Danish Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Jeff Wiener (CERN)
Description

The second Danish Teacher Programme in 2016 will take place from 19 to 22 September. Lectures, on-site visits and exhibitions and hands-on workshops as well will introduce its participants into cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to the Denmark as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists and and and ...


Danish Teacher Programme 2016: 
https://indico.cern.ch/e/DKTP16-2

Teacher Programme Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

Administrative Support - Maureen Prola-Tessaur
    • 10:30 AM 12:00 PM
      Arrival
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch break 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 4:00 PM
      Introduction
      Convener: Jeff Wiener (University of Vienna (AT))
      • 2:00 PM
        Introduction into and objectives of the Teacher Programmes 30m 503/1-001 - Council Chamber

        503/1-001 - Council Chamber

        CERN

        37
        Show room on map
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 2:30 PM
        Introduction to CERN 1h 503/1-001 - Council Chamber

        503/1-001 - Council Chamber

        CERN

        37
        Show room on map
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 4:00 PM 6:15 PM
      Visits

      Indispensable: CLOSED and FLAT SHOES!
      Prohibited: FOODS and/or BEVERAGES!
      Recommended: CAMERAS!

      • 4:10 PM
        Visit to the ATLAS Visitor Centre 1h 3162/R-D01 - ATLAS Visitor Centre

        3162/R-D01 - ATLAS Visitor Centre

        CERN

        4
        Show room on map
      • 5:20 PM
        Visit to the Synchrocyclotron (SC) 40m Building 300

        Building 300

        CERN

    • 6:30 PM 7:30 PM
      Welcome to CERN 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      CERN

      Show room on map
      Convener: Jeff Wiener (University of Vienna (AT))
      • 6:30 PM
        Welcome reception 1h
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Lectures
      • 9:00 AM
        Introduction to the Standard Model 1h 500/1-001 - Main Auditorium

        500/1-001 - Main Auditorium

        CERN

        72
        Show room on map
        Speaker: Andreas Sogaard (University of Edinburgh (GB))
    • 10:00 AM 12:00 PM
      Visits

      Indispensable: CLOSED and FLAT SHOES!
      Prohibited: FOODS and/or BEVERAGES!
      Recommended: CAMERAS!

      • 10:00 AM
        Visit Microcosm & GLOBE 2h Building 143

        Building 143

        CERN

    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch break 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 3:30 PM
      Lectures
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee break 30m
    • 4:00 PM 5:30 PM
      Hands-on particle physics
    • 8:45 AM 10:15 AM
      Visits

      The bus leaves in front of the hotel (39) at 8:45!

      Indispensable: CLOSED and FLAT SHOES!
      Prohibited: FOODS and/or BEVERAGES!
      Recommended: CAMERAS!

      • 9:00 AM
        Visit to the Cryogenic Test Facility SM18 1h
    • 10:30 AM 12:00 PM
      Hands-on particle physics
      • 10:30 AM
        Introduction into the Anti-proton decelerator (AD) and its experiments 1h 30m 6/2-004

        6/2-004

        CERN

        15
        Show room on map
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch break 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 10:00 PM
      Social events Geneva

      Geneva

      • 2:00 PM
        Discover Geneva Treasure Hunt 6h

        We will provide you with your personal treasure hunt brochure. Please prepare 8 CHF to buy the "Tout Genève 9h" ticket. Once you successfully finish the treasure hunt there will be a delicious cheese fondue and a treasure waiting for you!

      • 8:00 PM
        Official Dinner of the programme 2h Restaurant Cave Valaisanne et Chalet Suisse

        Restaurant Cave Valaisanne et Chalet Suisse

        Geneva

        Bd Georges-Favon 23, 1204 Genève, Switzerland Phone: +41 22 328 12 36

        Although it's the formal dinner of the programme, please wear clothes, which you feel comfortable in. The treasure hunt will lead you directly to the
        Cave Valaisanne & Chalet Suisse
        Bd Georges-Favon 23
        1204 Genève

    • 8:30 AM 10:00 AM
      Lectures
      • 8:30 AM
        Masterclasses 1h 30m 6/R-012 - conference room

        6/R-012 - conference room

        CERN

        13
        Show room on map
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 10:00 AM 12:00 PM
      Visits

      Indispensable: CLOSED and FLAT SHOES!
      Prohibited: FOODS and/or BEVERAGES!
      Recommended: CAMERAS!

      • 10:00 AM
        Antimatter Factory & Data Centre 2h

        Group 1
        10:10-11:00 Antimatter Factory
        11:00-11:10 Walk to Data Centre
        11:10-12:00 Data Centre

        Group 2
        10:10-11:00 Data Centre
        11:00-11:10 Walk to Antimatter Factory
        11:10-12:00 Antimatter Factory

    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break in Restaurant 2 1h 30m
    • 1:30 PM 3:00 PM
      Visit

      Indispensable: CLOSED and FLAT SHOES!
      Prohibited: FOODS and/or BEVERAGES!
      Recommended: CAMERAS!

      • 1:30 PM
        Visit to the Low Energy Ion Ring (LEIR) 1h
    • 3:00 PM 4:30 PM
      Closing session of the Danish Teacher Programme
    • 5:30 PM 5:50 PM
      Departure to airport 20m CERN Hotel (39)

      CERN Hotel (39)

      CERN