Finnish Teachers Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Riitta Rinta-Filppula (Helsinki Institute of Physics (FI))
Description

The Finnish Teachers Programme 2015 will take place from 1 to 5 June 2015. Lectures, on-site visits and exhibitions and hands-on workshops as well will introduce its participants into cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to Finland as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists and and and ...

Information about the scientific programme and agenda can be found under Timetable.

CERN and its Education Group is looking forward to welcome the Finnish teachers here in Geneva, Switzerland.

    • 08:30 08:45
      Get-together in front of the hotel 15m Building 39 (CERN hotel)

      Building 39 (CERN hotel)

      CERN

      Speaker: Riitta Rinta-Filppula (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 09:00 11:30
      Lectures: CERN, Particle Physics 304/1-001

      304/1-001

      CERN

      20
      Show room on map
      Convener: Riitta Rinta-Filppula (Helsinki Institute of Physics (FI))
      • 09:00
        Welcome to CERN 10m
        Speaker: Rolf Landua (CERN)
      • 09:10
        Introductions to CERN and Particle Physics 1h 20m
        Speaker: Terhi Tuuli Jarvinen (Helsinki Institute of Physics (FI))
      • 10:45
        CERN support for physics teaching in high schools 30m
        Speaker: Rolf Landua (CERN)
    • 11:30 12:45
      Lunch break 1h 15m
    • 13:00 13:45
      Visit: 1 AVC

      AVC

      CERN

      • 13:00
        ATLAS control room 45m
        Speaker: Harri Toivonen (Helsinki University of Technology (FI))
    • 14:00 15:30
      Hands-on workshops 143/R-003 - S'Cool LAB

      143/R-003 - S'Cool LAB

      CERN

      40
      Show room on map
      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 14:00
        Cloud Chamber Workshop 1h 30m
        Speaker: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
        Slides
    • 16:00 16:45
      Aims of the visit and Science learning at CERN, Introduction of participants and their expectations of The Science Learning at CERN 45m 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      40
      Show room on map
      Speaker: Riitta Rinta-Filppula (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 17:00 18:30
      Social events
      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 17:00
        Welcome Reception 1h 30m 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

        61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

        CERN

        Show room on map
        Speaker: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
    • 08:30 08:45
      Get-together in front of the hotel 15m Building 39 (CERN hotel)

      Building 39 (CERN hotel)

      CERN

      Speaker: Tuija Hannele Karppinen (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 09:00 11:00
      Lectures 32/1-A24

      32/1-A24

      CERN

      40
      Show room on map
      • 09:00
        The standard model for the structure of matter 2h
        Speaker: Eero Aleksi Kurkela (CERN)
    • 11:30 12:45
      Lunch break 1h 15m
    • 13:00 16:00
      Lectures 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      40
      Show room on map
      • 13:00
        Life after LHC, CLIC project 1h 15m
        Speaker: Jukka Ilmari Vainola (Helsinki Institute of Physics (FI))
      • 14:30
        Medical applications of particle physics 1h
        Speaker: Manuela Cirilli (CERN)
    • 16:00 16:45
      Visit: SC Building 300

      Building 300

      CERN

      • 16:00
        Visit to the Synchrocyclotron (SC) 30m
    • 08:30 08:45
      Get-together in front of the hotel 15m Building 39 (CERN hotel)

      Building 39 (CERN hotel)

      CERN

      Speaker: Riitta Rinta-Filppula (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 09:00 11:00
      Lectures 304/1-001

      304/1-001

      CERN

      20
      Show room on map
      Convener: Riitta Rinta-Filppula (Helsinki Institute of Physics (FI))
      • 09:00
        Accelerators/Detectors, Particle Physics; challenging tasks in the future 2h
        Speaker: Kati Lassila-Perini (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 11:30 13:00
      Lunch break 1h 30m
    • 13:15 14:45
      Lectures 1/1-025

      1/1-025

      CERN

      20
      Show room on map
      • 13:15
        CLOUD experiment 1h 30m
        Speaker: Antti Onnela (CERN)
    • 15:00 22:30
      Social events: Discover Geneva and official dinner
      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 15:00
        Discover Geneva Treasure Hunt 4h 30m Geneva

        Geneva

      • 19:30
        Official Dinner of the Programme 3h
        Speaker: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
    • 08:30 08:45
      Get-together in fron of the hotel 15m Building 39 (CERN hotel)

      Building 39 (CERN hotel)

      CERN

      Speaker: Tuija Hannele Karppinen (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 09:00 11:30
      Hands-on workshops: LHC data analysis 32/1-A24

      32/1-A24

      CERN

      40
      Show room on map
      • 09:00
        CMS data analysis 2h 30m
        Speaker: Matti Kortelainen (CERN)
    • 11:45 13:45
      Lunch break 2h
    • 14:00 15:30
      Hands-on workshops: school experiments 143/R-003 - S'Cool LAB

      143/R-003 - S'Cool LAB

      CERN

      40
      Show room on map
      Convener: Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
      • 14:00
        Experiment session 1h 30m
        Speakers: Harri Toivonen (Helsinki University of Technology (FI)), Mr Konrad Jende (CERN, Education Group)
        notes
    • 08:30 08:40
      Get-together in front of the hotel 10m Building 39 (CERN hotel)

      Building 39 (CERN hotel)

      CERN

      Speaker: Tuija Hannele Karppinen (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 09:00 10:00
      Visit: IT
      • 09:00
        Visit to the Computer Centre and Data Centre Visit Point 1h Building 513

        Building 513

        CERN

        Speaker: Saku Mäkinen
    • 10:00 11:00
      Lectures: Anti-matter 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      40
      Show room on map
      • 10:00
        Anti-matter programme 1h
        Speaker: Michael Doser (CERN)
    • 11:00 11:45
      Visit: AD Building193

      Building193

      CERN

      • 11:00
        Visit to the AD 45m
        Speakers: Michael Doser (CERN), Riitta Rinta-Filppula (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 11:45 12:45
      Lunch break 1h
    • 13:00 13:45
      Feedback and summary of the visit 45m 1/1-025

      1/1-025

      CERN

      20
      Show room on map
      Speaker: Riitta Rinta-Filppula (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 15:45 17:45
      Visit to UN 2h UN (Geneva)

      UN

      Geneva