Accelerating the future: Designing a Robust and Affordable Radiation Therapy Treatment System for Challenging Environments

Report of Contributions

Presentation: Challenges and Sol $\,\cdots\,$

Contribution ID: 1

Type: not specified

Presentation: Challenges and Solutions in Radiotherapy Treatment in ODA countries (3 of 3)

Presenter: FREMPONG, Emmanuel (Ghana)

Introduction by CERN, ICEC and …

Contribution ID: 2

Type: not specified

Introduction by CERN, ICEC and STFC (How we got here –the three prior workshops and Objectives of this Workshop)

Wednesday, 20 March 2019 13:15 (15 minutes)

Presenters: COLEMAN, C Norman; JAMIESON, Charlotte; COLLIER, Paul (CERN) **Session Classification:** Session 1 Accelerating the $\cdots \ /$ Report of Contributions

Medical physicists

Contribution ID: 3

Type: not specified

Medical physicists

Wednesday, 20 March 2019 13:45 (15 minutes)

Presenter: MAKUFA, Remi

Accelerating the $\cdots \ /$ Report of Contributions

Medical physicist

Contribution ID: 4

Type: not specified

Medical physicist

Wednesday, 20 March 2019 14:00 (15 minutes)

Presenter: IGE, Taofeeq

Summary of the key challenges f $\,\cdots\,$

Contribution ID: 5

Type: not specified

Summary of the key challenges from previous global survey

Wednesday, 20 March 2019 15:00 (15 minutes)

Presenter: KHADER, Jamal **Session Classification:** Session 2

Open Discussion: : Opportunity f \cdots

Contribution ID: 6

Type: not specified

Open Discussion: : Opportunity for other ODA participants to contribute and a recapitulation of the challenges and potential solutions

Wednesday, 20 March 2019 15:45 (45 minutes)

Overview of the "Novel LINAC/R ····

Contribution ID: 7

Type: not specified

Overview of the "Novel LINAC/RTT Initiative and how it is trying to address the specific challenges raised by ODA and questionnaire

Wednesday, 20 March 2019 16:30 (20 minutes)

Presenter: COLEMAN, C Norman **Session Classification:** Session 3

Outlining the main outputs after t …

Contribution ID: 8

Type: not specified

Outlining the main outputs after the original meetings and how we are seeking to address particular challenges

Wednesday, 20 March 2019 16:50 (20 minutes)

Presenter: MCINTOSH, Peter Session Classification: Session 3

Radiation Therapy Treatment Te $\,\cdots\,$

Contribution ID: 9

Type: not specified

Radiation Therapy Treatment Techniques and Treatment Planning Systems

Major Subsystems of Current Me $\,\cdots\,$

Contribution ID: 10

Type: not specified

Major Subsystems of Current Medical Linear Accelerators and their Shortfalls

Opportunities to Improve the Per \cdots

Contribution ID: 11

Type: not specified

Opportunities to Improve the Performance of RTT Systems with New Technologies

Wednesday, 20 March 2019 17:10 (20 minutes)

Presenter: CARLONE, Marco **Session Classification:** Session 3 Accelerating the $\cdots \ /$ Report of Contributions

Open Discussion

Contribution ID: 12

Type: not specified

Open Discussion

Wednesday, 20 March 2019 17:30 (30 minutes)

Tour of three facilities and their r \cdots

Contribution ID: 13

Type: not specified

Tour of three facilities and their respective oncology departments.

Thursday, 21 March 2019 08:30 (3h 30m)

Introduction

Contribution ID: 14

Type: not specified

Introduction

Thursday, 21 March 2019 12:55 (5 minutes)

Presenters: FOY, Hubert; VAN DYK, Jake; MCINTOSH, Peter

(STFC1) Linear accelerator simul ...

