3rd Thematic CERN School of Computing

Europe/Zurich
Alberto Pace (CERN) , Giuseppe Lo Presti (CERN) , Ivica Puljak (University of Split. Fac.of Elect. Eng., Mech. Eng. and Nav.Arc) , Ivica Puljak (Technical University of Split FESB) , Yasemin Hauser (CERN)
Description

t CSC
"Efficient, Parallel Programming and I/O for

Big Data in Science"



 

Participants
  • Alberto Pace
  • Andrzej Nowak
  • Annika Vanhoefer
  • Aram Santogidis
  • Catrin Bernius
  • Daniel Martin Saunders
  • Danilo Piparo
  • Danilo Quartullo
  • Erica Brondolin
  • Evangelos Motesnitsalis
  • Giuseppe Lo Presti
  • Helga Timko
  • Hristo Mohamed
  • Illya Shapoval
  • Ivica Puljak
  • James Catmore
  • Joaquim Manuel Pereira Rocha
  • Joshua Wyatt Smith
  • Maksim Piskunov
  • Marco Corvo
  • Maria Carmela Vitelli
  • Nathalie Rauschmayr
  • Pedro Manuel Mendes Correia
  • Rogerio Iope
  • Ronja Lewke
  • Sebastien Ponce
  • Todor Trendafilov Ivanov
  • Viesturs Veckalns
  • Vikas Singhal
  • Yasemin Hauser
    • 15:00 20:00
      Registration 5h
    • 20:00 21:00
      Dinner at MEDILS 1h
    • 09:00 10:00
      Opening Session
      Conveners: Alberto Pace (CERN) , Ivica Puljak (University of Split)
      • 09:00
        Introduction to FESB 20m
        Speaker: Prof. Damir Lelas
        Slides
      • 09:20
        Introduction to the thematic School of Computing 40m
        Speaker: Alberto Pace (CERN)
        Slides
    • 10:00 11:00
      Inaugural Scientific Lecture
      Convener: Ivica Puljak (University of Split. Fac.of Elect. Eng., Mech. Eng. and Nav.Arc)
      slides
      • 10:00
        Inaugural Scientific Lecture 1h
    • 11:00 11:15
      Announcements 15m
      Speaker: Alberto Pace (CERN)
    • 11:15 11:45
      Coffee 30m
    • 11:45 12:45
      Technologies and Platforms
      Convener: Andrzej Nowak (CERN)
      • 11:45
        Introduction to Efficient Computing 1h
        Speaker: Andrzej Nowak (CERN)
    • 12:45 14:00
      Lunch 1h 15m
    • 14:00 15:00
      Technologies and Platforms
      Convener: Andrzej Nowak (CERN)
      • 14:00
        Intermediate Concepts in Efficient Computing 1h
        Speaker: Andrzej Nowak (CERN)
    • 15:00 15:30
      Drinks & Fruits 30m
    • 15:30 15:45
      Sport Afternoon introduction 15m
    • 15:45 17:45
      Technologies and Platforms
      Convener: Andrzej Nowak (CERN)
      • 15:45
        Exercise 1 1h
        Speaker: Andrzej Nowak (CERN)
      • 16:45
        Exercise 2 1h
        Speaker: Andrzej Nowak (CERN)
    • 18:00 20:00
      Transportation down town & Guided tour of Split 2h
    • 20:15 23:00
      Outside Welcome Dinner (Uje Oil Bar) 2h 45m
    • 09:00 10:00
      Strategies and technologies for efficient I/O
      Convener: Sebastien Ponce (CERN)
      • 09:00
        Structuring data for efficient I/O 1h
        Speaker: Sebastien Ponce (CERN)
        Slides
    • 10:00 11:00
      Technologies and Platforms
      Convener: Andrzej Nowak (CERN)
      • 10:00
        Data Oriented Design 1h
        Speaker: Andrzej Nowak (CERN)
    • 11:00 11:15
      Updates 15m
    • 11:15 11:45
      Coffee 30m
    • 11:45 12:45
      Strategies and technologies for efficient I/O
      Convener: Sebastien Ponce (CERN)
      • 11:45
        Many ways to Store data 1h
        Speaker: Sebastien Ponce (CERN)
        Slides
    • 12:45 13:30
      Lunch 45m
    • 13:30 16:00
      Study Time and/or Daily Sports Program 2h 30m
    • 16:00 16:20
      Drinks and fruits 20m
    • 16:20 16:30
      Official school photo 10m
      Speaker: Alberto Pace (CERN)
    • 16:30 17:30
      Programming for concurrency
      Convener: Danilo Piparo (CERN)
      • 16:30
        Modern and Performant C++ 1h
        Speaker: Danilo Piparo (CERN)
    • 17:30 18:30
      Technologies and Platforms
      Convener: Andrzej Nowak (CERN)
      • 17:30
        Exercise 3 1h
        Speaker: Andrzej Nowak (CERN)
    • 18:30 19:30
      Strategies and technologies for efficient I/O
      Convener: Sebastien Ponce (CERN)
      • 18:30
        Preserving Data 1h
        Speaker: Sebastien Ponce (CERN)
        Slides
    • 19:30 20:00
      Free time 30m
    • 20:00 21:00
      Dinner at Medils 1h
    • 09:00 10:00
      Programming for concurrency
      Convener: Danilo Piparo (CERN)
      • 09:00
        Expressing Parallelism Pragmatically 1h
        Speaker: Danilo Piparo (CERN)
    • 10:00 11:00
      Programming for concurrency
      Convener: Danilo Piparo (CERN)
