1st ARIES Annual Meeting





Report of Contributions

Contribution ID: 1 Type: **not specified**

Welcome from the Deputy Vice-rector for Research RTU

Wednesday 23 May 2018 14:00 (20 minutes)

Presenters: JUHNA, Talis (RTU Vice rector); TORIMS, Toms (Riga Technical University)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 2 Type: not specified

Welcome from ARIES Coordinator and activity report

Wednesday 23 May 2018 14:20 (20 minutes)

Presenter: VRETENAR, Maurizio (CERN)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 3 Type: not specified

Communication, training and outreach: report from WP2

Wednesday 23 May 2018 14:40 (20 minutes)

Presenter: BURROWS, Philip Nicholas (University of Oxford (GB))

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Progress towards the e-learning course on accelerator science

Wednesday 23 May 2018 15:00 (20 minutes)

Presenter: DELERUE, Nicolas (LAL, CNRS & Université Paris-Sud)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Dissemination and communication: video, social media, booklets

Wednesday 23 May 2018 15:20 (10 minutes)

Presenter: MULLER, Romain (CERN)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 6 Type: not specified

Ultra-low emittance rings, report from WP7

Wednesday 23 May 2018 16:10 (20 minutes)

Presenter: Prof. BARTOLINI, Riccardo (Diamond Light Source and John Adams Institute (Oxford

University))

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Optics characterisation at ANKA including the high wiggler field

Wednesday 23 May 2018 16:30 (20 minutes)

Presenter: ZISOPOULOS, Panagiotis (CERN)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 8 Type: not specified

Advanced diagnostics, report from WP8

Wednesday 23 May 2018 16:50 (15 minutes)

Presenter: FORCK, Peter (GSI)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 9

Type: not specified

Comprehensive simulations of distortions and their mitigations related to measurements with ionisation profile monitors

Presenter: VILSMEIER, Dominik Martin (Universitaet Regensburg (DE))

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 10 Type: not specified

Intense RF modulated e-beams, report from WP16

Wednesday 23 May 2018 17:05 (15 minutes)

Presenter: ONDREKA, David

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 11 Type: not specified

Design of the Electron gun for the GSI space charge compensation lens

Wednesday 23 May 2018 17:20 (20 minutes)

Presenter: SCHULTE-URLICHS, Kathrin (GSI)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 12 Type: not specified

Design of the test stand for the CERN and GSI electron lenses

Wednesday 23 May 2018 17:40 (20 minutes)

Presenter: SADOVICH, Sergey (CERN)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Plenary Meeting - Session 2}$

The gamma factory

Contribution ID: 13 Type: not specified

The gamma factory

Friday 25 May 2018 08:30 (30 minutes)

Presenter: KRASNY, Mieczyslaw (LPNHE, Uviversity Paris)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ Plenary \ Meeting \ \textbf{-} \ Session \ 2$

The muon collider

Contribution ID: 14 Type: not specified

The muon collider

Friday 25 May 2018 09:00 (30 minutes)

Presenter: BOSCOLO, Manuela (INFN e Laboratori Nazionali di Frascati (IT))

 $\textbf{Session Classification:} \ \ Plenary \ Meeting \ \textbf{-} \ Session \ 2$

Contribution ID: 15 Type: not specified

ALEGRO, the Advanced linear collider study group

Friday 25 May 2018 09:30 (30 minutes)

Presenter: MUGGLI, Patric (Max Planck Institute for Physics)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 16 Type: not specified

Generation of positrons using laser-plasma electron beams

Friday 25 May 2018 10:00 (20 minutes)

Presenter: Dr ALEJO, Aaron (CERN)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 17 Type: not specified

-Advances in space charge modelling and mitigations

Presenter: TBC

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 18 Type: not specified

EuroNNAC activities, report from WP5

Thursday 24 May 2018 11:00 (20 minutes)

Presenter: DORDA, Ulrich (DESY)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 19 Type: not specified

Plasma beam testing, report from the TNA WP13

Thursday 24 May 2018 11:20 (15 minutes)

Presenter: CROS, Brigitte (LPGP CNRS)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 20 Type: not specified

Very high gradient acceleration techniques, report from WP18

Thursday 24 May 2018 11:35 (30 minutes)

Presenter: SPECKA, Arnd Ernst

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 21 Type: not specified

Comprehensive simulations of distortions and their mitigations related to measurements with ionisation profile monitors

Thursday 24 May 2018 12:05 (20 minutes)

Presenter: VILSMEIER, Dominik (GSI)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 22 Type: not specified

Testing with beams, report from the TNA WP11

Thursday 24 May 2018 12:25 (15 minutes)

Presenter: SCHWINDLING, Jerome (Université Paris-Saclay (FR))

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 23 Type: not specified

Status at IPHI facility

Thursday 24 May 2018 12:40 (15 minutes)

Presenter: MARCHAND, Claude (Université Paris-Saclay (FR))

 $\textbf{Session Classification:} \ \ Plenary \ Meeting \ \textbf{-} \ Session \ 2$

Contribution ID: 24 Type: not specified

Innovation at ARIES, report from WP14

Thursday 24 May 2018 14:05 (25 minutes)

Presenter: LOSASSO, Marcello (CERN)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 25 Type: not specified

Development of metallic and ceramic composites for accelerators

Thursday 24 May 2018 14:30 (20 minutes)

Presenter: CARRA, Federico (CERN)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 26 Type: not specified

The Sushi test at SM18

Thursday 24 May 2018 14:50 (20 minutes)

Presenter: BARNA, Daniel (Hungarian Academy of Sciences (HU))

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 27 Type: not specified

Industrial and societal applications, report from WP3

Thursday 24 May 2018 15:10 (20 minutes)

