CERN Bootcamp 2024

Europe/Zurich
3179

3179

Laura Wirtavuori, Virpi Kaartti (Laurea)
Description

The CERN Bootcamp is a study concept that is co-created together with CERN IdeaSquare and participating universities for each implementation. The Bootcamp provides a unique international learning experience to the group of students with multidisciplinary educational background. The focus of the studies is to solve societal problems or challenges with the help of new technologies by applying service design methods to have a genuinely people centered, empathetic approach. Students of the CERN Bootcamp come from four different Finnish higher education institutions: Haaga-Helia, Laurea, Metropolia, and University of Helsinki/ Helsinki Institute of Physics.

Come and join us at IdeaSquare to meet the teams and especially on Friday you are warmly welcome to hear the final presentations, please check our schedule from the Timetable page.

For Bootcamp participants:

Directions on how to get to CERN you can find here: https://home.cern/directions

The meeting point on the first day is at CERN IdeaSquare, next to the Science Gateway visitor parking lot.

For getting access to CERN, please register for the event.

Registration
CERN Bootcamp 2024
    • 10:00 AM 6:00 PM
      Arriving to CERN 8h
    • 8:45 AM 9:00 AM
      Meet at IdeaSquare - behind the Globe, next to tramstop 15m
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Welcome, introduction to IdeaSquare, practicalities 30m
      Speaker: Laura Wirtavuori
    • 9:30 AM 10:00 AM
      Overview to the challenges and teams, 5min presentations per team 30m
    • 10:00 AM 10:45 AM
      Talk on generating ideas 45m
      Speaker: Sakariina Heikkanen
    • 10:45 AM 11:30 AM
      teamwork: analyzing gathered data, creating insights 45m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Lunch 1h
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Visit to CMS or Antimatter Factory 2h
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Teamwork continues 1h
    • 3:30 PM 5:00 PM
      Planning data gathering further - testing fieldguides 1h 30m
      Speaker: Ms Virpi Kaartti (Laurea)
    • 9:00 AM 12:00 PM
      Field work, meeting experts, clients and users 3h
      Speaker: Ms Virpi Kaartti (Laurea)
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h
    • 1:00 PM 5:00 PM
      Field work continues 4h
      Speaker: Ms Virpi Kaartti (Laurea)
    • 7:00 PM 9:00 PM
      Dinner at Bains des Paquis 2h
    • 9:00 AM 9:15 AM
      Warm-up 15m
    • 9:15 AM 11:00 AM
      Check ups with teams 1h 45m IdeaSquare

      IdeaSquare

    • 9:15 AM 11:00 AM
      teamwork: creating insights and analysing data / ideation 1h 45m IdeaSquare

      IdeaSquare

      Speaker: Virpi Kaartti (Laurea)
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Scientific Walk Down Memory Lane 1h
      Speaker: Markus Nordberg (CERN)
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h
    • 1:00 PM 3:00 PM
      Ideation 2h
    • 3:00 PM 5:00 PM
      rapid prototyping - creating first prototypes 2h
      Speaker: Dina Zimmermann
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Value Proposition 30m

      Jukka Ojasalo

      Speaker: Jukka Ojasalo
    • 9:30 AM 10:00 AM
      Guidance for presentations 30m
      Speaker: Sakariina Heikkanen
    • 10:00 AM 12:00 PM
      Rapid prototyping & testing 2h

      Rapid prototyping and testing

      Speaker: Ms Virpi Kaartti (Laurea)
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h
    • 1:00 PM 5:00 PM
      Creating concepts 4h
    • 9:00 AM 12:00 PM
      "Shark Tank" 3h
      Speaker: Ms Virpi Kaartti (Laurea)
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Finalising prototype and presentations 1h
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Presentations 2h
      Speaker: Ms Virpi Kaartti (Laurea)
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Reflections, Wrapping up and tidying up 1h
      Speaker: Laura Wirtavuori
    • 10:00 AM 4:00 PM
      leaving cern 6h