Science Fiction and the Future of Detection and Imaging (POSTPONED TO LATE NOVEMBER 2021)

Europe/Zurich
3179/R-E06 (CERN)

3179/R-E06

CERN

IdeaSquare
50
Show room on map
Markus Nordberg (CERN) , Una McCormack
Description

The purpose of this Workshop is to engage participants in 3-4 projects related to detection and imaging and to communicating them to laymen, in an  unashamedly futuristic and speculative setting.

The challenge: How to say it better than Patrick Fitzgerald*, to what a world will sensing and imaging take us?

The participants are invited to:

  • extrapolate from the presented projects to imagine potential futures in which the science and technology has had significant impact
  • come up with narratives that can clearly communicate the significance of the work being done at CERN and ATTRACT.

We invite SF-writers, philosophers, futurists, designers, anthropologists, political scientists, sociologists, psychologists, historians, engineers and (selected) physicists to attend. Limited seats available. Unfortunately, we cannot pay for travel and stay, but lunches, dinner and a visit to the Secrets of the Universe (CMS) will be offered.

A splendid time is guaranteed for all.

*Hint: please read the attached outline material for reference...

 

Directions on how to get to CERN you can find here: https://home.cern/directions

When on CERN site, you can find the meeting venue Ideasquare with this Google-map: https://goo.gl/WNSa6P

For registering your laptop/mobile phone for wifi access at CERN, please fill in a request here: http://cern.ch/registerVisitorComputer - and use  Hans Hagenes Boe as the CERN contact person (on the last page of the request form).

Participants
  • Derek B. Miller
  • Gemma Milne
  • John Wood
  • Kim Wilkins
  • Luciana Leveratto
  • Mark Robinson
  • Sarah Kember
  • Tashan Mehta
  • Monday, 29 November
    • 09:00 09:20
      Welcome to CERN and IdeaSquare 20m
    • 09:20 09:50
      Introduction to and the Purpose of the Workshop 30m
    • 09:50 10:50
      Setting the Scene: How can SciFi contribute to communicating exciting science? 1h
    • 10:50 11:10
      Coffee Break 20m
    • 11:10 12:00
      Physics at CMS 50m
    • 12:00 13:15
      Lunchbox Break 1h 15m
    • 13:15 15:45
      Visit to CMS Experiment 2h 30m
    • 15:45 16:05
      Coffee Break 20m
    • 16:05 17:30
      "What if...." Interactive Session inspired by the CMS Visit 1h 25m
    • 19:00 22:00
      Dinner at Restaurant 1 or 2 at CERN 3h
  • Tuesday, 30 November
    • 08:30 09:00
      Coffee 30m
    • 09:00 10:30
      Presentations from hosts, and from representatives of 3-4 key projects which will form the input for the afternoon’s discussions and extrapolations 1h 30m
    • 10:30 12:00
      More in-depth Q&A and interactions by rotating the groups around the presenters 1h 30m
    • 12:00 14:30
      Splitting participants into 3-4 Sub-Groups; Luncbox break included! 2h 30m

      Small group sessions, each focused entirely on 1 key project, and aimed at extrapolating the potential significance of the project to humanity:
      - 5 years into the future
      - 50 years into the future
      - No boundaries! (Well, apart respecting known laws of physics)...
      - Lunchbox break included!

    • 14:30 15:30
      Presentations and conclusions by each Group 1h
    • 15:30 15:50
      Final remarks, conclusions 20m
    • 15:50 16:05
      End of Workshop 15m