Contribution ID: 15

Type: not specified

(STFC1) Linear accelerator simulations for stable and sustainable operation of developing country radiotherapy linear accelerators

(STFC2) Accelerator technology o …

Contribution ID: 16

Type: not specified

(STFC2) Accelerator technology options study

Global Challenges Research Fund \cdots

Contribution ID: 17

Type: not specified

Global Challenges Research Fund Accelerator Design Study (GCRF-ADS)

21st Century Global Radiotherapy …

Contribution ID: 18

Type: not specified

21st Century Global Radiotherapy Access in Challenging Environments Network (GRACENet)

Convening panel

Contribution ID: 19

Type: not specified

Convening panel

Friday, 22 March 2019 08:00 (1h 30m)

Expert Panel from ODA countries: Radiation oncologist: Emmanuel Frempong Radiation oncologist: Memory Nsingo Medical physicist: Ejidio Ngigi Director of a hospital institution: Thato Moumakwa Representative from government: Daniel Adams

Short presentations followed by d $\,\cdots\,$

Contribution ID: 20

Type: not specified

Short presentations followed by discussion

Chartrounds: An Established Me $\,\cdots\,$

Contribution ID: 21

Type: not specified

Chartrounds: An Established Mentoring Network that Works

Presenter: GROVER, surbhi (University of Pennsylvania) **Session Classification:** Session 9

Installation of radiotherapy syste ...

Contribution ID: 22

Type: not specified

Installation of radiotherapy systems in smaller hospitals in rural settings and the operational challenges this brings

Presenter: CARLONE, Marco Session Classification: Session 9

Addressing the Need for Medical \cdots

Contribution ID: 23

Type: not specified

Addressing the Need for Medical Physics Education

Presenter: VAN DYK, Jake

Proposal for Technical Support for \cdots

Contribution ID: 24

Type: not specified

Proposal for Technical Support for Radiotherapy in West African Countries

Presenter: FOY, Hubert

ICEC Perspective: How the effort …

Contribution ID: 25

Type: not specified

ICEC Perspective: How the effort embodied by this workshop will improve the care of patients with cancer in UICs as well as LMICs

Friday, 22 March 2019 15:00 (20 minutes)

Presenter: COLEMAN, C Norman **Session Classification:** Session 9

Next Steps from STFC's perspective

Contribution ID: 26

Type: not specified

Next Steps from STFC's perspective

Friday, 22 March 2019 15:20 (20 minutes)

Presenter: JAMIESON, Charlotte **Session Classification:** Session 9

Accelerating the $\cdots \ /$ Report of Contributions

Open Discussion

Contribution ID: 27

Type: not specified

Open Discussion

Friday, 22 March 2019 15:40 (40 minutes)

Concluding Remarks and Adjour

Contribution ID: 28

Type: not specified

Concluding Remarks and Adjournment

Friday, 22 March 2019 16:20 (10 minutes)

Presenters: COLEMAN, C Norman; JAMIESON, Charlotte; DOSANJH, Manjit (CERN) **Session Classification:** Session 9

(STFC 3) Cloud-based Electronic I …

Contribution ID: 29

Type: not specified

(STFC 3) Cloud-based Electronic Infrastructure in Support of Linac-based Radiotherapy in Challenging Environments

(STFC4) Requirements and perma ...

Contribution ID: 30

Type: not specified

(STFC4) Requirements and permanent magnet studies for LINACS

(STFC5) A modular, integrated el $\,\cdots$

Contribution ID: 31

Type: not specified

(STFC5) A modular, integrated electron gun and RF cavity for RTT systems in developing countries

(STFC6) Novel optimization fram \cdots

Contribution ID: 32

Type: not specified

(STFC6) Novel optimization framework for real-time automated radiation therapy

(STFC7) RF power systems and o $\,\cdots\,$

Contribution ID: 33

Type: not specified

(STFC7) RF power systems and optimised RF structures for electron beam acceleration

(STFC8) New approaches to the d $\,\cdots$

Contribution ID: 34

Type: not specified

(STFC8) New approaches to the design of multi-leaf collimators for medical linear accelerators

Accelerating the \cdots / Report of Contributions

Welcome to Botswana

Contribution ID: 35

Type: not specified

Welcome to Botswana

Wednesday, 20 March 2019 13:00 (15 minutes)

Presenters: Dr SINVULA, DPS MOH Dr Morrison; Prof. MASIRE, Prof. Doreen ((Acting Dean))

Radiation Therapy Treatment Te ...

