Algerian Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Jeff Wiener (CERN), Salim Brahim
Description

The Algerian Teacher Programme 2016 will take place from 16 - 21 October 2016. Lectures, on-site visits, exhibitions, and hands-on workshops will introduce its participants into cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to Algeria as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists ...


Algerian Teacher Programme 2016:
https://indico.cern.ch/e/DZTP16

Teacher Programme Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444


Please find all slides and presentations on the programme website of the French Teacher Programme 2016: 
https://indico.cern.ch/e/FRTP16

    • 9:30 PM 10:30 PM
      Welcome to CERN!
    • 8:30 AM 12:30 PM
      Lectures 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      90
      Show room on map
      • 8:30 AM
        Présentation du High School Teacher Programme 30m
      • 9:15 AM
        Présentation de Sciences à l'Ecole et du plan d'équipement Cosmos à l'Ecole 30m
        Speaker: Claire Bonnoit-Chevalier (O)
      • 10:00 AM
        Présentation du CNRS/IN2P3 20m
        Speaker: Nicolas Arnaud (LAL (CNRS-IN2P3))
      • 11:00 AM
        Physique des particules (1/3) 1h 30m
        Speaker: Marie-Helene Schune (Universite de Paris-Sud 11 (FR))
    • 12:30 PM 1:45 PM
      Lunch break 1h 15m
    • 2:00 PM 5:00 PM
      Visits
      • 2:00 PM
        LEIR, ATLAS, GLOBE & Synchrocyclotron 3h

        14:00 Meet in front of the hotel (Builing 39)!

        14:00-14:15 Walk from the hotel to LEIR
        14:15-15:00 LEIR
        15:00-15:15 Walk from LEIR to ATLAS
        15:15-16:00 ATLAS
        16:00-16:20 GLOBE
        16:20-16:30 Walk from GLOBE to SC
        16:30-17:00 SC

    • 5:15 PM 6:45 PM
      Lectures 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 5:20 PM
        Physique des particules (2/3) 1h
        Speaker: Marie-Helene Schune (Universite de Paris-Sud 11 (FR))
    • 8:30 PM 11:25 PM
      Movie night: Projection du film "La Fièvre des Particules" suivie d'un débat 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      • 8:45 PM
        Projection du film 1h 40m
      • 10:25 PM
        Séance de questions-réponses 1h
        Speakers: Martin Aleksa (CERN), Mike Lamont (CERN)
    • 8:30 AM 11:00 AM
      Lectures 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 8:30 AM
        Physique des particules (3/3) 45m
        Speaker: Marie-Helene Schune (Universite de Paris-Sud 11 (FR))
      • 9:30 AM
        Accélérateurs (1/2) 45m
        Speaker: Dr Simone Gilardoni (CERN)
    • 11:00 AM 1:00 PM
      Visits
      • 11:00 AM
        Cloud Chamber Workshop 2h 143/R-003 - S'Cool LAB

        143/R-003 - S'Cool LAB

        CERN

        40
        Show room on map

        11:00-12:15 Cloud Chamber Workshop
        12:15-13:00 Microcosm Exhibition

    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:30 PM 4:30 PM
      Lectures 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 2:30 PM
        Conférence sur les ondes gravitationnelles 1h 30m
        Speaker: Loic Rolland (CNRS)
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Meet & Greet with Algerian Scientists working at CERN
    • 8:30 AM 12:30 PM
      Lectures 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Accélérateurs (2/2) 1h 30m
        Speaker: Simone Gilardoni (CERN)
      • 11:00 AM
        Introduction à la cosmologie, l'expérience LSST 1h 30m
        Speaker: Jean-Stephane Ricol (Centre National de la Recherche Scientifique (FR))
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h
    • 1:30 PM 3:15 PM
      Visits
      • 1:30 PM
        Data Centre & Antimatter Factory 1h 45m

        13:30 Meet in front of the hotel (Builing 39)!

        13:30-13:45 Walk from the hotel to Data Centre
        13:45-14:15 Data Centre
        14:15-14:20 Walk from Date Centre to Antimatter Factory
        14:20-15:00 Antimatter Factory
        15:00-15:15 Walk from Antimatter Factory to Main Building

    • 3:30 PM 7:00 PM
      Lectures 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 3:30 PM
        Conférence sur les neutrinos 1h 30m
        Speaker: FABRICE PIQUEMAL (CNRS/IN2P3)
      • 5:30 PM
        Les résultats du LHC : du boson de Higgs au Run 2 1h 30m
        Speaker: Gaelle Boudoul (Universite Claude Bernard-Lyon I (FR))
    • 8:00 PM 11:00 PM
      Social Event
      • 8:00 PM
        Official Dinner of the Algerian Teacher Programme 2016 3h

        Restaurant « Cave Valaisanne », 23 Bd Georges-Favon
        Accessible en tram depuis le CERN -- accès Place de Neuve.

    • 8:30 AM 10:30 AM
      Visits
      • 8:30 AM
        CMS Service Cavern 2h

        08:30 Meet in front of the hotel (Builing 39)!
        08:30-09:00 Transport from the hotel to CMS
        09:00-10:00 CMS Service Cavern
        10:00-10:30 Transport from CMS to Main Building

    • 11:15 AM 12:45 PM
      Lectures 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 11:15 AM
        Conférence sur les rayons cosmiques et l'expérience AMS 1h 30m
        Speaker: Vincent Poireau (LAPP CNRS)
    • 12:45 PM 2:15 PM
      Lunch Break 1h 30m
    • 2:15 PM 3:30 PM
      Visits
      • 2:15 PM
        SM18 1h 10m

        14:15 Meet in front of the hotel (Builing 39)!

        14:15-14:25 Transport from the hotel to SM18
        14:25-15:15 SM18
        15:15-15:25 Transport from SM18 to Main Building

    • 3:30 PM 6:30 PM
      Lectures 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      90
      Show room on map
      • 3:30 PM
        Les métiers du CERN 20m
      • 3:50 PM
        Détecteurs (1/2) 45m
        Speaker: Isabelle Wingerter (LAPP-CNRS)
      • 4:35 PM
        Détecteurs (2/2) 45m
        Speaker: Isabelle Wingerter (LAPP-CNRS)
    • 9:00 AM 11:00 AM
      Visits
      • 9:00 AM
        CCC & AMS 2h

        09:00 Meet in front of the hotel (Builing 39)!

        09:00-09:10 Transport from the hotel to CCC
        09:10-09:55 CCC
        09:55-10:00 Transport from CCC to AMS
        10:00-10:45 AMS
        10:45-11:00 Transport from AMS to Main Building

    • 11:00 AM 1:00 PM
      Closing Ceremony 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      90
      Show room on map