Danish Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Jeff Wiener (University of Vienna (AT))
Description

The first Danish Teacher Programme in 2016 will take place from 15 to 18 March. Lectures, on-site visits and exhibitions and hands-on workshops as well will introduce its participants into cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to the Denmark as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists and and and ...


Danish Teacher Programme 2016: 
https://indico.cern.ch/e/DKTP16

Teacher Programme Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

    • 1:10 PM 2:45 PM
      Arrival
    • 2:45 PM 4:00 PM
      Introduction 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Convener: Jeff Wiener (University of Vienna (AT))
      • 2:45 PM
        Basics at CERN 15m 500/1-001 - Main Auditorium

        500/1-001 - Main Auditorium

        CERN

        400
        Show room on map
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 3:00 PM
        Introduction to CERN 1h 500/1-001 - Main Auditorium

        500/1-001 - Main Auditorium

        CERN

        400
        Show room on map
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 4:00 PM 6:00 PM
      Visits
      • 4:00 PM
        Visit to the Synchrocyclotron (SC) 1h Building 300

        Building 300

        CERN

        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
      • 5:00 PM
        Visit to the ATLAS Visitor Centre 1h 3162/R-D01 - ATLAS Visitor Centre

        3162/R-D01 - ATLAS Visitor Centre

        CERN

        4
        Show room on map
        Speaker: Sune Jakobsen (CERN)
    • 6:30 PM 7:30 PM
      Welcome to CERN 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      CERN

      10
      Show room on map
      Convener: Jeff Wiener (University of Vienna (AT))
      • 6:30 PM
        Welcome reception 1h
        Speaker: Jeff Wiener (University of Vienna (AT))
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Particle Physics 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Introduction into the Standard Model 1h
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 10:00 AM 12:00 PM
      Visits
      • 10:00 AM
        Visit to Microcosm exhibition 2h Building 143

        Building 143

        CERN

    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 1:30 PM 2:50 PM
      Particle Physics 40/S2-D01 - Salle Dirac

      40/S2-D01 - Salle Dirac

      CERN

      115
      Show room on map
      • 1:30 PM
        Introduction to accelerators and detectors 1h
        Speaker: Borge Nielsen (University of Copenhagen (DK))
      • 2:30 PM
        Coffee break 20m
    • 2:50 PM 3:00 PM
      Transportation from Bat33 to SM18
    • 3:00 PM 5:00 PM
      Visits - Group 1 [7p]
      • 3:00 PM
        Visit to the Magnet Test Facility (SM18) 45m
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
      • 3:45 PM
        Transportation from SM18 to ALICE 15m
      • 4:00 PM
        ALICE Cavern Visit 45m
        Speaker: Borge Nielsen (University of Copenhagen (DK))
      • 4:45 PM
        Transportation from ALICE to SM18 15m
    • 3:00 PM 5:00 PM
      Visits - Group 2 [14p]
      • 3:00 PM
        Transportation from SM18 to ALICE 15m
      • 3:15 PM
        ALICE Cavern Visit 45m
        Speaker: Borge Nielsen (University of Copenhagen (DK))
      • 4:00 PM
        Transportation from ALICE to SM18 15m
      • 4:15 PM
        Visit to the Magnet Test Facility (SM18) 45m
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 5:00 PM 5:15 PM
      Transportation from SM18 to Bat33
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Hands-on particle physics 143/R-003 - S'Cool LAB

      143/R-003 - S'Cool LAB

      CERN

      40
      Show room on map
    • 10:30 AM 12:00 PM
      Hands-on particle physics 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 10:30 AM
        Masterclasses 1h 30m
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch break 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 10:00 PM
      Social events Geneva

      Geneva

      • 2:00 PM
        Discover Geneva Treasure Hunt 5h
      • 7:00 PM
        Official Dinner of the programme 2h Restaurant Cave Valaisanne et Chalet Suisse

        Restaurant Cave Valaisanne et Chalet Suisse

        Geneva

        Bd Georges-Favon 23, 1204 Genève, Switzerland Phone: +41 22 328 12 36
        https://goo.gl/maps/uCFbN8pX3m12
    • 8:30 AM 10:00 AM
      Particle Physics 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 8:30 AM
        Introduction into the Anti-proton decelerator (AD) and its experiments 1h 30m
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 10:00 AM 12:00 PM
      Visits
      • 10:00 AM
        Visit to the Data Centre 50m Building 513

        Building 513

        CERN

        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
      • 11:00 AM
        Visit of the Anti-matter Factory (AD) 1h AD

        AD

        CERN

        Speakers: Lars Varming Joergensen (CERN), Niels Madsen (Swansea University (GB))
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 1:30 PM 3:00 PM
      Visit
      • 1:45 PM
        Visit to the Low Energy Ion Ring (LEIR) 1h
        Speakers: Arkadiusz Gorzawski (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (CH)), Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 3:00 PM 4:30 PM
      Closing session of the Danish Teachers Programme 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 3:00 PM
        Group discussion: Integrating aspects from CERN into the classroom 1h
        Speaker: Mr Erland Andersen
      • 4:00 PM
        Certificate ceremony 30m
        Speaker: Jeff Wiener (University of Vienna (AT))
    • 4:45 PM 5:05 PM
      Departure to airport 20m meeting point: building 39 (CERN hotel reception)

      meeting point: building 39 (CERN hotel reception)

      CERN