Contribution ID: 36

Type: not specified

Radiation Therapy Treatment Techniques and Treatment Planning Systems

Wednesday, 20 March 2019 13:30 (15 minutes)

Presenter: VAN DYK, Jake **Session Classification:** Session 1

Chartrounds: An Established Me $\,\cdots\,$

Contribution ID: 37

Type: not specified

Chartrounds: An Established Mentoring Network that Works

Thursday, 21 March 2019 15:45 (15 minutes)

Presenter: GROVER, surbhi (University of Pennsylvania)

Installation of radiotherapy syste ...

Contribution ID: 38

Type: not specified

Installation of radiotherapy systems in smaller hospitals in rural settings and the operational challenges this brings

Thursday, 21 March 2019 16:00 (15 minutes)

Presenter:CARLONE, MarcoSession Classification:Session 5

Addressing the Need for Medical \cdots

Contribution ID: 39

Type: not specified

Addressing the Need for Medical Physics Education

Thursday, 21 March 2019 16:15 (15 minutes)

Presenter:VAN DYK, JakeSession Classification:Session 5

Radiographer or radiotherapy tec ...

Contribution ID: 40

Type: not specified

Radiographer or radiotherapy technician

Wednesday, 20 March 2019 14:15 (15 minutes)

Presenter: NHARI, Linnet Session Classification: Session 2

Radiation Oncologist

Contribution ID: 41

Type: not specified

Radiation Oncologist

Wednesday, 20 March 2019 14:30 (15 minutes)

Presenter: NSINGO, Memory Session Classification: Session 2

Radiation Oncologist

Contribution ID: 42

Type: not specified

Radiation Oncologist

Wednesday, 20 March 2019 14:45 (15 minutes)

Presenter: MAKWANI, Hellen

Overview of STFC-funded projects

Contribution ID: 43

Type: not specified

Overview of STFC-funded projects

Thursday, 21 March 2019 13:00 (15 minutes)

Presenter: JAMIESON, Charlotte **Session Classification:** Session 4

RTT System Overview: From Sou $\,\cdots\,$

Contribution ID: 44

Type: not specified

RTT System Overview: From Source to Patient

Thursday, 21 March 2019 13:15 (15 minutes)

Presenter: VAN DYK, Jake **Session Classification:** Session 4

Electron Gun for Radiotherapy T \cdots

Contribution ID: 45

Type: not specified

Electron Gun for Radiotherapy Treatment (RTT) System

Thursday, 21 March 2019 13:30 (15 minutes)

Presenter: ANGAL-KALININ, Deepa (STFC) **Session Classification:** Session 4

New RF accelerating structures a ...

Contribution ID: 46

Type: not specified

New RF accelerating structures and dynamics for radiotherapy in challenging environments

Thursday, 21 March 2019 13:45 (15 minutes)

Presenter: BURT, Graeme Campbell (Lancaster University (GB))

Accelerating the $\cdots \ /$ Report of Contributions

RF Sources

Contribution ID: 47

Type: not specified

RF Sources

Thursday, 21 March 2019 14:00 (15 minutes)

Presenter: KONOPLEV, Ivan (University of Oxford) **Session Classification:** Session 4

Current and future directions in t $\,\cdots$

Contribution ID: 48

Type: not specified

Current and future directions in the dosimetry and real-time verification of intensity modulated radiotherapy

Thursday, 21 March 2019 14:15 (15 minutes)

