (CERN)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      How can CERN technologies be used outside CERN (II)? 1h 30m

      How can CERN technologies be used outside CERN (II)?
      WU student project methodology and results

      Speaker: Peter Keinz (Vienna University of Economics and Business)
    • 15:30 17:00
      Team exercise II 1h 30m

      Team exercise II
      • What questions should I ask related to my own field of expertise? Where to look for the answers?

      Speaker: Harri Toivonen
    • 17:00 18:00
      Presentation of team results 1h
      Speaker: Harri Toivonen
    • 18:00 18:10
      End of Day I
  • Thursday, 1 February
    • 09:00 09:15
      Introduction to Day II 15m
      Speaker: Outi Heloma (Universidad de Oviedo (ES))
    • 09:15 10:00
      How can CERN technologies be used outside CERN (III)? 45m

      How can CERN technologies be used outside CERN (III)? QUACO and PCP as an approach to interest potential industrial partners

      Speaker: Marcello Losasso (CERN)
    • 10:00 11:00
      Presentations of KT and IdeaSquare student programs 1h

      Presentations of KT and IdeaSquare student programs and how ATS students can get involved and how to benefit from these programs

    • 11:00 12:30
      Team exercise III 1h 30m

      Team exercise III
      • Identifying idea(s) to work on

    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m
    • 14:00 16:00
      Team exercise III (cont’d) 2h

      Team exercise III (cont’d)
      • Creating the teams with suitable composition
      • Action Plan

    • 16:00 17:00
      Presentation of results 1h

      Presentation of results

    • 17:00 17:10
      End of Day II 10m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×