

LHC Injectors Upgrade





LIU event, 13-15 February 2019, Montreux



LHC Injectors Upgrade





S1: LIU beam performance (Giovanni + Heiko)

- Present HL-LHC target and sensitivity of integrated performance reach to variations in LIU delivered parameters – analyse alternative production schemes
- Wrap-up LIU beam performance reach baseline and mitigation scenarios for both protons and ions
- Summarise conclusions from run 2 MD and operation in 2018, in context of LIU parameters and performance – including mitigations for risk items
- Identify beam performance related activities for 2019-2020 (LS2) data analysis, simulations, code development …
- List LIU beam measurements needed during run3 (in collaboration with S3)
- List hardware related improvements postponed to post LS2 and performance impact
- List any items needing upgrade that were missed from LIU



S2: LS2 system readiness and shutdown execution (Julie + Brennan)

- LHC Injectors Upgrade
- List RFI dates for LIU equipment in the context of machine installation planning: Presentation of the preparation planning with present status (delivery, assembly, vacuum acceptance tests, pre-tests, etc... up to readiness for installation)
- Identify critical delivery path items (or already late) and discuss mitigation
- Review readiness prospects for selected highest risk/impact systems (incl. IST)
- List known NCs or variation from specified equipment performance, and impact
- Present status of related general safety documentation and identify outstanding items + status of electrical conformity following pre-visit with HSE
- Present risk analysis of LIU planning (preparation + installation) with mitigation (with agreed methodology)
- Overview of spares for startup



S3: LIU hardware and beam commissioning (Verena + Alex)



- Activity organisation and responsibilities
- Review IST, requirements and identify potential risks with mitigations, in context of LS2 and restart planning (in collaboration with S2)
- HW commissioning: status of plans, risks, mitigations, resource conflicts, requirements
 - Services, signals, controls, applications, procedures, check-lists...
- Beam commissioning: timeline, milestones, documentation for beam permit, pre-LS2 beam performance recovery and LIU beam commissioning plans, requirements
 - Settings management, on-line monitoring, tools, applications



<u>Schedule – Day 1</u>



- 15h00 15h30 Welcome coffee
- 15h30 17h00 Session 1 LIU beam performance (1.5h)
- 17h00 17h30 Leg stretch
- 17h30 19h00 Session 1 LIU beam performance (1.5h)
- 20h00 Dinner





- 8h30 10h00 Session 1 LIU beam performance (1.5h)
- 10h00 10h30 Coffee break
- 10:30 12h00 Session 2 LS2 system readiness and shutdown execution (1.5h)
- 12h00 13h30 Lunch
- 13h30 15h00 Session 2 LS2 system readiness and shutdown execution (1.5h)
- 15h00 15h30 Coffee break
- 15h30 17h00 Session 2 LS2 system readiness and shutdown execution (1.5h)
- 17h30 18h45 Leg stretch + 1h reserved buffer
- 19h00 Aperitif
- 20h00 Dinner



8h30 – 10h30 – Session 3 LIU hardware and beam commissioning (2h)

- 10h30 11h00 Coffee break
- 11h00 13h00 Session 3 LIU hardware and beam commissioning (2h)
- 13h00 14h00 Lunch
- 14h00 END



First session proposals in one week time

LHC Injectors Upgrade

	Thursda	am Performance meeting ay 15 Nov 2018, 09:00 → 10:00 Europe/Zurich D17 (CERN)	2-
	Descripti	Scope: <u>Concise reports</u> of the recent beam dynamics findings having an impact on the most relevant <u>LIU items</u> and <u>performan</u> Reminder: Short progress reports are expected, together with potential issues. Attendance is restricted. This is not a Forum for discussions amongst experts, which should continue to take place in the dedicated Beam Dynamics meetings.	
09:0	0 → 09:05	Matters arising Speaker: Malika Meddahi (CERN)	𝔅 5m 🖉 ▾
09:0	5 → 09:20	Session on Beam Performance Speakers: Giovanni Rumolo (CERN), Heiko Damerau (CERN)	©15m 🖉 ▾
09:2	0 → 09:35	Session on LS2 Speakers: Brennan Goddard (CERN), Julie Coupard (CERN)	©15m 🖉 ▪
09:3	5 → 09:50	Session on HW and beam commissioning Speakers: Alexander Huschauer (CERN), Verena Kain (CERN)	©15m 🖉 ▾
09:5	0 → 10:00	AOB	𝔅 10m 🖉 ▾

