Norwegian Teachers Programme 2013

Europe/Zurich
CERN

CERN

Mick Storr , Terrence Baine
Description
This programme is preliminary and will change according to availability of the sites to be visited. The main elements are not expected to change.
    • 19:00 21:00
      Dinner, site orientation and welcome 2h Restaurant 1 ()

      Restaurant 1

    • 09:00 09:45
      Welcome and Introduction to CERN 45m 40-S2-A01 - Salle Anderson

      40-S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Steinar Stapnes (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 10:00 10:45
      Introduction to the programme 45m 40-S2-A01 - Salle Anderson

      40-S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:15 12:00
      Verdens energifremtid 45m 40-S2-A01 - Salle Anderson

      40-S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Egil Lillestol (University of Bergen (NO))
      Slides
      Video in CDS
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 14:00 14:45
      Particle Physics and Cosmology (1/3) 45m 503-1-001 - Council Chamber

      503-1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Speaker: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology - University of Bergen)
      Slides
      Video in CDS
    • 15:00 16:30
      Visit to SM-18 1h 30m
      Speakers: Javier Santaolalla Camino (Universidade do Estado do Rio de Janeiro (BR)) , Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
    • 16:55 20:55
      CERN party 4h Lab 2 ()

      Lab 2

    • 09:00 09:45
      Antimatter and the Antiproton Decelerator 45m 40-S2-C01 - Salle Curie

      40-S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      92
      Show room on map
      Speaker: Rolf Landua (CERN)
      Video in CDS
    • 10:00 10:45
      Particle Physics and Cosmology (2/3) 45m 40-S2-C01 - Salle Curie

      40-S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      92
      Show room on map
      Speaker: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology - University of Bergen)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:15 12:00
      Particle Physics and Cosmology (3/3) 45m 40-S2-C01 - Salle Curie

      40-S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      92
      Show room on map
      Speaker: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology - University of Bergen)
      Slides
      Video in CDS
    • 12:15 13:45
      Lunch 1h 30m Rest 1

      Rest 1

    • 14:00 14:50
      Q/A session 50m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
    • 15:00 16:00
      LINAC visit 1h
      Speakers: Bruno Lenski (CERN) , Oystein Midttun (University of Oslo (NO))
    • 16:00 17:00
      AD visit 1h
      Speakers: Bruno Lenski (CERN) , Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
    • 17:00 18:00
      Atlas Visitor Centre visit 1h
      Speaker: Javier Santaolalla Camino (Universidade do Estado do Rio de Janeiro (BR))
    • 09:00 09:45
      Detectors for Particle Physics 45m 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Steinar Stapnes (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 09:50 10:35
      Accelerators 45m 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Steinar Stapnes (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:00 11:45
      Norway and CERN 45m 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Jens Vigen (CERN)
      Video in CDS
    • 11:45 12:15
      Q/A session 30m 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 14:00 19:00
      Discover Geneva Treasure Hunt 5h Restaurant 1 ()

      Restaurant 1

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 19:30 22:00
      Programme Dinner 2h 30m Geneva (Hotel Edelweiss)

      Geneva

      Hotel Edelweiss

    • 09:00 09:45
      Introduction to ALICE and Heavy Ion Physics 45m 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Joakim Nystrand (Department of Physics & Technology-University of Bergen)
      document
      Video in CDS
    • 10:00 11:00
      Hunting the Higgs 1h 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Prof. Alexander Lincoln Read ((University of Oslo (NO)))
      document
      Slides
      Video in CDS
    • 11:10 11:55
      GRID Computing 45m 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Nils Hoimyr (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m Restaurant 2

      Restaurant 2

      CERN

    • 13:30 15:00
      Microcosm & Globe 1h 30m Meet at Restaurant 2

      Meet at Restaurant 2

      CERN

    • 15:00 16:00
      Computer Centre Visit 1h
      Speaker: Nils Hoimyr (CERN)
      Video
    • 16:00 17:30
      Cloud Chamber workshop 1h 30m 6-2-004

      6-2-004

      CERN

      40
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      How to make a cloud chamber
      Simple alternative apparatus
      Video : How to make a cloud chamber
      Video : How to make dry ice
    • 08:30 10:30
      Visit to CMS 2h Meet at CERN Reception, Bldg. 33

      Meet at CERN Reception, Bldg. 33

      CERN

    • 10:30 11:10
      Visit to the LHC control centre 40m
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 11:10 11:40
      Visit to AMS 30m
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 12:15 13:45
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 14:45
      Masterclasses in Norway 45m 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Mr. Konrad Jende (TU Dresden, Germany)
      Slides
      Video in CDS
    • 15:00 15:45
      European Education Projects 45m 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Angelos Alexopoulos (CERN)
      Info on EU Projects
      Slides
      Video in CDS
    • 16:00 17:00
      Evaluation and wrap up 1h 222-R-001 - Filtration Plant

      222-R-001 - Filtration Plant

      CERN

      200
      Show room on map
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×