POSTPONED: Scaling for Global Diversity - WEF GLF Workshop at CERN IdeaSquare

Report of Contributions

Contribution ID: 1 Type: not specified

Arrival at IdeaSquare, welcome coffee

Wednesday 1 April 2020 08:00 (1 hour)

Why are we here?

Contribution ID: 2 Type: not specified

Why are we here?

Wednesday 1 April 2020 09:00 (2 hours)

An excursion through ideas behind fundamental physics transformed society. What is next? What is the mind-set at CERN?

Presenter: NORDBERG, Markus (CERN)

Contribution ID: 3 Type: not specified

Non-linear thinking: When exponential is not enough

Wednesday 1 April 2020 11:00 (50 minutes)

What is exponential? What does it mean? Is it sufficient to think exponentially for tomorrow's challenges?

Presenter: GARCIA TELLO, Pablo (CERN)

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Thinking in New Boxes

Wednesday 1 April 2020 12:00 (1 hour)

Creativity, it is said, demands the ability to unshackle ourselves from conventional ways of thinking, to "think outside the box." But we need to go a step further. Once outside the box, we need to construct a new box or boxes (that is, new intellectual frameworks or models) to help us structure our thinking. Only once we have done so can we generate truly game-changing ideas.

Presenter: DE BRABANDERE, Luc

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Does big and complex mean disruptive?

Wednesday 1 April 2020 14:00 (2h 30m)

What is truly disruptive? Is a big complex airplane disruptive? The participants will design a commercial aircraft, ideate new business models around it and pitch them.

Contribution ID: 6 Type: not specified

Visit to the CMS Experiment

Wednesday 1 April 2020 16:30 (2h 30m)

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Dinner at CERN

Wednesday 1 April 2020 19:00 (3 hours)

Contribution ID: 8 Type: not specified

Arrival at IdeaSquare, welcome coffee

Thursday 2 April 2020 08:00 (1 hour)

Contribution ID: 9 Type: not specified

Reflections on day one

Thursday 2 April 2020 09:00 (15 minutes)

Presenter: DE BRABANDERE, Luc

Contribution ID: 10 Type: not specified

Reflections on day one

Thursday 2 April 2020 09:15 (15 minutes)

Presenter: HAANAES, Knut (World Economic Forum)

Contribution ID: 11 Type: not specified

When thinking global and acting local is not enough

Thursday 2 April 2020 09:30 (1 hour)

How can we understand scalability if our planet is diverse? Can science and technology help?

Contribution ID: 12 Type: not specified

Scaling the Planet

Thursday 2 April 2020 10:30 (2 hours)

Are you ready for scaling the Planet Earth? The only limitation is your own imagination.

Presenters: NORDBERG, Markus (CERN); GARCIA TELLO, Pablo (CERN); PALOMÄKI, Santeri (Aalto University (FI))

Contribution ID: 13 Type: not specified

Scaling the planet (continued)

Thursday 2 April 2020 13:30 (1h 30m)

Presenters: NORDBERG, Markus (CERN); GARCIA TELLO, Pablo (CERN); PALOMÄKI, Santeri (Aalto University (FI))

Contribution ID: 14 Type: not specified

Wrap-up (WEF + IdeaSquare)

Thursday 2 April 2020 15:00 (2 hours)