Danish Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Lars Varming Joergensen (CERN), Erland Andersen, Jeff Wiener (CERN)
Description

The Danish Teacher Programme 2024 will take place from 7-12 April 2024. Lectures, on-site visits, exhibitions, and hands-on workshops will introduce its participants to cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to Denmark as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists...


Danish Teacher Programme 2024: 
https://indico.cern.ch/e/DKTP24

Teacher Programmes Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

Administrative Support:
    • 4:00 PM 6:00 PM
      Welcome to CERN!
      • 4:00 PM
        Welcome Reception 30m
      • 4:30 PM
        Basics @ CERN 30m
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 5:00 PM
        Programme Objectives 30m
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 9:00 AM 12:30 PM
      Lectures 6/R-012 - conference room

      6/R-012 - conference room

      CERN

      40
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Introduction to CERN 1h 30m
        Speaker: Dr Lars Varming Joergensen (CERN)
      • 10:30 AM
        Coffee break 30m
      • 11:00 AM
        Introduction to the Standard Model of particle physics 1h 30m
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 4:30 PM
      Visits
      • 2:00 PM
        ATLAS control room & Synchrocyclotron 2h 30m

        The group meets in the Main Building at 14:00!

        14:00-14:15 Walk from the Main Building to ATLAS
        14:15-15:15 ATLAS control room
        15:15-15:30 Walk from ATLAS to the SC
        15:30-16:15 Synchrocyclotron
        16:15-16:30 Walk from the SC to the Main Building

    • 9:00 AM 11:00 AM
      Visits
      • 9:00 AM
        CMS 2h

        The bus leaves in front of the CERN Hotel (Building 39) at 9:00!

        09:00-09:30 Transport from the CERN Hotel to CMS
        09:30-10:30 CMS
        10:30-11:00 Transport from CMS to the CERN Hotel

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Lectures 304/1-001

      304/1-001

      CERN

      25
      Show room on map
      • 11:00 AM
        Introduction to Accelerators and Detectors 1h 30m
        Speaker: Sune Jakobsen (CERN)
    • 12:30 PM 1:45 PM
      Lunch break 1h 15m
    • 1:45 PM 5:15 PM
      Visits
      • 1:45 PM
        Cloud Chamber Workshop & Exhibitions 3h 30m

        The group meets in the Main Building at 13:45!

        13:45-14:00 Walk to Science Gateway
        14:00-15:30 Cloud Chamber Workshop
        15:30-17:00 Science Gateway Exhibitions

    • 9:00 AM 1:00 PM
      Lectures 6/R-012 - conference room

      6/R-012 - conference room

      CERN

      40
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Introduction to Antimatter Research 1h 30m
        Speaker: Dr Lars Varming Joergensen (CERN)
      • 10:30 AM
        Coffee break 30m
      • 11:00 AM
        Particle Physics Masterclass 1/2 2h
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:30 PM 9:30 PM
      Social Events
      • 2:30 PM
        Discover Geneva Treasure Hunt 4h 30m Geneva

        Geneva

        We will provide you with your personal treasure hunt brochure. Please prepare 8 CHF to buy the "Tout Genève 9h" ticket. Once you successfully finish the treasure hunt there will be a delicious cheese fondue waiting for you!

      • 7:00 PM
        Official Dinner of the Danish Teacher Programme 2024 2h Cave Valaisanne (Geneva)

        Cave Valaisanne

        Geneva

        Although it's the formal dinner of the programme, please wear clothes, which you feel comfortable in. The treasure hunt will lead you directly to the
        Cave Valaisanne - Chalet Suisse
        BD Georges-Favon, 23
        1204 Genève
        www.chaletswiss.ch

    • 8:45 AM 12:00 PM
      Visits
      • 8:45 AM
        Antimatter Factory 1h 15m

        The group meets in front of the CERN hotel (Building 39) at 08:45!

        08:45-09:00 Walk from the CERN hotel to the Antimatter Factory
        09:00-10:00 Antimatter Factory

      • 10:00 AM
        Coffee break 1h
      • 11:00 AM
        ISOLDE 1h
    • 12:30 PM 1:45 PM
      Lunch break 1h 15m
    • 1:45 PM 4:00 PM
      Visits
      • 1:45 PM
        Data Center, Low Energy Ion Ring & LINAC2 2h 15m

        The group meets in front of the CERN hotel (Building 39) at 13:45!

        13:45-14:00 Walk from the CERN Hotel to the Data Centre
        14:00-14:45 Data Centre
        14:45-15:00 Walk to LEIR
        15:00-15:45 Low Energy Ion Ring & LINAC2
        15:45-16:00 Walk to the Main Building

    • 8:45 AM 10:45 AM
      Visits
      • 8:45 AM
        CERN Control Centre & Magnet Test Facility Hall SM18 2h

        The bus leaves in front of the CERN hotel (Building 39) at 08:45!

        08:45-09:00 Transport from the CERN Hotel to the CCC
        09:00-09:30 CCC
        09:30-09:45 Transport from the CCC to SM18
        09:45-10:30 SM18
        10:30-10:45 Transport from SM18 to the CERN hotel

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Lectures 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 11:00 AM
        Particle Physics Masterclass 2/2 1h 30m
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch break 2h
    • 2:30 PM 4:30 PM
      Closing Session 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 2:30 PM
        What's next? 45m
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 3:15 PM
        Certificates & Goodie Bags 45m