Presenter: HUGTENBURG, Richard (S) **Session Classification:** Session 4 Accelerating the $\cdots \ /$ Report of Contributions

Beam delivery

Contribution ID: 49

Type: not specified

Beam delivery

Thursday, 21 March 2019 14:30 (15 minutes)

Presenter: STEINBERG, Adam

Cloud technology as a mechanism ···

Contribution ID: 50

Type: not specified

Cloud technology as a mechanism for radiotherapy peer review

Thursday, 21 March 2019 14:45 (15 minutes)

Presenter: AGGARWAL, Ajay **Session Classification:** Session 4

Future direction, priorities, devel ...

Contribution ID: 51

Type: not specified

Future direction, priorities, development plans - open discussion

Thursday, 21 March 2019 15:20 (25 minutes)

The importance of networking an \cdots

Contribution ID: 52

Type: not specified

The importance of networking and future projects

Friday, 22 March 2019 14:30 (30 minutes)

Presenters: MCINTOSH, Peter; SHEEHY, Suzie (University of Oxford and STFC/ASTeC/RAL)

Establishing a national medical p \cdots

Contribution ID: 53

Type: not specified

Establishing a national medical physics training programme in Zimbabwe

Thursday, 21 March 2019 16:30 (15 minutes)

Presenter: AZANGWE, Godfrey

Proposal for Technical Support for …

Contribution ID: 54

Type: not specified

Proposal for Technical Support for Radiotherapy in West African Countries

Thursday, 21 March 2019 16:45 (15 minutes)

Presenter: FOY, Hubert **Session Classification:** Session 5

Failure Mode Studies: Using Data ···

Contribution ID: 55

Type: not specified

Failure Mode Studies: Using Data to Identify and Solve Problems: Major Subsystems of Current Medical Linear Accelerators and their shortfalls

Thursday, 21 March 2019 17:00 (30 minutes)

Presenters: WROE, Laurence Matthew (University of Oxford (GB)); MAKUFA, Remi

Accelerating the \cdots / Report of Contributions

Presentation 1: Ghana

Contribution ID: 56

Type: not specified

Presentation 1: Ghana

Friday, 22 March 2019 10:00 (30 minutes)

Presenter: FREMPONG, Emmanuel **Session Classification:** Session 6

Presentation 2: Nigeria

Contribution ID: 57

Type: not specified

Presentation 2: Nigeria

Friday, 22 March 2019 10:30 (30 minutes)

Presenter: CHINEDU ARUAH, Simeon **Session Classification:** Session 6

Accelerating the \cdots / Report of Contributions

Presentation 3: Nepal

Contribution ID: 58

Type: not specified

Presentation 3: Nepal

Friday, 22 March 2019 11:00 (30 minutes)

Presenter: ADHIKARI, Abish (Nepal) **Session Classification:** Session 6

R&D Areas missing in the present …

Contribution ID: 59

Type: not specified

R&D Areas missing in the present portfolio plus prototyping/testing

Friday, 22 March 2019 11:30 (20 minutes)

Presenter: ANGAL-KALININ, Deepa (Daresbuy Laboratory)

Integration and Industrial Engine ····

Contribution ID: 60

Type: not specified

Integration and Industrial Engineering considerations

Friday, 22 March 2019 11:50 (20 minutes)

Presenter: HERRMANN, Guido Session Classification: Session 8

Possible additional sources of fin \cdots

Contribution ID: 61

Type: not specified

Possible additional sources of financial support

Friday, 22 March 2019 12:10 (20 minutes)

Presenter:ADAMS, DanielSession Classification:Session 8

Developing a common approach t \cdots

Contribution ID: 62

Type: not specified

Developing a common approach to Intellectual Property & Collaboration

Friday, 22 March 2019 12:30 (1 hour)

A Discussion animated by a series of, 2-slide contributions from the following: STFC, UK-Uni, ICEC, iThemba, CERN.