HARPS meeting

Europe/Rome
Other Institutes

Other Institutes

Aula 603, Department of Physics, University of Genova
Simone Marzani (Università di Genova and INFN Genova), Steffen Schumann (Georg-August-Universitaet Goettingen)
Description

Welcome the first mini-workshop on High Accuracy Resummation and Parton Showers (HARPS meeting)!

The idea behind this meeting is to have a two-day focused workshop on all-order methods in QCD and their application to LHC phenomenology.  There will be very few talks and plenty of time for discussion and collaborative work.  Topics include:

a) comparisons between parton showers and analytic resummation

b) automated resummation

c) colour evolution

d) jet substructure

e) strong coupling determination with grooming

The meeting is co-hosted by the Physics Department, University of Genova, as part of Departments of Excellence program, and by the Genoa Unit of INFN. The meeting will take place in room A603, Dipartimento di Fisica, Via Dodecaneso 33, 16146 Genova.

Participants will be staying at La Capannina near the charming fishermen village Boccadasse. The physics department is about 25 min walk from the hotel.

How to get to the department:

-from Genova airport: the best way is to get a taxi to the department. Alternatively, you can take the airport bus (volabus) to Brignole train station.

-from Brignole train station you can hop on any bus numbered 17, 17/, 18, 45, 85, 86, 87. Their stops near the department are indicated in the attached map. Once you get off, you have to walk a little bit as the department is on the opposite side of a small hill. Bus tickets are 1.50 euros and you should buy them in advance at one of the kiosks in the square opposite the train station.

Workshop Dinner: Urban Vineyard Area (UVA).

Participants
  • Bryan Webber
  • Chang Wu
  • Daniel Reichelt
  • Giancarlo Ferrera
  • Giovanni Ridolfi
  • Jeff Forshaw
  • Jeremy Baron
  • Lais Schunk
  • Luca Rottoli
  • Paolo Torrielli
  • Pier Francesco Monni
  • Simon Platzer
  • Simone Marzani
  • Stefan Hoche
  • Stefan Prestel
  • Stefano Frixione
  • Steffen Schumann
  • Vincent Theeuwes
  • Zoltan Nagy
For information
    • 14:00 16:00
      Progress on resummation: higher accuracy
      • 14:00
        Transverse-momentum resummation at N3LL. 1h
        Speaker: Paolo Torrielli (Universita e INFN Torino (IT))
      • 15:00
        Combining QED and QCD transverse-momentum resummation 1h
        Speaker: Giancarlo Ferrera (University of Milan)
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 18:30
      Progress on resummation: colour and automation
      • 16:30
        Final-state resummation at NNLL 1h
        Speaker: Pier Francesco Monni (CERN)
      • 17:30
        Parton shower vs resummation 1h
        Speaker: Daniel Reichelt
    • 20:00 22:00
      Dinner at GE8317 (not included) 2h

      Fishermen cooperative in Boccadasse
      https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187823-d7984185-Reviews-GE8317-Genoa_Italian_Riviera_Liguria.html

    • 09:00 11:00
      Progress on parton showers: assessing the accuracy
      • 09:00
        What is a parton shower? 1h
        Speaker: Zoltan Nagy
      • 10:00
        Parton shower accuracy: a fixed-order study 1h
        Speaker: Pier Francesco Monni (CERN)
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 13:30
      Progress on parton showers: improving the accuracy
      • 11:30
        Towards an NLO parton shower and improved uncertainty estimates 1h
        Speaker: Stefan Hoeche (SLAC)
      • 12:30
        Shower-friendly corrections for well-separated jets 1h
        Speaker: Stefan Prestel (Fermi National Accelerator Laboratory)
    • 13:30 14:30
      Lunch 1h
    • 14:30 16:00
      Seminar
      • 14:30
        Parton Showers for the LHC and Beyond 1h
        Speaker: Bryan Webber (University of Cambridge (GB))
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 18:30
      Progress on parton showers: improving the accuracy
      • 16:30
        Soft Gluon Evolution beyond Leading Colour (part I) 1h
        Speaker: Jeffrey Forshaw (University of Manchester)
      • 17:30
        Soft Gluon Evolution beyond Leading Colour (part II) 1h
        Speaker: Simon Platzer (University of Vienna (AT))
    • 20:00 22:00
      Workshop dinner at UVA 2h
    • 09:00 11:00
      Progress on jet substructure: new theory predictions
      • 09:00
        Calculations for jet substructure 1h
        Speaker: Laís Sarem Schunk (IPhT, CEA - Saclay)
      • 10:00
        Strong coupling determination with grooming 1h
        Speaker: Vincent Theeuwes (University of Goettingen)
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 13:30
      Progress on jet substructure: new observables
      • 11:30
        Soft-drop event shapes 40m
        Speaker: Mr Jeremy Baron (SUNY Buffalo)
      • 12:10
        Jet pull 40m
        Speaker: Mr Chang Wu (INFN Genova)
      • 12:50
        Final discussion and closing remarks 40m
    • 13:30 14:30
      Lunch 1h
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×