      • 10:00
        Resources Protection and Thread Safety 1h
        Speaker: Danilo Piparo (CERN)
    • 11:00 11:15
      Updates 15m
    • 11:15 11:45
      Coffee 30m
    • 11:45 12:45
      Programming for concurrency
      Convener: Danilo Piparo (CERN)
      • 11:45
        Exercise 1 1h
        Speaker: Danilo Piparo (CERN)
    • 12:45 13:30
      Lunch 45m
    • 13:30 20:00
      Sports Afternoon (activity tbc) 6h 30m
    • 20:00 22:00
      Outside Dinner (time and place tbc) 2h
    • 09:00 10:00
      Programming for concurrency
      Convener: Danilo Piparo (CERN)
      • 09:00
        Strategies to obtain peak performance with a large application 1h
        Speaker: Danilo Piparo (CERN)
    • 10:00 11:00
      Programming for concurrency
      Convener: Danilo Piparo (CERN)
      • 10:00
        Exercise 2 1h
        Speaker: Danilo Piparo (CERN)
    • 11:00 11:15
      Updates 15m
    • 11:15 11:45
      Coffee 30m
    • 11:45 12:45
      Programming for concurrency
      Convener: Danilo Piparo (CERN)
      • 11:45
        Exercise 3 1h
        Speaker: Danilo Piparo (CERN)
    • 12:45 13:30
      Lunch 45m
    • 13:30 16:00
      Study Time and/or Daily Sports Program 2h 30m
    • 16:00 16:30
      Drinks & fruits 30m
    • 16:30 17:30
      Strategies and technologies for efficient I/O
      Convener: Sebastien Ponce (CERN)
      • 16:30
        Key Ingredients to achieve effective I/O 1h
        Speaker: Sebastien Ponce (CERN)
        Slides
    • 17:30 18:30
      Strategies and technologies for efficient I/O
      Convener: Sebastien Ponce (CERN)
    • 18:30 19:30
      Strategies and technologies for efficient I/O
      Convener: Sebastien Ponce (CERN)
    • 19:30 20:00
      Free time 30m
    • 20:00 21:00
      Dinner at Medils 1h
    • 09:00 10:00
      Strategies and technologies for efficient I/O
      Convener: Sebastien Ponce (CERN)
    • 10:00 11:00
      Technologies and Platforms
      Convener: Andrzej Nowak (CERN)
      • 10:00
        Summary and Future Technologies Overview 1h
        Speaker: Andrzej Nowak (CERN)
    • 11:00 11:15
      Updates 15m
    • 11:15 11:45
      Coffee 30m
    • 11:45 12:45
      Self-Evaluation by students 1h
    • 12:45 13:30
      Lunch 45m
    • 14:00 15:00
      Presentations by students 1h
      • The SoLid Experiment 10m
        The SoLid experiment aims to measure short distance neutrino oscillations using nuclear reactor antineutrinos. Key to its sensitivity are the experiment's high spatial and energy resolution, accomplishable via detector segmentation, large data rates and sophisticated reconstruction algorithms. SoLid is also capable of tracking cosmic muons; in principle a source of background, these turn into a valuable calibration source if they can be cleanly resolved. This talk gives an overview of the SoLid experiment, focusing on the associated computational challenges, and presents a brief selection of results from cosmic ray reconstruction at the most recent SoLid prototype, installed in the SCK-CEN research nuclear reactor at Mol, Belgium
        Speaker: Daniel Martin Saunders (University of Bristol (GB))
        Slides
      • ARM processors in HEP 10m
        Speaker: Joshua Wyatt Smith (University of Cape Town (ZA))
        Slides
      • High performance I/O with the ZeroMQ (ØMQ) messaging library 10m
        In this presentation an introduction of the ZeroMQ library is provided in the context of I/O in distributed performance without compromising performance.
        Speaker: Aram Santogidis (CERN)
        Slides
      • The raise of the not-so-benevolent systemd tyrant - or Poettering please go away from Linux 10m
        Speaker: Hristo Mohamed (University of Sofia (BG))
        Slides
      • improving the efficiency/speedup of a simulation of a charging-up effect that happens in gas electron multipliers 10m
        Speaker: Pedro Manuel Mendes Correia (University of Aveiro (PT))
      • Longitudinal Beam Dynamics Simulations with BLonD 10m
        Speaker: Danilo Quartullo (Ministere des affaires etrangeres et europeennes (FR))
        Slides
    • 15:00 16:00
      Closing Scientific Lecture 1h
      Speaker: Miroslav Radman (MedILS)
    • 16:00 16:30
      Drinks and fruits 30m
    • 16:30 17:00
      Closing session 30m
    • 17:00 20:00
      Free time 3h
    • 20:00 22:00
      Outside Closing dinner (time/place tbc) 2h
    • 09:00 18:00
      Departure 9h