Presenter: EDGECOCK, Rob (Science and Technology Facilities Council STFC (GB))

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 28 Type: not specified

Studies of marine diesel engine exhaust gas treatment

Thursday 24 May 2018 16:00 (20 minutes)

Presenter: ZWOLINSKA, Ewa

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 29 Type: not specified

Molybdenum 99 production using an electron beam

Thursday 24 May 2018 16:20 (20 minutes)

Presenter: NAGEL, Candice (IBA)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 30 Type: not specified

Efficient energy management at accelerators, report from WP4

Thursday 24 May 2018 16:40 (20 minutes)

Presenter: SEIDEL, Mike (PSI)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 31 Type: not specified

Energy-efficient design of the SINQ spallation neutron source moderator

Thursday 24 May 2018 17:00 (20 minutes)

Presenter: CHARLES, Yoann (PSI)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 32 Type: not specified

Thin film coatings for superconducting cavities, report from WP15

Thursday 24 May 2018 17:20 (20 minutes)

Presenter: Dr MALYSHEV, Oleg (STFC Daresbury Laboratory)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 33 Type: not specified

Surface preparation of samples prior to thin film deposition

Thursday 24 May 2018 17:40 (20 minutes)

Presenter: PIRA, Cristian (LNL-INFN)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 34 Type: not specified

The SEEIIST Initiative

Friday 25 May 2018 11:30 (30 minutes)

Presenter: SAMMUT, Nicholas (University of Malta (MT))

 $\textbf{Session Classification:} \ \ Plenary \ Meeting \ \textbf{-} \ Session \ 2$

Contribution ID: 35 Type: not specified

BELA -Project for Multidisciplinary Research Based on the ECR Ion Source and Linear Accelerator

Friday 25 May 2018 11:00 (30 minutes)

Presenter: KULEVOY, Timur (ITEP)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 36 Type: not specified

Report from the IAB

Presenter: TBC

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 37 Type: not specified

Materials for extreme thermal management, report from WP17

Thursday 24 May 2018 08:30 (20 minutes)

Presenter: BERTARELLI, Alessandro (CERN)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 38 Type: not specified

Material testing with extreme beams, report from TNA WP10

Thursday 24 May 2018 08:50 (15 minutes)

Presenter: KADI, Yacine (CERN)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 39 Type: not specified

Radiation induced changes in tungsten under pulsed heavy ion exposure at UNILAC-GSI

Thursday 24 May 2018 09:05 (20 minutes)

Presenter: HABAINY, Jemila (ESSE Lund)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 40 Type: not specified

Dynamic testing and characterisation of advanced materials in the MultiMat experiment at HiRadMat

Thursday 24 May 2018 09:25 (20 minutes)

Presenter: PASQUALI, Michele (CERN)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 41 Type: not specified

Testing of advanced RF structures, report from TNA WP12

Thursday 24 May 2018 09:45 (15 minutes)

Presenter: RUBER, Roger (Uppsala University (SE))

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 42 Type: not specified

Testing of magnets and components at cryogenic temperatures, report from TNA WP9

Thursday 24 May 2018 10:00 (15 minutes)

Presenter: BAJKO, Marta (CERN)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Plenary Meeting - Session 2}$

Contribution ID: 43 Type: not specified

The ARIES HTS cable programme

Thursday 24 May 2018 10:15 (20 minutes)

Presenter: SENATORE, Carmine (University of Geneva)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ Plenary \ Meeting \ \textbf{-} \ Session \ 2$

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Report from the Scientific Advisory Committee (SAC)

Friday 25 May 2018 12:15 (20 minutes)

Presenter: Prof. YAMAMOTO, Akira (High Energy Accelerator Research Organization (JP))

Session Classification: Conclusions

Contribution ID: 45 Type: not specified

Presentation of the next Annual Meeting

Friday 25 May 2018 12:35 (5 minutes)

Presenter: OTVOS, Edina

Session Classification: Conclusions

Contribution ID: 46 Type: not specified

Conclusions from the Coordinator

Friday 25 May 2018 12:40 (5 minutes)

Presenter: VRETENAR, Maurizio (CERN)

Session Classification: Conclusions

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

Transnational Access meeting

Wednesday 23 May 2018 11:00 (1h 30m)

Contribution ID: 48 Type: not specified

Governing Board

Wednesday 23 May 2018 09:00 (2 hours)

Session Classification: Governing Board

Visit to RTU (1)

Contribution ID: 49 Type: not specified

Visit to RTU (1)

Contribution ID: 50 Type: not specified

Visit to RTU or Baltic Scientific Instruments Company

Wednesday 23 May 2018 09:00 (3h 30m)

Please subscribe through the Annual Meeting registration form

Session Classification: .

Visit to RTU (2)

Contribution ID: 51 Type: not specified

Visit to RTU (2)

Session Classification: .

Contribution ID: 52 Type: not specified

Advances in space charge modelling and mitigations

Friday 25 May 2018 10:20 (20 minutes)

Presenter: FRANCHETTI, Giuliano

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 53 Type: not specified

Report from The Industrial Advisory Board (IAB)

Friday 25 May 2018 12:00 (15 minutes)

Session Classification: Conclusions

IAB Meeting

Contribution ID: 54 Type: not specified

IAB Meeting

Friday 25 May 2018 10:00 (1 hour)

Contribution ID: 55 Type: not specified

Accelerator Performance and Concepts, report from WP6

Wednesday 23 May 2018 15:50 (20 minutes)

Presenter: ZIMMERMANN, Frank (CERN)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2

Contribution ID: 56 Type: not specified

Cultural Programme

Thursday 24 May 2018 14:00 (5 minutes)

Presenter: TORIMS, Toms (Riga Technical University)

Session Classification: Plenary Meeting - Session 2